Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 @@Aquilius Cratus Imam pitanje da li je po tebi podela na veru i praznoiverje neka objektivna podela ili subjektivna? Objektivna. Kao sto je razlika izmedju prodaje i proizvodje namestaja objektivna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ozbiljno? Ti nemas slabosti? Mislis da postoji iko ko nema? Neke lose aspekte svoje licnosti koje bi zele oda prevazidjes? Koliko znam pre par meseci si pokrenuo temu bas na temu tvojih slabosti. Gde je tu subjektivnost??? Svako ali bukvalno svako ima slabosti koje bi hteo da prevazidje. A to da tebi nijedna vere nece promeniti um u smislu prevazilazenja slabosti je zato sto nisi ni probao. Isto kao neki debeli lik koji gleda/slusa fitnes trenera i bez da proba kaze ma sve je to laz nista od toga meni nece dati 6 pack abs. Pa naravno da nece kad nista od toga nisi ni probao ni na mesec dana a kamoli vise. Tako i ti. Preobrazaj uma nista nesto sto ti poverujes pa to utice na tvoje ponasenje i to si potpuno pogresno razume. Preobrazaj uma je kad potpuno drugaicje dozivljas stvari i dogadjaje oko sebe. Recimo covek ide autom i pokvari se usred neke nedodjije. I sad nije sujeveran niti veruje u naivne price da ce neki Bog sve da sredi nego zna da mora sam da krene da ga popravlja. Ali celu tu stvarnu realu situaciju sagledava umom koji je izuzetno skron tromosti, lenjosti i apatiji. Tako on se prvo izbedaci, pa se nervira sto mu se to desilo, pa ga onda mrzi da krene u popravku pa i kad krene pocne opet da se nervira pa se jos i povredi i na jedvite jade popravi. Dok neko ko je vise meseci/godina praktikovao neki niz tehnika/ceremoniaj koje preobrazvaju um mogao to da uradi sa minimalnim nerviranjem i sa mnogo vise optimistickog elana zato sto bi on svu tu realnost, u kojoj ne ocekuje nista natprirodno, sagledao i dozive na drugaciji nacin. Zato se ne bi nervirao niti bi ga mrzelo da krene da popravlja auto bas zbog toga drugacijeg dozivljaja cele te situacije. A do te motgucnosti tog novog dozivljaja je dosao upravo tim tranformativnim tehnikama. Nikakvo uverenje o tome sta jeste a sta nije, nista sto je u domenu epistemologije nista sto zahteva validaciju iskaza, ne moze da promeni um ni na priblizno takav nacin kao ovo cemu govorim. Ta promena uma je toliko drasticno razlicita od svega sto se dozivljavao koliko i ograzam od default stanja uma. Moras da dozivis bar na cas da znas o cemu pricam. Prevazilazenje sebe i sopstvenih granica, borba protiv svoje priode i nastavak uprkos nedacama i istrajnost zahvaljujuci snaznoj volji... ovo su sve stvari koje se srecu i kod ljudi koji nemaju nikakve dodirne tacke ni sa religijom ni sa sujeverjem. Pobedjivanjem sebe postajemo bolji ljudi... ali tu religija ili sujevereje mogu ali i ne moraju da igraju ikakvu ulogu. Odahviing and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ozbiljno? Ti nemas slabosti? Mislis da postoji iko ko nema? Neke lose aspekte svoje licnosti koje bi zele oda prevazidjes? Koliko znam pre par meseci si pokrenuo temu bas na temu tvojih slabosti. Gde je tu subjektivnost??? Svako ali bukvalno svako ima slabosti koje bi hteo da prevazidje Štose slabosti tiče imam ih koliko hoćeš, što se prevazilaženja tiče, za neke se trudim dok su mi druge drage.Sada da vidim da li sam razumeo, ukoliko pomaže ka prevazilaženju problema onda je vera, ako ne onda je praznoverje? Ako sam dobro razumeo opet, da li će neka vera pomoći nekome ne zavisi samo od vere nego od čoveka, ista stvar će nekom pomoći, a drugome neće. Tako da ja opet dolazim do zaključka da je stvar subjektivne prirode. Preobrazaj uma je kad potpuno drugaicje dozivljas stvari i dogadjaje oko sebe Odrećena praznoverja takođe mogu da dovedu do podpuno drugačijeg sagledavanja stvari. Ne samo vere i rpaznoverja, nego mnogo različitih stvari na ovom svetu mogu da dovedu do toga da stvari počneš da sagledavaš potpuno drugačije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Recimo covek ide autom i pokvari se usred neke nedodjije. I sad nije sujeveran niti veruje u naivne price da ce neki Bog sve da sredi nego zna da mora sam da krene da ga popravlja. Ali celu tu stvarnu realu situaciju sagledava umom koji je izuzetno skron tromosti, lenjosti i apatiji. Tako on se prvo izbedaci, pa se nervira sto mu se to desilo, pa ga onda mrzi da krene u popravku pa i kad krene pocne opet da se nervira pa se jos i povredi i na jedvite jade popravi. Dok neko ko je vise meseci/godina praktikovao neki niz tehnika/ceremoniaj koje preobrazvaju um mogao to da uradi sa minimalnim nerviranjem i sa mnogo vise optimistickog elana zato sto bi on svu tu realnost, u kojoj ne ocekuje nista natprirodno, sagledao i dozive na drugaciji nacin. Zato se ne bi nervirao niti bi ga mrzelo da krene da popravlja auto bas zbog toga drugacijeg dozivljaja cele te situacije. A do te motgucnosti tog novog dozivljaja je dosao upravo tim tranformativnim tehnikama. У чему је разлика између овакве религиознoсти и психотерапије? Avocado and dragisa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Прича о дару и благодати, којом су вером својом окићени верници, атеисти звучи као непотребна бајка. Да куцну у дрво три пута. Ко су верни кретени што направише Цркву на тим "бајкама", Знате ли макар троје њих за које можете рећи заиста није кретен а верује.? Има ли код ваших браћа., комшија, пријатеља, неко за кога знате да није поводљив, да уме да размисли и да имате поверење у њега а да се при том он декларише као Хришћанин? Зашто мислите да смо ми бајка? Како је могуће да не увиђате да смо ми стварност. ? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Prevazilazenje sebe i sopstvenih granica, borba protiv svoje priode i nastavak uprkos nedacama i istrajnost zahvaljujuci snaznoj volji... ovo su sve stvari koje se srecu i kod ljudi koji nemaju nikakve dodirne tacke ni sa religijom ni sa sujeverjem. Srecu se kao sto se srecu i ljudi koji su peske stigli od Madrida do Moskve ali je ipak bolje to raditi koristeci kopneni ili avio saboracaj. Upraznjavajuci razne tehnike koje imaju visemilenijumnsku tradiciju i daju mnogo bolje rezultate nego uradi sam pristup je definitivno racionalniji pristup nego neko decije inacenje ala ne treba meni religija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Ja samo kod vernika ne vidim to sto tvrde. Jos nisam ni jednog takvog upoznao ni licno ni virtuelno, al kad treba da se prica o veri onda je to prelepo ispricana reklama: ljubav, smirenje, vecnost, poboznost, postovanje, tolerancija... i zanimljivo mi je da se svi ko iz topa slozite sa tim "definicijama" iako ne postoji niko ko je hriscanin a uklapa se u te definicije... tj. mozda postoji nekolicina ali to su ljudi koji su dotakli duhovnost na tom nivou da im nije ni bitno koj su religije... E al kad kao ateista primetis ocigledno tj. da u praksi stvari ne da nisu slicne nego da su cesto skroz suprotne, tvoje primedbe se docekaju kao napad na nesto sto je IStinsko, cisto, bozansko i nepromenljivo... i onda ti stvarno dodjes u "wtf?" poziciju... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 У чему је разлика између овакве религиознисти и психотерапије? Ne bih znao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Srecu se kao sto se srecu i ljudi koji su peske stigli od Madrida do Moskve ali je ipak bolje to raditi koristeci kopneni ili avio saboracaj. Upraznjavajuci razne tehnike koje imaju visemilenijumnsku tradiciju i daju mnogo bolje rezultate nego uradi sam pristup je definitivno racionalniji pristup nego neko decije inacenje ala ne treba meni religija. Sportisti se do detalja uklapaju u tu filozofiju... a oni postozu rezulteta bez obzira dal su religiozni... kako objasnjavas podjednak uspeh i ovih "uradi sam" pobedjivaca sebe i ovih sto poseduju "visemilenijumsku tajnu" kako se to zapravo radi? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Има ли код ваших браћа., комшија, пријатеља, неко за кога знате да није поводљив, да уме да размисли и да имате поверење у њега а да се при том он декларише као Хришћанин? Imam poverenja veoma mali broj ljudi, neki su Hrišćani, neki se deklarišu kao Hrišćani, a neki to nisu. Ali ono što je bitno je način na koji imam poverenja u njih, ni u koga od njih nemam apsolutno poverenje, već poverenje isključivo iz datih oblasti. Imam neke u koje imam poverenje što se medicine tiče, u veliki broj njih nemam. Imamu neke poverenje da će da uskoče ako neki likovi počnu da me biju u neke od njih nemam. Dakle poverenja u ljude imam, apsolutno poverenje u ljude nemam, čak ni u sebe. Зашто мислите да смо ми бајка? Како је могуће да не увиђате да смо ми стварност. ? Ovo kažem bez ikakve namere da odemo ovim putem i da o ovome počnemo da diskutujemo zato što već znam (a verovatno i ti) koje će poruke uslediti. Ali jednostavno po meni vi (misleći na događaje iz jevanđelja itd.) nemate nikakvog poklašpanja sa stvarnosti ito je glavni razlog zašo sve te priča tretiram kao bajke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Osim toga ja sam sebe dozivljvam kao osobu koja konstanto sebe pobedjuje i postavlja nove izazove iz kojih se trudim da izadjem pametniji i ne mogu da vidim niti jedan jedini razlog da bi mi to sto sad radim bilo olaksano religijom... naprotiv... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Vera je znaci jedna vrsta psihohigjene, a praznoverje nije. A sta ako ljudima pomaze i astrologija da se snadju u zivotu. Onda to nije vise praznoverje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 A sta ako ljudima pomaze i astrologija da se snadju u zivotu. Onda to nije vise praznoverje. Астрологија је више псеудонаука, мање празноверје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Štose slabosti tiče imam ih koliko hoćeš, što se prevazilaženja tiče, za neke se trudim dok su mi druge drage. Sada da vidim da li sam razumeo, ukoliko pomaže ka prevazilaženju problema onda je vera, ako ne onda je praznoverje? Ako sam dobro razumeo opet, da li će neka vera pomoći nekome ne zavisi samo od vere nego od čoveka, ista stvar će nekom pomoći, a drugome neće. Tako da ja opet dolazim do zaključka da je stvar subjektivne prirode. Odrećena praznoverja takođe mogu da dovedu do podpuno drugačijeg sagledavanja stvari. Ne samo vere i rpaznoverja, nego mnogo različitih stvari na ovom svetu mogu da dovedu do toga da stvari počneš da sagledavaš potpuno drugačije. Shvatas li ti da ovde nije tema da li je pravoslavlje objektivno, da li Bog postoji, da li je duhovni svet stvaran nego da li ima razlike u religiji/kulutu BILO KOM na svetu i u praznoverju opet bilo kom. Ima. A razlika je u tome sto BILO KOJA vera nudi razne tehnike/ceremonije za ta trasnformativna iskustva dok NI JEDNO sujeverje nema i ne moze da izazove takve transformativne pojave o kojim ovde govorim. Naravno da moze da promeni um u smislu paranoje i sizofrenog pogleda na svet ali to je nesto sasvim drugo od ogona o cemu ja pricam. Ako onaj do bola jednsotvan primer sa autom nije bio dovoljan onda nista nece. Dakle nije subjektivno jer se radi o ISTOJ VRSTI PROMENA na razlcite nacine. Isot kao sto svi proizvodjaci namestaj imaju za objektivni ZAJEDINICKU stvar sto PROIZVODE nemestaj dok prodavci PRODAJU. To sto se razni kupci opredeljuju za modele razlcitih proizvodjaca ne znaci da nema objektivne ralzike izmedju PROIZVODNJEI PRODAJE. Nekome treba ovakav ormar dugom onakav ali objektivna razlika izmedju proizvodjaca i prodavca je neupitna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Астрологија је више псеудонаука, мање празноверје. A sta je onda praznoverje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука