Jump to content

Вести о упокојењу...

Оцени ову тему

Зоран

Препоручена порука

Бог да му душу прости !

• Волим 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Преминуо изумитељ комјутерског миша

Инжењер Даг Енгелбарт направио је и прву верзију електронске поште, програма за обраду текста и интернета

Engelbart-01.jpg

Према извештајима агенција

Изумитељ компјутерског миша и творац првих верзија електронске поште (и-мејл), програма за обраду текста и интернета, инжењер Даг Енгелбарт преминуо је у Сан Франциску у 88. години. Вест о његовој смрти саопштили су Музеј историје рачунара у Маунтин Вјуу, у Калифорнију, чији је сарадник био од 2005. године, и Универзитет „Станфорд”, где је пре тога радио, пренела је Бета

Током педесетих и шездесетих година прошлог века, када су компјутери заузимали скоро целе собе или канцеларије, а подаци се у њих уносили помоћу бушених картица, Енгелбарт је имао визију дигитализације света у којем људи уз помоћ рачунара размењују идеје о решавању проблема. Овај инжењер тада је говорио да је његов рад посвећен „повећавању људског интелекта”, а суштина је била да компјутер постане разумљив корисницима.

Једно од његових највећих достигнућа је компјутерски миш, ког је развио током шездесетих година, а патентирао тек седамдесетих година. Први миш за рачунар је био израђен од дрвета и садржавао је дрвену љуску која је прекривала два метална точкића, подсећа Танјуг.

Енгелбартова идеја да се рачунаром управља путем алатке која се налази ван уређаја, односно кућишта, била је испред времена у којем је стварао. Компјутерски миш није био комерцијално доступан све до 1984. године, а први пут се појавио уз тада нови „мекинтош” компаније „Епл”.

Овај Енгелбартов изум је технолошки био толико напредан да он и његове колеге нису много ни зарадиле од њега. Патент за рачунарског миша је трајао 17 година, а 1987. та технологија је постала јавна. Међутим, иноватор није могао да наплати ауторска права, а од средине осамдесетих година продато је више од милијарду комада мишева, пренео је британски Би-Би-Си.

Овај инжењер је остварио неколико кључних доприноса рачунарству. Заједно са колегама са Станфорд универзитета, у својој лабораторији, увео је употребу више „прозора” и развио „Арпанет”, државну мрежу за повезивање научних истраживача која је касније порасла у интернет.

Енгелбарт је импресионирао учеснике конференције о рачунарима 1968. године у Сан Франциску тако што је од куће говорио помоћу модема своје израде, користио компјутер у лабораторији и тако се обратио публици. Та прва јавна демонстрација компјутерског миша и видео-телеконференције, изазвала је овације.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

SRI_Computer_Mouse.jpg

Први прототип компјутерског миша направљен према скицама Дага Енгелбарта

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Гости

Velika nacionalna loža Srbije ostala je bez svog prvog čoveka, velikog majstora, jednog od glavnih srpskih masona, profesora dr Branka Medojevića. Od njega se čituljom oprostio njegov drug sa studija, bivši premijer Mirko Cvetković, pišu Naše novine.

jpeg

Medojević, koji je bio dekan i redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, umro je u utorak, 2. jula, u 63. godini života. Čitulje u dnevnim novinama, pored kolektiva Ekonomskog fakulteta, dala je i generacija studenata sa fakulteta. Poslednji pozdrav uputilia mu je i Velika nacionalna loža Srbije sa ograncima: "Sveti Sava", "Konstantin Veliki", Slobodan Jovanović", "Aleksandar Obrenović", "Đorđe Vajfert", "Sveti Jovan Krstitelj".

- Otišao je jedan od najboljih iz naše generacije. Bio je uvek veseo i vedar i tako ćemo ga uvek pamtiti - naveli su u čitulji Medojevićevi drugovi iz generacije među kojima i bivši premijer Mirko Cvetković. 

- On je moj drug sa generacije na fakultetu - kratko je rekao Cvetković za Naše. 

Bivši premijer, međutim, nije hteo da priča o tome da li je Medojević bio mason ili ne, rekavši samo:

- Nekomentarišem ničije lične preference.

Na Ekonomskom fakultetu tvrde da ne znaju da je pripadao slobodnim zidarima. 

- Nikada nije pričao o tome. I mene je iznenadila čitulja lože - rekao je jedan profesor tog fakulteta za Naše. 

A jedan od braće Velike nacionalne lože Srbije kaže da se masoni ne kriju.

- Njihovo članstvo nije pd velom tajni. Pravi mason, kada ga pitate o članstvu, nikada neće negirati. Uostalom, mi nosimo masonske znake - kazao je on.

Prošle godine navršilo se 100 godina otkako je formirana pmenuta loža. danas u Srbiji ima četiri velike lože, nekoliko divljih i oko 2.500 slobodnih zidara. 

Izvor: Tanjug

Подели на овим сајтовима

Ne razumem....

Umrao mu je dugogodišnji prijatelj,kolega sa faksa,vedar čovek,pa zašto da mu me stavi čitulju u novine.Da ja imam prijatelja masona ili nekog drugog i drugačijeg koji ima drugačije mišljenje i opredeljenje,ne bi mi to predstavljalo nikakvu smetnju da ga ispoštujem do kraja,pa čak i da ga volim kao brata.Možda nećemo da pričamo o veri,,ne slažemo se,nema veze jer  u ovom našem svetu postoje brojne druge teme i načini da se bude dobar i koristan čovečanstvu....i da se bude čovek.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Pravi brat je iskljucivo pravoslavac jer jedini bliski su mi koji su Hrista prihvatili.

Da ljubim druge umem cak i neprijatelje ali jedino sto mi pada na pamet jeste da takve ljude priklonimo Istini.

Inace po meni, ako Krstenje nije spas zasto bi onda to bilo i potrebno ako Bog spasava i van Crkve.

Ko je u Hristu taj je i moj brat a za ostale zelim da mi to i postanu.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У први мах сам помислила да се ради о Вама о. Иване  buuuuuuu

Ваљда гдје је презиме исто!!! :D :D :D

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...