Аљонка Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Ima li jos neko ko primecuje da je ovaj nas forum postao idelano mesto za savrseno dobre stavove (dela, misli) ali izrecene iz potpuno pogresnih namera 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Ima li jos neko ko primecuje da je ovaj nas forum postao idelano mesto za savrseno dobre stavove (dela, misli) ali izrecene iz potpuno pogresnih namera 0104_cheesy "...????????, ??????, ??????? ??...???? ???? ????????, ???? ???? ??????????..." E pa toooooo... 0205_whistling))) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Одлично запажање Smile, свиђа ми се! Моји ставови можда, морам признати, јесу били мало жестоки, али далеко од тога да сам био бескомпромисан. Рекао сам да свако има слободну вољу и да ми мушкарци не можемо знати како је женама у том периоду. Изнео сам за то разумне аргументе, покушао на основу изнетих против ставова да докажем како немају вредност, навео ауторитете који данас заузимају високе службе у Цркви и од којих сам учио, а сад ћу да наведем да се моја мајка увек причешћује у циклусу и још неке мени блиске женске особе (није лепо да овде откривам о коме се ради), а могу и да кажем да се жичке сестре причешћују неколико пута седмично и готово да сам сигуран да то чине и у "оним данима". Нисам узео пиштољ и рекао има да се причестите и тачка, већ сам покушао на основу разлога који су овде изнешени у корист непричећивања у циклусу, да покажем како таква размишљања нису прихватљива и страна су здравој црквеној свести. Колико се сећам противаргументи су се сводили на сматрам да се не треба причешћивати. За моју богословску логичку свест ово није довољан разлог да се одбија учествовање у Литургији као предукусу Царства Божјег. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Патријарх Павле је у оним својим књигама писао да не може да се Причести жена. Међутим, то је чисти јудаизам. Например, пред смрт Причешћују обавезно, макар каково истечење крви имала. Имате чак и оно да иконе не сме целивати, Крст. Мушкарци кад имају истечење у сну негде их Причешћују негде не.Па чак и ако су сањали нешто....па имали истечење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Pomaze Bog braco i sestre! Pre nego sto pristupim bilo kakvom poslu,prekrstim se i sve pretvorim u volju Bozju.Nisam osoba koja pati od toga da je moje misljenje najvalidnije,ali,isto tako,kako si brate Djomla rekao ne dozvoljavam da drugi misli mojom glavom.Dovoljno imam godina a i zivotnog iskustva da bih dozvolila sebi takav luksuz.Tvoj stav u ovoj diskisiji je prilicno agresivan i navalentan.Ali,ako je na putu u svetu Zemlju,nas duhovnik Arhiepiskop Jovan Makedonski,a i ostalo svestenstvo koje je bilo sa nama[bilo je i monaha iz Hilandara] izricito ZABRANIO pricescivanje sestrama koje imaju ciklus,ko sam ja ili bilo ko od nas gresnika, da ustaje protiv toga? Oprosti ako je moj ton bio malo ostriji,nije mi bila namera.Ali,ustati protiv stava jednog arhiepiskopa ozabrani i pristupiti pricescu smatram svetogrdjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bilja Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Али у сваком случају морамо да урадимо како нам каже наш парохијски свештеник. Јер уколико он каже да не треба да се причешћујемо у циклусу, нећемо ваљда стати у ред знајући да га лажемо... 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 ????? ?? ?????? ?????? ??????, ? ??? ?????????? ? ?????????? ????????????? ????????? "???????" ????? ?? ?? ?? ?? ?????. 0202_238 ?????????? ????? ?? ???????? ? ?? ??? ??? ?? ?????? ??? ?? ? ???????, ? ???? ???? ?? ???? ??????, ??? ??? ?? ?? ????? ??????, ??? ??? ?? ??????? ????? ???? ??????, ??? ??? ?? ???????? ???????? ??????????? ???? ??????,... ??? ?? ? ????? ????? ????????? ???? ??????????, ?????????...? ?? ????? ?? ???? ?????? ?????? ??? ???? ???? ?? ??? ????????? ?? ???? ?????? Pricao mi tata, kad je pre 9 godina bio u Hilandaru, kako je video jednog jutra, monaha koji je sedeo na nekom kamenu ne radeci nista. A svi ostali monasi su imali neko svoje poslusanje. I sad, moj tata se malo zacudio i pitao ga sto nista ne radi. Monah mu je odgovorio da nije dobio balgoslov ni za kakav posao. I on je bukvalno sedeo. Bez pogovora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Pomaze Bog! Mislim da se ovde radi o GORDOSTI.No,verovatno je tvoje misljenje kompetentnije od misljenja i stava jednog arhiepiskopa ,a sto se tice brate Djomla o poslusnosti crkvi,to radije ne bih komentarisala. Војвода7 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Ево постављам по жељи и обећању сестри Валентини и кога још интересује, из књиге блаженопочившег патријарха Павла, "Да нам буду јаснија нека питања наше вере": Ево и мали бонус, који је индиректно повезан са тематиком, о томе шта треба испунити да би се приступило св.Причешћу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 ?? ??? ?? ?????? ????????????... :drugarstvo: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Pomaze Bog braco i sestre! Pre nego sto pristupim bilo kakvom poslu,prekrstim se i sve pretvorim u volju Bozju.Nisam osoba koja pati od toga da je moje misljenje najvalidnije,ali,isto tako,kako si brate Djomla rekao ne dozvoljavam da drugi misli mojom glavom.Dovoljno imam godina a i zivotnog iskustva da bih dozvolila sebi takav luksuz.Tvoj stav u ovoj diskisiji je prilicno agresivan i navalentan.Ali,ako je na putu u svetu Zemlju,nas duhovnik Arhiepiskop Jovan Makedonski,a i ostalo svestenstvo koje je bilo sa nama[bilo je i monaha iz Hilandara] izricito ZABRANIO pricescivanje sestrama koje imaju ciklus,ko sam ja ili bilo ko od nas gresnika, da ustaje protiv toga? Oprosti ako je moj ton bio malo ostriji,nije mi bila namera.Ali,ustati protiv stava jednog arhiepiskopa ozabrani i pristupiti pricescu smatram svetogrdjem. ????? ?? ?????? ?????? ??????, ? ??? ?????????? ? ?????????? ????????????? ????????? "???????" ????? ?? ?? ?? ?? ?????. 0205_whistling ?????????? ????? ?? ???????? ? ?? ??? ??? ?? ?????? ??? ?? ? ???????, ? ???? ???? ?? ???? ??????, ??? ??? ?? ?? ????? ??????, ??? ??? ?? ??????? ????? ???? ??????, ............................................................ Nisam izdrzao, a da se ovde ne ukljucim... obzirom da cesto i sam imam vrlo tvrdovrata misljenja, i cesto ovako nastupam kao ti sad, moram da ti kazem da ce biti ipak da i ja i ti u ovakvim slucajevima gresimo... Drugim recima, mitropolit Jovan je pre svega mitropolit, njega zene (i muskarci) slusaju ne kao muskarca, nego kao svestenosluzitelja, na kome po Bogu pociva blagodat svestenstva... buduci to sto jeste, on po odgovornosti koju nosi govori nesto kao svestenik pre svega, ne daje svoje privatno misljenje kao muskarac (ili navijac Zvezde, ili ljubitelj Tarkovskog, ili...)... Svetinja poslusnosti je, kako lepo vele Oci, iznad svake druge vrline bas zato sto u sebi krije smirenu ljubav prema Hristu, koja ne mozga mnogo nego se raduje... kao takva, poslusnost i jeste glavni razoritelj gordosti, pa nam zato i pada tako tesko... Inace, zaista se slazem da u tome sto zena ima ciklus nema nikakve prepreke da ulazi u hram i celiva svetinje ili prima sv. pricesce, ali i u tome treba ici po onoj reci koju govori bogoreciti Pavle - "sto cinite, s verom cinite, sto nije od vere greh je", odnosno, ne podeljene duse, nesigurno, nego celinom bica... Desice se pak da neki/neke i posle duge katiheze ostanu u misljenju da u odredjenim okolnostima ne treba da pristupe svetinji na ovaj ili onaj nacin... misljenja sam da ih upravo treba pohvaliti u tome, kao sto to veli sv. Grigorije Veliki, i ne stvarati im neprijatnosti... Sad, "i ja bih voleo da su svi kao ja, ali neki ima dar ovako, a neki onako..." "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Mislim da je Djomlin stav vrlo argumentovan i prihvatljiv, i naravno vrlo logican. U nasoj veri potrebna je sirina i tolerancija, a obe su posledica ljubavi koja je primarna, ostalo je sve nadogradnja koja proistice iz nje. Naravno, postoje stvari koje se ne mogu menjati i koje moramo bezuslovno da ispostujemo ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 @ Djomla Pa cekaj, ciji je on mitropolit? Crkvin ili mu je to privatna firma? Kako se to ovde postavlja "iznad Crkve"? Tako sto daje blagoslov da se pod njegovom odgovornoscu cini to-i-to? Ne bih bas rekao... Naravno da i on kao covek gresi, ali je takodje i zivo orudje volje Bozije, narocito ako je kako si i sam primetio divna mucenicka dusa... Ako sad krenemo po principu "ne moze on mene da odvaja od Hrista, ili ovo ili ono", lako cemo doci u potpuni relativizam, odnosno otvoricemo mogucnost da prakticno odbijemo svaki savet ma i najboljeg svestenika, samo ako nam se to sto kaze ne svidja... Valjda je jasno koliko to nije nimalo dobro... Ja bih rekao da i ne pricestiti se - u ovakvim i slicnim slucajevima - ne znaci odstupiti od Hrista, nego bas naprotiv pristupiti Mu, jer se mi i kroz druge vrline i postupke pricescujemo nevidljivim energijama Duha - npr. kroz poslusnost i smirenje... Smiren covek, odosno onaj koji resi da po ljubavi poslusa svog pastira, sigurno se ne odvaja od Hrista, nego bas naprotiv, makar se i ne pricestio jedan je duh sa Gospodom smirenja... Ja sam inace bas za to da se ljudi svakako pricescuju sto redovnije, ali ne bilo kako i na silu, jer tako ulazimo u slicnu krajnost kao i oni koji zagovaraju sasvim retko prilazenje Casi... @JESSY Naravno da treba sirine u veri, bas o tome upravo i pricam, jer sirina svakako podrazumeva i poslusnost, a obavezno iskljucuje svaku jednostranost, pa i ovu koja forsira pricescivanje makar nam to neko dobronamerno i branio... nije, dakle, sirina samo traziti i insistirati na svome (to je demokratija 8))... ........................................ Eto, nadam se da sam sad pisao nesto jasnije... 0110_hahaha "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Sveshtenik nekada ne slusha svog Vladiku,neche da promjeni parohija,kada se trazi,pa ide na gladovanje,jedan se i zatvorijo i pretijo zapaliti crkvu,da li i taj treba da se slusha? 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Sveshtenik nekada ne slusha svog Vladiku,neche da promjeni parohija,kada se trazi,pa ide na gladovanje,jedan se i zatvorijo i pretijo zapaliti crkvu,da li i taj treba da se slusha? confused Jel ovo neko trik-pitanje? Ako nije, izvinjavam se, jer izgleda tako... 0110_hahaha 0110_hahaha "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука