Mirjam Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Морам да идем. Поздрављам вас, а посебно Ђомлу, који се потрудио доста око теме. 0102_laugh 170fs799081 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Hoćeš da kažeš da zbog toga što tamponi nijesu bili tada izmišljeni,bio je zabranjen pristup čaši ženama u "tim" danima... Делује ми да ниси пажљиво читао тему... Раније жене нису смеле у данима менструалног циклуса да иду уопште у Цркву, а самим тим нису ни могле да се причешћују. Разлог је био да се менструални садржај не пролије по поду Цркве и не изазове срамоту, блам, саблазан и да се не би из тога изродиле разне непријатности. Чим су се појавили улошци и тампони канони који су разлог тражили у овоме што написах, за наше данашње услове живота постали су неделатни. Они су само остали као историјско сведочанство на који начин је Црква у једном одређеном времену решавала неки изазов или проблем. Temu sam i pratio,ali to oko kanona slabo poznajem. Vidim ispod nika ti piše bogoslov,je li tako,pa me interesuje,ima li kakve veze recimo sa kaznom izrečenom ženama,kao i sa tim da kad dođoše dani Sveta morade napustiti hram... Опрости, нисам сигуран да сам те најбоље разумео шта желиш да сазнаш. Рецимо овако: Жена дође у Цркву и деси јој се да добије менструацију и да се тај садржај пролије на под Цркве. То изазове непријатне мирисе и изазове саблазан... неки су мишљења да се и обесвети тиме богослужбени простор. Онда дођу свети оци и на саборима донесу одлуке да жена у циклусу не сме долазити у Цркву. Данас када имамо сва та помоћна средства да се такве непријатности спрече, те одлуке светих отаца нас не обавезују. Да ли сам погодио шта треба да одговорим? Ne, nisi pogodio. Recimo da ja ne smatram da su ta pravila donešena samo zbog nedostatka gaze...Prvo mislim da se tu ne radi samo o isticanju krvi,ima i promjene raspoloženja,ponašanja..itd,žene to bolje znaju,pa neka me isprave ako griješim. Pravila...Opet gruba riječ,koja implicira na neku odluku. Menstruacija naravno nije ni grijeh a ni bolest,ali je određena nečim drugim a ne prirodnom "evolucijom". "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Брате Огло опрости али мислим да би могао да будеш мало јаснији у изражавању својих мисли. Све то што си навео стоји, али ништа од тога не може бити довољно јак аргумент да нека наша сестра, другарица, пријатељица, мајка,... не приступи причешћу и тиме се приопшти реалности вечног живота који нам Господ собом дарује. Ако бих још нешто додао било би само понављање. И ја поздрављам тебе Мирјам као и све остале без изузетка и одлазим на починак. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Брате Огло опрости али мислим да би могао да будеш мало јаснији у изражавању својих мисли. Све то што си навео стоји, али ништа од тога не може бити довољно јак аргумент да нека наша сестра, другарица, пријатељица, мајка,... не приступи причешћу и тиме се приопшти реалности вечног живота који нам Господ собом дарује. Ако бих још нешто додао било би само понављање. И ја поздрављам тебе Мирјам као и све остале без изузетка и одлазим на починак. Opet,i opet ,kažem...Ni da dragi Bog da ja nekoga odvraćam od Čaše,samo kažem,da ako se redovno pričešćuje,taj jedan put u mjesecu i ne mora biti obavezan...ko misli da ne treba...a ako treba,ko brani? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Брате Огло опрости али мислим да би могао да будеш мало јаснији у изражавању својих мисли. Све то што си навео стоји, али ништа од тога не може бити довољно јак аргумент да нека наша сестра, другарица, пријатељица, мајка,... не приступи причешћу и тиме се приопшти реалности вечног живота који нам Господ собом дарује. Ако бих још нешто додао било би само понављање. И ја поздрављам тебе Мирјам као и све остале без изузетка и одлазим на починак. Opet,i opet ,kažem...Ni da dragi Bog da ja nekoga odvraćam od Čaše,samo kažem,da ako se redovno pričešćuje,taj jedan put u mjesecu i ne mora biti obavezan...ko misli da ne treba...a ako treba,ko brani? Ипак ниси пажљиво читао раније постове. Први хришћани су на литургије долазили очекујући други долазак Христов. То је и идеја наших литургијских сабрања данас. Свака литургија је битна. Свака је непоновљива. Једном ако се не причестимо на литургији, а тада се неочекивано одигра догађај Другог доласка Господњег, пропустили смо шансу да будемо причасници вечног живота. Причешће је јако важно и не може се посматрати као нешто чега увек може бити довољно. Вечито смо гладни и жедни Бога, а ја опет понављам да менструација није разлог да се не приступи Чаши ма колико и ма када се неко причешћивао. Свака литургија је прича за себе, а нама нико не може гарантовати да ли ћемо дочекати следећу. Стога пропуштена литургија = пропуштена шанса да живимо вечно. А свако има слободу... Никога Бог не тера на силу у рај. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Брате Огло опрости али мислим да би могао да будеш мало јаснији у изражавању својих мисли. Све то што си навео стоји, али ништа од тога не може бити довољно јак аргумент да нека наша сестра, другарица, пријатељица, мајка,... не приступи причешћу и тиме се приопшти реалности вечног живота који нам Господ собом дарује. Ако бих још нешто додао било би само понављање. И ја поздрављам тебе Мирјам као и све остале без изузетка и одлазим на починак. Opet,i opet ,kažem...Ni da dragi Bog da ja nekoga odvraćam od Čaše,samo kažem,da ako se redovno pričešćuje,taj jedan put u mjesecu i ne mora biti obavezan...ko misli da ne treba...a ako treba,ko brani? Ипак ниси пажљиво читао раније постове. Први хришћани су на литургије долазили очекујући други долазак Христов. То је и идеја наших литургијских сабрања данас. Свака литургија је битна. Свака је непоновљива. Једном ако се не причестимо на литургији, а тада се неочекивано одигра догађај Другог доласка Господњег, пропустили смо шансу да будемо причасници вечног живота. Причешће је јако важно и не може се посматрати као нешто чега увек може бити довољно. Вечито смо гладни и жедни Бога, а ја опет понављам да менструација није разлог да се не приступи Чаши ма колико и ма када се неко причешћивао. Свака литургија је прича за себе, а нама нико не може гарантовати да ли ћемо дочекати следећу. Стога пропуштена литургија = пропуштена шанса да живимо вечно. А свако има слободу... Никога Бог не тера на силу у рај. Ma ,izgleda da ipak jesam pratio...Zato sam te i pitao kao bogoslova,ono prvo pitanje,na šta si ti odgovorio nešto sasvim drugo. I ne bih se složio sa tobom da propuštena liturgija znači propuštenu šansu za vječni život. Ma koliko se pričešćivali,ne znači, da nas neki Lazar,koji stojaše ispred gradskih zidina, neće dočekati u Avramovom naručju. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 ogulin ćulibrk.....oglo TLN3 Ogulin Culibrk Oglo - Djetic spava Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 ogulin ćulibrk.....oglo Ogulin Culibrk Oglo - Djetic spava Taj...Bravo majstore...Na forumu Verujem: Cogulin "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 nisam gledao verujem al me odmah asociralo na njega...samo što nisam našo epizodu koju sam hteo... onu sa kloniranjem.... kad govori kako je 1. put izvedeno u državu viskonsin,... pa mu treba globus crne g...ovaj ...globus svijeta...nu-nek se kloniranje odje desi 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 nisam gledao verujem al me odmah asociralo na njega...samo što nisam našo epizodu koju sam hteo... onu sa kloniranjem.... kad govori kako je 1. put izvedeno u državu viskonsin,... pa mu treba globus crne g...ovaj ...globus svijeta...nu-nek se kloniranje odje desi 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha A nu...a nijesi vidio odma,da sam đetić.. 0110_hahaha "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 jok vala...sad jesam... 0110_hahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Мислим да ће се већина сложити са мном да је Господ причу о богаташу и убогом Лазару испричао у сасвим другом контексту него што је Огло имао намеру да прикаже. Већ смо довољно рекли на теми која је једно време била баш актуелна и донекле закључили да се Бог на различите начине људима открива и да свакако постоји шанса и за неправославне да се спасу. На који начин ће то Бог учинити недоступно је нашим ограниченим сазнањима. Онима којима се Бог открива кроз православље открива се заправо кроз Цркву и Црква је та богочовечанска реалност где се догађа неизрецива и парадоксална тајна сједињења нествореног и вечног Бога са тварним и пролазним и грешним човеком. Пропуштена литургија, односно пропуштено причешће = пропуштено учешће у тој светајни вечнога живота. Ако је менструација важнија од тог учешћа онда, брате Огло, твоје запажање може и да има неко оправдање. Не кажемо ми да си ти против редовног причешћивања (редовно = увек кад се служи света Литургија). Свако наравно има слободу да приступи или не, али чим не приступи то онда није редовно - направљен је уступак. Некада за тај уступак постоји и оправдан разлог: болест, епитимија, физичка спреченост... Ако се неко редовно причешћује и то ради слободно и из љубави према Богу нелогично ми је да се такав хришћанин из љубави некад ето тако не причести... Ако ти је негде или са неким лепо, ти ћеш да настојиш да ти мимо свих околности буде увек лепо, опет и опет.. Калкулисање: сад бих могао, а сад не, више ми личи на неки обавезујући законски однос него на однос "љубави која све превасходи" па чак и природне процесе као што је менструација. Прочитајте моје потписе. Ништа нас не може раставити од љубави Христове, а врхунац љубави и пројава љубави управо обитава у сједињењу - причешћу! ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Не бих се сложио са оним што си брате Ђомла горе написао да Христос може тако изненада доћи други пут на Светој Литургији. Сви добро знамо када,после којих догађаја и како ће доћи Христос да Суди живима и мртвима....а не тако одједном на некој од Литургија. Ја ево,сасвим сам сигуран да се то неће десити сад у Недељу. Али,већ сам то негде помињао, прилазак Путиру јесте мали Христов други долазак. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 svi su u pravu... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 9, 2010 Пријави Подели Написано Април 9, 2010 Не бих се сложио са оним што си брате Ђомла горе написао да Христос може тако изненада доћи други пут на Светој Литургији. Сви добро знамо када,после којих догађаја и како ће доћи Христос да Суди живима и мртвима....а не тако одједном на некој од Литургија. Ја ево,сасвим сам сигуран да се то неће десити сад у Недељу. Али,већ сам то негде помињао, прилазак Путиру јесте мали Христов други долазак. Први хришћани су се и између осталог на сабрања и окупљали ради тога. Колико се сећам предавања из Литургике то би требало и данас међу нама да постоји јер је реч о изворном хришћанству, бар као идеја, али ја немам на основу чега да укинем чак и такву могућност парусије Господње и у току Литургије. Тим сазнањем се јача дисциплина чланова Цркве. Било како било свака Литургија могла би да буде и последња на земљи било да се Други Христов долазак догоди пре следеће или да нас негде изненада задеси биолошка смрт. Не искључујем могућност да си ти у праву, али основна мисао којом сам се водио и која би могла са моје стране да буде и закључна за ову тему је да менструација никако није препрека за причешће. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука