Arsenija Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 и ја сам сам још и већи трипер, после нафоре усисавам скоро опсесивно руке док не покупим сваку мрвицу, или рецимо спалим марамицу у којој сам држао нафору и сл. ) Šta li ja radim na ovom forumu,to mi nikad nije bilo jasno. Razmišljala sam da odem milion puta,ali danas definitivno otvaram oči i zatvaram prozore koji gledaju bilo kud,a najčeše nikud naročito. Došla sam i videla. Sada mogu mirno da se vratim u svoj svet shvativši da nisam izgubila ništa naročito. :shocking: Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Šta li ja radim na ovom forumu,to mi nikad nije bilo jasno. Razmišljala sam da odem milion puta,ali danas definitivno otvaram oči i zatvaram prozore koji gledaju bilo kud,a najčeše nikud naročito. Došla sam i videla. Sada mogu mirno da se vratim u svoj svet shvativši da nisam izgubila ništa naročito. :shocking: ако нешто значи, то је одраз мог благог ОCD-а а не религијског уверења. но, било је често пријатно читати те/Вас, жао ми је ако је баш моје писање прекинуло последњу везицу између Арсеније и нашег веселог форума. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 У нади да не постављаш питања (које искрено делује бесмислено) чисто да би ме малтретирао као дебила да ти цртам очигледне ствари, одговорићу ти... ...samo se ti nadaj... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 ...samo se ti nadaj... дуго те није било Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 10, 2014 Пријави Подели Написано Април 10, 2014 Tu sam ja, pratim iz prikrajka i čekam neku gej temu da uskočim. Срђан Шијакињић and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 У нади да не постављаш питања (које искрено делује бесмислено) чисто да би ме малтретирао као дебила да ти цртам очигледне ствари, одговорићу ти... Дакле, ми ни у куће своји ближњих и драгих не улазимо блатњави и умазани, уколико смо у могућности да уђемо пристојни. Не улазимо у банку, школу или било где друго прљави и запуштени и зато тим пре не би требало да такви долазимо на окупљање које нас чини ближим Богу него било шта друго што радимо у животу. Када би свештеник дошао такав, он би тиме исказао непоштовање и немарност према Богу, својој служби и народу и тиме би показао у каквом је духовном стању, а то стање - очигледно - није похвално. Међутим. ако би свештеник био објективно спречен да се очисти, рецимо у неким изузетним околностима типа рата, елементарне непогоде и сл., не видим препреку за служење. Наравно, ни ја нисам мислио да неко ко не може да заустави крварење све време или има крваве завоје на себи треба да служи литургију, и то не зато што ће да га напусти благодат, већ зато што је литургија озбиљна и у неком смислу свечана прилика и треба је држати на том нивоу и у духовном и у материјалном смислу. Надам се да сам ти одговорио на питање. Onda sljedeci put nemoj pisati ovakve komentare: Мени лично је овакво поимање Божијег деловања (ово да неће да служе кад се посеку), како да се изразим, а да се нико не увреди, јер верујем да многи људи мноооого бољи од мене се можда не би сложили са мном, некако... наивно, превише некако матаријалистичко ако може та реч да се употреби, као да Бог и Његова благодат и воља, може да буде условљен тривијалностима као што је отицање крви, као да Он може да делује само везивајући се за материју (у овом случају за крв), као да је Његова енергија нешто чему је потребан физички носилац да би деловала... Nego sagledaj problem iz vise uglova kao sto si u narednom postu ucinio. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 7, 2014 Гости Пријави Подели Написано Децембар 7, 2014 https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-r4548 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 Nazalost, u nasem " vernom" narodu je uvrezeno to misljene da zena u toku mesecnog ciklusa ne treba ni da ide u crkvu, a kamo li da ljubi ikone ili se pricesti....to mu doce kao smrtni greh, a uglavnom taj savet se moze cuti od " starijih, iskusnijih i samim tim blizih Bogu" zena. I sad zamisli ja postim ceo post, bilo koji od 4 , i taman da se pricestim poslednje nedelje posta....kad....corak. Potpuna besmislica. Medjutim ono sto mene cudi kod mladih zena je jedna druga pojava...a to je da vidjam zene, devojke kako god, u crkvi u nekim dzempercinama, suknjetinama, masne vezane kose, nepocupanih obrva itd. Kao da su se sa namerom nagrdile kada su posle u crkvu. Dok ih na ulici vidjam, ciste pustene kose, u lepoj garderobi... :.mislise. ne kazem da treba u crkvu kao da si krenula u klub, ali valjda je osnovna kultura da gde god da krenes iz kuce izadjes pristojno obucen i doteran. Sad ce nju sa masnom kosom i nepocupanim obrvama Bog vise da voli i vise ce milosti Bozije da zadobije nego ja okupana i uredna, pristojno odevena, i sa mesecnim ciklusom....i jos ce da me gleda ispod oka sto ja imam i mindjuse. Gospode, milostiv budi meni gresnoj. ( morah da prokomentarisem) Снежана, bgpj and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 Патријарх српски Павле о Причешћу Може ли жена за време менструалног периода причешћивати се и посећивати храм Још у III веку постављено је слично питање Светом Дионисију, епископу александријском († 265 г.), он је одговорио да жене у таквом стању, "ако су верне и побожне, неће се усудити нити да приступе Светој трапези, нити да приме Тело и Крв Христову", јер примајући Светињу треба да смо чисти и телом и душом. При том, он наводи пример крвоточне жене која се није усудила дотаћи тела Христовога, него само краја Његове одеће (Мт. 9, 20-22). У даљем разлагању Свети Дионисије каже да молити се, ма у ком стању да се ко налази, увек је дозвољено. /.../ У Новом завету се на ту ствар гледа друкчије. Никаква телесна нечистота не чини нас морално и молитвено нечистим. Створени од Бога, вели Свети Атанастије Велики, "ми немамо у себи ничега нечистога, него се само тада прљамо када чинимо грех који је гори од свакога смрада. А кад се без наше воље догоди какво природно истечење, ми морамо, по природној неопходности... трпети поред другог и ово". /.../ На основу старозаветног гледишта на култну нечистоту жена у менструацији, доцније је дошло до гледишта да жене, у том стању не треба да долазе у цркву на заједничку молитву, а такоше за 40 дана после порођаја и побачаја. Биће да је на овакав став утицала и могућност да се случајним истечењем крви храм не би учинио нечистим, те би га требало освештавати. А вероватно и због задаха који изазивају материје чишћења распадањем. /.../ Држим да се из наведеног правила Светог Дионисија може сигурно закључити само да се жена у време менструације не може причестити. Додато упутство да се жене могу молити свагда, и у том и у другом стању, мислим да пре говори да им, у циљу молитве, не би било забрањено долазити у цркву. То утолико пре што он наводи пример крвоточне жене из Еванђеља, која је пришла Господу и дотакла се краја Његове одеће, али не и Његовог тела, што Светом Дионисију служи за доказ да се у афедрону не могу причестити. Још одређеније ово би се могло закључити из казивања поменутог старохришћанског списа, Апостолских установа, у коме се такође износи пример крвоточне жене и подвлачи да Спаситељ на тај њен поступак "није се онерасположио, нити је пак окривио, него напротив исцелио, рекавши: "Вера твоја спасе те". Овај Спаситељев поступак казује нам јасно да "телесно чишћење није одвратно богу који га је дао да бива женама у периоду од 30 дана, према телесном саставу, те по снази непокретне постају, и обично седе у кући". У закључку спис се обраћа мужевима наређујући: "И женама, при телесном чишћењу, мужеви да не прилазе, бринући се за пород. Јер Закон нареди: Жени, вели, кад је у афедрону не прилази, нити са труднима општи. Јер то се не чини ради рођења детета, него због уживања. А недолично је да љубитељ Бога буде љубитељ уживања". Несумњиво је Светом Дионисију и Апостолским установама руководство за став у овом питању био еванђелски догађај и однос господњи према крвоточној жени, па то треба да буде и нама. Пошто је крвоточна жена по Мојсијевом Закону такође била нечиста, те се није смела дотицати никога (3. Мојс. 15, 25), у поступку Спаситељевом према њој за нас је од особитог значаја: 1. Што се жена није дотакла тела Христовог, него краја Његове хаљине; 2. Она то није учинила негде насамо, него у мноштву народа скупљеног око Њега; 3. Иако је она по Закону била нечиста, Господ је због њеног поступка није одагнао од Себе, нити из друштва, него њену веру похвалио и исцелио је. /.../ У духу изнетог еванђељског и канонског схватања, сматрам, дакле, да месечно прање жене не чини је ритуално, молитвено нечистом. Та нечистота је само физичка, телесна, као и лучење из других органа. Ван тога процеса, жена, а и тако и остали, свакако треба да се труди да чистог тела долази на заједничку молитву, поготово на Причешће. Но, још више да се труди око чистоте душе, украшавања "унутрашњег човека срца с нераспадљивим (накитом) кроткога и мирнога духа, јер је то пред Богом драгоцено" (1. Пет. 3, 4). Осим тога, како савремена хигијенска средства могу ефикасно спречити да се случајним истечењем крви храм не учини нечистим, као и ублажити задах који истицањем крви настаје, сматрам да и са те стране нема сметње да жена за време месечног прања, уз потребну обазривост и предузете хигијенске мере може долазити у цркву, целивати иконе, примити нафору и освећену водицу, као и учествовати у појању. Причестити се у том стању, или некрштена крстити се, не би могла. Но, у смртној болести може се и причестити и крстити. После порођаја, у погледу потреба молитава за долазак у цркву и уцрковљења детета треба се и даље држати прописа Требника. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 Никаква телесна нечистота не чини нас морално и молитвено нечистим. Створени од Бога, вели Свети Атанастије Велики, "ми немамо у себи ничега нечистога, него се само тада прљамо када чинимо грех који је гори од свакога смрада. facenew22222222 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 Jednom sam se pricestila sa menstruacijom, ali sam dobila blagoslov od svestenika za pricesce....i nije mi bilo na osudu... mislim da je to ispravno. Reci svesteniku kako stoje stvari pa....brigo moja predji na drugoga Фидер, Kaludjerovic Sreten and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 20, 2016 Гости Пријави Подели Написано Мај 20, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука