Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Kad se navršilo vrijeme... Bogorodica je tada imala oko 14 godina,dakle po prirodi tijela je postala spremna za muža, eto zašto je morala napustiti hram "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom, u pitanju je Stari zavet, a Zakon blagodati u kome smo mi ipak funkcionise mnogo bolje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Pa mogao bi pročitati post prije na koji sam ja odgovorio "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Procitao sam, i dalje mi nije jasno - ti si za zbranu pricescivanja u vreme ciklusa, za pricescivanje u vreme ciklusa, ili imas neku trecu varijantu? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Ja ne mogu kući nekom nešto zabranit a ne u Crkvi, tako da mi tvoja primjedba nije na mjestu. Ajde da to opravdamo lijenošću: Кад сам чула да се жена не сме причешћивати за време месечног циклуса закључила сам да су такву одлуку донели неки паметнији и упућенији од мене и није ми пало на памет да се буним нити се борим за нека женска права и слично.У хришћанству не видим простора за мизогинију,и лепо ми је што сам жена,хришћанка,не осећам се угрожено ни на који начин.. Оно што ме вређа јесу испразна и застарела објашњења ове појаве,која би могла да важе у средњем веку,али никако и данас.У недостатку логичног објашњења,позивати се на неке баналне разлоге јесте увредљиво и свака жена треба да се успротиви томе. Поштеније би било рећи,не знамо зашто је то тако ,али се бојимо да променимо поредак наслеђен од претходника,него вређати и жене и људску интелигенцију причама о нечистоћи и којечему. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Ne znam o kakvoj želji ovdje pričamo. Hoćete da kažete da Bogorodica nije prebivala u drugoj odaji hrama?? Teško. Drugo, u Jakovljevom protoevanđelju se govori da je tamo boravila od svoje treće godine kao posvećena devica - takvo nešto nije postojalo u Judaizmu. Uopšte, problem je i sa muškima kojisu se potpuno posvećivali Bogu - ali tih primera ima dosta - sa ženama je to daleko teže jer - sama situacija da je neka nerotkinja - je bila jednaka kazni Božijoj, jer - u principu, svaka jevrejka je "kandidatkinja" da rodi mesiju. Ona koja to ne može - isključena je, tako da se neka devojka posveti kao devica je na taj način dodatno bilo nemoguće. Ali, kao što rekoh, Jakovljevo protoevanđelje nije biografija, već malo složenije štivo. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Polako gn Midrašu, hoćete da kažete da priča o Bogorodičinom boravku kod Svetinje nad Svetinjama,i čudesnom hranjenju, je izmišljotina? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Polako gn Midrašu, hoćete da kažete da priča o Bogorodičinom boravku kod Svetinje nad Svetinjama,i čudesnom hranjenju, je izmišljotina? Mitološki govor recimo. Ceo tekst je kombinacija verovatnih podataka i vere prenesene u priču o životu Bogorodice. No, da ne spanujemo temu. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Nije spam teme uopšte... Može li makar kakav link prema tekstu ili o čemu već govorimo. Mislim,potpuno je nevjerovatno da mi vi sada otkrivate činjenicu da je priča o Bogorodici falsifikat "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Mitološki govor recimo. Ceo tekst je kombinacija verovatnih podataka i vere prenesene u priču o životu Bogorodice. No, da ne spanujemo temu. A sto bi to bilo mitoloski govor? Sta tu ima tako neverovatno uopste? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mrvica ex SANJA Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Moram samo da kažem da je naziv teme očajno osmišljen, normalnije bi bilo da je naslov "žene u Crkvi tokom menstrualnog ciklusa." :rolleyes: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Nije spam teme uopšte... Može li makar kakav link prema tekstu ili o čemu već govorimo. Mislim,potpuno je nevjerovatno da mi vi sada otkrivate činjenicu da je priča o Bogorodici falsifikat Pa eto, googluj: Jakovljevo protoevanđelje pa ćeš saznati više...ali NE RADI se o FALSIFIKATU. Namerno ovo naglašavam, to je način govora koji treba razumeti. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 A sto bi to bilo mitoloski govor? Sta tu ima tako neverovatno uopste? Uslovno rečeno, mitološki govor. Možda bi bolje bilo da se kaže, teološki stav pretočen u priču za mase. A neverovatno je jer je u društvu tog vremena, veri jevreja iz tog doba i hramskog života tako nešto bilo nemoguće izvesti...To bi bio takav presedan da bi bio opšte poznat - a nije. Nema ni jednog sličnog izveštaja iz istorije hrama. Nekoliko crtica: 1. Kod Jevreja nisu postojale hramu posvećene device - ni do punoletstva, ni od punoletstva. 2. I za muškarce je bilo teško prihvatljiv celibat - a kamoli za žene, posebno, što se žene nisu baš mnogo ni pitale hoće li se udati ili ne, kao i u svakom patrijalhalnom društvu. 3. Žena bez dece ne doprinosi prosleđivanju Božijeg dara - na prvom mestu obećane zemlje i ostalih obećanja pa to nikako ne bi mogla da bude časna pozicija za židove - za koje je i nemanje potomstva posmatrano kao Božija kazna. 4. Plodite se i množite je bila poprilično sznažna zapovest Starog saveza. etc..etc. Da ne pričamo, što bi hramske device podsećale jevreje na paganske običaje po hramovima - a neki od komentatora Jakovljevog protoevanđelja govore da je to i uticaj rimskih vestalki na autora protoevanđelja... Moram da dodam nemojte da se potresate - sasvim je u redu i nije nikakav falsifikat slaviti praznik Vavedenja Bogorodice - jer ona JESTE Hram Boga Živoga. Sa druge strane, i da jeste i da nije uvedena u Hram - Bogorodica OSTAJE Bogorodica. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 7, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2011 Г-дине Мидраш, праштајте на упадици, али није ли мало чудно да један свештеник у аргументацији користи изразе "тешко, немогуће, мало вероватно, невероватно" итд као јаче од предања Светих и текстова из Светог Писма? Пазите, нигде не пише у Светом Писму да је постојао ред посвећених девица (тј девојака по српски). Али је : 1.Скоро сигурно да је постојало прихватилиште за незбринуту децу при Храму, где су мушка одвојена од женске (сигуран сам да знате да је у то време најсигурнија месара са свежим месом управо био Храм, где се између осталог и продавало месо као и биље од принесених жртава), а Пресвета рано остала без родитеља-вероватно су и пар година пред смрт побољевали као стари људи па нису могли да посвете потребну пажњу и негу детету, а Захарије и Јелисавета су блиски рођаци, он свештеник при Храму-па где би била чувана? 2.И зашто је проблем што су се Јоаким и Ана заветовали да дете "обећају" Богу, кажете да је то преседан? Па и Јованово крштење ("погружење") је било потпуни преседан за оно време, а не доводимо га у питање (или и њега Ви класификујете као мало вероватно или невероватно-да су толики долазили код њега да их "крсти" водом)? Даље, у Св.Предању се и наглашава да је Пресвета била заручена да би се испунио закон, а избор Јосифа је испуњење завета родитеља. Ништа невероватно ( добро, чини ми се да постоји разлика у Предању ПЦ и РКЦ око Јосифових година, али то је већ -ако постоји, нисам сигуран- проблем других, а не нас православних). Преседан за то време је и проповедање Јеванђеља од стране рибара и цариника, знате какав статус су имали у тадашњем друштву. У крајњем случају, и сва Христова чуда су преседан, јер такво што никад раније није бивало... 3.Сара-нероткиња до своје 90, Јелисавета-нероткиња до позних година, баш као и Св.Ана...то што су оне могле бити-или су биле-изругиване од стране тадашњих савременика и саплеменика не видим да је била препрека за Господа, напротив..."што је човеку немогуће, Богу је могуће". Оно што је ругло пред светом, то Бог прими к себи да понизи мудрост мудрих. А што се тиче теме-тачно је да Канони нису "света крава", недодирИви и непромеЊиви. Но, ако тако кренемо и самовољно ми лаици укидамо које хоћемо и како нам одговара, бојим се да ћемо врло брзо у протестанте. Моја супруга каже да се тада не би причестила "ни у лудилу", и ја је потпуно подржавам. А ако нека хоће, и нађе свештеника који хоће да је причести и у циклусу, и ако је њена савест (Закон урезан у нашим срцима) не окривљује за то, па је Господ не окриви заједно са свештеником о Другом Доласку-што бих је ја данас окривио? Ко сам ја да знам тајне Божијег Домостроја? Нека свако брине о својој савести, али да њоме (својом савешћу) не мери другога-и доста је! Која хоће, сме и може-извол`те. Али да се не извргавају руглу оне жене које поштују каноне и Писма. Такав говор није нимало православан, ма колико добро мишљење имали о себи... Свако добро од Бога свима. jermel је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 7, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2011 И да не заборавим: 4.И данас је на снази та заповест, али је морамо христолошки сагледати, јер је Христос кључ за читање Светог Писма: да се рађамо не само у телесном, већ и понајвише у духовном смислу, да се рађамо Духом Светим (крштење), множимо (ширимо Јеванђеље) и напунимо Земљу (да сви будемо Христови). "Јер заиста вам кажем, док не прође небо и земља, неће ни једна цртица од закона нестати, док се све не збуде" "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука