Orthophill Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 I Hristos je bio obrezan 8. dana po rodjenju. Jesi li i ti, brate, obrezan, ili bi oko toga ipak moglo da se diskutuje? Први Вселенски-апостолски Сабор је донио одлуку да мушкарци не морају да се обрезују. Пошаљите и ви молбу до следеќи Сабор, па ако вам разреши да одлазите у Цркви у тај период чишќења и да не мора да се чита ова молитва ја не би имао ништа против. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxina Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Prvo, ne znam gde treba da postavim ovu temu, pa molim administratore da to urade umesto mene. Naime, tema je pomalo lična, pa mnogima neće biti zanimljiva, ali da je započnem, pa šta bude. Nameravam da zatrudnim po drugi put. Prvi put je bilo nekako neplanski (ali sa nadom da će se dogoditi).Volela bih da sada od početka. pa do kraja svoju trudnoću predam u Božije ruke (valjda se tako kaže, ali verujem da me razumete), pa vas pitam nekolio stvari: 1. Da li postoji neka molitva koju žena može da moli da bi zatrudnela i neka da bi trudnoća (ako Bog da da se desi) tekla u dobrom pravcu? Naime, pomalo se plašim, obzirom da sam prvu trudnoću, pred kraj provela dva meseca u bolnici i da je dete prerano rođeno zbog mog visokog pritiska i preeklampsije. Hvala Gospodu Bogu sve je prošlo dobro. 2. Da li se trudnica može pričešćivati bez posta? Da li postoji neki trenutak kada se žena u crkvi prihvata kao trudnica ili je to onda kada se to medicinski utvrdi? (prosto pitam zbog svog ličnog osećanja krivice, koje se javlja kada se slične situacije dese). Nadam se da su pitanja dovoljno interesantna da bi ih neko pogledao i na njih odgovorio Драшко, Милан Б and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Први Вселенски-апостолски Сабор је донио одлуку да мушкарци не морају да се обрезују. Пошаљите и ви молбу до следеќи Сабор, па ако вам разреши да одлазите у Цркви у тај период чишќења и да не мора да се чита ова молитва ја не би имао ништа против. А значи ипак може да се дискутује о томе? И ипак је у питању само банална канонска регулатива, лишена било каквог артикулисаног догматског образложења? "Христос је испунио сав закон, али новозаветни мушкарци не морају. Богородица је испунила сав закон, и све новозаветне жене морају да учине исто". Ти у томе заиста не видиш никакву дихотомију? Хвала, то је све што сам хтела да чујем. Ако је Први сабор нашао мане пракси обрезања и допустио себи да дискутује о томе, једино остаје да се надамо да ће и ова тема једном доћи на дневни ред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Svi su ljudi jednaki pred Bogom, trudnice ne treba da poste kao svi ostali vernici ,zato sto je za pravilan rast i razvoj bebe potrebno dovoljno kalcijuma ,proteina i svih onih materija koje ne unosimo tokom posta ,to su cisto medicinski razlozi ,uvek treba imati na umu da trudnica ne treba i ne sme bukvalno da jede za dvoje ,treba samo mnogo vise da povede racuna u kvalitetu hrane ,kao i o mislima ,posebno zato sto nije sama i zato sto beba ,iako uronjena u najnezniju kolevku na svetu ,oseca svaki majcin pokret ,a svaka molitva od srca je mila Bogu . Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Ево једне молитве за пород: Услиши нас Милосрдни и Свемогући Боже, да мољењем нашим буде нам послана благодат Твоја. Буди милостив, Господе, према молитви нашој, сети се Закона Твог о умножењу рода људског и буди милостив Покровитељ, да се Твојом помоћу сачува оно што си Сам установио. Ти си Твојом влашћу и силом из ничега све створио и поставио почетак свему што у свету постоји. Створио си човека према Свом лику и као високу тајну си осветио супружнички савез и унапред указао на тајну сједнињења Христа са Црквом. Погледај , Милосрдни, на слуге Твоје (кажете имена супружника који желе пород), спојене брачним савезом, који те моле за Твоју помоћ, да на њима буде милост Твоја, да буду плодни, и да угледају они сина синова својих чак до трећег и четвртог колена, и да доживе жељену старост и уђу у Царство Небеско кроз Господа нашег Исуса Христа, Коме доликује свака слава, част и поклоњење са Светим Духом у векове. Амин И једна у време трудноће: О, Преславна Мајко Божја, помилуј ме, слушкињу Твоју, дођи ми у помоћ у време мојих болести и опасности с којом рађају чеда све јадне кћери Евине. Сети се, о благословена међу женама, с каквом радошћу и љубављу си ишла журно у Горњу Земљу да посетиш Своју рођаку Јелисавету за време њене трудноће и какав чудесан утисак је оставила Твоја благодатна посета и на мајку и дете у утроби њеној. И из неисцрпног благосрђа Свога даруј и мени, најпониженијој слушкињи Твојој, да срећно завршим трудноћу; даруј ми благодат да се дете које сад мирује под мојим срцем, чим оживи, с радосним разиграњем, слично светом младенцу Јовану, поклања божанственом Господу Спаситељу, који се из љубави према нама грешнима, није узгнушао да и сам постане дете. Неизрецива радост која је испунила Твоје девствено срце при погледу на Твог новорођеног Сина и Господа, нека ублажи муку која ми предстоји услед болести рађања. Живот мира, мој Спаситељ, кога си Ти родила, нека ме спасе од смрти, која пресеца живот многих мајки у тренутку порођаја и нека уброји плод моје утробе међу своје изабранике. Услиши, Пресвета Царице Небеска, смирену молбу моју и узми мене, јадну грешницу, у Своје окриље, оком Твоје благодати; не постиди моје уздање у Твоје велико милосрђе и осени ме. Помоћнице Хришћана, исцелитељко болести, удостој и мене да осетим на себи да си Ти мајка милосрђа и да увек прослављам Твоју благодат, која никад није одбацила молитве јадних и која је избављала све који су Те призивали у време туге и болести. Амин. maxina је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Molitva supružnika za darovanje detetaUsliši nas, Milosrdni i Svemogući Bože, da moljenjem našim bude namposlana blagodat Tvoja. Budi milostiv, Gospode, prema molitvi našoj,seti se Zakona Tvog o umnoženju roda ljudskog i budi milostivPokrovitelj, da se Tvojom pomoću sačuva ono što si Sam ustanovio. Tisi Tvojom vlašću i silom iz ničega sve stvorio i postavio početaksvemu što u svetu postoji - stvorio si ičhoveka prema Svom liku i kaovisoku tajnu si osvetio supružnicki savez i unapred ukazao na tajnusjedinjenja Hrista sa Crkvom. Pogledaj, Milosrdni, na sluge TvojeValentinu i Gorana, spojene bračnim savezom, koji Te mole za Tvoju pomoć, da nanjima bude milost Tvoja, da budu plodni, i da ugledaju oni sina sinovasvojih čak do trećeg i četvrtog kolena, i da dožive željenu starost iudju u Carstvo Nebesko kroz Gospoda našeg Isusa Hrista, Kome dolikujesvaka slava, ćast i poklonjenje sa Svetim Duhom u vekove. Amin. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 МОЛИТВА ПОРОДИЉЕ Слава Ти, Господе, слава Ти. Молим Ти се благи Спаситељу, који помажеш невољну и сироту, уклањајући сваку беду и несрећу осврни се и на мене грешницу, која се искрено каје; помози и мени и заклони ме руком својом; Теби притичем са молитвом овом, смилуј се на мене, избави ме од сваког зла и несреће, беса нечистога сатане, који ме толико куша. Подари ми здравље, храброст и снагу да могу издржати муке при порођају! Саслушај ми молитву јер Ти си тако благ, тако волиш људе Твоје. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 спојили смо и ове теме.....са универзалним насловом , тако да на једном месту можемо дискутовати на ту тему..... тема ће бити смештена у подфоруму брак и породица... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxina Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Hvala. Tema je na ovaj način potpunija. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 to će svakako, biti molitve Bogomajci, pa pogledajte ovde na tom sajtu srecica imaju brojne cudotvorne ikone sa sve molitvama i akatistima ima ikona Pomocnica pri radjanju, gdje se u njenoj utrobi vidi beba-Isus, ta vam ikona i molitva treba. Evo akatista pred tom ikonom ali sliku nikako da nadjem. Znam kako izgleda: B.stoji, a 'rentgensk'i se vidi Mladenac takodje u njenoj utrobi stoji nadjoh je: https://www.google.rs/search?q=ikona+bogorodice+pomocnica+pri+radjanju&tbm=isch&imgil=YkwwsJf9rzFrMM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRz6a5Wx_rCTz7JVAhzO3hh0Eq-6SIDMEBbb5sMKW_TShq063-EIg%253B170%253B222%253BiZBK7I3Ofh4xrM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.pravoslavna-srbija.com%25252Fforum%25252Findex.php%25253Ftopic%2525253D1282.36&source=iu&usg=__jdnq5jYQFQneVQKUAt8Ghf-_F5Q%3D&sa=X&ei=4J66U-bJNoj_ygOhsIHgCw&ved=0CDIQ9QEwBA&biw=1366&bih=643#facrc=_&imgdii=_&imgrc=YkwwsJf9rzFrMM%253A%3BiZBK7I3Ofh4xrM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg651.imageshack.us%252Fimg651%252F5323%252F12120604012ft48pomosh.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pravoslavna-srbija.com%252Fforum%252Findex.php%253Ftopic%253D1282.36%3B170%3B222 http://www.crkvasvetepetke.org.rs/sr/akatisti-posveceni-bogorodici/381-akatist-pomocnica-pri-radjanju.html http://www.srecica.com/forum/religija-i-mitologija/svih-zalosnih-radost-cudotvorne-ikone-presvete-bogorodice/50/ https://www.pouke.org/forum/topic/10167-%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0/page-6 JESSY је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Духовник може да ублажи пост болесницима, трудницама и дојиљама, као и у неким другим животним околностима. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 @@maxina, интересантно је прочитати... http://www.ringeraja.rs/forum/Trudnoca_i_post/m_217791/tm.htm ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Питање:Помаже Бог оче! Како треба да посте трудне жене у овом посту и за свето причешће. Горан Одговор:Бог вас благословио Горане.Света Црква, мајка и учитељица наша, она одавнина има свој став у вези овог питања, али и поред тога увек се нађе ревнитељ па да и од трудница и болестних траже пост. То је свакако због тога што многи уопште не разумеју шта је он у својој суштини и због чега уопште постоји. Властарева «Алфавитна Синтагма» у свом 24 правилу, под словом «Г», наводи 8 правило Тимотеја Александријског, у коме он каже да труднице не треба да посте. Наравно то не значи да труднице могу да једу најача јела, него он саветује да труднице користе «умерену храну» ради «ојачавања тела..., јер пост је установљен ради обуздавања тела, а када је слабо то оно нема НИКАКВЕ потребе да се смирује, него тражи помоћ да оздрави и обнови ранију снагу».Мислим да је излишно да се овде било шта додаје.Што се тиче поста и св. Причешћа баш смо много о томе говорили. То је доста компликовано питање у реалности, а у својој суштини тако је просто. Тешко је Србину да се објасни да за св. Причешће заиста није потребан пост - то телесно уздржавање од хране, и да учествовање у том заједничарењу (причешћу) зависи више од моралних вредности човека, пре свега од његове литургичке активности. Још теже је да му се објасни да он слободно може да се причести и ван постова. Мрсна храна ван одређених постова НИЈЕ никада била сметња за свето причешће. У вези овога само кршење поста као духовне дисциплине може да буде сметња, т.ј. непослушање према Цркви; иначе храна као нешто нечисто није позната у Православљу у шта нас и Сам Господ уверава да су све «четвороножне животиње на земљи и звериње и гмизавци и птице небеске» благословени за јело (Дела Апостолска 10: 12. 14. 15). Месо само по себи никада није била сметња за свето причешће. Сједињење са Христом кроз свету Евхаристију заиста је пожељно да буде што чешће; - дакле, то је смисао правог хришћанског живота да се живи са Христом и у Христу. Нашу «достојност» за св. Причешће не условљава то што смо вечерали, него одређена правила пред причешће, а посебно пост једне друге врсте; а он је уздржавање од интимних брачних дужности, свађа, раздражљивости и слично, ово су врло важне стави који морају да се добро «отпосте». Најтеже је «отпостити» праштањем неке тешке увреде која нам је нанесена, а колико таквих људи слободно прилазе чаши са неким својим унутрашњим самооправдањем да смо јели «клот», а у исто време са прелешћеним осећањем да није потребно да се помиримо са нашим родитељима, браћом, сестрама, и осталоме родбином, или ближњим. Многи се данас причешћују постећи «погрешан пост» са убеђењем да су велики праведници.Од трудница се тражи да се чешће причешћују са могућим уздржавањем од јаке хране онолико колико њихово тело које се налази «у другом стању» налаже, јер као што већ горе видесмо класични пост се не препоручује трудницама па чак и доиљама.Ово је, отприлике, један врло реалан и здрав прилаз ка овом проблему, и што је најважније он је од Бога.Са поштовањемО. Љубо http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=66 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Зато што се чисти 40 дана након порођаја и сматра се нечистом. То је вероватно наслеђе од јевреја. Али и о томе може нашироко да се дискутује. Зато сам се горе нашалио. Одлично знам да се жена сматра нечистом, а то је, у ствари, оно што ми није јасно. Шта је ту нечисто :.mislise. Ако знамо да је убиство нерођеног детета тј. абортус, један од највећих грехова, шта је онда рођење детета? Како може жена која је у себи носила и на крају родила нови живот (некада и више живота ) да, управо због тога, буде нечиста? Још ако томе додамо и муке кроз које много жене пролазе и током трудноће, за време а и након порођаја, а све да би на свет донеле то биће од Бога дано... С, друге стране, то, тзв. чишћење се не разликује много од менструалног циклуса, а сви знамо да је женама у то време дозвољено да буду у храму, целивају иконе, узимају нафору... а многи свештеници дозвољавају и Причешће у тим данима. Е, то бих волела да ми неко објасни Није ми јасно зашто нечиста па још толико да ни у Храм не може да уђе? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Одлично знам да се жена сматра нечистом, а то је, у ствари, оно што ми није јасно. Шта је ту нечисто :.mislise. Ако знамо да је убиство нерођеног детета тј. абортус, један од највећих грехова, шта је онда рођење детета? Како може жена која је у себи носила и на крају родила нови живот (некада и више живота ) да, управо због тога, буде нечиста? Још ако томе додамо и муке кроз које много жене пролазе и током трудноће, за време а и након порођаја, а све да би на свет донеле то биће од Бога дано... С, друге стране, то, тзв. чишћење се не разликује много од менструалног циклуса, а сви знамо да је женама у то време дозвољено да буду у храму, целивају иконе, узимају нафору... а многи свештеници дозвољавају и Причешће у тим данима. Е, то бих волела да ми неко објасни Није ми јасно зашто нечиста па још толико да ни у Храм не може да уђе? U tekstu molitve za ociscenje posle porodaja mene ne sablaznjava toliko ideja o tome da smo neciste (fizicki ili ritualno, sta god to znacilo u novozavetnom bogoslovlju), na to sam vec navikla, nego to sto se crkva moli za nase ociscenje od greha radjanja. "Ocisti od svakoga greha i od svake skverni nju koja pristupa Tvojoj svetoj Crki, da se neosudjeno udostoji pricesca svetim Tvojim tajnama. ... Gospode Boze nas, koji si dosao na spasenje roda ljudskog, dodji i na sluskinju Svoju i udostoj je casnim svojim prezviterstvom da udje u hram slave Tvoje: omij skvernu njenu telesnu i skvernu dusevnu ispunjenjem 40 dana..." To jest nama je potrebno ponovno ucrkovljenje posle porodjaja jer smo oskvrnjene i dusom i telom. Dok muz pak moze da bogougodno vrti brojanicu i sozercava nestvorenu svetlost Bozju, posto smo mi, je l, same sebe oskrnavile time sto smo produzile vecni ciklus radjanja, patnje i smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука