Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Ajde sto je razdvojio Medu i mene, ali sta da dodje porodica, muz desno, zena levo, beeeeezveeeeeeeezeeeeeeee... па гомила њих тако и стоји, ако мало погледаш. видео сам да неки смислили како то и да надмудре, стоје са хором dada клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322673495' post='535858] ма не бре, што смо причали за време Литургије. можда је неком око нас сметало, па нас је раздвојио да њима не бисмо сметали ... ко зна, на крају крајева, не читам мисли а ни не интересује ме, могу само да претпостављам. Ma na to sam i mislila-pricali smo. Nije to razlog, jos je jednu devojku usmerio nalevo :rolleyes: . Jeste bezveze, al ajde, dok god se pricescujemo zajdno, I can live with that . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322673555' post='535859] па гомила њих тако и стоји, ако мало погледаш. видео сам да неки смислили како то и да надмудре, стоје са хором dada To mi je toliko glupo, ne znam koliko bih mogla da istolerisem da mi se porodica razdvaja na Liturgiji. Sta sad, imam sina i kcerku, muz sa decakom desno, ja sa kcerkom levo. Jedino kod pevnice, ali tradicija je glupa i besmilena! Da, to sam i ja primetila. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322666918' post='535783] чак и она неофитна схвата еманципацију оба пола од смрти а ти образован сводиш теологију на приземље. нашо си шта ћеш да уносиш у Литургију, икону есхатона - поделу на полност тамо где нема ни Јеврејина ни Грка, ни мушког ни женског, ни богатог ни сиромаха ... ево, прочитај тумачење тог стиха у Галатима од светог Јустина (под 3,28) http://www.svetosavl.../Galatima03.htm сем тога што књига има катастрофалан почетак, негира појединачну и уникатну личност као и брак из љубави а све је остало црно-бело и буквално тумачено ... ко хороскоп. kao sto rekoh potreban je otvoren i ne opterecen um da bi se trezveno razmislilo o nekim stavovima iznetim u knjizi. meni je drago da i ona "неофитна схвата еманципацију оба пола од смрти" i ja to uopste ne poricem cak sam naglasio da se upravo u tom smislu jednakost muskaraca i zena podrazumeva (mozda po prvi put u jednoj religiji jos od pre 2000 godina kada je to bilo krajnje ne uobicajeno) ali kao sto rekoh za ostale aspekte potreban je otvoren i ne opterecen um da bi se razmislilo. ja nisam obrazovan (sto se primecuje po mom pisanju) i ja ne unosim podelu po polnosti u Liturgiju ali mi je svakako drago da imamo takve umove kao sto si ti koji su pametniji od 20 vekova iskustva crkve. procitao sam link koji si postovao, pa se pitam da li si ga ti sam procitao? navedi mi sta to konkretno Ava Justin kaze u vezi ovoga o cemu pricamo, osim opste poznate cinjenice da je i zenskom i muskom kroz Isusa Hrista omogucena potpuna i ravnopravna mogucnost spasenja (bez razlike). .... ali dobro i ako ne odgovoris razumecu tvoju osetljivost na moje obracanje Ex Izgubljenoj, u svakom slucaju imaj na umu da sam pokusao iz dobronamernih pobuda da joj ukazem na put kojim skoro svako ko je u veri prolazi a on se odprilike sastoji u shvatanju da nismo mi i nasa generacija sa nasim danasnjim pogledima na svet i navikama (koje su zestoko determinisane i pod uticajem inzenjeringa) popili svu pamet ovoga sveta i da postoje neke iskustvene istine potpuno validne i danas. za samu knjigu sam rekao da i ja imam zamerke na neke stvari. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Pa zapravo imaju. S obzirom da Liturgija svedoci buducnost gde nece biti "ni musko ni zensko...", onda mi malo bezveze to razdvajanje po polovima. Ma smetalo bi mi da se muskarci prvi pricescuju, moram da budem iskrena, bas bih se nekako ponizeno osecala. Да, али хоћу да кажем да та "правила" немају вредност, уколико их не послушаш то не значи да си погрешила. Слушамо их из љубави, да не бисмо саблажњавали оне који инсистирају на њима, док не схвате,уз Божију помоћ, да су бесмислена. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322666278' post='535773] такве ствари нема нико обавезу да слуша јер немају никакво смислено утемељење а поготово благодат није различита на левој или десној страни, али треба да послуша да не би реметила мир и Литургију. с друге стране, ако је то и традиција (пошто не може бити типик) једне црквене заједнице, треба и то испоштовати, зарад љубави. то јес, него је поред мене стајала због објашњавања поретка Литургије. кад мало боље размислим, капирам да му је то више сметало него њена женственост ... facenew22222222 Лепо је то што помажеш сестри facenew22222222 facenew22222222 Да се ја питам пустила бих те да јој објашњаваш поредак јер можда је,осим Катарине, још неко слушао и имао корист од тога. sleki, Јефимија Крунић and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Да, али хоћу да кажем да та "правила" немају вредност, уколико их не послушаш то не значи да си погрешила. Слушамо их из љубави, да не бисмо саблажњавали оне који инсистирају на њима, док не схвате,уз Божију помоћ, да су бесмислена. молим те, покушај да објасниш то и драгиши ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 To mi je toliko glupo, ne znam koliko bih mogla da istolerisem da mi se porodica razdvaja na Liturgiji. Sta sad, imam sina i kcerku, muz sa decakom desno, ja sa kcerkom levo. Jedino kod pevnice, ali tradicija je glupa i besmilena! Da, to sam i ja primetila. Утешно је што се на литургији нико заправо не раздваја, сви смо једно у Христу. Зато је бесмислено било какво "раздвајање", јер љубав спаја,и не гледа ко је ко. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322678449' post='535949] молим те, покушај да објасниш то и драгиши ... Уз Божију помоћ,брате,само уз Божију помоћ Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 facenew22222222 Лепо је то што помажеш сестри facenew22222222 facenew22222222 Да се ја питам пустила бих те да јој објашњаваш поредак јер можда је,осим Катарине, још неко слушао и имао корист од тога. клањам се твом разуму и схватању љубави према ближњем 138999 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322678644' post='535954] клањам се твом разуму и схватању љубави према ближњем 138999 не претерујмо crvenilo Свака теби част,сви сведочимо плодовима твог труда. slava3 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 ljudi da se ne lazemo mnogo, pravilo uopste nije bez veze ili glupo. ovo sto cu reci ne mora da znaci da je obavezno iskustvo svakog od nas ili obavezno iskustvo svakog muskarca, sve zavisi od vere... ali cinjenica jeste da ukoliko covek zaista nema jasnu predstavu zasto je dosao zena ispred njega moze da mu skrece paznju. dakle ako govorimo o snishodljivoj ljubavi prema drugima, trebali bi da imamo tu prostu cinjenicu u vidu, jednostavno nismo svi isti u svojoj veri ....pa slabijima ne treba odmagati vec pomagati...a to je toliko "jeftin" ustupak a moze puno da pomogne (zene stanite ovde, muskarci onde i sve ok) uostalom to je sat vremena....ispade kao da smo razdvojeni za ceo zivot Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 нема потребе ни сат времена. треба једном на беседи на Литургији да се људима каже да не постоји правило у Цркви како се стоји и да свако стоји где хоће. једном, па ако треба и сваком понаособ. а не да свештеник регулише на Литургији ко цепач карата у биоскопу седишта и стајалишта. извини, а о ком правилу ти пишеш? јел о правилу, које не постоји, да се мушкарци и жене деле на леву и десну страну у цркви на богослужењу? та традиција датира из Византије, која је гурнула полну поделу и у помесне Цркве које су биле под њеним ауторитетом, па чак и у ислам. јесте, и они су преузели ту полну поделу како ћеш видети у Меки да тога нема и да оба пола се подједнако моле на том месту, са потпуним узајамним поштовањем ... није проблем у уступку, како си посведочио да је Катарина и учинила, већ у прављењу од традиције некаквог квази-правила па још и наопаким тумачењем од стране свештеника. а ти што зијају - нек науче, треба њихов свештеник да их учи, а не ја, не ни Катарина која је тек улетела у Цркву. а шта мислиш што сам ја тамо, преко пола града отишао, да јој објашњавам Литургију? Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 dobro de... cenim tvoj trud i veliko znanje... nego osto si mi duzan za ono pitanje gde Ava Justin govori o ovome o cemu mi pricamo, pored opste poznate jednakosti polova u Spasenju kroz Isusa Hrista, ja ne videh njegove argumente za "emancipaciju polova" kako ti rece? ps: "ovi sto zijaju" njih je od kad je sveta i veka i preko te cinjenice nase prirode ne treba olako prelaziti, to je cela sustina mojih postova u vezi ove teme (podele na levu i desnu stranu). svaka cast onima koji su kao andjeli bestrasni ali budimo realni da li su svi ljudi u crkvi takvi? pa nisu/nismo. Oglo је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 dobro de... cenim tvoj trud i veliko znanje... nego osto si mi duzan za ono pitanje gde Ava Justin govori o ovome o cemu mi pricamo, pored opste poznate jednakosti polova u Spasenju kroz Isusa Hrista, ja ne videh njegove argumente za "emancipaciju polova" kako ti rece? ps: "ovi sto zijaju" njih je od kad je sveta i veka i preko te cinjenice nase prirode ne treba olako prelaziti, to je cela sustina mojih postova u vezi ove teme (podele na levu i desnu stranu). svaka cast onima koji su kao andjeli bestrasni ali budimo realni da li su svi ljudi u crkvi takvi? pa nisu/nismo. зијајући треба да се образују а не да се уљуљкују у незнање које гаје или још горе, погрешно да се васпитавају и уче. и не ради се о туђем изгледу већ о сопственој страсти. ако је страстан, нек гледа у под или у фреске, нек стане у први ред да нема никог испред себе. постоје разни начини да се човек бори са тиме, за почетак пост. нико не каже да треба да се потапају у хладну или врућу воду, ал нек не намећу другом да се облачи ко туарег, или неке глупље ствари, само зато што они имају проблем. Христос је наочиглед свију еманциповао (ослободио) човека од смрти, да не помињем жену од патријархата. патријархат је несвојствен православљу сам по себи јер налаже форму према полу а искуључује смисао јер може жена бити паметнија, напреднија и продуховљенија од мушкарца. па је Христос прву жену поставио на узвишено место, као Пресвету Богородицу часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, Њега што Бога-Реч непорочно роди, па онда као Мироносицу Марију и то јој толико нису Апостоли веровали да је Апостол Тома најчувенији по томе, па се прва мученица за Христа зове света Текла Равноапостолна, па тако редом ... ако је равно првенству, онда би пре матријархат био логичан по телу, иако је патријархат по отелотворењу Христовом. друго је што је муж свештеник у кући и задужен је за духовно васпитање а жена за све остало. али то не мора да буде тако, није то правило живљења јер су обоје господари у кући, у браку, а сваком детету обоје родитељи подједнако. поготово детету не сме бити конфликта у глави ко има већу власт, одатле и заповест и поука обома да служе већем од обоје - Христу, тако и децу поучавајући да и сопствене родитеље мери према Светом Писму. елем ... Муж нека указује жени дужну љубав, тако и жена мужу. Жена није господар од свог тела, него муж; тако и муж није господар од свог тела, него жена. Коринћанима посланица прва, глава 7, стих 4 http://www.svetosavl...incanima/07.htm Свети Теофилакт Охридски ТУМАЧЕЊЕ ПРВЕ ПОСЛАНИЦЕ КОРИНЋАНИМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА 3. Муж нека указује жени дужну љубав, тако и жена мужу. Сматрајте, каже, да је љубав једног према другом ваша дужност. Пошто је она дужност, ви сте нужно обавезни да је показујете једно другоме. 4. Жена није господар свога тела, него муж; тако и муж није господар од свога тела, него жена. Сада показује да је љубав једног према другом уистину неизбежна дужност. Супружници, каже, нису господари својих тела, него је жена истовремено и слушкиња и господарица свога мужа. Слушкиња, јер нема власт над својим телом, да би га предавала коме хоће, него њиме господари муж. Господарица је због тога, јер је тело њеног мужа - њено тело, и он нема власт да га даје блудницама. На сличан начин, и муж је слуга и господар своје жене. а ако ћемо онда о слугама по телу ... Слуге! Слушајте господаре своје по телу, са страхом и дрхтањем, у простоти срца свог, као и Христа; Не само пред очима радећи као људима да угађате, него као слуге Христове, творећи вољу Божију од срца. Драговољно служите, као Господу а не као људима, Знајући да сваки што учини добро оно ће и примити од Господа, био роб или слободњак. И ви господари, тако чините њима остављајући пријетње, знајући да је и вама самијем и њима господар на небесима, и Он не гледа ко је ко. Ефесцима посланица, глава 6, стих 5-9 http://www.svetosavl...Efescima_06.htm АВВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ ТУМАЧЕЊЕ ПОСЛАНИЦЕ ЕФЕСЦИМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА 6,5-9 И слуге и господари на земљи имају једну исту дужност: да служе заједничком Господару на небу. Слуга, служећи господару, нека преко њега служи Господу; господар, господарећи над слугама, нека преко њих служи Господу. И један и други нека раде Господу: слуга слуговањем, господар господарењем. Слуговање да буде служење Господу; и господарење да буде служење Господу. Јер Господ иепрестано служи и слугама и господарима кроз целокупну творевину: кроз ваздух, сунце, воду, небо, биље, животиње, кишу, снег, ветрове, анђеле, - да би господари служили својим слугама кроз све што имају и раде, а исто тако и слуге својим господарима. Над свим и сваким стоји свевидећи и свеправедни Господ и Господар, који сам даноноћно служи свима, и свачије служење оцењује свеправедном божанском оценом, награђујући свакога по заслузи и не гледајући ко је ко. или на другом месту ... Слуге! Слушајте у свему своје телесне господаре, не само пред очима радећи као да људима угађате, него у простоти срца, бојећи се Бога, Колошанима посланица, глава 3, стих 22 http://www.svetosavl...olosanima03.htm АВВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ ТУМАЧЕЊЕ ПОСЛАНИЦЕ КОЛОШАНИМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА 3,22 "Слуге, слушајте у свему своје господаре по телу; не само пред очима радећи као да људима угађате - ὡς ἀνθρωπάρεσκοι (= као човекоугодници), него у простоти срца, бојећи св Бога". Еванђелски је да слуге своје слуговање претворе у служење Богу и ради Бога. Да све чине искрено, у простоти срца, бојећи се Бога: да непрекидно проверавају себе да ли овим или оним творе вољу Божију или не. Они не смеју бити човекоугодници; угађати људима а грешити се о Бога. Напротив: да служе господарима угађајући Богу. И слуге и господар испуниће своје еванђелске дужности на земљи, ако заједнички служе Господу сматрајући искрено да су и једни и други подједнако слуге Божје у овоме свету. Господари имају већу одговорност од слугу, јер слуге су дужне да у свему слушају своје господаре, људе; али тешко господарима ако у свему не слушају Господа, јединог истинског Господара неба и земље. Нема сумње, велика награда очекује слуге који искрено служе своје "господаре по телу" - "бојећи се Господа"; али и господаре - велика казна, ако искрено не служе Богу и Господу, том стварном Господару и њихове душе и њиховог тела. и ко је ту коме господар и слуга, или смо сви само поклоници Једног Бога? Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука