Баба Написано Новембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2013 možda je pogrešno,ali ja osjećam da nisam dostojan pričešća ako se nisam bar malo spremio,šta znam,evo jednog člana sam čitao ovdje na forumu on se spremao pa su ga opet odbili u nekom manastiru,nije to baš proces ko dobar dan,ako sam mislim da nisam dostojan ja se i ne pričešćujem,dostojan u smislu evo me došao zdravo na gotovo oću da se pričestim a ništa za uzvrat nisam uložio,ništa posebno,onda to pričešće i nema neku snagu zar ne Željko? Не! Јер онда ти тргујеш на тај начин са Богом. Типа ја теби мало пост, мало молитву, мало добра дела а ти мени благодат. А Бог није рачунџија, ни шићарџија. Заправо ти си поставио ствари овако: - Онда кад сам достојан тад се причешћујем. Али нико никад није достојан, значи вараш сам себе. Причешће увек има снагу. Његова снага не зависи од наших напора и ми не утичемо на његову снагу ни на који начин. Његова снага не долази од наше сугестије нити аутосугестије, већ од Бога. Али ти ниси проблем, јер као што помену неког су у манастиру одбили и нису причестили. Проблем је генерално данашње време, данас и лаици и свештеници овако размишљају. Пре неки месец сам поставио текст неког црногорског католичког попа који је напљувао Србе и тамо рече како се Срби спрдају са католицима зато што католици практикују да посте у суботу. А данас највећи Срби и највећи ревнитељи посте у суботу и не могу да замисле како то да не посте у суботу ако ће се у недељу причестити. При том не мислим на суботу која је унутар неког великог поста, па чак ни та субота унутар поста се не може постити на лебу и води како се иначе практикује код ревнитеља. Дакле тотално смо изврнути. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2013 nisam mislio bukvalno na trgovinu/razmjenu,slab sam ja trgovac,mislio sam da nešto i ja ulažem u to svoje pričešće a ne samo Bog u mene,tako se bolje osjećam,nije to trgovina,ja to tako ne doživljavam. Za ovo drugo ne znam šta da kažem,ako ne valjaju vremena,sveštenici,ja ko vjernik,pa brate šta valja,đe da se okrenem više,svako priča svoju verziju,ima hiljade verzija... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 nisam mislio bukvalno na trgovinu/razmjenu,slab sam ja trgovac,mislio sam da nešto i ja ulažem u to svoje pričešće a ne samo Bog u mene,tako se bolje osjećam,nije to trgovina,ja to tako ne doživljavam. Za ovo drugo ne znam šta da kažem,ako ne valjaju vremena,sveštenici,ja ko vjernik,pa brate šta valja,đe da se okrenem više,svako priča svoju verziju,ima hiljade verzija... Јесте у праву си има иљаде верзија и то је збуњујуће за људе данас. Не значи да једна од тих верзија није тачна. У причешће нема шта човек да улаже сем покајања. А оно што сам рекао није искључиво за тебе него за све који читају. Нема ту шта да се калкулише, тргује, чини жртва итд. Бог је дао причешће за џаба, и једини услов је покајање. Све остало што људи наводе као разлог да се не би причестили што значи да би себе удаљили од Христа и благодати је заваравање или по људској глупој логици или по прелести и наговору нечастивог. Ова "оправдања" су једнако присутна и код лаика и код клирика. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Кад је требао човека да наведе на пропаст нечастиви је рекао: Једи! Сад кад човек има прилику да се извуче из пропасти он виче: Не једи! Оно прво је било дрво познања добра и зла. Ово друго дрво је дрво живота. Да је којим случајем обратно да видиш колико би било причасника. Биле би милијарде! kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 ja volim takve liturgije... prvo, zato što uprkos svemu vidiš da bi bez Boga davno sve palo u vodu i da nas On drži... mislim na Crkvu a drugo što je liturgija i dalje liturgija, uprkos tom popu koji, ako se poslužim tvojom analogijom tj. cirkusom onda on dodje klovn : ) U takvim slučajevima prosto je fascinantno, kako od početka, koji liči na haos, pa do kraja liturgije, do razdavanja darova, taj haos dobija savršeni smisao. Druga stvar već, je, kada posle toga izađete iz crkve, vidite da je taj haos samo u vama "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Ja se skamenim na Liturgiji i odagnam svaku svoju želju sve vreme ostajem otvoren za Drugog u potpunosti i u Njegovom prvenstvu u odnosu na moje želje i očekivanja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Дали неко може да ми каже како је типик за сутрашње богослужење Богојавлења, јер пада у Недељу? Хвала. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Sutra je Vasilijeva, postavio sam stranicu Tipika čisto za sve nas ako nejasno da se pročita. ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Хвала браћо, али мене конкретно занимају следеће измене: Дали литургија почиње са великом ектенијом и затим се поју антифоне, јер иначе кад се служи Василијева литургија уочи празника иде са вечерњом и улази се са "Свјатим Боже" на литургију? Затим, дали се поје "Свјати Боже" или "Елици", дали се поје "О тебе радујетсја" или ирмос празника и причасно дали је "Хвалите" или празника? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Ево сад ћу и тај део да убацим...литургија почиње као Златоустова - вез вечерњег. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука