Deki992 Написано Јун 26, 2014 Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 To bi mozda moglo da opstane u nekom konzerviranom sistemu istomisljecih ljudi. Ovako u svetu,nije moguce zato sto nemaju svi iste ideale.Doslo bi do katastrofalnih posledica prouzrokovanih zloupotrebom odredjenih pojedinaca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 26, 2014 Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 @@Grizzly Adams, Znam za zdrav individualizam. Ali govorim o onome nezdravom. O tome je govorio jedan ruski sveštenik. Objasnio je šta je ,,nedostojno pričešćivanje''. To je kada hrišćani prilaze pričešću, ali uopšte ne ,,ispituju'' u kakvom je stanju Telo Hristovo, tj. kakve su potrebe jedni drugih. Umesto da hrišćani budu jedno Telo, stvara se individualizam kada niko ne pita drugoga baš ništa - u smislu da li je gladan, da li mu treba nešto bitno, itd. Tako je lepo objasnio sveštenik. Ako treba potražiću celu priču o tom saboru u Rusiji. Онда ја не знам никог ко се достојно причешћује . Иначе, ја верујем да је прва евхаристијска заједница полако прешла у монашко оптежиће и да је то у ствари то идеално друштво где сви одбацују своје имање и где је све заједничко . Grizzly Adams and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 26, 2014 Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 Зар ово тумачиш да не треба да се даје? Не тумачим да не треба да се даје, већ сам хтела да истакнем да се не слажем са делом: Да ли су хришћани почели масовно да умиру штекујући своје паре и лагајући епископа да немају више ни динара? Свако (треба да) даје по жељи, савести... Другачије и не би било богоугодно... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 26, 2014 Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 To je kada hrišćani prilaze pričešću, ali uopšte ne ,,ispituju'' u kakvom je stanju Telo Hristovo, tj. kakve su potrebe jedni drugih. Ovo mi se jako dopalo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 @@Џуманџи, O umiranju hrišćana sam mislio na Ananiju i njegovu ženu (Dap.5). Možda je mnogo njih počelo tako da umire lagajući da su sve prodali i dali episkopu. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Претпоставила сам. А и сам си рекао - због лагања... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Ова наша заједница није много другачија од оне из првог века. И тада је било личне својине. И тада је било дилема око гејева. Највећа разлика је што су Литургије обављали у кућама а не у храмовима као ми. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 27, 2014 Пријави Подели Написано Јун 27, 2014 Једном оштром партизану: О хришћанском општежићу Ви се срдите, што је црква "изневерила свој први комунистички строј и постала капиталистичка". Опростите, не стоји ни једно ни друго. Истина је, да је прва хришћанска општина у Јерусалиму имала општежиће, тако да ниједан не говораше за имање своје да је његово, него им све бјеше заједничко. Без наметања споља ово општежиће потекло је изнутра из срца и душе крштеног народа јер каже се, у народа који вјерова бјеше једно срце и једна душа. Нигде се међутим не пише, зашто овакав строј друштвеног живота није код хришћана остао, али је јасно и без писања, да је то морало бити прекраћено дивљим гоњењима од стране непријатеља Цркве и забраном хришћанских састанака на заједничку трпезу. Не, дакле, да хришћани нису хтели остати при општежићу, него, спречени, нису могли остати. Но друштвени строј општежића очувао се у цркви кроз све векове у ужем или ширем обиму. Он се очувао у манастирским киновијама до данашњега дана, - нигде тако успешно као у Светој Гори, и у Русији све до најезде безверног и присилног комунизма. Питаћете: зашто Црква није раширила тај строј општежића на цео народ, и на све - бар крштене - народе? Зато свакако што спољне прилике нису биле повољне за то, и што свет није био зрео за драговољно општежиће. Но ако није био јуче, може бити сутра. Главно је, да се црква није одрекла свог првобитног комуналног идеала, нити га је икада од своје воље прекраћивала и растурала. Може лако бити, да је по Божијем промислу оно прво хришћанско општежиће било само једно пророчанство, или праобраз, онога хришћанског друштвеног уређења, које ће завладати међу хришћанским народима на крају времена. Нетачно је и друго Ваше тврђење, као да се црква прилепила уз капитализам. Зашто би то Црква чинила? Капитализам не помаже Цркву, него је држи и помаже средњи и сиромашнији народ. Из каквог би разлога Црква помагала капитализам, чуди ме? Уз прошли Часни Пост ја сам причешћивао народ у једној београдској цркви. Стотине њих се причестило. То је био обичан, средњи, Божији народ, који се не нагиње сувише ни над бездан левичарски нити над бездан десничарски, него греди средњим путем. Ниједан капиталист није био присутан. Ниједног капиталисту нисам тада причестио. И то није изузетан случај. То је правило, са ређим изузецима. Ето због чега је, мислим, произвољно и нетачно Ваше тврђење, као да Црква стоји уз капитализам. Мир Вам и радост од Христа. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MisionarskaPisma/Nikolaj08010231.htm Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Papa: Komunisti ukrali glavnu ideju hrišćanstva http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:498418-Papa-Komunisti-ukrali-glavnu-ideju-hriscanstva Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Питање се односи на начин живота заједнице. Јесте. У манастиру. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Papa: Komunisti ukrali glavnu ideju hrišćanstva http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:498418-Papa-Komunisti-ukrali-glavnu-ideju-hriscanstva Комунисти поверовали у Христово васкрсење!? Свака част! ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Властољупци се највише плаше хришћанских социјалиста. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Сигурно, највише се плаше кад им неко да одрешене руке да пељеше народ... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Питање се односи на начин живота заједнице. ... Да ли је неко чуо или имао искуство са таквим заједницама? У принципу, то су хришћани који деле све од добара међу собом, по потреби. Osim monaških/redovničkih zajednica koje su već po zavjetima (poslušnosti, čistoće i siromaštva) usmjerene na zajednički život u ljubavi i jednakosti, u Katoličkoj Crkvi postoje grupe/pokreti koji prakticiraju rasporedbu dobara prema potrebama svojih članova. Npr. neokatekumenski put koji obuhvaća i svećenike i laike, tj. vjernike. (Nisam sigurna, da li vaš izraz mirjani odgovara pojmu laika?) Neokatekumeni ubiru desetinu/ desetak od svojih članova koji se kasnije raspoređuje prema potrebama, ali od priloga desetine su izuzeti siromašni. Po mom saznanju postoje male zajednice koje sačinjavaju bračni parovi s djecom s drugim pripadnicima neokatekumena koji imaju zajedničku blagajnu. Poznavala sam jednu grupa djevojaka koje su živjele zajedno i koje su sva svoja primanja stvaljala u zajedničku kasu, ali budući da su se bavile karitativnm radom i pomoći emigrantima, same nisu mge opstati nego su bile prinuđene pridružiti se jednoj većoj zjednici sličnog profila. Nenavezanost na materijalna dobra i djelotvorna ljubav u pomaganju siromasima je svakako znak Kristove prisutnosti među ljudima. No, način života i služenja prvih kršćanskih zajednica danas je teško ostvariti u istoj formi, ali ne i u onome što je bitna oznaka prve kršćanske zajednice, a to je ljubav: "Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge!" (Iv 13, 35) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Комунисти поверовали у Христово васкрсење!? Свака част! Da, to je sadržano u Govoru na gori i sličnim Isusovim proglašenjima. Ako budeš ignorisao dobra djela i brigu o siromašne i na sve to kašljao s visoka misleći da je dosta samo dovoljno čvrsta vjera u Vaskrsenje a samo budeš deklarativno hrišćaninom, tj. samo tvoja usta budu puna hrišćanstva a zapisnik s tvojim dobrim djelima prazan onda i to tvoje vaskrsenje bude isto takvog karaktera: bude i ono isto tako samo "deklarativno i na papiru" kao i ta tvoja vjera što je bila "deklarativna i na papiru" tj. budeš si ga moć lijepo uramit i uokvirit jer ne bude k ničemu drugom. Zato što ne vaskrsneš zajedno s Hristom na vječnu slavu već zajedno s nekakvim drugima sličnim tebi koji su vjerovali isto kao ti a ne baš na vječnu slavu, prije na vječnu "neslavu", da ne kažem šta gore. Jesi sad razumio šta se htjelo reći. Neće vaskrsnut u vječnu slavu svako ko mi je govorio Gospode, kako reče Isus i meditovao o Božijim vječnim energijama i nad Božijim ipostasima ili se bavio sličnom dubokom skolastikom, latinskom, grčkom ili bilo kakvom drugom ne makevši prstom ništa dalje. Tako je to bilo mišljeno. Bože, ovdje se sve mora crtat i docrtavat. Ili se više pravite nevješti nego što ne razumijete, kakva zabava i zadovoljstvo u vječnom podbadanju, bockanju, nadbijanju i prepucavanju. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука