Jump to content

Препоручена порука

On 10. 6. 2012. at 18:07, Жељко рече

битно је да је повремено скинеш и премоташ прстима сваку лоптицу при том изговарајући:Господе Исусе Христе помилуј ме.Знам да ћеш ме послушати, поззз :)

Uopste nije bitno to da radi. Kao sto rekoh brojaniec sluze da bi se imao uvid u to koliko si puta izgovorio molitvu. Koju ces molitvu i koliko puta to je stvarno tvoja lichna stvar. Osim ako ne verujes u numerologiju ili nisi pitagorejac.

Цитат
Купи тамо ди су најквалитетније, све једно је јел црква или манастир само погледај прво да нису оне које се развлаче ки жваке јербо те неваљају

Moja sestra imala takvu, ne valja nisat. Jako nekvalitetna.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pitagoreja i ja smo se pozdravili tj. oprostili def. nakon zavrsene gimnazije.

Znaci mogu i u crkvi da je kupim. Posto ne znam nijedan manastir ovde u NS-u. A ima jedan manastir blizu Gaja (Kovin, Bavaniste) -citiram- у Старом селу Српски православни Манастир светих 40 мученика из 1781. године. (mama i ja planiramo tamo da idemo, a volela bih da odem i u bavanistanskom, iako sam malo omrzla to selo zbog nekoga.. al' ajd' sad.. Mada bih ja najradije sama, ali mama izrazava zelu da idemo zajedno, samo ona i ja) . Pa bih ja tamo kupila te brojanice za oko ruke, ako ne u nekoj crkvi ovde.

A sto te brojanice imaju samo 33? Zar ne bi trebalo 36? Ako se ne varam.

Ja bih sebi kupila dve, jednu na levu, jednu na desnu, pa da obe strane tela dovedu u red :D

Znaci moze bilo koja? I ne mora uvek biti ista molitva?

Nadam se da moze neka od ovih http://www.spcportal.org/index.php?pg=489〈=sr

(imam jos par foruma, ali to moram da prosledim nekome da vidi da li su ok, posto imaju molitve, a trazim i na ovom forumu isto molitve, rituale, ...)

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2012. at 18:28, Младен М рече

Uopste nije bitno to da radi. Kao sto rekoh brojaniec sluze da bi se imao uvid u to koliko si puta izgovorio molitvu. Koju ces molitvu i koliko puta to je stvarno tvoja lichna stvar. Osim ako ne verujes u numerologiju ili nisi pitagorejac.

Moja sestra imala takvu, ne valja nisat. Jako nekvalitetna.

Какве сад везе Питагора има со тим што бројаница има одређени број чворића ?Или су калуђери омашили кад су почели да плету бројанице да би имале одређени број чворића?

Подели на овим сајтовима

У руци их носим када милост просим,

с вјером, пуном жара, од Небеског Цара.

Кад их срце ниже Господ ми је ближе,

док Лукавог сјене одлазе од мене.

"Душа ми их треба, као свјетлост неба,

да у срцу тама зас`ја молитвама.

А кад љубав трне бројанице црне,

моју душу зову на молитву нову.

Оне су ми нада, пут до Горњег Града,

и док мене има молићу се с њима!"

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2012. at 19:59, Жељко рече

Какве сад везе Питагора има со тим што бројаница има одређени број чворића ?Или су калуђери омашили кад су почели да плету бројанице да би имале одређени број чворића?

Brojanice se kao sto znash javljaju u mnogo religija i okultnih "sistema" gde iams mantranje, molitve ili nesto slichno.

Broj je uglavnom "ezotericna" ideja t.j da odredjeni broj puta moras da ponovis odredjenu molitvu da bi ona imala "dejstva".

Iskreno ne znam zasto su kaludjeri izabrali broj ali postoje dve "varijante"

1. Numeroloska. Da tu matru moras da odredjeni broj puta da ponovis ,da bi imala efekta. T.j "magicni" brojevi. (zato sam reko pitagorejstvo)

2. Vremenska. Jednostanvo se mole odredjeno vreme(npr pola sata) znaju da za to vrme mogu da ponove tu molitvu toliko puta i da ne bi morali da gledaju na sat t.j mere vreme koliko se dugo mole vec znaju po broju ponovljenih (naprimr 103 molitve treba ti pola sata) kada izbrojis 103 kruzica znash da si se odokativno molio pola sata. (svako ko se molio duze ili meditirao duze (ja sam ovo drugo) zna da je jako tesko znati koliko si u tom stanju )

Ti sam razmisli sta je za pravoslavne kaludjere logichnije da li je stvarno bitan"taj broj".

Цитат
Или су калуђери омашили кад су почели да плету бројанице да би имале одређени број чворића?

Sumnjam da su omasili. Ja poentiram da su pleli taj broj cvorica zbog tacke dva. Ako su zbog tacke jedan to je onda neko sujeverje koje je ostalo "medj njima". Ako je zbog tacke dva broj ponavljanja nije bitan ako vreme nije bitno. Nema nikakvu "magicnu" moc. Sem ako ne verujes u to.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2012. at 21:35, pink panter рече

33 , broj Hristovih godina.

Moze i to neko simbolicno znacenje npr. Mada ni u tom sluchaju nije bitan broj, nigde ne kaze da moras da se molis onoliko puta koliko je hrist leta proziveo? Ili pak pise ? :)

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2012. at 22:32, petar m рече

naravno da ne pise

Pitao sam vise retoricki.

On 10. 6. 2012. at 22:32, petar m рече

imas i brojanice od 100 "zrnaca", a neki monasi imaju i brojanice sa mnogo vise...

jedno je sigurno brojanice sluze da moze na miru da se moli a da se posle toga zna koliko si puta izgovorio molitvu. Da ne mroas da se fokusiras na brojanje vec na samu molitvu a da brojis "automatski"

Подели на овим сајтовима

pa sad, nisam siguran koliko uopste brojanje tu ima znacaj... recimo, ja kad se molim uz upotrebu brojanica(sto je retko), nikad ne obracam paznju na broj, vec mi brojanica nekako pomaze da se lakse skoncentrusem na molitvu... ne znam zast, ali tako je...

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • 1 year later...
  • Креирај ново...