Jump to content

Од цезара до државопоклонства

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@Juan,

Разумем те у потпуности. Ја више нагињем анархо-капитализму, близак ми је Ротбард мада не у свему 100%.

Када би се озбиљно бавио "ширењем идеје" вероватно би било прагматичније да нека размишљања задржим за себе, али онда не би било занимљиво... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 388
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Problem skolstva jeste velik ali ekonomije je najvazniji i najveci. 

To je u Srbiji problem da vise devize izlaze iz zemlje nego sto udje i ostatak se pozajmuje. 

Prvo o cemu Vucic treba da razmislja je kako platni bilans staviti uravnoteziti ili jos bolje napraviti positivnim.

Omoguciti izvoz, manje poreze za izvoznike nego za druge preduzetnike, smanjenje uvoza i zamena domacim proizovdima.

Прблем је што то нису проблеми то су симптоми. Проблем Србије је то што нема робе и услуге које да производи и извози.

Исто као да си рекао проблем грипа је висока температура... њи можеш смањити разним лековима и интервенцијама, али се ниси ослободио вируса.

Исто тако можеш на много начина радити само на питању увоза и извоза, док не радиш на правом проблему, ништа ниси направио чак и да поправиш бројке увоза и извоза.

Најбоље мере добре економије нису увоз и извовз већ бдп, бдп пер капита. 

То ти је колико ти народ продуктиван, И то је најбитније. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta je kontra mog posta.

Osim to da to nije samo simptom vec i problem i sto duze se odlaze sto veci.

Јесте бураз то је само симптом. Нико не купује од тебе то јест слабо извзиш из простог разлога, оно што ти производиш не одговара тржишту због цене, квалитета, односа цене или квалитета. 

Оно што ти увозиш одговара твом тржишту због цене и квалитета.

Дакле теби је проблем што су ти цене производа и услуга високе а квалитет низак у ондносу на захтеве тржишта, а сам увоз и извоз су продукти тог стања - симптоми... а не проблеми. 

htjede ti milosavljevic reci da problem nije ekonomija neg je problem sto nema roba i usluga, to ti je njegova logika

Није то моја логика. То ти је економија. Промет роба и услуга = економија. То ти је једна од  oсновних  лекција у сваком економском уџбенику. нема одговарајућиш роба и услуга, не можеш да очекујеш продају.

Ако ти правиш скупље и лошије столице од мене.. наравно да нећеш да их продајеш у истој мери колико и ја... основна логика. Није проблем што продајеш мало столица. већ што су ти столице превише лоше, скупе или оба за тржиште... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Иначе мени је занимљиво колики страх постоји од "злоупотребе слободе", а не постоји страх од злоупотребе државних институција. Као да су све безгрешне и савршене.

Jesam ja napisao to negde?

А чине их исти ти несавршени људи.

Upravo zato i postoje školski programi oko kojih se usaglašavaju ljudi koji se bave obrazovanjem, da bi njihove individualne nesavršenosti što manje ometale obrazovanje dece.

Испаде да држава више воли децу него њихови родитељи.

Niko normalan to ne misli. Bar se nadam...

Када би могло да се измери колико су штете деци нанеле државне школе вероватно би било 1000 пута више него родитељи који децу школују код куће.

Pa možda, mada nešto ne verujem da to može da se izmeri i izračuna.

Подели на овим сајтовима

@@Juan,

Разумем те у потпуности. Ја више нагињем анархо-капитализму, близак ми је Ротбард мада не у свему 100%.

Када би се озбиљно бавио "ширењем идеје" вероватно би било прагматичније да нека размишљања задржим за себе, али онда не би било занимљиво... :)

Иначе, ове ставове у вези образовања сматрам за сасвим умерене и неконтроверзне. Што само показује колико сам "забраздио", је л` да... ? :))

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Jesam ja napisao to negde?

Ма ниси, ја то само мало реторички...

Upravo zato i postoje školski programi oko kojih se usaglašavaju ljudi koji se bave obrazovanjem, da bi njihove individualne nesavršenosti što manje ometale obrazovanje dece.

Нормално. Само што би то требало да буде добровољно па да ја као родитељ могу да бирам који програм хоћу, а ако ми се ни један не свиђа да направим свој итд.

Мене чуди да је то уопште питање око кога се расправља. У неком свету без државног насиља било би потпуно нормално, овако су нам ставови "деформисани" том невидљивом, свудаприсутном силом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Иначе, ове ставове у вези образовања сматрам за сасвим умерене и неконтроверзне. Што само показује колико сам "забраздио", је л` да... ? :))

Не мислим да си забраздио, али мислим да си скренуо у формалност мало. Сценарио: сви имају слободу да образују децу како желе, па и у кућној варијанти. Неки ће бити савесни, неки неће или пак неће бити довољно сналажљиви и обавештени и погрешиће ненамерно. У случају да нема тестова деца савесних ће нормално живети, а деца несавесних или неупућених имају добру шансу да награбусе ни криви ни дужни, јер нису бирали да их роде будале или родитељи који су, незнајући, нешто озбиљно пропустили. У случају тестова ће деца савесних проћи и наставити да живе нормално, баш као и у случају без тестова. Али деца несавесних или неупућених ће добити другу шансу. Теби је прва варијанта боља само зато што задржава форму слободе, па макар гомила деце награбусила због тога? Понављам, у обе варијанте савесни пролазе исто, а у једној несавесни добијају другу шансу да не упропасте децу.

Још важније је да ли би ту упропашћену децу после могао да погледаш у очи, да си власт која је тако одлучила. Или у екстремнијем случају са авионима, да ли би могао фамилији настрадалих да погледаш у очи јер си наложио да се компаније не контролишу да би задовољио форму слободе, па је онда једна од тих компанија искористила то стање да покуша да уштеди због чега се труп авиона преполовио на пола на 10000 метара? Опет, у оба случаја савесни пролазе исто, а несавесни ће бити унапред спречени да почине мадовно убиство. Зар је то горе од сценарија са 200 мртвих у коме смо сачували форму слободе?

Подели на овим сајтовима

Yup. 

:P

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Један занимљив пример звонкизма из стварног живота. Тексас. Аутопут у некој недођији. У ауту су један Тексашанин (возач) и један наш лик (сувозач). Возак крене да претиче, а овај наш ће: "Али не можеш да претичеш са десне стране, није дозвољено!" (или тако нешто, не сећам се тачно), на шта ће Тексашанин: "Види бато, ја сам дао паре за овај пут и неће држава да ми одређује како ћу да возим на њему." :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Сценарио: сви имају слободу да образују децу како желе, па и у кућној варијанти. Неки ће бити савесни, неки неће или пак неће бити довољно сналажљиви и обавештени и погрешиће ненамерно. У случају да нема тестова деца савесних ће нормално живети, а деца несавесних или неупућених имају добру шансу да награбусе ни криви ни дужни, јер нису бирали да их роде будале или родитељи који су, незнајући, нешто озбиљно пропустили. У случају тестова ће деца савесних проћи и наставити да живе нормално, баш као и у случају без тестова. Али деца несавесних или неупућених ће добити другу шансу. Теби је прва варијанта боља само зато што задржава форму слободе, па макар гомила деце награбусила због тога? Понављам, у обе варијанте савесни пролазе исто, а у једној несавесни добијају другу шансу да не упропасте децу.

Само што ја не верујем да би се ствари тако одвијале. Моје виђење тог "алтернативног света" је сасвим другачије.

Још важније је да ли би ту упропашћену децу после могао да погледаш у очи, да си власт која је тако одлучила. Или у екстремнијем случају са авионима, да ли би могао фамилији настрадалих да погледаш у очи јер си наложио да се компаније не контролишу да би задовољио форму слободе, па је онда једна од тих компанија искористила то стање да покуша да уштеди због чега се труп авиона преполовио на пола на 10000 метара? Опет, у оба случаја савесни пролазе исто, а несавесни ће бити унапред спречени да почине мадовно убиство. Зар је то горе од сценарија са 200 мртвих у коме смо сачували форму слободе?

Као што рекох - не мислим да би стање било горе него што је сада. Не знам како тренутна власт може да погледа у очи децу упропашћену по државним школама.

Што се авиона тиче исто важи - државне регулације и даље нису спречиле да се дешавају несреће. А да ли би их било више или мање без државе то је отворено питање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Један занимљив пример звонкизма из стварног живота. Тексас. Аутопут у некој недођији. У ауту су један Тексашанин (возач) и један наш лик (сувозач). Возак крене да претиче, а овај наш ће: "Али не можеш да претичеш са десне стране, није дозвољено!" (или тако нешто, не сећам се тачно), на шта ће Тексашанин: "Види бато, ја сам дао паре за овај пут и неће држава да ми одређује како ћу да возим на њему." :)

Ма какав Тексас, иди ти у Италију па вози да видиш шта је либертаријанизам... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

За авионе није уопште толико отворено питање. Смањење несрећа је директно пропорционално безбедносним регулацијама. Јасно је као дан ако се погледају детаљни подаци који су доступни јавности. И здрава логика - ако је установљено да је једну несрећу изазвао део који је лоше дизајниран, присиљавање произвођача да то исправе је спречило такве несреће у будућности. Оне из истог разлога једноставно не могу више да се десе. Имаш и обрнут случај. Једном нису присилили промену, иако се знало тачно о чему се ради из проблема на једном лету и за пар година Turkish Airlines доживљава фаталну катастрофу. Идентичан сценарио, само тог пута нису имали среће. Све су то ствари које су се догодиле. Не схватам толики страх либертаријанаца да своје теорије провере простом опсервациом чињеница. А многе несреће је било практично немогуће спречити и ту ниједан систем не може ништа против физике. Али где се зна да може да се спречи, то треба спровести силом, иако се тиме нарушава форма слободе.

Подели на овим сајтовима

ставови "деформисани" том невидљивом, свудаприсутном силом.

За ово би требало пронаћи назив, ако већ не постоји.

Можда "страхомишљење"... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...