Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Srbija ce pre privuci ove malo prestiznije marke, ko Rumunija. Jer oni moraju brze da reaguju na promene mode nego ovi jeftini. Tu i ima odredjenih uspeha naprimer Beneton u Nisu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Nije bas tako. Po tebi znaci u Srbiji bi se mogli proizvoditi i odjeca za brendove poput Zara i H&M? Samo treba da dodje neko ponudi ljudima minimalne dnevnice i cica mica, onaj ko nema jedva ce cekati posao....malo sutra. Не брате, није тако. Него кажем - ми не можемо да знамо ко ће доћи, какве ће дневнице понудити и какви ће се послови развити док не отворимо тржиште. Једноставно, елементарно. Док не отвориш врата не може нико да ти дође у госте. Нити може момак да седи кући и пронађе девојку. Ја могу поуздано да му кажем две ствари - ако седи у кући, остаће неожењен. Ако изађе у град, вероватно ће наћи неку девојку. Е сад да ли ће бити плавуша или црнка то не могу да пророкујем. Иста ти је ствар са Србијом. Ми смо затворили врата, седимо, буљимо у плафон и кукамо како смо "неожењени". Ја кажем "отвори бре врата, изађи напоље", а они - "Не може! Ко зна какве ће караконџуле да сретнемо." Ето тако одприлике стоје ствари... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Nije bas tako. Po tebi znaci u Srbiji bi se mogli proizvoditi i odjeca za brendove poput Zara i H&M? Samo treba da dodje neko ponudi ljudima minimalne dnevnice i cica mica, onaj ko nema jedva ce cekati posao....malo sutra. Ono sto je Kina u elektronskoj proizvodnji, to je Bangladesh u tekstilnoj industriji. Pa cak nije ni na prvom, jer Kina je i najveci izvoznik tekstila, ali Bangledes je jedan od zarista u kome zapadne kompanije imaju svoje proizvodne pogone. E jel znas kolika je dnevnica u Bangladeshu jednog lokalca u tekstilnoj industriji? 40 - 80 evra. E pad ajd mi sad reci da li bi neko u Srbiji radio za 80 evra....mislim nije ta prica bas dobra, zivio sam ja i na vazduhu i tako dalje...naravno da se prezivljavati mzoe na razne nacine, ali raditi za redovnu platu od 80 za nase uslove bi bilo nenormalno i totalno neisplativno. I ta prica samo im treba omoguciti dobru poslovnu klimu, i odmah ce se svi sjatiti....ne pije vodu. Jer Bangladesh je jako korumpirana zemlja, teska za poslovanje kao sam djavo, ali...40 evra plata radniku i ne moras mnogo ulagati u radno okruzenje, i ma koliko u Srbiji da omogucis dobre uslove daleko ce jeftinije kostat H&M, Tomy Hilfiger i druge da proizvode u Bangladeshu dok god s tamo ne popravi standard. a H&M ti je neki brend boze me sacuvaj, ko ikea, poznata po smecu koje prodaje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Не брате, није тако. Него кажем - ми не можемо да знамо ко ће доћи, какве ће дневнице понудити и какви ће се послови развити док не отворимо тржиште. Једноставно, елементарно. Док не отвориш врата не може нико да ти дође у госте. Нити може момак да седи кући и пронађе девојку. Ја могу поуздано да му кажем две ствари - ако седи у кући, остаће неожењен. Ако изађе у град, вероватно ће наћи неку девојку. Е сад да ли ће бити плавуша или црнка то не могу да пророкујем. Иста ти је ствар са Србијом. Ми смо затворили врата, седимо, буљимо у плафон и кукамо како смо "неожењени". Ја кажем "отвори бре врата, изађи напоље", а они - "Не може! Ко зна какве ће караконџуле да сретнемо." Ето тако одприлике стоје ствари... Slazem se da mi nista nismo pokusali i da od kukanja ne vrijedi, samo neke granice postoje i ovom momentu oni poslovi koji zahtjevaju puno fizicki radne snage, tu se ne mozemo mjeriti sa azijatima. Srbija recimo moze proizvoditi vodovodne cijevi, jer za taj proces ti mahom trebaju masine i ne mnogo radne snage. Ali od vodovodnih cijevi ne moze napraviti neku ekonomiju, morao bi imati puno ovakvih slicnih proizvodni da kazes da to podstice ekonomski rast. Mogu se prizvoditi dijelovi za automobile, moze se proizvoditi gradjevinski materijal itd... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 a H&M ti je neki brend boze me sacuvaj, ko ikea, poznata po smecu koje prodaje Kakve sad to sad veze ima? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Па може свашта, посла увек има за све који желе да раде. Проблем је само што смо направили систем који не ваља и то нас кочи. Морамо да га променимо па да видимо шта ће да испадне. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Kakve sad to sad veze ima? stvar je u tome da za h&m more proizvoditi i ekvador bez ikakvih problema, a nasa sansa je u onim poslovima koji se tesko mogu van evrope raditi i tu bi mogli da budemo konkurentni sa svojom radnom snagom, zato si naveo los primjer... mada sam ja protiv toga da kod nas neko otvara bilo sta zbog ekspluatisanja radne snage, sem ako niej u pitanju nuklearno oruzje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 stvar je u tome da za h&m more proizvoditi i ekvador bez ikakvih problema, a nasa sansa je u onim poslovima koji se tesko mogu van evrope raditi i tu bi mogli da budemo konkurentni sa svojom radnom snagom, zato si naveo los primjer... mada sam ja protiv toga da kod nas neko otvara bilo sta zbog ekspluatisanja radne snage, sem ako niej u pitanju nuklearno oruzjePa ja sam naveo samo jedan primjer. Imas zaru, primark, mango, tommy hilfiger, big star itd...sta hoces vise koji kvalitet, i nema kvalitet nikakve veze. Ovu odjecu nosi vecina ljudi, i ova odjeca se masovno proizvodi i to je ono sto pokrece ekonomiju. Ne mislis da ce Srbija proizvoditi ekskluzivne smokinge za gala vecere i da na tome gradi ekonomiju...te stvari se i nece proizvoditi u Srbiji svakako. Eto apple spada u sam vrh mobilnih uredjaja...po tvojoj logici zato sto je kvalitetan uredjaj, trebao bi se sklapati u SAD...ali ne, sklapaju ga Kinezi, kao sto ga mogu sklapati i ekvadorci... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Проблем је само што смо направили систем који не ваља и то нас кочи. Проблем је у томе што немамо довољно пара. Није нормално ни логично да се мени исплати да увезем сат из Хонг Конга, платим уредно порезе и царине, платим велику глобу Федексу да ми то доставе и одраде царински поступак да се не бих малтретирао, и опет да ми сат уз сво то путешествије и замешатељство буде три пута јефтинији него у радњи кад бих га купио овде. Е, сад, знам да ћеш одма да потегнеш причу о конкуренцији ил сличним стварима. Није конкуренција проблем, јер има много увозника сатова у Србији, то је кудикамо либерализовано, ал су се удружили у еснаф и држе цене. Највероватнија је прича да би се удружили и истисли свакога ко би пробо да држи нормалне цене, и онда да наставе да раде по старом. Дакле, оно што се у економској теорији назива олигопол. Исто је и за остало. Долазе овде вазда страни трговински ланци, ал цене не спуштају. Просечна маржа у Србији није испод 40 посто, а за неке производе иде и преко 300 посто. Значи, причамо о сегментима тржишта где је тржиште отворено и потпуно либерализовано, где је конкуренција огромна и где нема било каквих баријера. Шта је решење загонетке? Ако си читао о мобилности потрошача, онда знаш да онај ко има више пара, мобилнији је и има приступ и другим тржиштима. Тамо где има више пара, цене су ниже, јер знају да људи имају избора и да нису осуђени на домаће гуљаче коже (кад причамо о мобиолности, није баш нормално очекивати да ћеш преко Пејпела да увозиш текстил или качкаваљ у земљу, тако да Пејпел није баш дефиниција мобилности потрошача, што домаће дерикоже много добро схватају). Дакле, либерализуј ти и отварај тржиште колко ти је воља, нижих цена немаш док људи немају довољно пара да скокну до иностранства да купе, а више пара немаш док не покренеш производњу. А производњу после оволике девастације немаш док се не упумпају паре у привреду. А пара да се упумпају у привреду неће нико да ти да без државних гаранција. Што ће рећи, једино држава може да ти нађе довољно пара (инвеститори опет долазе једино ако их подмитиш, јер их само подстицаји опредељују за тебе а не за Рвацку, Румунију, Унгрију, Македонију, Црну Гору ил Албанију, где им се подједнако ко и овде простире црвен тепих). Опростите сви што сам мало одужио, ал ето. Није проблем у систему, свако би са довољно пара био и више него паметан да ради како треба и шта треба, ал је проблем у томе што пара нема и тешко да ће их и бити скорије, и све што ти сада можеш јесте да подмитиш неког да дође код тебе а не код комшије, јер је њему апсолутно свеједно, толико је велики да ће свуда да добије најбоље услове. И онда кад дође, опет покреће неке ствари, нешто се дешава, и то је једино што можеш тренутно да урадиш да се полако опорављаш, град по град. Ил ако нам се стварно посрећи па нађемо то велико злато поред овог аутопута, онда нас боле уво, онда се сами опорављамо. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Проблем је у томе што немамо довољно пара. Не, то није проблем. Ја нисам имао довољно пара, па сам зарадио. Није нормално ни логично да се мени исплати да увезем сат из Хонг Конга, платим уредно порезе и царине, платим велику глобу Федексу да ми то доставе и одраде царински поступак да се не бих малтретирао, и опет да ми сат уз сво то путешествије и замешатељство буде три пута јефтинији него у радњи кад бих га купио овде. Није нормално што је теби онемогућено да увезеш 100 таквих сатова и искористиш високу цену у Србији да зарадиш неку кинту. Није дакле проблем што су се "увозници удружили у еснаф" него што те држава спречава у томе. Шта тебе боли д..., пардон уво, што су се они "удружили у еснаф"? Исто је и за остало. Долазе овде вазда страни трговински ланци, ал цене не спуштају. Просечна маржа у Србији није испод 40 посто, а за неке производе иде и преко 300 посто. Долазе, ал` на кашичицу. Једном у десет година држава Србија неког од њих пусти "унутра". Треба их све пустити да долазе без икаквих ограничења. Онда би маржа падала сама од себе. Значи, причамо о сегментима тржишта где је тржиште отворено и потпуно либерализовано, где је конкуренција огромна и где нема било каквих баријера. ? Итд. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Навео сам два симптома. Остали су се већ на теми појавили сами - млаћење празне сламе о "нацијама", "границама", "историјским правима", "националним тежњама" и осталим глупостима које имају једини циљ да оправдају насиље и ратовање. А онда наравно да је неопходно отимати грађанима порез и отимање деце да би се слала на клање и убијање. А ја бих баш волео да ти прокоментаришеш ова моја два коментара (један од њих је био упућен теби): https://www.pouke.org/forum/topic/34262-%D0%BE%D0%B4-%D1%86%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/page-7#entry1114081 https://www.pouke.org/forum/topic/34262-%D0%BE%D0%B4-%D1%86%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/page-7#entry1114085 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Jedno pitanje za ove sto se zalazu za jaku intervencionalisticku drzavu... Sta je to sto vas najvise plasi kod slabljenja drzavne kontrole? Sta smatrate da bi Srbija izgubila ekonomski i/ili politicki ako bi stvari malo manje kontrolisala drzava a malo vise sami ucesnici npr. privrednici? Sta bi to "snaslo" Srbiju ako bi ukinula neke direktive, propise, subvencije itd... Sta bi bilo gore nego sto je sada? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Однос Православног Хришћанства према држави може се видети и из вековног постојања симфоније између Цркве и државе у Православним државама. Такође, тај однос и његова природа може се видети из тога што су многи Цареви и владари тих држава од стране Цркве проглашавани Светитељима. Дакле, није Црква и Вера Хришћанска против државе као такве, већ је против паганске или безбожне државе. О томе се може прочитати нешто и у овом тексту: https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CDkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.czipm.org%2Fsvet-vert.html&ei=VpaUU-fLG8mt0QWRtICYAw&usg=AFQjCNH0ddeJ-w_4yNbspbDzqZy0pBcuCw Па мислим да је та "симфонија" постојала само у теорији, иначе се није нешто прославила. Нисам ни рекао да је хришћанство "против државе", већ да је држава потпуно овосветска, историјска појава којој хришћанство не придаје неки посебан значај. У есхатону свакако неће бити потребе ни за каквом "државом" нити њеним институцијама попут закона, полиције, судова, пореза итд. Осим тога, сматрам да је уздизање државе и њених институција на неку моралну раван потпуно погрешно и да се граничи са јереси. Јер држава није никакав "колектив", нити има било какве везе са заједницом верних - Црквом. Она је инструмент силе, а у хришћанству нема никаквог насиља. Зато не видим зашто би хришћанин оданост држави и њеним институцијама сматрао за некакву "врлину", нити зашто би некога ко им није одан сматрао за "неморалног" и осуђивао. У случају када особа не чини никакво зло, већ се склања од државног насиља. Жика and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Не, брате ниси у праву. Да је по твоме онда Црква није била у праву када је благосиљала одбрамбрене ратове. Онда Цар Лазар, по твојој логици, и није Хришћанин, јер је повео народ у рат против Турака, још је и проклео све оне који се нису одазвали мобилизацији и проглашен је за Светитеља. Толики примери Светих Ратника, па и Свештеника и Монаха који су се борили у нашој историји негирају ову твоју тврдњу. Па ја немам ништа против одбрамбеног рата, нити сам то рекао. Цар Лазар јесте повео народ у рат, али није никога насилно мобилисао. У његово време учешће у рату је било добровољно, а у ствари су добар део чинили плаћени војници којима је то био посао. Значи, ту ништа не негира моје тврђење, него поткрепљује. О односу Православља према рату, можеш више прочитати у овом тексту: https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rastko.rs%2Ffilosofija%2Fjagnje%2Fmatej_arsenijevic_c.html&ei=5peUU7aKGYz20gXjuoHgAQ&usg=AFQjCNERRCLChoBZeNBqzVu_JuAdHJScVQ Такође, препоручујем ти да прочиташ цео зборник ,,Јагње Божије и звер из бездана" где се баш говори о тој проблематици. Као што рекох - немам никакав проблем са одбрамбеним ратом. Учествовао сам у једном таквом. Дакле, освајачки ратови, према Православном схватању, нису у реду и мобилизација за освајачке ратове заиста јесте антихришћански чин. Међутим, када је у питању одбрамбрени рат када се брани Вера и народ, онда мобилизација није антихришћански чин и она није тада никакво ,,насиље" јер је то тада ради одбране Вере и народа тј. својих ближњих и то може да се схвати и као жртвовање за своје ближње, а то је онда заиста у Хришћанском духу. Брате, неки од ставова које заступаш заиста нису Хришћански ставови, већ ми пре више личе на неки пафицизам или анархизам, а такође сличне ставове заступају и одређене секте (Јеховини сведоци, на пример, су противници мобилизације, итд). Рат и мобилизација су две сасвим одвојене ствари. Рат може бити освајачки или одбрамбени. Мобилизација је насиље и антихришћански чин у сваком случају. Човек може себе да жртвује за друге, али не може друге да жртвује. Јеховини Сведоци су против сваке употребе оружја и рата. Ја нисам. Чак заступам право сваког човека да поседује оружје и употреби га у одбрани. Исто тако подржавам одбрамбени рат. Само не подржавам насилну мобилизацију. Ја и ти немамо права да некога трећег присилимо да иде са нама у рат ако он то не жели. То је насиље и нехришћански поступак. У ствари је велико зло. Жика је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Jedno pitanje za ove sto se zalazu za jaku intervencionalisticku drzavu... Sta je to sto vas najvise plasi kod slabljenja drzavne kontrole? Sta smatrate da bi Srbija izgubila ekonomski i/ili politicki ako bi stvari malo manje kontrolisala drzava a malo vise sami ucesnici npr. privrednici? Sta bi to "snaslo" Srbiju ako bi ukinula neke direktive, propise, subvencije itd... Sta bi bilo gore nego sto je sada? Па замисли кад би свако могао да увози чачкалице која би то анархија била... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука