Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

... шта са вишком ембриона који се готово увек појављују? Некад их буде и по 10. Или то нису мали живи људи?

Па ја рекох у једном од постова шта... .mislise. нажалост то...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

нисам ни мислио да ће ђаво мировати, видиш да сам будан.

реци ми човече, кад већ не умеш као свештеник да објасниш шта је то утеха и милост јер си ослепео за правду према човеку који је важнији Богу него субота - крив ли је човек што нема деце и која је сврха таквог крста?

Prvo, ne peni brate Milane. Ja kao sveštenik i pokušavam da objasnim šta je to uteha, ali ne teši se grešnik da greh nije mali nego se ukazuje šta je u grehu zlo. Veštačka oplodnja JE greh! I to težak, koji se ne opravdava jednim rođenjem. Nikako da shvatite da na jedno rođenje IDU nekoliko ČEDOMORSTAVA! EMBRIONI - ZAČETI potencijalni LJUDI se BACAJU!!! UBIJAJU! Ne umem mekše to da izreknem. Pa i da se samo zamrzavaju, tu je mnogostruko UGROŽENO ljudsko dostojanstvo, a da ne pričam o eventualnim posledicama na samo ljudsko biće koje će se MOŽDA roditi iz te, LJUDSKE igrarije sa životom. Čovek preuzima ulogu Bogha i ODLUČUJE ko će se roditi a ko ne, izborom "najperspektivnijeg" oplođenog EMBRIONA. Pre nego što počneš da besniš na mene, razmisli o tome. Svi vidite rođene, A KO ĆE DA ŠTITI NEROĐENE?!?

одакле ти ''знање'' да су ти ембриони ''абортуси''?

јеси ли власник над будућношћу и Духом Светим па знаш коме је дах удахнуо а којем није, и који ће жив бити или докле? да ли те је Бог обдарио каквим даром, кога ми нисмо свесни, па си наумио и пресуђивати људима да су убице незачете деце?

шта је зачеће, је ли?

A KO SI TI, da odlučuješ da li u ZAČETOME postoji ili ne postoji duša? Ja se odlučujem za Božiju volju od početka a ti za svoju volju.

брига мене за твоје етичке и моралне проблеме, који су ништавни пред милошћу Божјом јер је допустио да се рађа дете (или чак више њих, слава Богу), живо и здраво, из таквих метода? сумње немам да ти то сматраш будалаштином, можда чак и демонштином јер олако називаш речи од које крв нормалном човеку леди у жилама - абортусу, чедоморству.

Bog je dopustio da se rodi dete, naravno, ali dopušta i ubistva - gledajući ima li ko da se BOGA BOJI i da se NE MEŠA U NJEGOVU VOLJU. Gleda nas kako se igramo Bogova odlučujući ko će da se rodi a ko ne. Zbog toga je čovek i iz raja izbačen, jer je želeo da postane Bopg umesto Boga, pri tome šteteći i sebi i drugima.

етика, као концепт вредности, пада пред вредношћу суботе а субота пада пред вредношћу човека, животом.

морал је плитка скупина одокативне методе једне социјалне, цивилизацијске, културолошке и научне средине и врло је флексибилна - као метроном у нечијим рукама кад треба притиснути емотивне и когнитивне дугмиће да помуте оно што је продукт и труд - живот.

Etika možda, ali hrišćanski moral, kome je na prvom mestu život NIKADA. Ali, da bi to shvatio, prvo moraš da budeš hrišćanin.

дакле, шта је веће - етика + морал или живот једног детета?

Aha, po tebi siluješ ženu, ali pošto se dete rodilo, onda je sve ok?

ко онда прави чедоморство, онај који вага дечјим, тинејџеровим, одраслим, старчевим животом или онај који ће све покушати, па и погазити суботу да би погледао човека очи у очи кад одрасте?

смеш ли да кажеш том детету у очи о етици и моралу његовог родитеља, шта је веће - жртвена љубав или пуки склоп уображаја? знаш шта би ти рекло дете таквих родитеља на то - ништа, презрело би те или би се сажалило на тебе као заосталог.

Da li sam ja zaoistao ili ne, nevažno je. Pitanje je kako će takvi roditelji odgovoriti na Božija pitanja: 1. Šta je sa ostalim embrionima? 2) Zašto su se igrali Boga? 3) Gde im je bilo poverenje u Njega ako nisu čekali njegovu volju da imaju dece ili nemaju.

мало се мање бави биоетиком, мало више људима, а поготово децом.

већ си имао катастрофалне ставове и фијуке по овом форуму, ал ово ти је дно резона.

јеси ли ''утешио'' неког бездетног скоро оваквим речима, а?

Nemam nameru da ih tešim nakon čina ili pre namere da učine taj čin, ali isto tako imam nekoliko parova, pravih vernika, sa kojima sam pričao i koji su USVOJILI napuštenu decu. To su pravi hrišćani...oni su to uradili iako nije definitivno utvrđeno da ne mogu da imaju svoju decu. NISU swe rešili da od Boga OTIMAJU decu.

Bog u svojoj dobroti nam i to dopušta, videćemo na sudu kako će proći. Ja im želim da se pokaju, da to više ne čine i da čine nešto i za sebe i za druge, a to je usvajanje na prvom mestu, a onda čekanje u poverenju na BOŽIJI DAR.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

..ne zaboravimo da je procenat odbacivanja usađenih embriona - malih živih ljudi jako velik, i po podacima raznih autora se jako razlikuje..

Само на конто овога, да се не заборави... да је успешност саме методе - да жена уопште затрудни - веома дискутабилна.. По неким подацима а који су и најоптимистичнији..т.ј. који баратају са највећим процентима..та бројка не прелази 30% !!!! А по неким ауторима успешност вантелесне оплодње је испод 10%.. Да само поменемо да ови ''песимистичнији'' извештаји ЛЕКАРА су у великој већини... А не мали је број аутора, који баратају цифром мањом од 5% успешности ових захвата..

Са друге стране ризици са којима се сусрећемо су окарактерисани много већим процентима... Чисто да поменем да кад је у питању једна операција тумора и ризик је већи од 30% дакле 70% је успешност, већ тада се ''у помоћ'' призива одлучивање не само пацијента него и потодице, фамилије..

.. и на крају све то уз занемаривање шта са ембрионима који су ИПАК ЖИВИ... заслужујући Богу наравно АЛИ и НАШОМ ИНТЕРВЕНЦИЈОМ дакако... то треба подробно растумачити... А бити за или бити против без ПОТРЕБНОГ ПОЗНАВАЊА...шта је ? 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Ja kao sveštenik i pokušavam da objasnim šta je to uteha, ali ne teši se grešnik da greh nije mali nego se  Veštačka oplodnja JE greh!

јел` то званични став РКЦ или Ваш лични став?

Najzvaničniji. Na Zapadu se vodi žestoka borba sa tim zlom. Bioetika je primena Hristove nauke na sve oblasti ljudskog života. Ovo je veoma važna oblast, često zamagljena upravo tim krajnjim ciljem - dobijanjem deteta da se ne vidi ništa šta stoji iza toga. To ti je kao da imaš nuklearnu centralu koja ti daje struju, a u isto vreme ubija sve oko sebe, polagano.

Da dodam...rođeno dete naravno da nije greh, već je greh postupak koji se došlo do deteta.

Подели на овим сајтовима

Da dodam - nije problem samo što se zamrzavaju i time ugrožavaju viškovi embriona, problem je što se često ne čuvajui, što se bacaju, što se prodaju farmaceutskim kompanijama, što se na njima vrše eksperimenti, što se koriste za kao materijal u razvoju organa upotrebom matičnih ćelija....gomila problema. I to sve na Zapadu predstavlja problem...a šta se dešava u ovoj kaubojštini od srbije gde veterinar ima kliniku za veštačku oplodnju ljudi?

Подели на овим сајтовима

...a šta se dešava u ovoj kaubojštini od srbije gde veterinar ima kliniku za veštačku oplodnju ljudi?

Није много за смејање али морам... 0409_feel  0409_feel ... И то је Србија...

Подели на овим сајтовима

Čavez, ćuti kad se ne razumeš. Ovo nisu teme kao ko će ući u orvi tim zvezde i slično. Brojni su pravoslavni bioetičari koji drže apsolutno isti stav sa KC o tom pitanju, jer, jednostavno, on se ne zasniva ni na kakvoj "katoličkoj" teologiji, već na Hristovom učenju. Nažalost, tužno je što ti i tebi slični ni ne želite da razumete ovo o čemu pišem. Vi ne poštujete živo, nego sopstvenu samoživost da imate do što mislite da je vaše.

Po poslednjoj rečenici se vidi da nemaš pojma ni šta je to pravoslavno učenje, pa kako onda da govoriš o učenju KC.

Подели на овим сајтовима

...губе се нажалост и многи православни јер схватају грех као неки неморални преступ, а не као последицу човекове слободе ...

Да...! Само би морало да стоји у цитату, после речи ''ПОСЛЕДИЦУ'' реч ''ЗЛОУПОТРЕБЕ''

Подели на овим сајтовима

Još jednom za one koji imaju problčem sa elementarnom logikom: NIJE RAĐANJE greh, već POSTUPAK kojim se do tog rađanja dolazi!! Inače je, kao što sam rekao, onda ni silovanje ne bi bilo greh jer je došlo do rađanja.

To је исто тако интересантно за промишљање... које су сличности и разлике између абортуса силоване жене ...коју ћемо сигурно већина нас ''разумети'' -зашто жели да абортира, па још ако има и мање од 18 година, ..онда небриге о ембрионима ''који су нам вишак'', при вантелесној оплодњи...и на крају ''обичног абортуса жене која има УВЕК 1 000 000 000 ''оправданих'' разлога за то... Исто толико, ако не и више разлога..наравно ''оправданих'' , има и отац нерођеног детета...  sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

''Шта није прихватљиво са становишта хришћанске етике у вредновању резултата биоинжењеринга?

- Није прихватљив ниједан дијагностички или терапијски метод који би, делимично или у потпуности, односно на било који начин угрозио биолошки опстанак људске личности. За Цркву лични идентитет (појам „душе живе") имају како ембрион од момента спајања мушке и женске полне ћелије, тако и фетус, новорођенче, дете и сваки човек без обзира да ли болује од излечиве или неизлечиве болести. Другим речима, хришћанско поимање људских права и њихова заштита обухватније је, шире и дубље од савремног схватања овог појма. Не постоји ништа што би било јаче од овог права: ни право другога, ни инвалидитет, ни мања биолошка вредност, ни „лош квалитет живота", ништа чиме би се могло оправдати ускраћивање шансе једној личности (од ембриона до старца) да живи, воли и буде вољена; јер се вредност сваке личности мери из есхатолошке перспективе, мером Божје љубави и реалности долазећег Царства Небеског, а не пропадљивим аршинима овога века, над којима царује смрт.''

Ђакон др Петар Дабић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...