Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dakle mozemo da sumiramo da su vernici protiv vantelesne oplodnje?

Nisu vernici protiv, nego je to suprotno etosu Zivota kog se vernici drze. Razlika je velika...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Проблем је и што се уместо речи "беба" користе медицински изрази поједних фаза развоја те исте бебе (ембрион, фетус, стем ћелије), тиме се олакшава савест оних који су присталице абортуса, као и оним "личносним хришћанима" којима требају докази.

А и сама реч "зачеће" има смисла само када се говори нпр. о зачећу живота или зачећу бебе, рећи "зачеће ембриона" нема никаквог смисла.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Проблем је и што се уместо речи "беба" користе медицински изрази поједних фаза развоја те исте бебе (ембрион, фетус, стем ћелије), тиме се олакшава савест оних који су присталице абортуса, као и оним "личносним хришћанима" којима требају докази.

А и сама реч "зачеће" има смисла само када се говори нпр. о зачећу живота или зачећу бебе, рећи "зачеће ембриона" нема никаквог смисла.

ja se stvarno izvinjavam ali ovo nije beba:

Embryo,_8_cells.jpg

imam bebu kod kuce i tacno znam kako izgledaju... ovo nije to, mozete da mi verujete... ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

ja se stvarno izvinjavam ali ovo nije beba:

Embryo,_8_cells.jpg

imam bebu kod kuce i tacno znam kako izgledaju... ovo nije to, mozete da mi verujete... ;)

Управо. Мени ово заиста никако не личи на бебу. Мединцински гледано није беба, нема личност да би могли да тврдимо да се ради о убиству. 

Е сад, ја разумем да првославни сматрају да има личност из разлога што се душа уселила у тренутку зачећа. Дакле, која је теолошка основа тога? 

@TODOR,

Ovaj tekst mi vise deluje blizi onome sto me zanima, procitacu ga kasnije do krja pa cu iskomentarisati. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ево једног примера где се може спасити живот дечака помоћу упрво емброина, то јест пар хиљада матичних стем ћелија:

https://www.pouke.org/forum/topic/35331-jo%C5%A1-2000-evra-da-%C5%BEivot-pobedi-pavla-3-spasavaju-samo-mati%C4%8Dne-%C4%87elije/

Мени је јако тешко да прихватим мисо која влада овде да је то неко убиство, без доброг преиспитивања - одакле уопште та идеја. 

Да би смо спасили живот овог дечкића, морамо да направим ембрион па да извучемо матичне ћелије из њега и ембрион убијемо. 

Подели на овим сајтовима

A sta kazes?

Кажем да је корен абортуса у жељи за телесном насладом. Када би било мање промискуитета било би мање и абортуса. Да додам и ово, кад би било мање абортуса било би мање и вантелесне оплодње. ;)

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Кажем да је корен абортуса у жељи за телесном насладом. 

Брте извини али ово је тешка глупост и увреда и генерализација абортуса.

Моја мајка је у својих 40 година абортирала треће дете, јер би јој био живот угрожен.

Cloudkingova жена је такође абортирала из сличних разлога (писо је о томе).

Дакле кад правиш те генерлизације, сети се да комуницираш са живим људима који из личних искустава могу овакве генрализоване глупости схватити као увреда на њихове мајке, сестре, жене.

Хвала.

Подели на овим сајтовима

Брте извини али ово је тешка глупост и увреда и генерализација абортуса.

Моја мајка је у својих 40 година абортирала треће дете, јер би јој био живот угрожен.

Cloudkingova жена је такође абортирала из сличних разлога (писо је о томе).

Дакле кад правиш те генерлизације, сети се да комуницираш са живим људима који из личних искустава могу овакве генрализоване глупости схватити као увреда на њихове мајке, сестре, жене.

Хвала.

Meni i mojoj supruzi se desilo da se plod nije pravilno razvijao i srce se nije oformilo i nije pocelo da kuca. Abortus je izvrsen u trenutnku kad je embrion bio star oko 8 nedelja. Da li je to bilo ubistvo?

Подели на овим сајтовима

Cloudking

Da, znaš kako izgleda sada, a tako je izgledala na početku. Da nije takva bila tada, ne bi ni sada bila kakvu je znaš. Da ste imali želju da ti supruga abortira, da znaš da je ta grupa ćelija to biće kojeg sada, nadam se, voliš više od sebe, da li bi ga ubio?

Milosavljeviću

Niko ne zna kad Bog "stavlja" dušu u zametak, upravo zato hrišćani poštuju i čuvaju život od začeća do rođenja (i dalje). Svaki zametak je potencijalno ljudsko biće. Potencijalno, jer se i Bog pita da li će da se i rodi to dete, ali, što je dozvoljeno Bogu, nije volu, apropo spontanih pobačaja. U završnici, svako će da položi račun za poštovanje tuđeg života.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Cloudking Da, znaš kako izgleda sada, a tako je izgledala na početku. Da nije takva bila tada, ne bi ni sada bila kakvu je znaš. Da ste imali želju da ti supruga abortira, da znaš da je ta grupa ćelija to biće kojeg sada, nadam se, voliš više od sebe, da li bi ga ubio?

Da ti pokazem jos jednu celiju koja da nije bila takva kakva je sada ja danas ne bih imao potomka:

Sperm+cells+3.jpg 

ovakve celije redovno ubijam... u tolikoj meri da slobodno to mozes da nazvoves genocidom epskih razmera ;)

Подели на овим сајтовима

Milosavljeviću

Niko ne zna kad Bog "stavlja" dušu u zametak, upravo zato hrišćani poštuju i čuvaju život od začeća do rođenja (i dalje). Svaki zametak je potencijalno ljudsko biće. Potencijalno, jer se i Bog pita da li će da se i rodi to dete, ali, što je dozvoljeno Bogu, nije volu, apropo spontanih pobačaja. U završnici, svako će da položi račun za poštovanje tuđeg života.

Хвала на одговору, али ја једноствно без неке теолошке основе не могу д прихватим идеју да је абортус то јест прекидање заметка, како си ти рекао "потенцијалног људског бића" једнак например убијању сопствене бебе.

Ако см грешан и ако због тога не поштујем туђи живот - Бог нек ми суди, али ја мислим да ту не постоји "туђи живот" да се поштује (у ембриону од пар хиљада ћелија)

Објасних пар постова пре зашто уопште дебатујем око тога. Јер ти ембриони и те вантелесне оплодње и експерименти са тим ембрионима могу да спасу хиљаде и хиљаде живот. 

Ја могу ту логику о којој ви причте да разумем у зметку од два - три месеца. Ту већ могу да се виде основи личности. Да је то неко инвидидулно биће да му се полако рађа воља, да реагује и комуницира са светом, регује на очев глас итд. 

Подели на овим сајтовима

Meni i mojoj supruzi se desilo da se plod nije pravilno razvijao i srce se nije oformilo i nije pocelo da kuca. Abortus je izvrsen u trenutnku kad je embrion bio star oko 8 nedelja. Da li je to bilo ubistvo?

Pa sad si sam rek`o da mu srce nije ni proradilo. Kako moze da bude ubistvo kad plod i nije ziv?

Osim toga, treba da znas da etos Zivota itekako dozvoljava i abortus, u bilo kojoj fazi razvijanja bebe, a kad je zdravlje majke ugrozeno - kao sto je bilo i u ovom tvom slucaju. Kazem ti, stvari stoje veoma jednostavno po ovom pitanju kad se tice Crkve, nema nikakvih komplikacija...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ја могу ту логику о којој ви причте да разумем у зметку од два - три месеца. Ту већ могу да се виде основи личности. Да је то неко инвидидулно биће да му се полако рађа воља, да реагује и комуницира са светом, регује на очев глас итд.

Kakva je to tacno licnost? I zasto bez razvijenog mozga, plod nije licnost?

Подели на овим сајтовима

Pa sad si sam rek`o da mu srce nije ni proradilo. Kako moze da bude ubistvo kad plod i nije ziv?

Osim toga, treba da znas da etos Zivota itekako dozvoljava i abortus, u bilo kojoj fazi razvijanja bebe, a kad je zdravlje majke ugrozeno - kao sto je bilo i u ovom tvom slucaju. Kazem ti, stvari stoje veoma jednostavno po ovom pitanju kad se tice Crkve, nema nikakvih komplikacija...

Aj sad da mi objasnis kako to embrion moze da bude licnost a da ne bude ziv?

Kuce  u embrionu pocinje da kuca od 8 do 10 nedelje. Pre toga i ne postoji... Dakle oplodjena celija koja nema nista osim dve celije je licnost a embrion od 8 nedelja nije? Ne kontam...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...