Дејан Написано Јануар 11, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2014 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Архијереји и свештеници не воде бригу о промоцији, него раде у духу јеванђелске поуке да не зна левица шта ради десница, каже владика Порфирије Владика јегарски Порфирије (Фото Р. Крстинић) Позив владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија да они који желе да улажу у изградњу нових храмова, тај новац преусмере на градњу вртића, школа, болница и хуманитарних организација, наишао је,махом, на одобравање лаичке и ћутање духовне јавности. „Немам ништа против градње цркава и храмова, како би то, уосталом, било могуће. Само мислим да имамо доста цркава и храмова, а чему цркве и храмови ако у њима неће бити људи”, изјавио је недавно Григорије. Владика јегарски Порфирије је једини епископ СПЦ који се осврнуо на Григоријев алтруистички предлог. Порфирије, наиме, истиче да не постоји дилема да ли је важније да се Црква бави харитативном делатношћу или да гради нове и обнавља старе храмове. Он сматра да је неопходно – и једно и друго. Према његовим речима, Црква се, од апостолских времена, као неодвојиви део своје мисије на земљи, стара о сиромашнима и свима који су на било који начин егзистенцијално угрожени. – Наравно, у оним помесним Црквама које у новије време нису преживеле деценије прогона, којима није одузета имовина, као што је то, на пример, случај у Грчкој, харитативна делатност је изузетно развијена. У нашој помесној Цркви, ситуација је нешто другачија. Постоје читава подручја, нарочито градска, која немају храмове. Црква, којој до данас није враћена сва одузета имовина, у обавези је да обнови велики број манастирских и парохијских храмова који имају непроцењиву историјску и уметничку вредност. Без храмова и без свете Литургије, била би бесмислена и било која друга делатност Цркве, па и харитативна – напомиње Порфирије, подсећајући како у свим епархијама, у зависности од могућности, постоји хуманитарна делатност. У свакој епархији постоји Верско-добротворно старатељство, подружнице Кола српских сестара и друге локалне организације и заједнице које се првенствено баве хуманитарном делатношћу. – У већини случајева то је преко граница могућности. То јавност не зна, зато што архијереји и свештеници не воде бригу о промоцији, него раде у духу јеванђелске поуке да не зна левица шта ради десница. У манастиру Ковиљ, и поред потребе да се ревитализују манастирски објекти, братство већ годинама, донедавно искључиво о свом руху и круху, води бригу о великом броју момака и девојака који болују од болести зависности. Исто тако, кроз фонд „Привредник” ангажујемо се у обезбеђивању стипендија за даровите, а сиромашне ученике и студенте; трудимо се и у збрињавању старих – каже Порфирије, појашњавајући: – Уколико је, пак, у некој епархији, као што то наводи владика Григорије, подигнуто довољно храмова, да задовољи духовне потребе макар овог нараштаја, то је за сваку похвалу. Али тренутна ситуација у дедовини Светог Саве, ипак је нетипична из низа разлога, и услови у којима наш народ тамо живи, на срећу, не могу се поистоветити са другим црквеним областима. Не знам ниједну другу епархију у којој нема потребе за новим црквама – закључује Порфирије. С обзиром на духовну блискост Порфирија са епископом Иринејом бачким, портпаролом СПЦ, Порфиријеви ставови се могу оценити као одговор Цркве свом херцеговачком епископу. Добротворне акције СПЦ се заиста не представљају маркетиншки, те и сам Порфирије, истичући да живимо у време када медији пресудно утичу на ставове јавног мњења, није сигуран да ли би СПЦ требало да истиче хуманитарне активности. Међутим, „Политика” и даље чека одговоре на питања које смо упутили Фондацији „Човекољубље”, у којој је централизована хуманитарна активност СПЦ. Један од службеника „Човекољубља” нам је рекао да чак и неки подаци на сајту нису више релевантни. Међутим, не греше ни неки чланови СПЦ који се слажу са Григоријевим ставовима, али нису желели да им се помиње име, оцењујући да је владика захумско-херцеговачки у праву у две ствари: заиста треба „црквено благо” усмерити у градњу школа и вртића. И, друго, заиста треба порадити на креирању стратешког имиџа СПЦ. Јер, иако поједини епископи и сами често демонстрирају раскош, што због луксузно уређених владичанских дворова, што због скупих лимузина у којима се возе, примери попут Ковиља, остају незаслужено у сенци интересовања. ------------------------------------------------------------------------------ Пример мати Евгеније Мати Евгенија из манастира Радовашница (Епархија шабачка), која је провела три деценије живећи и радећи у Швајцарској,у Базелу, уз несебичну помоћ супруга, помагала је на многобројне начине у Цркви Свих светих. „Након упокојења супруга, она није имала недоумице о монашењу. Господ је отворио путеве и усмерио је на ову светињу под Цером. Сво богатство и уштеђевину, подарила је ова несебична мати Евгенија српском народу и Цркви. После 70 година подигла је Цркву Светих архангела Михаила и Гаврила. И овога Божића мати Евгенија је пошла да обиђе инвалиде и подели им божићне пакете”, каже Зорица Зец, уредник портала Српска дијаспора. Александар Апостоловски објављено: 16.01.2014. politika.rs Silence , Пг, verum est in beer and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Сава Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Проблем је што није у питању само харитативна делатност Цркве, већ тешко стање и страдање народа. А када народ страда и Црква треба да састрадава, а не да се "грађевински" развија. Литургијски простор је неопходан, али је још потребнији народ који ће да попуни тај литургијски простор. На пример: "U okeanu od milijardu i sto miliona ljudi koji na planeti žive u krajnjem siromaštvu, brojka od oko 720.000 bednih u Srbiji deluje kao kap. Ali kada se uporedi sa brojem stanovnika, ispada da je u našoj zemlji svaki deseti apsolutno siromašan i mesečno živi sa manje od 83 evra! Jedan odsto bukvalno nema šta da jede." (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:465170-Za-hleb-i-mleko-nema-102662-dece). И још да зачинимо из истог извора: "TREĆINA JEDVA PREŽIVLjAVA U Sindikatu „Nezavisnost“ izašli su sa mnogo sumornijom slikom od zvanične statistike, pa tvrde da je čak trećina žitelja Srbije siromašna. Jer, kod nas je granica bede toliko niska da se siromašnim smatra samo onaj ko umire od gladi, a ako bi se prag samo za nijansu povećao, sa 10 došlo bi se na 30 odsto ubogih. BROJKE 631.703 osobe primale socijalnu pomoć prošle godine 102.662 dece nema za hleb i mleko 300.000 starih na rubu egzistencije " Дакле, харитативна делатност није циљ Цркве нити чини идентитет Цркве иако Христос дословно говори "Нахранисте ме, напојисте, обукосте...:" Међутим, када страда један део тела треба да састрадава сво тело. Silence , Candy Butcher and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 Дакле, харитативна делатност није циљ Цркве нити чини идентитет Цркве иако Христос дословно говори "Нахранисте ме, напојисте, обукосте...:" Ne mogu a da se ne setim Hristovih reči da će podignuti Hram za tri dana. Od kamena li je Hristos? ( ne repliciram no se samo nadovezujem) о. Сава је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 28, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 Интервју - Владика Порфирије 26.01.2014 Наш народ је саосећајан Верни народ Ваљева задивио је казивањем о Светом Сави, љубави и мудрости пуним, налик светоотачким проповедима. За медије вишеструко је везан. Председава Саветом Републичке радиодифузне агенције, а у фокусу јавности је и због мноштва харитативних подухвата немерљивог значаја за друштво у целини. Његово Преосвештенство Епископ јегарски Г. Порфирије (Перић), викар Епископа бачког Г. Иринеја (Буловића), поводом Светосавске академије 25. јануара ове године, походио је Ваљевску епархију. Уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина, Владика Порфирије говорио је за наш сајт о солидарности нашег народа, доприносу Цркве у лечењу болести зависности и улози медија у животу савременог човека. Питање: Свети Сава, као велики ктитор и задужбинар, сопственим примером сведочио је да је наше само оно што другима дамо. Као црквени пастир и председник филантропске Фондације „Привредник“ из Новог Сада, која помаже преко две хиљаде ђака и студената лошег имовинског стања и(ли) без родитељског старања, како видите стање духа нашег народа када је реч о делима милосрђа? Да ли смо, након низа немилих година, остали верни светосавском аманету даривања? Владика Порфирије: Искуство које имам у „Привреднику“, али и искуство у најширем смислу, говори да у дубини душе нашег народа постоји „хришћански етос“, илити свест о томе да је човек- човек само онда када воли Бога и љуби ближњег као себе самога. У нашем народу препознајем снажно саосећање и солидарност са онима који су страдалници и који подршку и помоћ требају. Много је људи који од својих скромних прихода одвајају и прилажу за ближње. Штавише, знатно су бројнији од имућних, од чијег сувишка се не би ни приметило одвајање за угрожене. Радећи са Фондацијом „Привредник“, приметио сам да међу донаторима доминирају људи са малим прилозима. Богати вероватно мисле да је богатство које имају смисао њиховог постојања. Питање: Заправо, само дељењем се добра умножавају... Владика Порфирије: Свакако. То је као ватра. Већа је и јача је што се више на пламенове дели. Питање: Од 2005. године, духовно и организационо стојите иза богоугодног пројекта „Земља живих“- велике хришћанске породице, која под своје окриље прима све вапијуће за Божјом руком спасења. Међу њима преовлађују зависници од разних врста опојних дрога. Колико Црква може да допринесе „обрачуну“ са овом пошасти модерног доба и каква је њена улога у превенцији болести зависности? Владика Порфирије: Црква по природи својој, благодаћу Духа Светога, пружа духовну потпору човеку. Када је реч о харитативној делатности, нису довољне молитва и добра воља. Она захтева и економску подлогу. У мери у којој је има у Србији и на свим меридијанима света, наша Црква чини максимално. У прилог томе говори „Земља живих“, која је заступљена у четири епархије (бачка, сремска, жичка и шумадијска, нап. аут.). Не треба заборавити да је Српској Православној Цркви у послератним годинама одузето све што је имала. Сада јој се полако враћа, али још увек нема могућности да се развије харитативна делатност као, рецимо, у Грчкој. Тамо Црква има сиротишта за децу, домове за стара лица и народне кухиње. Верујем да ћемо једног дана и ми успети да то остваримо. У основи било које социјалне девијације или порока стоји духовна празнина, одсуство давања и примања љубави. Црква има могућност да научи човека да активира сопствени капацитет љубави. Када се то догоди, страсти се смањују, ишчезавају и замењују врлинама. Наркоманија, тај страшан порок, заправо је недостатак вере у Бога. Кад се човек пробуди, поверовавши у Бога, добија јаку мотивацију да се бори против нагона и страсти. Искуство нам је показало да је љубав према Богу најјачи покретач у борби против робовања страстима. Питање: Пет година председавате Саветом РРА. Дакле, сфера медија одлично Вам је позната. Шта су, по Вашем мишљењу, медији данас, а шта би требало да буду? Владика Порфирије: Нажалост, и код нас, и у региону, и у свету медији су постали оруђа, често и оружја, у рукама моћника и имају за циљ стицање економске добити. Као и све што функционише у тим координатама, и медији заборављају могућност да служе васпитању, изграђивању система вредности, промоцији добра као таквог... Медијски садржаји су последица духовног стања савременог човека. Зато, ми у Цркви треба да се потрудимо да, у складу са могућностима, имамо своје медије. Јер, то ће бити још један амвон са ког ћемо моћи да проповедамо без цензуре Реч Божју, која јесте реч љубави. разговарала Јадранка Јанковић Извор: Епархија ваљевска Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Милан Ракић, Ненад Р., mirjanam and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Oko savremene tehnologije i njegove upotrebe u Hrišćanstvu... Pitam se i pomišljam da je jedan odličan, tehnički besprekoran auto u srednjoj klasi fenomenalan i nikako mi nije jasno što onda vladike voze svemirske brodove sa kojima dolaze na predavanja koje sa teološke strane ostavljaju odličan utisak. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Oko savremene tehnologije i njegove upotrebe u Hrišćanstvu... Pitam se i pomišljam da je jedan odličan, tehnički besprekoran auto u srednjoj klasi fenomenalan i nikako mi nije jasno što onda vladike voze svemirske brodove sa kojima dolaze na predavanja koje sa teološke strane ostavljaju odličan utisak. Zato sto ljudi nisu imuni na luksuz,to ti je boljka covecanstva od pamtiveka.A i vladike su samo ljudi. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Zato sto ljudi nisu imuni na luksuz,to ti je boljka covecanstva od pamtiveka.A i vladike su samo ljudi. Vidim kako su se odrekli sveta i šarenog puta udobnosti kojeg novac pruža. No da ne razvodnjavamo tako je kako je. Recimo i to da do sada nikad nisam video odgovor nekog od vladika na ove učestale opaske.. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Oko savremene tehnologije i njegove upotrebe u Hrišćanstvu... Pitam se i pomišljam da je jedan odličan, tehnički besprekoran auto u srednjoj klasi fenomenalan i nikako mi nije jasno što onda vladike voze svemirske brodove sa kojima dolaze na predavanja koje sa teološke strane ostavljaju odličan utisak. Znam da su episkopu Porfiriju dali , kada je postao predsednik RRA, neki BMW 5 000 kubika , zverina neka, bilo ga sramota da vozi taj auto, tražio je drugi pa dobio neku Škodu. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Znam da su episkopu Porfiriju dali , kada je postao predsednik RRA, neki BMW 5 000 kubika , zverina neka, bilo ga sramota da vozi taj auto, tražio je drugi pa dobio neku Škodu. Baš u njemu sam ga i video, sećam se izlazi iz auta sa njim neka žena. Parkirao je ispred radnje u kojoj sam radio i stajao sam na 7 koraka od njega. Izbezumio sam se veruj mi brate, toliko to ne ide uz njegovu ličnost da mi ga je prosto bilo žao. Dobro je učinio što je vratio taj auto. Slava Bogu na svakom razjašnjenju koje čovek tražeći i dobije. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Била и уживо уживала! Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Meni je inace vladika Porfirije najomiljeniji vladika Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Заборавих написати, хвала оцу Синиши Максимовићу који нам је организовао пут у Бијељину и омогућио да присуствујемо овом предавању. :good2: Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Његово Преосвештенство г. Порфирије јегарски, викарни Епископ Епископа бачког, одржао је предавање на тему: Начини хришћанског живљења у савременом свету. Ово предавање је одржано у склопу Научно-популарне трибине коју је за овај Васкршњи пост организаовао Мисијски одбор Епархије зворничко-тузланске, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом Бијељина и Културним центром из Бијељине. http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/14/04/03.04.14_zbor_-_vladika_jegarski_porfirije_-_nacini_zivljenja_hriscana_u_savremenom_svetu_bijeljina_64kbps_0.mp3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука