Jump to content

Sveta Blažena Ksenija Petrogradska

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Nektarija* ја прочитам само тропар свецу и кондак,пре читања акстиста. Можда би требало и све ове "уводне" молитве ...

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

NadaILjubav mozda si stvarno trebala uzeti i ikonicu Svete Matrone kad si vec osetila takvu neku ustreptalost u srcu. :) I meni se to mnogo puta desavalo, pa nisam kupovala i posle mi je bilo krivo. Mada vec imam dosta ikona, ali i ja razmisljam o Svetoj Matroni, a videla sam i lepu ikonu Svetog Jovana Krstitelja. Pre neki dan, tj. 18-og sam dobila ikonicu Blagovesti od moje kume za godisnjicu krstenja.:sunce: Ne znam kako je kod vas u crkvenoj knjizari, ali kod nas prave ikone po narudzbini. Ja sam tako dosla do ikone Svete Ksenije, bas onakve kakve sam zelela, zatim ikone Svetog Nektarija i Belog Andjela.:aplauz:

AnaLaz ja sam jedan dan citala samo one molitve na kraju akatista Svetoj Kseniji i zvali su me da me pitaju za neki posao. :unbelieveble: Da covek ne poveruje. Nije bilo nista od toga jer ja vec radim u nekoj firmi 25%, a i mozda sto sam bila lenja pa nisam nastavila da citam. :blush: Ima da ponovo krenem sa citanjem kad prodjem neke lekarske kontrole sledece nedelje.

Подели на овим сајтовима

Da, Nektarija, i ja sada razmisljam da sam trebala uzeti, ali, Bogu hvala, ima prilika, tu mi je crkva na par kilometara. Bas sam se nekako cudno osecala, a mislim da ne umisljam. Kao da mi neka lakoca dosla na pluca, pa mi milo...a onda sam kuci nasla tekstove o njoj, pomolila se nekoliko puta i zaista se svakoga puta kada joj se obratim, osecam nekako spokojno, a...bar mi se tako cini, ne umisljam. Citam ja akatist sv Kseniji i pamticu je uvek, al zasto ne i sveta Matrona ! Tako su mi postale mile i sv Ksenija i sv Matrona, tako da ih nekako prisvajam, izdvajam, velicam i nadam im se u nevoljama...

Inace, ne znam za ikone po narudzbini. Pre neki dan je zena zapisala u crkvi da nabave ikonu sv Ksenije jer sam je par puta trazila i nemaju, a imali su.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Da li si na kraju uzela i ikonu Svete Matrone? Ja nisam, ali sam procitala neku knjizicu o njoj. :) 

Danas mi je treci dan kako citam akatist Svetoj Kseniji i bas sam srecna zbog toga. Ne znam da li se nekome to desavalo, ali ja dobijem kao neki nalet energije i toplote kad krenem da citam akatist. To mi se nije desavalo ni sa jednim drugim akatistom. U mojoj sobi je jako hladno i obucena sam kao da je zimski mraz, cak nosim i patike i pokrivam se sa cebetom. Medjutim kad pocnem da citam akatist, tako mi postane toplo da citam samo u majci, prosto neverovatno. Inace doslo mi je da citam ovaj akatist kad sam osetila jaku tugu pre tri dana. Danas mi se desilo da dok sam citala, malo, malo pa su mi isle suze, ne znam sta mi bi. :blush:

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Nektarija* рече

tako mi postane toplo

Види да није оно што зову "деловање крви"...

Цитат

Постоји природна топлина која се јавља као последица унутрашње сабраности у срцу. Благодатна топлина, међутим, испуњава блаженством и унутрашњим добрим осећањем. Постоји такође и једна телесна загрејаност која настаје кроз неумерену ревност у молитви.

Прелест почива у томе да се загрејаност, тј. природна топлина, прихвати као духовна, благодатна топлина. Тиме човек прихвата високо мишљење о себи, сматрајући да је већ све постигао и да стоји на врхунцу савршенства. Телесна загрејаност се од духовне топлине разликује по својим плодовима. Плодови телесне загрејаности су уображеност, неумерено самопоуздање, превазношење и гордост. Плодови, пак, духовне топлине према Богу су срдачно покајање, смирење и мукотрпно самопознање (свети Игњатије Брјанчанинов).

Ко тражи топлину само ради блаженства које пружа, развија духовно сладострашће. Они, пак, који се трезвоумно моле теже да брзо превазиђу сладост и да једино пребивају у срдачном покајању пред Богом. Лажни мистици, напротив, везују сву своју пажњу за топлину, почивајући у њој као у неком топлом велу, одржавајући њено блаженство и утапајући се у њој као у празнини. Не допусти да будеш преварен кроз унутрашњу сладост. Без крста она је колебива и опасна.

Више о томе: https://podviznickaslova.wordpress.com/2015/11/19/zablude-duse-blagodat-i-prelest/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Nektarija, evo da se javim. Nisam uzela ikonicu svete Matrone, ali je skoro pa izvesno da cu je kupiti...Ja sam, pisala sam vec, tako neku radost osetila dok sam drzala tu ikonu,kao da mi pao kamen sa srca...

Sto se tice akatista sv Kseniji...Kada mi je mama bila bolesna, ja sam bukvalno plakala i citala akatist...Nedugo je mama nasla lekara koji joj je uspostavio dijagnozu, tj lekarku...Sada citam akatist vec duze vreme, nekada mi bude i tesko. Ne osetim nikakvu toplotu, jer je meni hronicno hladno, alii eto - uzdam se u pomoc. Nisam primetila nista neuobicajeno...Imam jos mnogo problema i u porodici i ja licno, i stagniramo, ali eto - ja verujem, bice sve u redu, samo je pitanje dana. Za pocetak, da smo svi zivi i zdravi.

Za sv Matronu mi je jako cudno - jeste da sam se ja obradovala jer sam mislila da napokon imam ikonu sv Ksenije, al opet...meni se ucinilo da mogu da poletim i tako me neka radost oblila...a inace nisam primetila da uobrazavam stvari...

Подели на овим сајтовима

Drago mi je da je Sveta Ksenija pomogla tvojoj mami. :) Meni je tako pomogao, bar ja mislim, Sveti Nektarije Eginski, samo sto ja nisam citala akatist nego dve molitve nakon akatista, ujutro i uvece.

Ja i dalje citam akatist Svetoj Kseniji. Samo prva tri dana sam imala onaj osecaj toplote i vise ne. Sestog dana mi se desilo poboljsanje mog problema. Sad mi se opet aktivirao, ali ja zivim u nadi.

Interesuje me da li je neko cuo da neko slavi Svetu Kseniju kao krsnu slavu kod nas?

Подели на овим сајтовима

Nektarija, ja citam mesecima akatist...Sto se tice slave, ja sam rada da uzmem slavu, ako se ikako izbavim od problema...Cini mi se, ni korak napred...plus i u porodici stagnacija...mada, majci je sada dobro, i to je veliki uspeh, za pocetak...Ja bih uzela slavu u smislu da presecem kolac i pijem u slavu, pomenem je. Ne da okupljam goste i slicno. 

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

I ja razmisljam tako kao ti u vezi slave. Ja citam vec skoro 40 dana akatist, ali moj problem je i dalje tu. Ponekad mislim da ne citam dovoljno revnosno, nego povrsno, pa mi i misli odlutaju. Doduse ja sam jedno vreme dobila neku energiju, elan, odnosi u porodici su bili mnogo bolji, ali sad se opet vraca u neko prvobitno stanje, sto me bas zalosti. :( Mada mi smo bili i u manastiru Ilinje na Jeleosvecenju, pa je mozda i to pozitivno uticalo.

Pitala sam svestenika da li je potreban blagoslov za citanje akatista i rekao je da nije, ali da je sve bolje uz blagoslov. :)

Nadam se da cete se izvuci iz problema u kom ste sada. :)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Nektarija, hvala ti. I ja tebi i tvojima zelim resenje svih problema. Kakvih 40, ja sam citala duze, i jos nema realizacije, ali ja mislim da ce resenje problema doci kada se i ne budemo ili najmanje budemo nadale...Neko vreme ne citam akatist, razbolela sam se, neki virus i prosto nemam snage...ali nastavicu, kada zdravstveno stanje bude bolje.

Neki moji porodicni problemi su veoma cudni...kao da se nikada nece resiti...Ipak, citacu...cim malo dobijem snage...a inace svako vece joj se u jednoj recenici pomolim bar, nevezano za akatist i molitve...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 2 months later...
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...