Jump to content

Како помоћи себи да се превазиђу тешке животне ситуације

Препоручена порука

ко не прихвати себе и не заволи себе таквог какав је, не може да се мења 

кад себе заволиш и прихватиш, мање осуђујеш друге, више мира имаш, све ти иде лакше

ово је само моје мишљење и искуство ;)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 272
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па сад, први пост је мало уопштен и не дотиче се праве суштине. 

Није баш исправно мислити прихватам себе какав год сам и нећу да се мијењам. Шта ако сам тврдоглав, сноб, увредљив, емоциналан, наиван...све то треба да задржим и кажем не нећу ништа од овога да промјеним?

Не бих баш рекао да у овом погледу не треба да се мијењамо. Са аспекта тога, да ли нас неко прихвата или не, заиста не би требала нека наша особина, карактер личности бити препрека да те неко воли итд...али да треба да мијењамо себе током живота, то је есенцијално за изградњу потпуне и стабилне личности. Не треба робовати комплексима, не треба се мијењати само због промјене јер то тако хоће средина, друштво, читав свијет. Али треаб због себе да се мијењамо понекад у неким стварима, јер некад нисмо ни свјесни зашто нам крене лоше у животу, а уствари проблем се налази у нама самима, и нашем искривљеном схватању живота, а кривца често тражимо негдје извана.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ja bih prije rekla da sebe i svoje grijehe,greske,mane i taj negativni dio nase licnosti treba da RAZUMIJEMO,osvijestimo i upoznamo,da svoje strahove zagrlimo,da ne bjezimo od istih misleci da ako iste stavimo pod tepih i sebe pretvorimo u hrabru personu koja stremi kroz razna zivotna iskustva da nam taj isti strah ili neka od mana nece izaci na nos.U tom pogledu se slazem da treba prihvatati sebe u smislu da uvijek sebe sagledavamo kao jedno kompleksno i nesavrseno bice,da osvijestimo taj dio sebe i radimo na tome da to isto popravimo ako se da popraviti.

Sta je sa onim ljudima koji imaju neki hendikep fizicki ili psihicki,koji su po vrsti temperamenta neprijatni svojoj okolini?!Sta bismo za takve trebali da kazemo...mijenjaj se,ti ne valjas,ako zelis da se prilagodis sredini radi na tome da to promijenis.Zar nije bolje takve ljude uciti da vole sebe u jednom totalitetu...da oproste sebi tu odredjenu manu...Po meni sve krece od toga da naucimo oprastati prvo sebi pa onda svima ostalima i tako ukazemo povjerenje Gospodu da ce nas ubuduce voditi pravim putem.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Postoji neki razlog zašto vi jeste
baš vi. Već smo razmatrali da ste vi jedinstveni i da postoje lekcije i
okolnosti koje su namenjene samo vama i nikome više. Vi ste zaista nešto
posebno. Ne pomislite da vam podilazim, ali vi ste kao i svako živo
biće nešto posebno.

Činjenica je da sebe prvo morate da prihvatite da bi ste mogli da se zavolite.

Prihvatanje sebe podrazumeva da prihvatite i upoznate svoju
suštinu, svoje jastvo. Takođe podrazumeva da prestanete da ignorišete
svoju individualnost. Pre nego što ste rođeni, sami ste prihvatili svoje
telo i okolnosti, a sad je došlo vreme da živite u njima. Odmah nešto
vrlo bitno! U svakodnevnoj komunikaciji morate da koristite svoje ime a
ne nadimak. Vaše ime je rezonator vaše energije. Kad koristite nadimak
udaljavate se od sebe. Korišćenje vašeg imena je prvi korak u
prihvatanju svoje individue. Potrudite se da svojoj okolini nametnete
pravilo da vam se obraća po imenu.

Kad prihvatite ko ste zaista, vaš
stav se menja i postaje pozitivan. Jednom kad se priklonite pravcu koji
je izabrala vaša individualnost, vaš život postaje lak. Dešavaju se
pozitivne stvari. To nije magija; to ste samo vi koji sebe ostvarujete
na pravom putu. Sa ovim na umu uočite i talente kod vaše dece. Jednom
kad sebe prihvatite, možete početi i da se volite.

Prihvatiti sebe ne znači da ne treba da se menjate. Kad
prihvatite svoju individualnost bićete u mogućnosti i da se promenite,
ali bez emocionalnog naboja. Ako ste debeli, još uvek možete da smršate.
Ako ste siromašni, možete da poboljšate materijalnu situaciju. Kad
prihvatite sebe, videćete da biti debeo znači samo da imate višak
kilograma i ništa više. Tada ste u mogućnosti da lako oslabite, jer
niste pokretani strahom da vas niko ne voli.

Ljubav prema sebi vam daje ono što želite, tj. daje vam ono
što mislite da zaslužujete. Kada volite nekog vi dajete. Kada ne volite -
vi uskraćujete. Kada volite sebe vaše nesvesno vam dozvoljava da
primate, a kada ne volite, onda mislite da ništa ne zaslužujete.

http://atlantidaforum.com/publikacije/Iza-ogledala-odlomci/prihvatite-i-volite-sebe.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Postoji neki razlog zašto vi jeste

baš vi. Već smo razmatrali da ste vi jedinstveni i da postoje lekcije i

okolnosti koje su namenjene samo vama i nikome više. Vi ste zaista nešto

posebno. Ne pomislite da vam podilazim, ali vi ste kao i svako živo

biće nešto posebno.

Činjenica je da sebe prvo morate da prihvatite da bi ste mogli da se zavolite.

Prihvatanje sebe podrazumeva da prihvatite i upoznate svoju

suštinu, svoje jastvo. Takođe podrazumeva da prestanete da ignorišete

svoju individualnost. Pre nego što ste rođeni, sami ste prihvatili svoje

telo i okolnosti, a sad je došlo vreme da živite u njima. 

Ово као да си нашла код Кастањеде, Дипак Чопре или другог пропагатора њу ејџа. 

Ја се несјећам да сам потписивао икакав предродни уговор са Богом, или неким брахманом, све космичком свијешћу или које каквим другим апсолутом. Тако да је ово мало жешћа одвала, "прије него сте рођени, сами сте прихватили своје тело и околности". 

Очигледно је да је ово мишљење кармичке филозофије и вјере у реинкарнацију. 

Осим тога ми јесмо јединствени, не само ми људи, већ и сваки камен земаљски је јединствен по структури и текстури, ниједан није исти. Међутим то не значи ако смо јединствени да само рођени са некаквим циљем, конкретним ограничењима и талентима, шта можемо, а шта не можемо. Ако је ишта извјесно на овом свијету, онда је то да је све промјењиво па и ми сами. Ми бирамо циљеве, нису нам задати. Ми се мијењамо у животу ка конкретном и одабраном циљу, а не задатом циљу. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ја се несјећам да сам потписивао икакав предродни уговор са Богом, или неким брахманом, све космичком свијешћу или које каквим другим апсолутом. Тако да је ово мало жешћа одвала, "прије него сте рођени, сами сте прихватили своје тело и околности". Очигледно је да је ово мишљење кармичке филозофије и вјере у реинкарнацију.

у праву си...али нисам хтела да сама избацујем неке реченице из контекста...има код њега много других добрих ствари, тако да ћемо ово сами избацити из својих глава.....није лоше чути (прочитати) друга мишљења....ако смо утврђени у нашој вери, то не смета....бар ја тако мислим...али потпуно прихватам и туђе неслагање....:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Moje skromno mišljenje: prihvatiti sebe u palom stanju, bez težnje da se dostigne mjera rasta visine Hristove, bez pokušaja da se dosegne hristolikost je - žešći promašaj i vrlo opasno. Čak,  to je vrlo opasna teza. Nadam se da nisam partybreaker...

Подели на овим сајтовима

9568532084dc5c6ee36694845614686_orig.jpg

Svaki ljudski život je dar i svako od nas ima svoj san i razlog da živi.

Snovi nas vode da posegnemo do zvezda, da pratimo svoje srce i radimo
stvari koje želimo. Oni omogućavaju našem duhu da zasija, odraz su naše
jedinstvenosti i autentičnosti

Iako ponekad čujemo savet da ostavimo snove po strani, glasniji i
moćniji glasovi nas podsećaju na njihovu istinu, lepotu i bogatstvo.

Ipak, većina nas ne uspe da spozna želju da stvori život kakav zamišlja.
Često nipodaštavamo važnost svojih snova odlaganjem odluka. Skloni smo i
samokritici kada mislimo da nećemo uspeti u nečemu, da ćemo naići na
podsmeh okoline ili da jednostavno neke stvari i nisu toliko važne.

Istina je da moramo koristiti svaku priliku da sanjarimo, maštamo, da se
igramo. Svi čeznemo da se osetimo izgubljenim u momentu zadovoljstva,
da se smejemo, istražujemo, izmišljamo i živimo u trenutku.

Sanjarenje je način da shvatimo šta nam je zaista važno i šta želimo da
postignemo u ovom životu, a imamo samo jedan. Doći će dan kada će svako
od nas morati da odluči da je baš sada pravo vreme da ostavi po strani
svoje strahove i izgovore, da sledi želje svoga srca i svoje snove.

Neka taj dan bude danas.

NovoDoba

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Samoprihvatanje je produkt realističnog pogleda na svet. Osmislimo li
sebe na realističan i logičan način, učinili smo sebi veliku uslugu i
radimo na unapređenju našeg mentalnog zdravlja, a posledično i na
unapređenju međuljudskih odnosa i nošenja sa svakojakim životnim
izazovima.
Ne postoji idealno! Samim tim su zahtevi da budemo
uzvišeni, savršeni, superheroji, produkt nezrelih želja i
iracionalnosti. Budući da svi grešimo i da svi imamo i vrline i mane,
najkorisnije bi bilo da to i prihvatimo kao činjenicu. Težimo li da
otcepimo, negiramo ili potisnemo one aspekte ličnosti koji nam se ne
dopadaju, ne samo da od toga nećemo imati koristi, već ćemo biti
prilično frustrirani i u opasnosti da sebi stvorimo mentalne poteškoće.

Samoprihvatanje ne znači mirenje sa sudbinom, pasivnost i nevoljnost da se razvijamo ili menjamo nešto što nam se ne dopada.

Samoprihvatanje znači da odustanemo od koncepta vrednosti!

Koncept vrednosti se odnosi na etiketiranje, na globalno vrednovanje nekoga kao
manje ili više vrednog i to na osnovu njegovih stavova, postignuća ili
pojedinačnih postupaka. Kako možemo proceniti osobu na osnovu njenog
ponašanja? Različita ponašanja su manje ili više poželjna, dobra ili loša, ali ponašanje ne određuje osobu. Pokušamo
li da procenimo nekog kao manje ili više vrednog na osnovu
njenog/njegovog neuspeha ili uspeha, činimo greške generalizovanja,
skakanja na zaključak, emocionalnog rezonovanja, zaključivanja o celini
na osnovu dela celine, etiketiramo i, što je najvažnije, krivotvorimo
realnost. Bezuslovno prihvatanje sebe i drugih je prvi korak ka sreći i
uspehu!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

d1bbb01255a47318daceadb403a8f566_article

У систему нових вредности блискост представља „гушење слободе“ и многи је не желе из страха да ће нарушити њихову самосталност, да ће бити контролисани, изгубити индивидуалност . 

* Ако дете не осети блискост с мајком, да је жељено и вољено, кроз касније односе понављаће та своја прва искуства. 

* Мушкарци се углавном плаше да ће их блискост „прогутати“ и да ће у њој изгубити идентитет, док се жене чешће „лажно представљају“ из страха од одбацивања и повреде.

Стручњаци кажу да већ рођењем у првом загрљају родитеља почињемо да се вежемо за некога, осећамо да неком припадамо и да тај неко припада нама,
и да постајемо свесни емоција које размењујемо у том односу. Дакле из ове природне везе учимо се и навикавамо на најлепша осећања која касније остварујемо у породици, родбином, пријатељима, партнером, колегама… Међутим, наше различитости формирају и различите блискости.

Psihoterapijske teme

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Блискост је осећај повезаности који се стиче кроз отворену комуникацију и искреност, а предуслов за њено остварење је, пре свега, допадање. Неопходно је да нам се неко свиђа, да се  емоционално с њим повежемо и верујемо да је наклоност обострана. Тек када осетимо такву врсту сигурности можемо да имамо поверење и да градимо здрав и близак однос. Многи, међутим, блискост мешају са страшћу која се првенствено односи на сексуалну привлачност и заљубљеност и нужно не подразумева и поверење. Напротив, када је страст јака склони смо идеализацијама, па самим тим и сумњичавости и несигурности. Такав однос, упркос постојању јаких емоција, заправо није близак. Дакле, допадање је нужан, али не и довољан услов за грађење блискости. Многе људе несвесно привлаче особе с којима не могу постати блиски. Неки парови слажу се сексуално, али без поверења и разумевања, други су одани, али без страсти и интимности.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

- Осврнимо се начас на компјутере и мобилне телефоне, без њих више не идемо нигде, а често не можемо ни из пословних разлога. Тако се стварила једна врста „обавезе“ да се стално буде доступан, да се ништа не пропусти. С друге стране, ствара се и зависност и илузорна блискост с другима. Од силних порука, мејлова, четова, људи немају времена да сами промишљају своје жеље, страхове, проблеме. Свако се из неког личног разлога скрива, а има се утисак блискости и заједништва. Наравно, много је и оних који се виђају лицем у лице а граде површне односе. Све више људи осећа недостатак праве интимности и има осећај неприпадања, јер у систему нових вредности традиционално поимање блискости често представља „гушење слободе“ и многи је не желе из страха да ће нарушити њихову самосталност и(ли) имиџ.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Тачно тако.

Имиџ = swagger http://www.urbandictionary.com/define.php?term=swagger. Често се користи у црној култури реп,хип-хоп.

Можда небитно за тему, али лакше се схватају речи новијих песама које су повезане са темом.

Мислим да ниједан текст "Блек ајд писа" не може да прође без те речи.
t1221

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...