Bokisd Написано Фебруар 15, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2021 пре 2 часа, kopitar рече Od kada su to sveci nepogrešivi? Pa ovo je ipak nesto bas veliko i znacajno, mislim sta sad ja recimo da radim sto je Stepinac ziveo i radio u takvim okolnostima, takva su bila njegova iskusenja i promisao i trebao je adekvatno da odgovori i deluje, kao sto svako od nas ima neka svoja iskusenja i krst. "А да је врло опасно да се нешто из божанских закона скрива како за онога који говори тако и за оне који слушају и да се наставници када они малодушно не говоре о свим заповестима Божијим осуђују као криви за убиство – као сведока за то наводим вам опет Павла." Ovo je od sv.Jovana Zlatoustog i ne znam da li potrebno nesto komentarisati, jednostavno od nasih nastavnika i predvodnika se uvek nesto vise trazilo u svedocenja vere nego od nas vernika (iako i mi trebamo takodje da svedocimo veru). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 On 14.2.2021. at 22:43, kopitar рече Zato sam i pitao imali neko da se u Srbiji stručno i znanstveni pozabavio sa Stepincem, to je bar trebala učiniti SPC pošto su dali veto na proglašenje svetim. Има. Оно што сам написао је мање-више став научне струке. Али није став јавности, публицистике, новинара и људи из јавног живота чији је глас јачи и утицајнији од гласа струке. А у ово савремено доба - и то се мора нагласити - није став утицајних група по друштвеним мрежама. И, нажалост, око тога нема рационалног разговора, осим са људима из науке, а чији је и посао да непрестано у све сумњају, све преиспитују и све истражују, како би били сигурни у оно што говоре. Они који су сигурни и без знања, истраживања и сумње нису спремни своју сигурност да преиспитују, већ само да је бране. А по овом питању, превише је негативног емотивног набоја. Не и без разлога. Све се то дешава упоредо са тиме што Алојзије Степинац постаје икона усташке емиграције и екстремних антисрпских кругова у Хрватској. На пример, не видимо да га неки осведочени антифашисти у Хрватској бране, нити српске пријатеље, нити пријатеље православља. Одбрана Степинца иде руку под руку са глорификацијом Олује, релативизацијом геноцида над Србима, аболицијом Усташког покрета и новим антисрпством 21. века. Зато сам и питао каква је свест о томе у Хрватској и схватају ли људи да он није проглашен за блаженика због сарадње са усташким властима, него упркос томе. kopitar and sanja84 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 10 часа, Bokisd рече Pa ovo je ipak nesto bas veliko i znacajno, mislim sta sad ja recimo da radim sto je Stepinac ziveo i radio u takvim okolnostima, takva su bila njegova iskusenja i promisao i trebao je adekvatno da odgovori i deluje, kao sto svako od nas ima neka svoja iskusenja i krst. "А да је врло опасно да се нешто из божанских закона скрива како за онога који говори тако и за оне који слушају и да се наставници када они малодушно не говоре о свим заповестима Божијим осуђују као криви за убиство – као сведока за то наводим вам опет Павла." Ovo je od sv.Jovana Zlatoustog i ne znam da li potrebno nesto komentarisati, jednostavno od nasih nastavnika i predvodnika se uvek nesto vise trazilo u svedocenja vere nego od nas vernika (iako i mi trebamo takodje da svedocimo veru). Pa odgovorio je puno puta...to bi znao da si nešto pročitao o njemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 5 часа, Тражитељ рече Има. Оно што сам написао је мање-више став научне струке. Али није став јавности, публицистике, новинара и људи из јавног живота чији је глас јачи и утицајнији од гласа струке. А у ово савремено доба - и то се мора нагласити - није став утицајних група по друштвеним мрежама. И, нажалост, око тога нема рационалног разговора, осим са људима из науке, а чији је и посао да непрестано у све сумњају, све преиспитују и све истражују, како би били сигурни у оно што говоре. Они који су сигурни и без знања, истраживања и сумње нису спремни своју сигурност да преиспитују, већ само да је бране. А по овом питању, превише је негативног емотивног набоја. Не и без разлога. Све се то дешава упоредо са тиме што Алојзије Степинац постаје икона усташке емиграције и екстремних антисрпских кругова у Хрватској. На пример, не видимо да га неки осведочени антифашисти у Хрватској бране, нити српске пријатеље, нити пријатеље православља. Одбрана Степинца иде руку под руку са глорификацијом Олује, релативизацијом геноцида над Србима, аболицијом Усташког покрета и новим антисрпством 21. века. Зато сам и питао каква је свест о томе у Хрватској и схватају ли људи да он није проглашен за блаженика због сарадње са усташким властима, него упркос томе. To je točno ustaška emigracija je uzimala Stepinca kao svoju ikonu isto tako su ga uzimali i drugi svjetske organizacije ne samo katoličke nego i one lijevije i svjetovne kao primjer borbe protiv totalitarizma. Uzimali su ga svi kako je kome pasalo, antifašisti su koristili dijelove njegovih pripovjedi u svojim propagandama kad im je pasalo a kasnije optužba za pokrštavanje i suradnju sa okupatorom na montiranom procesu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 4 часа, kopitar рече Pa odgovorio je puno puta...to bi znao da si nešto pročitao o njemu. Pa prepricaj,.... u sustini ne vidim sta ga je moglo spreciti da posvedoci o ustaskom masakru nad Srbima i drugim narodima koji je trajao sve vreme rata i u kojima je nazalost ucestvovalo i katolicko svestenstvo i monastvo i vernici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 2 минута, Bokisd рече Pa prepricaj,.... u sustini ne vidim sta ga je moglo spreciti da posvedoci o ustaskom masakru nad Srbima i drugim narodima koji je trajao sve vreme rata i u kojima je nazalost ucestvovalo i katolicko svestenstvo i monastvo i vernici. Pričaš ne provjerene stvari. Ko kaže da i među klerom ne može biti lupeža. Toga je bilo i uvjek će biti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 Управо сада, kopitar рече Pričaš ne provjerene stvari. Ko kaže da i među klerom ne može biti lupeža. Toga je bilo i uvjek će biti. To su koliko se secam proverene stvari, ima spisak ko je ucestvovao i nije mali broj. I problem je sto se niko nije ogradio od toga, narocito Stepinac. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 13 минута, Bokisd рече To su koliko se secam proverene stvari, ima spisak ko je ucestvovao i nije mali broj. I problem je sto se niko nije ogradio od toga, narocito Stepinac. Daj spisak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 Управо сада, kopitar рече Daj spisak. Ima negde znam da sam citao, pokusavam da nadjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 16, 2021 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 14 часа, Тражитељ рече Има. Оно што сам написао је мање-више став научне струке. Али није став јавности, публицистике, новинара и људи из јавног живота чији је глас јачи и утицајнији од гласа струке. А у ово савремено доба - и то се мора нагласити - није став утицајних група по друштвеним мрежама. И, нажалост, око тога нема рационалног разговора, осим са људима из науке, а чији је и посао да непрестано у све сумњају, све преиспитују и све истражују, како би били сигурни у оно што говоре. Они који су сигурни и без знања, истраживања и сумње нису спремни своју сигурност да преиспитују, већ само да је бране. А по овом питању, превише је негативног емотивног набоја. Не и без разлога. Све се то дешава упоредо са тиме што Алојзије Степинац постаје икона усташке емиграције и екстремних антисрпских кругова у Хрватској. На пример, не видимо да га неки осведочени антифашисти у Хрватској бране, нити српске пријатеље, нити пријатеље православља. Одбрана Степинца иде руку под руку са глорификацијом Олује, релативизацијом геноцида над Србима, аболицијом Усташког покрета и новим антисрпством 21. века. Зато сам и питао каква је свест о томе у Хрватској и схватају ли људи да он није проглашен за блаженика због сарадње са усташким властима, него упркос томе. Шта мислиш колико је Италијана страдало од Степинчеве пушке током Првог светског? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 Пре сат времена, Дејан рече Шта мислиш колико је Италијана страдало од Степинчеве пушке током Првог светског? Ваљда ниједан, он би требало да је био у санитету, зар не? Али ми се свакако допада она замишљена слика коју је неко овде споменуо, Степинац са шајкачом и кокардом. Не у смислу да га сад приказујемо као неког српског хероја, него да подсетимо усташку емиграцију да, за разлику од њих, у том периоду није био гадљив ни на четири "С", ни на шајкачу, ни на Карађорђевиће, ни на краља Александра. А ни на Тита. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 16, 2021 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 43 минута, Тражитељ рече Ваљда ниједан, он би требало да је био у санитету, зар не? Али ми се свакако допада она замишљена слика коју је неко овде споменуо, Степинац са шајкачом и кокардом. Не у смислу да га сад приказујемо као неког српског хероја, него да подсетимо усташку емиграцију да, за разлику од њих, у том периоду није био гадљив ни на четири "С", ни на шајкачу, ни на Карађорђевиће, ни на краља Александра. А ни на Тита. Koliko ja znam nije bio u sanitetu, imao je oficirski čin i vodio je najljuće bitke sve vreme rata, sa poverenim mu vojnicima, to i sam svedoči. Ja sam to spomenuo, služii je vojsku kraljevine, mislim oko 3 godine. Šta se ono u Vranju sjaji, Stepinčeva kokarda na glavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 49 минута, Дејан рече Koliko ja znam nije bio u sanitetu, imao je oficirski čin i vodio je najljuće bitke sve vreme rata, sa poverenim mu vojnicima, to i sam svedoči. Ja sam to spomenuo, služii je vojsku kraljevine, mislim oko 3 godine. Šta se ono u Vranju sjaji, Stepinčeva kokarda na glavi. Kokarda ko ju su nosili za vrijeme stare Jugoslavije, da li je ista kao ona koji su nosili četnici. Stepinac je bio u Austrougarskoj vojsci te je u prilično teškim borbama gdje su bili veliki gubici završio u zarobljeništvu te se javlja kao dobrovoljac za Solunski front ali dolazi tamo kad je već sve bilo gotovo...kasnije je zahvaljujući toj činjenici dobio odobrenje od kralja da može postati biskup. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 16, 2021 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 Пре сат времена, kopitar рече Kokarda ko ju su nosili za vrijeme stare Jugoslavije, da li je ista kao ona koji su nosili četnici. Stepinac je bio u Austrougarskoj vojsci te je u prilično teškim borbama gdje su bili veliki gubici završio u zarobljeništvu te se javlja kao dobrovoljac za Solunski front ali dolazi tamo kad je već sve bilo gotovo...kasnije je zahvaljujući toj činjenici dobio odobrenje od kralja da može postati biskup. Jugoslovenska vojska je i u ratu i pre rata bila ista. Stepinac je završio školu rezervnih oficira u Rijeci, zatim je otišao u 95 karlovačku pukovniju pa na Italijanski front. Kažu da je zarobljen dok se kupao, pa su ga onako golog tri dana vodali gde god su stigli. Na solunski front je stigao sa dve nedelje zakašnjenja. Još uvek nije dovoljno razjašnjen taj period kad je naprasno skinuo kokardu i uniformu i postao najmladji biskup. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 16, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2021 пре 9 часа, Bokisd рече Ima negde znam da sam citao, pokusavam da nadjem. Nasao sam ovo (iako nije to sto sam vec citao gde je neko skupio na jedno mesto imena svih onih koji su ucestvovali u raznim zlocinima) : http://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/dokumenti-o-protunarodnom-radu-i-zlocinima-jednog-dijela-katolickog-klera-web.pdf II period : Zlocini jednog dijela katolickog klera za vrijeme okupacije : Sudjelovanje svесеnika u ustaškom klanju ... str. 124 Podvukao sam ono sto mi je takodje bitno, jedan deo klera, sigurno ne mozemo da optuzujemo celu RK u NDH da je ucestvovala u tim zlocinima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука