Jump to content

Bozanić: Ništa ne može zaustaviti kanonizaciju Stepinca

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ipak, brate, treba RKC da ima malo obzira prema SPC ako iskreno zeli neki dijalog. SPC na primer nije kanonizovala cara Dušana za svetitelja iz obzira prema Pravoslavnoj Crkvi u Grčkoj,  iako je njegov brat proglašen svetim (glavni krivac za propast Srbije).  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Jedno dodatno pitanjce za razmišljanje na temu moćnih ljudi proglašenih svecima: Ssveti car Konstantin - pa čak ravnoapostolski? Kod nas nije svetac, kod vas jeste...a bili smo zajedno. Pobio je sve suparnike, ubio svog sina, ko zna šta je počinio od tih "poleznih" dela, a svet je zašto? Što je iz političkih razloga naterao poglavare Crkve da se okupe i napokon umire, što je dao slobodu svima da ispovedaju svoju veru, nateran brojem hrišćana? Ili jer je preselio centar Imperije u Bizantijum? Pri tom je celog života ostao paganin i tek na smrtnom odru bio kršten? Lep primer :), zar ne?  :) Meni miriše na čistu politiku, pa vi vidite :)

Sve zavisi koju istoriju citas. Zapad ga je uvek mrzeo zbog toga sto je izmestio prestonicu iz Rima. Za sva ta ubistva ima itekako podloge i objasnjenja normalno ne History chanal ali ima ...

Nego mene zanima ali stvarno bez ikakve zelje za provokacijom kako ti sluzis misu na dan kada se pominje blazeni. Pozoves li se na njegov "zagovor"?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ево брат Иван Недић испева баш фин тропар. А како каже наш народ - према свецу и тропар.

Господине Мидраше, када у СПЦ буде Светитељ који директно боде прстом у око римокатолике и посебно Хрвате моћи ћемо да разговарамо.

Што се оце/деце/деде/бабеубица тиче, па и Светог цара Константина, суштина је у крају трке - ПОКАЈАЊЕ. Код Степинца тога нема ни у назнакама. А у време када је умирао и те како је имао увида у оно што се "тијеком" рата збивало.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Sve zavisi koju istoriju citas. Zapad ga je uvek mrzeo zbog toga sto je izmestio prestonicu iz Rima. Za sva ta ubistva ima itekako podloge i objasnjenja normalno ne History chanal ali ima ...

Nego mene zanima ali stvarno bez ikakve zelje za provokacijom kako ti sluzis misu na dan kada se pominje blazeni. Pozoves li se na njegov "zagovor"?

Pa naravno da ima objašnjenja, ali mi se ne čini da su u hrišćanskom duhu (ne ubij!), ili opravdavamo ubistva ako su ih učinili kraljevi, a ako ih počini neko manji, onda kuku lele. 

Znaš kako, u liturgijskom kalendaru KC, oni obavezni svetitelji koji se nalaze u samom misalu (liturgijskoj knjizi) su sveci opšte Crkve i samo se oni obavezno pominju. Lokalne crkve mogu da dodaju svoje molitve ali one nisu obavezujuće za druge.Stepinac ako ga proglase, biće lokalni svetac (postoji razlika - iako ih papa sve proglašava, neki su sveci sveopšte Crkve, a neki lokalni). Tako, ja kad služim misu, pominjem samo te svece, ako obaveznih svetaca nema na određeni dan, ne pominjem ni jednog posebno. Pošto nisam Hrvat, i ne služim u Hrvatskoj, Stepinca nisam pominjao, a nisam ni mogao i da sam hteo, jer do sada nije bio svetac (još nije) a ne verujem da će u mojoj biskupiji i da bude pominjan službeno osim što će moguće sveštenici hrvati, kojih ima ali nisu većina, verovatno to činiti ali i to ne svi. Drugačije je u Vojvodini, ali za to nisam nadležan :)

E da, samo da dodam....pa to i kažem za Konstantina :) Kod vas je svetac jer je preselio prestonicu (čitaj politički razlog) kod nas nije iz istog, samo sa negativnim predznakom, "bogougodnog" razloga :)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ево брат Иван Недић испева баш фин тропар. А како каже наш народ - према свецу и тропар.

Господине Мидраше, када у СПЦ буде Светитељ који директно боде прстом у око римокатолике и посебно Хрвате моћи ћемо да разговарамо.

Што се оце/деце/деде/бабеубица тиче, па и Светог цара Константина, суштина је у крају трке - ПОКАЈАЊЕ. Код Степинца тога нема ни у назнакама. А у време када је умирао и те како је имао увида у оно што се "тијеком" рата збивало.

Da baš. A vi ste mu bili na smrtnom odru? A da prepustimo to Bogu pa da on to reši?

A što se razgovora tiče, neki od vas će uvek imati nešto protiv :) Tako da mu dođe sve jedno.

Подели на овим сајтовима

Ipak, brate, treba RKC da ima malo obzira prema SPC ako iskreno zeli neki dijalog. SPC na primer nije kanonizovala cara Dušana za svetitelja iz obzira prema Pravoslavnoj Crkvi u Grčkoj,  iako je njegov brat proglašen svetim (glavni krivac za propast Srbije).  

Tu se slažem, ali hajde ti to objasni Hrvatima.

Подели на овим сајтовима

Верујем сведочанству како Цркве, тако и Степинчевих сарадника. Једини макар помињу покајање.

Pravo da kažem, meni je sve jedno. Žao mi je što će biti proglašen jer narušava odnose između nas, sa druge strane meni ni iz džepa ni u džep. Gledam šta ja radim, koliko sam sposoban, i trudim se da drugima prenesem ono što piše u Pismu i šta uči Crkva o Hristu i Spasenju. Crkveni političari će svaki, kao i svako od nas, već da podnesu račun Bogu.

Подели на овим сајтовима

meni ni iz džepa ni u džep.

Човек објаснио.

"Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости."

А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин.

Свети Владика Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić danas je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem

hrva_620x0.jpg

Josip Bozanić

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić danas je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem.

Bozanić je na misi u Zagrebačkoj katedrali rekao da su "protivnici hrišćanstva" decenijama pokušavali da zatru i sam pomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka njegovoj kanonizaciji.

Zagrebački "Jutarnji list" piše, pozivajući se na izvore iz Vatikana, da će kontroverzni hrvatski kardinal Stepinac, koji ima status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se bilo ocekivalo.

Stepinac je posle Drugog svetskog rata osuđen, između ostalog, zbog saradnje sa vrhom ustaške države. Umro je 1960. godine u kućnom pritvoru. Hrvatska istoriografija sada Stepinca dominantno prikazuje u pozitivnom svetlu, kao pravednika i žrtvu istorijskih okolnosti.

Bozanić je na uskršnjoj misi, takođe, ocenio da sistematsko unižavanje žrtve "hrvatskih branitelja" u poslednje vreme svedoči o tome da se u njima krije "nesaglediv potencijal" za izlazak Hrvatske iz krize, prenela je Hina.

"Šta nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je on.

Govoreći o papi Jovanu Pavlu II, koji zajedno s Jovanom XXIII treba da bude kanonizovan, Bozanić je rekao da je on svoju neskrivenu bliskost sa Hrvatima dokazao u čak tri posete Hrvatskoj.

"U presudnim vremenima učinio je mnogo za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje, te nam je zato postao više od prijatelja, postao je papa hrvatske nade", rekao je kardinal Bozanić.

Papa Jovan Pavle Drugi je, u oktobru 1998. godine, Stepinca proglasio blaženim.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:488128-Bozanic-Nista-ne-moze-zaustaviti-kanonizaciju-Stepinca

...a o kanonizaciji djavoimanog Stepinca ne vredi trošiti reči kako i o nekakvom ekumenističkom dijalogu, zajednica svetih sa ovakvima ne dolazi u obzir. Bolje da se okrenemo dijalogu sa dohalkidoncima i tradicionalnim protestantima i naravno misiji,,,,,

Измењено од Милан Ракић
Водимо рачуна о речнику и личне утиске и процене нечијег изгледа остављамо за себе. У реду!?
Подели на овим сајтовима

Тешко да неће бити и у џеп.

Bog vidi i tebe i mene pa će prosuditi ko je od Crkve više u džep stavljao. 

Ne radi se ovde o Stepincu, radi se o istom zlu koje je od njega napravilo ono što je napravio, a i od nekih ovde pravi ljude sa zlom na srcu. 

Praštajte, ostala braćo, ali...malo je prekipelo. Radujte se :) neće me dugo, dugo biti na ovom forumu. Ajd u zdravlje.

Подели на овим сајтовима

Свакако да ће судити, као што суди и да Степинац није ни у предворју светитељских станова у дому Оца мога.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Pa naravno da ima objašnjenja, ali mi se ne čini da su u hrišćanskom duhu (ne ubij!), ili opravdavamo ubistva ako su ih učinili kraljevi, a ako ih počini neko manji, onda kuku lele. 

Znaš kako, u liturgijskom kalendaru KC, oni obavezni svetitelji koji se nalaze u samom misalu (liturgijskoj knjizi) su sveci opšte Crkve i samo se oni obavezno pominju. Lokalne crkve mogu da dodaju svoje molitve ali one nisu obavezujuće za druge.Stepinac ako ga proglase, biće lokalni svetac (postoji razlika - iako ih papa sve proglašava, neki su sveci sveopšte Crkve, a neki lokalni). Tako, ja kad služim misu, pominjem samo te svece, ako obaveznih svetaca nema na određeni dan, ne pominjem ni jednog posebno. Pošto nisam Hrvat, i ne služim u Hrvatskoj, Stepinca nisam pominjao, a nisam ni mogao i da sam hteo, jer do sada nije bio svetac (još nije) a ne verujem da će u mojoj biskupiji i da bude pominjan službeno osim što će moguće sveštenici hrvati, kojih ima ali nisu većina, verovatno to činiti ali i to ne svi. Drugačije je u Vojvodini, ali za to nisam nadležan :)

E da, samo da dodam....pa to i kažem za Konstantina :) Kod vas je svetac jer je preselio prestonicu (čitaj politički razlog) kod nas nije iz istog, samo sa negativnim predznakom, "bogougodnog" razloga :)

Znas ima puno svetaca koji su ubijali i to prilicno. Eto npr Sv Ilija pobi cudo vojnika samo zato sto mu se nisu lepo obratili, pa pokla valove proroke. David pokla grdne filistrejce i narode okolo. i td da ne pominjem sve koji se mogu nabrojati. Znas nije svako ubistvo greh. Ako meni ne verujes citaj Sveto pismo za to si strucnjak. Npr Sv Jovan Krstitelj kada mu vojnici dolaze ne kaze bacite oruzje i nemojte biti vojnici jer moze se desiti da ubijete nego ne opadajte jedni druge i ne cinite nasilje. I tako to.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Не будимо наивни у дијалогу са римокатолицима није то иста вера. Они су јеретици по Светим Оцима Цркве. А шта има светлост са тамом?

"Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости."

А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин.

Свети Владика Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...