Рада. Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Tema me asocira na ovu pesmu sHa_sarcasticlol GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Fizika dozvoljava postojanje paralelnih svijetova. Naime, sva materija je sastavljena od atoma, atomi od subatomskih cestica, a subatomske cestice na fundamentalnom nivou niti su odredjene prostorom niti vremenom. Dakle subatomske cestice na fundamentalnom nivou su "svuda i svagdje" tj u svi mogucim stanjima i to su u kvantoj fizici zove "kvantna superpozicija". Kad te cestice iz superpozicije predju u poziciju, onda imamo recimo ovaj nas univerzum. Dakle univerzum je samo manifestacija jednog stanja svih subatomskih cestica, a kako su te cesitice u svim mogucim stanjima na fundamentalnom nivou, to onda podrazumjeva da negdje tamo postoje i drugi univerzumi odredjeni svako svojim stanjem. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Нормално да му је апстрактно нешто што не познаје и не жели да зна али то не значи да не постоји. Апстрактан је и мени ум Моцарта и Бетовена и њихово сагледавање свог унутрашњег света али то не значи да они не знају своју професију зато што је ја не разумем. Slažem se da je Carstvo Nebesko u nama,da nije negde tamo,već da je zauvek tu,u našim mislima koje mogu da stvore atmosferu raja ili atmosferu pakla.... P.s. http://subverbia.com/2011/04/11/parallel-universe/ Жедни је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 9, 2014 Покренуо бих опет ову тему коју сам отворио како не бих отварао нову. Прочитао сам малопре блог од А. Милојкова (овај: https://www.pouke.org/forum/blog/23/entry-735-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%99%D0%B5-%E2%80%93-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D1%83-ii/ ) где он пише следеће: Прва теорија говори да иза свега стоји Ум (Бог) који је узрок космоса и који је уредитељ параметара у њему. Друга теорија говори о постојању тзв. мултиверзума. По тој теорији постоји мноштво универзума са различитим параметрима и различитим природним законима. Један од њих је погодан за живот какав познајемо и то је овај наш. То ће рећи, једна опција од многих је добитна за постојање живота, то је наш космос и зато постојимо у њему. Ова теорија искључује, дакле, било какав трансцедентни узрок нашег света, сводећи све на случајност. Међутим, постојање мултиверзума је недоказиво. Као да смо по овом питању, парадоксално, осуђени да будемо слободни – Бог или мултиверзум. Ипак, чини се да је више вере потребно за прихватање мултиверзума него за прихватање Творца. Јер, ми имамо овај космос засигурно. Не морамо га замишљати да бисмо установили његове фино наштеловане принципе. Тај наш космос, доступан нашим чулима, сведочи нам Творца. Ипак, то нам ништа више не може рећи о Њему без да јесте, да постоји. Такође и на још неким местима сам прочитао и чуо нешто слично, да теорија мултиверзума може да на неки начин оповргне Творца. Е сад, мени није јасно, а зашто? Не видим због чега би тако нешто доказало да Бога нема на неки начин. Читао сам нешто мало о самој тој теорији мултиверзума, пола тога ми није било јасно, али сам схватио суштину отприлике. Но, по мени то уопште не доказује да Бога нема. Ако пак постоје више универзума, где сваки има своја нека правила, онда то показује да Бог има разне верзије универзума. Као програмер који прави разне верзије програма, тако и Бог може разне верзије универзума. Бога некако највише видим ко некаквог програмера. Ово је верзија 7.8, а можда постоје верзије 7.7, 7.9, или 1.0 (некакав најпростији универзум) или пак 100000.10000000. Мада по мени сама та теорија је мало чудна, некако ми је бесмислена. Можда јер се користим здравим разумом, као на примеру оне Шредингерове мачке и то како може бити и жива и мртва у исто време док је кутија затворена, па то као показује да постоје два универзума (у једном жива, у другом мртва). По мени или је жива или је мртва, ми не знамо јер не видимо док не отворимо, а шта се са њом дешава не зна се. Није и жива и мртва, већ или. Не и, него или. Мада, опет кажем можда нисам разумео. Таква теорија би рекла да сам ја сада негде мртав такође. Исто би могло рецимо да показује да у једном Бога има, у другом нема, мада тиме би се Бог ограничио на један универзум, и у једном, а не на неки начин изнад свих њих као програмер разних верзија универзума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Шта ако сам у једном универзуму велики духовник, а у другом серијски убица? Где ћу на крају завршити, у рају или паклу? Или ћу у оба случаја завршити и у рају и паклу? То би онда значило да сваки тај универзум има по један пакао и по један рај везан само за њега. Drz' se ti Hrista, spasice te i onde i ovde (u slucaju da ima onde), jer je svuda, reeelax. :bendoff: Натан and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Pa sta su onda snovi ako nisu paralelna dimenzija?! Da nisu mozda halucinacije dok spavamo?! Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Помозбожница Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Шта мислите, постоје ли ти паралелни светови или универзуми како их називају? Прочитао сам негде да постоје теорије које чак потврђују тако нешто и да постоји неки мултиверзум. Е сад, ако постоје, постављам ово питање: Шта ако сам у једном универзуму велики духовник, а у другом серијски убица? Где ћу на крају завршити, у рају или паклу? Или ћу у оба случаја завршити и у рају и паклу? То би онда значило да сваки тај универзум има по један пакао и по један рај везан само за њега. Наравно, можете писати све у вези паралелних светова, и у вези науке, није битно, не мора цела тема да буде одговор само на моје питање и то је то. Дакле, раширене руке, тема прима сваки одговор у свој загрљај Немој да те чује св. Палама. брукаш му име... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Такође и на још неким местима сам прочитао и чуо нешто слично, да теорија мултиверзума може да на неки начин оповргне Творца. Е сад, мени није јасно, а зашто? Не видим због чега би тако нешто доказало да Бога нема на неки начин. Mnogi smatraju da je multiverzum više metafizika nego prava naučna teorija, iz razloga što se postojanje multiverzuma po samoj svojoj definiciji ne može dokazati empirijskim putem. Neki idu dotle da misle da je multiverzum neka vrsta 'zamene' za Boga. Prema tome, teorija multiverzuma ne može ništa da potvrdi ili opovrgne, jer je i sama nedokaziva u smislu dokazivosti naučne teorije. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Размислите! ) Tristatri је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Мај 23, 2014 Пријави Подели Написано Мај 23, 2014 Мултиверзум је назив за хипотетичку замисао да постоји више универзума, који заједно чине једну целину свега постојећег. Различити универзуми називају се паралелни универзуми. Постоје различите хипотезе о стању у мултиверзуму, каквог је облика, типови универзума, хијерархијски модел... Мултиверзум је тема многих области: космологије, физике, филозофије, теологије и научне фантастике. Назив мултиверзум смислио је Вилијам Џејмс, а популаризовао га је Мајкл Муркок, аутор научне фантастике. Популарни називи осим паралелних универзума су: алтернативни, квантни универзуми, паралелни светови, алтернативне релалности. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D1%83%D0%BC Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука