Срђан(Православац) Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Dakle pohvataj analogiju. Ako su sveti pisali tacne istine o odnosu Boga i covjeka, a pri tome su gresili oko iskazivanja nekih detalja poput iskaza o izgledu i nacinu funckionisanja tvorevine, onda se ista analogija moze primjeniti i na pisce Postanja i drugih biblijskih kniga gdje su oni tacno prenosili bogonadahnute poruke o odnosu o uzroku svega, o odnosu Boga i covjeka, a iskazivali su greske u opisivanju tvorevine i nacina kako ona postoji. Е браво.Тако ја Закон и пророке сматрам Богонадахнутим.А на књигама које су историјске и поучне се може применити та аналогија да није сасвим Богонадахнуто већ да има мало људске интерпретације. Тако да теорија еволуције отпада сасвим ако си за то имао циљ да ми указујеш.Мислим ако и ти верујеш у ТЕ. У сваком случају успели смо да се похватамо и разумемо. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 O cemu mi samo ovde raspravljamo? O tacnosti Biblije? Jesmo li na to pozvani? Zar je ne trebamo prihvatiti kao nepromenjivu rec Boziju? Sumnjicav um sve gleda sumnicavo. Sve mu je pod znakom pitanja. Sve bi da istrazuje, sto nije lose, ali sve podvodi pod sumnju i prekraja po svojim merilima. Pogledajmo sta je Sveti otac Serid zapisao u knjizi Duhovno Rukovodjenje ( prvi odgovor), kada mu je Sveti Varsanufije Veliki govorio kakvu poruku da prenese: И ја, Серид[1], рећи ћу ти једну дивну ствар: кад је старац ово говорио ја сам помислио у себи: "Како ћу ја моћи све ово да задржим у сјећању да бих то (после) записао? Кад би старцу било угодно, ја бих могао овамо да донесем мастило и хартију и да, слушајући, пишем ријеч по ријеч". Старац је провидјео моју мисао и његово лице је засијало као огањ. Он ми је рекао: "Пођи, запиши и не бој се. Јер, ако ти кажем и безбројно мноштво ријечи са тим да их ти напишеш, знај да Дух Божији неће допустити да ти напишеш ма и једну ријеч више или мање од онога што ти је речено, па макар ти сам то и желео, него ће научити твоју руку да све речено напишеш по правом редоследу". http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Varsanufije/Varsanufije02.htm Eto kako je i Biblija pisana. nemoguce je bilo i Prorocima i Jevandjelistima i Apostolima da promene ma i jednu jedinu rec od onoga sto im je Duh Sveti govorio da zapisu. Nemoguce je bilo i prevodiocima da bilo sta promene. Zar je toliko tesko verovati? Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Тако да теорија еволуције отпада сасвим ако си за то имао циљ да ми указујеш.Мислим ако и ти верујеш у ТЕ. У сваком случају успели смо да се похватамо и разумемо. Jel shvatas ti da ako pravoslavlje nije kompatibilno sa evolucijom, da pravoslavlje nije tacno? Jer, sta god ti mislio i verovao, za evoluciju ima tvrdih dokaza. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Jel shvatas ti da ako pravoslavlje nije kompatibilno sa evolucijom, da pravoslavlje nije tacno? Shvatam... :-D Млађони је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Е браво.Тако ја Закон и пророке сматрам Богонадахнутим.А на књигама које су историјске и поучне се може применити та аналогија да није сасвим Богонадахнуто већ да има мало људске интерпретације. Тако да теорија еволуције отпада сасвим ако си за то имао циљ да ми указујеш.Мислим ако и ти верујеш у ТЕ. У сваком случају успели смо да се похватамо и разумемо. E pa nismo se onda razumjeli, ili ti jos uvijek ne razumijes da Bogonadahnuce knjige postanja ne lezi u tome da ona tacno govori da je covjek doslovno sazdan od zemlje, ili da je sve stvoreno za 6 zemaljskih dana, vec je bogonadahnutost u tome da je jedan Bog, Jahve uzrok citavoj tvorevini i da covjek ima veliku ulogu, tj licni odnos sa Bogom koji je samo jedan, ne mnogi kako je bilo siroko rasprostranjeno u tom dobu. Dakle ovdje se pokazuje jedan narocit odnos koji je mnogo razlicit u odnosu na ono doba u kome se pretpostavlja jednakost covjeka pred Bogom, naspram kasti, faraona i drugih specijalnih ljudi koji su jedini imali kontakt i vezu sa Bogom - bogovima. Dakle TE ne otpada, otpadaju svod, voda iznad svoda, razdvajanje svjetlosti od tame itd, preobrazenje tvorevine itd.......Sustina Pisma je da je Bog uzrocnik citavog procesa iz koga je nastao univerzum, pa i zakon fizike i matematike na kome sve pociva oko nas, i evolucija istog kao i covjeka, eto ti sad. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Nece dusa, a veruj da sam zdusno probao. Dovoljne su mi kritike grckih doktora i profesora teologije a i pojedinih Episkopa, da bih imao sliku o njemu. Ne zaboravimo i to da je pokrenuta peticija za njegovo rascinjavanje. Mislis doktore teologije koje si ti izmislio pa tu par nedelja paradirao sa time? Svaki put kad smo te zamolili da prebacis te tekstove ti si se uvek pravdao da nemas tu odgovornost? Pa sto onda uopste mrsis na tu temu?! Idi radi nesto za sta imas odgovornost, nemoj da izmisljas. Peticija? Pa sto da ne bice i neki ohlokratski referendum od 2 dana ka pre 8 godina u Srbiji. Odavno je poznato da se u Crkvi pitanja resavaju nadvikivanjem. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Нисам био присутан,видим расписали се људи доста. Невезано за све што се писало. Морао сам да тражим по догматици да видим јесам ли погрешио.По Јустиновој наравно јер другу неку нисам никада читао. И наравно нађем. ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ДЕО ДРУГИ - ОДЕЉАК ПРВИ Однос Бога према твари - Бог као Творац света У делу постанак човечанског света "Преимућство човековог стварања састоји се у томе што је Триипостасни Бог лично и непосредно, тако рећи својим сопственим рукама, саздао тело човеково и дао му свој дах живота, а није га земља, по заповести Божјој, сама произвела, као што је то био случај са осталим живим бићима на земљи.Од видљиве и невидљиве природе, вели свети Дамаскин, Бог је својим властитим рукама створио човека по образу својему и по подобију: од земље је саздао тело, а душу разумну и мислећу дао му дахом својим" Ето да се оправдам да не додајем ништа,а исто тако не могу другачије да интерпретирам. Ovo je ocito umetnicka interpretacija. Nigde se u dogmatima ustaljenim na vaseljenskim saborima ne spominju nikakve ruke niti "neposredno/posredno" stvaranje. To su tehnicke stvari i one nemaju veze sa dogmatima. Што се тиче трећег,у потпуности се слажем да је писмо Богонадахнуто.Не мислим да је буквално свака реч од Бога ушла у уши писаца. Оно што мислим да нам је суштина коју писмо носи од важности,а друго као што кажеш небитно.И да нам није на корист да је у научне сврхе користимо,да је неки доказују као нетачну тако олако,јер ипак је ту Дух Свети а ја се не бих с тиме играо. То што су Оци писали неке апсурде за то је крива погрешна наука тог доба,коју су они мешали са вероучењем. Ја сам сматрао да је мало прегрубо уносити Свете Оце у расправу,јер су они ипак светитељи,а ми им нисмо не до колена већ ни до прстију ногу.Зато сам заузео одбрамбени став. Pismo se i ne koristi u naucne svhre niko ko ista zna o hriscanstvu i nauci nece to da radi. Danas postoje fanatici, zaludjenici, cak i medju pravoslavnima, koji zele da koriste Pismo da prokazu naucnike kao lazove, da obmanu siroke mase kako je nauka lazna. Sto je daleko od mozga, megaparsecima daleko. Zbog toga dolazi do tih "sukoba" nauka i biblija. Nema tu sukoba niti moze biti. Nauka odgovara na pitanje kako a teologija zasto i za sta. Ako znamo sta je sustina Pisma i celokupnog predanja i ako imam elementarno poznavanje toga sta je nauke nema tu sukoba izmedju vere i TE. Џуманџи, Млађони and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Nisam preskocio... Svestan je, posle smrti, ali tu svesnost ne crpi iz osobina duse nego iskljucivo i iskljucivo i odnosa sa Bogom. Bas zato sto je dusa smrtna. Da nema tog odnosa sa Bogom dusa bi se rapsrsila kao i telo. ...ali je dobro sto si ti podrobnije objasnio. Акви некако успева да прескочи други део који је апсолутно на становишту Светих отаца.Ми јесмо СМРТНИ ПО ПРИРОДИ јер смо створени, али смо и БЕСМРТНИ ПО БЛАГОДАТИ јер смо створени - за вечност.Управо та бесмртност по благодати (одређење човека за вечност) се одражава у старозаветном "Ја рекох - богови сте" (са малим б), као и "Ја нисам Бог мртвих него Бог живих, Бог Аврама, Исака, Јакова". Тиме се и окретање ОД Бога НЕ завршава аутоматски, по природи у не-егзистенцији, јер пре свега не би било Сатане - као оног ко је апсолутно окренут ОД Бога.Ова бесмртност (по благодати) је камен спотицања за неке, јер сматрају да (ако је човек бесмртан) онда му не требају ни Бог ни покајање да би постојао у вечности. Напротив, показује се да је то суштински битно јер ако ћемо БИТИ на неки начин, није свеједно КАКО ћемо бити. Ако нећемо БИТИ никако онда можемо и против Бога, или бити без страха Божијег (одатле и олако несвесно хуљење на Духа Светога који је кроз пророке говорио), јер после, по дифолту смртности, неће нас ни бити, јер из Бога црпимо БИТИСАЊЕ. Напротив, БИЋЕМО, али на незамисливо одвојен начин, што и представља Пакао.Дакле, смртни по природи, бесмртни по благодати, створени да надиђемо своју природу и сјединимо је са Богом у вечности - или се вечно окрећемо од Њега и свега Његовог, у вечној тежњи за НИЧИМ или НЕЧИМ које НИКАКО не можемо остварити... facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 Млађони and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Ja sam nekada takodje bio kreacionista ali sam promenio misljenje pod teretom cvrstih dokaza ..................TAMAN POSLA!................. Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Tako sto bi u tom slucaju besmrtnosrcu duse dobio beskrajnost pa bi opet bio vecan jer bi trajao vecno. Kapish? Hoće li duša blagodaću, darom Božjim biti besmrtna ili možemo očekivati opet kockarski pad čovečanstva? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Mislis doktore teologije koje si ti izmislio pa tu par nedelja paradirao sa time? Svaki put kad smo te zamolili da prebacis te tekstove ti si se uvek pravdao da nemas tu odgovornost? Pa sto onda uopste mrsis na tu temu?! Idi radi nesto za sta imas odgovornost, nemoj da izmisljas. Peticija? Pa sto da ne bice i neki ohlokratski referendum od 2 dana ka pre 8 godina u Srbiji. Odavno je poznato da se u Crkvi pitanja resavaju nadvikivanjem. Nista ti ja tu ne izmisljam. Vas cenjeni m. Zizjulas je na samim marginama medju Grckim teolozima i njegove teorije su oznacene kao nepravoslavne jer je lako ucenim teolozima da pobiju to novo ucenje, samim delima Svetih otaca. Svi ti citati otaca su na starogrckom a to ne mogu prevoditi. pretesko mi je, ali zato komentare mogu. To je lako. Nego neka vam ga. Uzivajte u njegovoj filozofiji. A peticija postoji, mada vec i nema neke potrebe za njom. Срђан(Православац) and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Zizjulas je na samim marginama medju Grckim teolozima i njegove teorije su oznacene kao nepravoslavne Драго ми је да нисам сам здравог разума овде. :good2: N.Petrovic and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Драго ми је да нисам сам здравог разума овде. :good2: Znaci svi koji se ne slazu sa tobom - nisu zdravog razuma? Mislim da nije ispravno da tako pricas.. ustvari mislim da nije zdravo da tako razmisljas.. da su tvoji sagovornici "nezdravog razuma"... ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Nista ti ja tu ne izmisljam. Vas cenjeni m. Zizjulas je na samim marginama medju Grckim teolozima i njegove teorije su oznacene kao nepravoslavne jer je lako ucenim teolozima da pobiju to novo ucenje, samim delima Svetih otaca. Svi ti citati otaca su na starogrckom a to ne mogu prevoditi. pretesko mi je, ali zato komentare mogu. To je lako. Nego neka vam ga. Uzivajte u njegovoj filozofiji. A peticija postoji, mada vec i nema neke potrebe za njom. Nikad nisi dostavio ni jedan tekst tih doktora/profesora teologija u kojima se pobija "ucenje" +Zizijulasa. Dostavi ih pa cemo ih analizirati. Neces da prevodis? Ne moras dostavi ih ima ko hoce. Pa da jednom vidimo te tvoje velike teologe. Hajde dostavi. Ima na forumu ko ce da prevede da vidimo ima li tu kritike ili ne. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Март 24, 2014 Пријави Подели Написано Март 24, 2014 Idem na posao sad, vec sutra cu postaviti mnoge tekstove. Nadam se samo da ce mnogima otvoriti oci. bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука