Jump to content

Зашто испољавамо бес?

JESSY

Препоручена порука

%D1%98%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%

Ми не можемо носити стално наше мане и кривицу у себи, зато је пројектујемо на друге, зато испољавамо свој бес на другима. Бес на околину нам изазива само оно што и код себе препознајемо, за остало смо слепи. Кад се гневимо на другога због нечега, треба да се запитамо коју ми кривицу носимо због те исте ствари, које сопствене мане нас притискају, па покушавамо да их разрешимо преко других. Лако је ратовати са другим људима, са другим народима, најтеже је ратовати са самим собом.

Владета Јеротић

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

da, stvarno je najteze suociti se sa svojim slabostima, manama, gresima....to najvise boli....najteze je ispravljati samog sebe....sebe povredjivati....uvak je lakse kad to radimo drugome....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Питам се да ли већу штету чинимо кад усмеравамо своју злу вољу на друге или је одмах усмеравамо на себе... :.mislise.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Bes, bes... Hm, reakcija na frustraciju, kad život ne ide onako kako bismo mi hteli. No, mnogo zavisi i od temperamenta: neki imaju burne reakcije, neki manje burne. Na moju nesreću, ubrajam se u one koji vrlo burno reaguju, toliko da moj bes ume da bude vulkanski. No, što imam više godina, više i razumem ljude, pa mi je reakcija blaža. Ali mislim da je neke ljude potrebno istrčavati, kao kučiće  :))) biće manje besni...

A najbolje od svega što ja uopšte nisam kontala koliko sam bila besna kad sam bila tinejdžerka, sve dok nisam razbila neko mat-staklo rukom prilikom svađe, kad sam imala 17 godina. Bilo je prilično otrežnjujuće: kad god me neko veoma ozbiljno izvede iz takta, dovoljno je da pogledam na ožiljke od kopči na zglobu, pa da se setim koje su posledice ekstremnog besa...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Zanima me da li neko od forumaša išao na neku tzv.radionicu kontrole besa i ako može da podeli iskustvo i, što me još više zanima, vežbe sa iste ?

Upoznata sam sa vrstama agresije i nekim glavnim smernicama kako "rukovati" svojim besom. To mi je jasno i to je veoma dobro. Ono što me zanima jesu same vežbe koje se izvode na tim radionicama, koje te testiraju kako uspešno savlađuješ i primenjuješ naučene tehnike.

Ako neko ima iskusta, a neće javno ovde,neka mi piše na pp.

Hvala unapred.

Подели на овим сајтовима

kao monah mogu da ti dam samo ovakav savet:brojanica, psaltir i naravno, Liturgija..

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2014. at 12:24, Kraljica Boca рече

Hvala, mada me više zanima mirjansko rešenje :)

Ja kao mirjanin mogu ti dati jedno nepopularno rešenje. Sve što radiš Bogu radi (kao uzroku svega postojećeg) i tu bes isčezava.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Usrednjoj školi sam u okviru izb. predmeta bonton (u Hr. ) imao vežbe za kontrolu besa išli smo na radionice u kojima su nas učili kontroli besa ali malo čega se sećam, sećam se samo kada smo dobili zadatak da napišemo najgore psovke koje nam padnu na pamet u tom momentu, kada smo napisali predavačica je rekla sada ih iscepajte na deliće :) iscepali smo i svi su rekli da se osećaju bolje, predavačica je rekla eto spasli ste se, drugačije bi ste to ljudima sasuli u lice a dobili bi veliko ništa, reči su kao mač, poruka je bila suzdržite se,to je sve čega se sećam :)

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Hm, ono što ja znam jeste da se uglavnom insistira na odlaganju "besnog" odgovora (response) i usvajanju konstruktivnih načina rešavanja konflikata. Što se konkretnih vežbi tiče, nisam prisustvovala nijednoj radionici, pa tu ne mogu da ti pomognem. 

Ali, suštinski, ukoliko je bes narcističkog tipa, tj. potiče od nekih ranih loših iskustava (upošćeno rečeno), tu je potreban ozbiljan rad. Bez dugotrajne i fokusirane  terapije tu retko može šta da se postigne. Ovo je, naravno, sa psihološko-mirjanskog stanovišta :) ali već sam rekla na jednoj drugoj temi da zaista mislim da su neke promene koje su se desile kod mene i meni dragih ljudi, po mom mišljenju, jednostavno Božja milost...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Što se tiče molitivi, moje mišljenje je da je skoro nemoguće moliti se besan, veoma je teško moliti se ako je čovek makar i malo "izbačen iz balansa", a kamoli kada je besan i rastrojen u momentu. Najbolje je možda samo okrenuti se i otići, kad je čovek besan samoća je najbolje rešenje, to meni pomaže.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

On 8. 3. 2014. at 12:00, Kraljica Boca рече

Zanima me da li neko od forumaša išao na neku tzv.radionicu kontrole besa i ako može da podeli iskustvo i, što me još više zanima, vežbe sa iste ?

Upoznata sam sa vrstama agresije i nekim glavnim smernicama kako "rukovati" svojim besom. To mi je jasno i to je veoma dobro. Ono što me zanima jesu same vežbe koje se izvode na tim radionicama, koje te testiraju kako uspešno savlađuješ i primenjuješ naučene tehnike.

Ako neko ima iskusta, a neće javno ovde,neka mi piše na pp.

Hvala unapred.

Човек увек треба да има контролу над собом . Дисање дубоко и бројање до десет , често помаже.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Generalno nisam takav tip čoveka da se razbesnim lako, ali imao sam trenutaka (može da se izbroji na prste jedne ruke) kad me drugi oko mene nisu mogli prepoznati... Srećom, predmeti su stradali, ne ljudi... Pretpostavljam da sport može da pomogne, da se ta negativna energija izbaci na jedan zdrav i produktivan način...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...