Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Ja nisam stvoren, nego rodjen i to voljom roditelja a po Bozijem dopustenju i blagoslovu. I naravno da me niko ne tera ni na sta. Slobodno sam bice kao i svaki covek, kao i Adam sto bese u vreme ono.

Ti si stvorenje....samim tim stvoren si..nacin uopste nije bitan....da li je to radjanje,izleganje iz jaja...ili deobom celija nije uopste bitno....nosis prirodu svojih roditelja...koja je ljudska..i besmrtnu dusu ..koja je bozanska....

Подели на овим сајтовима

Ti si stvorenje....samim tim stvoren si..nacin uopste nije bitan....da li je to radjanje,izleganje iz jaja...ili deobom celija nije uopste bitno....

Ja nisam porekao da sam stvorenje, niti rekao da je nacin bitan, samo sam odgovorio na tvoje pisanje :

Pa i ti stvoren Bozijom voljom kao i Adam.

nosis prirodu svojih roditelja...koja je ljudska..i besmrtnu dusu ..koja je bozanska...

Samo je Bog besmrtan. Dusa jeste od Boga, kao i telo, ali tek treba biti obozena i Bozija, tj. u zajednici sa Bogom.

Подели на овим сајтовима

Pa i ja to kazem...sto me bre napadas....svidzam ti se ili sta... .smesko.

svidza mi se kako promišljaš a ja sam zaljubljenik u svako biće gospodnje...

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Ja nisam porekao da sam stvorenje, niti rekao da je nacin bitan, samo sam odgovorio na tvoje pisanje :

Samo je Bog besmrtan. Dusa jeste od Boga, kao i telo, ali tek treba biti obozena i Bozija, tj. u zajednici sa Bogom.

Samo je Bog vecan,oduvek,van vremena,prostora i materije,izvor i referenca postojanja...andjeli su  recimo besmrtni..ali nisu vecni....tj imaju pocetak....Ja sam Oni Koji jesam....Onaj koji je u vecnom sada....besmrtnost i vecnost su dva razlicita pojma....barem za mene...

da ti i ja i cela pala priroda treba da se obozi u sveopstem vaskrsenju....i tada ce se raspadljivo obuci u neraspadljivo...prolazno u vecno...smrtno u besmrtno....

Подели на овим сајтовима

besmrtnost i vecnost su dva razlicita pojma....barem za mene...

Samo onaj ko je vecan moze biti besmrtan po prirodi, a to je jedino i samo Bog. Mi smo stvoreni i zato imamo pocetak i smrtni smo, ali mozemo biti besmrtni po blagodati ako ostvarimo zajednicu sa Bogom.

Подели на овим сајтовима

nosis prirodu svojih roditelja...koja je ljudska..i besmrtnu dusu ..koja je bozanska....

Čoveče, čak ni Hristos, po pravoslavnom (hrišćanskom) učenju nije imao božansku dušu.

Zbog takvog učenja, da je Hristova duša bila po prirodi božanska, Apolinarije je osudjen.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Уење Светог Максима о природној и гномичкој вољи даје одговор на питања која овде постављате. Немам времена да се лично упуштам у детаље, па вас упућујем на литературу (на сајту Верујем.орг имате дела Светог Максима). Кога интересује да сазна, нека се мало потруди.

Подели на овим сајтовима

Čoveče, čak ni Hristos, po pravoslavnom (hrišćanskom) učenju nije imao božansku dušu.

Zbog takvog učenja, da je Hristova duša bila po prirodi božanska, Apolinarije je osudjen.

Dusa je nesto sto je Bog dao coveku iz sebe,iskra,dah,impuls zivota ..i njeno poreklo je bozansko....za razliku od tela koje je nacinjeno od materije....ja Boga osecam dusom..ne telom....

Подели на овим сајтовима

meni se sviđa kada Bog daje odgovor na svako pitanje a nauka ćuti...to mi je ovako, baš moćno...kao recimo krv :)

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Praroditeljski greh je nestrpljenje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Dusa je nesto sto je Bog dao coveku iz sebe,

iskra,dah,impuls zivota ..i njeno poreklo je bozansko....

za razliku od tela koje je nacinjeno od materije....

ja Boga osecam dusom..ne telom....

Duša nije emanacija (izlivanje) Božanskog u Adama.

"Dunu mu u nos duh životni i posta čovek duša (nefeš, a na grčki prevedeno - psiha) živa." (1. Moj. 2: 7)

U citiranom biblijskom stavku je na prisan način opisana  uspostava odnosa izmedju

Boga i čoveka, usled čega je čovek postao duša živa. To ne znači da je duša čovekova postala  po svojoj suštini božanska.

Stvaranje  žive (slovesne) duše, dogadjaja koji ima opšti karakter za celo čovečanstvo:

jer Božanstveni Logos Božiji - obasjava svakog čoveka koji dolazi u svet (Jn. 1: 9),

jeste priziv i usmerenje prirode ka Bogu, i to je ono što te privlači k Bogu.

Svaka ljudska duša je obasjana Logosom i zato oseća Boga!

Stvorena priroda je oživela (!),  stvoreni svet  je progledao,

progledao je kroz oči Adama, i počeo da upoznaje sebe i svet oko sebe ("Adam daje imena životinjama")

i Boga.

U Edemskom vrtu Adam nije bio prizvan da bude zemljoradnik ili tome slično,

već kako si pravilno imenovao: njegova služba je bila da bude sveštenik prirode.

I toga se treba drzati u tumacenju - brini se o vrtu. Dakle, trebao je, kako to veoma precizno voli da kaže Vladika Ignatije,

da liturgiše u Edemskom vrtu - da unese (liturgijskim vhodom) beslovesnu stvorenu prirodu u naručje Božanstvenog Logosa Božijeg,

kao izraz blagodarenja Bogu (time bi to bio i izrar poslušnosti Bogu) i da se tako (po)brine o "vrtu".

Dakle, priziv Božiji čoveku bio je u tome da izvrši svoju svešteničku, a ne zemljoradničku službu,

(sa znojem (radom) ješćeš, rečeno mu je tek nakon greha).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

U Edenu Adam je na primer mogao da kaze velikom pecinskom lavu, dodji vamo da te jasem i lav bi dosao, eto to je prava stvar :D

I naravno da je tad mogao da "prica" sa zivotinjama, u to nemam sumnje

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...