Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Samo još sekund...  Zar Bog nije dao konačni sud (neoprostivo) ?

Gdje u Jevandjelju imas da je Sin Boziji osudio samoubistvo, ili da je rekao da je samoubistvo hula na Sv. Duha? Gdje je on osudio nesrecnike (drugo su gordi zlocinci, kao Stavrogin, vecina su nesrecnici). Procitaj gdje On spominje tu hulu - kad fariseji klevecu da On cudesa cini pomocu sile demonske, to naziva hulom na Sv. Duha, koja je neoprostiva.

Ta osuda dolazi od apostola Pavla, i predstavlja ucenje Crkve na osnovu rijeci ap.Pavla "ko razrusi hram Duha Svetoga razrusice njega Bog".

Vremenom Crkva humanizuje pristup tom pitanju, pa do prije 100 godina samoubice su sahranjivani van groblja i nije smjelo osim po posebnom dopustenju da se moli maltene ni licnom molitvom, a Crkvi je bilo zabranjeno da se moli i u kom kontekstu; a danas vec moze i molitva i obred po posebnom dopustenju, a razmatra se da se jos humanizuje, jer uvidja se posast duhovne pustinje i pakla zemaljskog kako gore brat kaze koji tjeraju ljude na ocaj i pritiscu ih preko njihovih snaga i tako slomljeni prekracuju samovoljno muke.

I tad prije 100-150 godina si imao Dostojevskog i njegovog starca Zosimu (prema stvarnom optinskom starcu) koji kaze da se uvijek molio za samoubice i trazi oprost za to sto Crkva smatra grijehom, jer Bog nam ne moze ljubav zamjeriti; kao i svetitelja Siluana Atonskog, koji se isto tako u svojim licnim molitvama molio za samoubice, iako je tako krsio zapovijest Crkve...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Негде сам прочитао да је хула на Духа Светога и кад неко нема животне радости (сећам се тога јер се препознах...). То значи да не волиш живот, не радујеш се сутрашњем дану и сваком човеку кога сретнеш. А како онда да не буде самоубиство хула, кад сам одбациш живот који ти је дарован од Животодавца. На корак од тога је и ово кад се нема животне радости.

Подели на овим сајтовима

Ako Bog moze da oprosti samoubistvo onda ne bih vise cekao. Zbog cega da se mucim jos ko zna koliko godina? OVO JE PAKAOOOO

Prasta Bog, pitanje je da li mi mozemo oprostiti sebi. Tako ja mislim a sad ako ce neko smatrati da sam jeretik neka tako bude. Bog ipak nije skroz pravedan, mislim da mu je ljubav jaca osobina a to se sudara sa pravdom jer da je Bog skroz pravedan niko ne bi bio spasen.

Подели на овим сајтовима

Ako Bog moze da oprosti samoubistvo onda ne bih vise cekao. Zbog cega da se mucim jos ko zna koliko godina? OVO JE PAKAOOOO

Vjeruj mi da te razumijem, jer cesto imam slican dozivljaj bitisanja sada i ovde. I ja cesto pomislim, pa i kazem da je tesko zamisliti gori pakao, da moze biti gore od ovoga. Ali ipak znam da moze, i da ima tog goreg pakla. Ne smijemo sebe dobrovoljno osuditi na njega. A ovaj pakao ovde smo mi svi ljudi zbirno napravili pa moramo i da ga trpimo. I uopste ono "trpljenjem svojim spasavajte duse svoje" vazi za danasnje doba vise nego za ikad, jer mi hriscani smo uglavnom izgubili i vjeru i vrlinu i podvig...

Imas brate to zrno vjere, a znas da je i ono dovoljno...("Ako imas vjere kao zrno gorusicno...") Onom ko trazi olaksanje od Boga, On daje utjehu kroz Utjesitelja (daje blagodat, tj. darove Duha Svettoga, a tu su i mir, i snaga, i radost...); i tu je milosrdna Utjesiteljica, Bogomati, mene nikad nije ostavila praznu... Ima kod Viktora Frankla jedan dirljiva misao kako su u paklu Ausvica bili ti neki ljudi koji su svijetlili, koji su obilazili barake tjeseci druge, dijeleci svoj posljednji komadic hljeba, i ti drugi, slabi, koji su umirali ocajni u svom izmetu, jer nisu imali vise snage da se dignu i da se bore... a naravno svi su bili u istom paklu... Mi moramo, ako vec nemamo snage da tjesimo druge, da u sebi nadjemo snagu da hrabro podnosimo... A Bog ce dometnuti te snage...

A kao sto postoji pakao, postoji i raj, i nase pozvanje da budemo ne robovi (grijeha, a i ocajanje je grijeh), ne sluge (koji izvrsavaju zapovijesti iz straha od kazne, tj.pakla), vec sinovi Boziji, koji sve cine i sve podnose iz ljubavi prema Gospodu i radi Njegove ljubavi k nama...

Nadam se da neces shvatiti ovo kao pametovanje, jer ovo ti govorim iz srca. Inace mi je tesko da ogolim svoja osjecanja i patnju javno.

Подели на овим сајтовима

Jeste ali otkud znaš da su isti aršini za tebe koji si Ga upoznao i za tamo neku namučenu individuu koja ne zna za bolje?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Prasta Bog, pitanje je da li mi mozemo oprostiti sebi. Tako ja mislim a sad ako ce neko smatrati da sam jeretik neka tako bude. Bog ipak nije skroz pravedan, mislim da mu je ljubav jaca osobina a to se sudara sa pravdom jer da je Bog skroz pravedan niko ne bi bio spasen.

Brate, onda su svetitelji najveci jeretici... eno citaj gore, sv.Serafim, Siluan...

Prasta, drugo je sto mi Njemu pripisujemo svoju uskogrudost i tvrdokornost.

Подели на овим сајтовима

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiSimeonNoviBogoslov/Lat_SvetiSimeonNoviBogoslov35.htm

odličan tekst svetog Simeona novog bogoslova

Braćo i oci, svaki greh, kaže najsveštenija reč Spasiteljeva, oprostiće se ljudima, a onome ko pohuli na Duha Svetoga neće se oprostiti ni u ovom veku, ni u budućem. Ispitajmo, dakle, šta je hula na Duha Svetoga. Huliti na Duha Svetog značiti pripisivati Njegova dejstva duhu neprijateljskom, kako kaže Veliki Vasilije. A kako se to čini?Kada se Svetim Duhom ili dogode čuda, ili kada neko vidi drugi božanstveni dar u nekom od svoje braće (a mislim na skrušenost, ili suze, ili smirenje, ili božanstveno znanje, ili reč nebeske mudrosti ili na nešto drugo što Božanstveni Duh daruje onima koji ljube Boga), a kaže da je to od obmane đavolske. Isto tako, i onaj ko za one koje Božanstveni Duh vodi kao sinove Božije i koji čine zapovedi svoga Oca i Boga, kaže da ih varaju demoni, huli na Duha Svetoga Koji deluje u njima, kako su nekada i Judejci govorili Sinu Božijem. Naime, oni su gledali kako Hristos izgoni demone, pa su počeli da hule protiv Njegovog Svetog Duha i bestidno bestidnici govorahu: Pomoću Velzevula, kneza demonskog, izgoni demona. Ali ima nekih koji, slušajući to, ne čuju i, gledajući, ne vide, pa za sva dela o kojima Božanstveno Pismo svedoči da su od Duha Svetoga i dejstva Božijeg, kao da su sišli s uma, i čitavo znanje koje im je predalo Božansko Pismo odvrgnuvši od svojih duša i izagnavši iz svoga razuma,ne boje se da govore da to biva od pijanstva i demonskog dejstva.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Brate, onda su svetitelji najveci jeretici... eno citaj gore, sv.Serafim, Siluan...

Prasta, drugo je sto mi Njemu pripisujemo svoju uskogrudost i tvrdokornost.

U principu, ne znamo baš sigurno da prašta ali svakako znamo da se Hristos neće ljutiti zbog ljubavi a ljubav je svakako pokretač onogo ko se iskreno moli za samoubicu... sve van toga je nagadjanje

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

U principu, ne znamo baš sigurno da prašta ali svakako znamo da se Hristos neće ljutiti zbog ljubavi a ljubav je svakako pokretač onogo ko se iskreno moli za samoubicu... sve van toga je nagadjanje

Sto ne bi prastao nesrecnicima

samo on zna srce svakog covjeka

Kaze na nekom mjestu, kad Bog hoce nekog da spasi, navede nekog da se moli za njega, parafraziram... Bog koji hoce da se svi spasu... molitva ljubavi... vjerujem u to...

Подели на овим сајтовима

@VSB

Ето видиш до каквог закључка могу неки да дођу... ;)

Зато је Црква износила тако ригидан став-да их сачува од њих самих, да не дозволи да њихова малодушност надјача оно добро које у себи ИМАЈУ, просто-да испуне своје назначење у што већој мери.

Добро, ја знам да pedja257 тако нешто не би учинио, али замисли колико више самоубистава би било кад би Црква рекла да је самоубиство ОК. Поготово у тешким временима кад многи дођу близу безнађа...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Jeste ali otkud znaš da su isti aršini za tebe koji si Ga upoznao i za tamo neku namučenu individuu koja ne zna za bolje?

Pa, ocigledno je da Ga nisam upoznao. Zar ovako prica covek koji je upoznao Boga ?!?

Ali recimo da sam ga upoznao pa da cu potencijalno gore proci od urodjenika iz prasume koji izvrsava samoubistvo jer sam znao da je to hula na Duha svetoga. Zar to ne implicira da je bolje da ne znas? da sto manje znas to bolje? Koji je smisao Bozijeg otkrivenja ako ce svejedno da nam sudi relativno a ne apsolutno?!

Подели на овим сајтовима

Ја се не слажем са овим што си написао Исток .Ја сматрам да је Бог једини који никада не греши , јер како би могли да имамо непоколебљиву веру у њега ако сматрамо да он греши ? То просто једно са другим не иде.

Он воли сваког човека , али без обзира на то ја мислим да он не може да опрости сваком човеку , јер у супротном поставило би се питање : Зашта би се ми трудили да заслужимо Царство Небеско када би нам наш Господ све опростио?

Какав би то рај био када би Господ свима опраштао ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Verujem da je Bog jedini i dobar i pravedan. Ljudi su više jedno ili drugo. Više pravde i pretvaramo se u tiranine, a naša pravda u tlačenje i nametanje sopstvene volje. Više dobrote i ta naša dobrota se pretvara u ludilo. Zato ja verujem da Bog jeste jedini i dobar i pravedan.

Budući da je samoubistvo hula na Duha Svetoga kako govore sveti Oci, kako onda možemo pomoći samoubici molitvama za ono što je jasno rečeno da je od Boga neoprostivo?

Gde je tu kanal smisla moliti se za nekog nama dragog i za sve ostale nama nepoznate počinioce greha samoubistva?

Ljubav često nema smisla :)

Oprostite ako sam što pogrešno rekao...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...