JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 ...веома често говоримо о томе како да праштамо другима.... а шта је са нама...? да ли смо у стању да сами себи опростимо... ...да ли је то лакше или теже...? Јелена011, Suncokret54, @Amin and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Opterećivanje sebe i stalno ponovno( često puta i opsesivno ) razmišljanje o prošlim neuspesima ili „ greškama“ predstavlja svojevrsnokažnjavanje sebe usled stalnog prisutnog osećanja krivice zašto nešto nismo uradili onako kakosmatramo ( ili drugi, najčešče roditelji ) smatraju da je terebalo. Zato je najboljeda što bolje upoznamo sebe i šta je to što mi, a ne drugi, očekujemo od sebe i svog živote. Življenjeje skopčano sa pokušajima i pogreškama, ponekad i uspesima. Kada sebe stalno optužujemo zanešto to je odraz našeg narcisoidnog ega koje smatra da u svemu moramo biti bezgrešni i raditisamo ispravno. Mi možemo težiti dauradimo najbolje što možemo, ali nas to ne oslobađa mogućnosti da nešto i ne ispadne kako smoočekivali, jer život se ne da ukalupiti! Šta god da se desi Vi ste sebi najbolji prijatelj! Prihvatanje svogživota, a samim tim i nekih nepoželjnih stvari koje su nam se desile, je baza za psihičku stabilnost.Stalnim razmišljanjem i preispitivanjem sebe kao i osećajem da smo mogli drugačije mi negiramorealnost i faktički sebe onemogućavamo da živimo u sadašnjosti i u ovom trenutku. Ono što Vam sedesilo je Vaša prošlost koju ne možete naknadno popravljati. Ne živite u prošlosti! Integrišite je usebe i krenite dalje napred, sa pogrešnim potezima ili bez njih! http://zena.blic.rs @Amin, Sanja Т., Suncan dan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 U biti najteže. Barem je meni tako objašnjeno da to znači, da sam gordeljivo bićence. I verovatno, da je premudri otac, u pravu, kada mi to reče. Što kažu, oprostiće mi drugi, oprostiće mi dragi Bogili, a kako ću ja sama sebi? Prosto, učim se iz dana u dan. Trebale su mi godine, gubitak zdravljenca, ovaj "pad" da s nečim ne umeh da se izborim, sagrešenje, i nešto što me "pojelo" da me uputi na ovaj drum, da naučim, kako i ja sebi da opraštam. I sebi. I drugima. Ponajviše sebi. Jer vidim da mi ide polako s drugima, ali sebi samoj, i dalje, onako... Lakše mi je bilo da oprostim, drugima. I da pokusam.I da se uhvatim u kostac. I da vidim, da mozda mogu. Da i nije toliko tesko. Da je to sve u mom umu, ostvarljivo, i moguce. Ako hocu. Ako otvorim srce. No, sebi, sebi, sebi....Joj. To je druga prica. I peta saga. I u pravu je čovek. Verovatno kao maleno ubogo i sagrešljivo biće koje misleše da je puno kudikamo veliko pa se poviše i previše uzvisilo i uzneveselilo, je mislilo da je nepogrešivo, pa zaboga kako em da pogrešim, em da ne uspem da ispravim, i tako dalje i tako blize, pa kako meni to da se desi, pa sto meni, bla, bla. Svaki novi dan je nada. I svaki dan je borba. Da jednog dana, možda uspeću. @Amin, Sanja Т., Crnokosa and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2014 мислим да је себи најтеже опростити...бар гледано из мог угла....кад једном решим да другом опростим, то је завршено, али себе нон стоп анализирам и преиспитујем....што наравно није добро, јер све то прелази у осећај кривице.... и мислим да само они који не мисле о другом, који сматрају да нису грешни, лако то раде.... Несташна, Снежана, Suncokret54 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Новембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2015 Једини Човек ког волим у себи, је Онај који је Себе несебично дао нама....Вкусите и видите.... Ради Њега, праштам себи. ...не заборављам, то је ипак моја научена лекција! JESSY, Несташна, Suncokret54 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 4, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2015 @@JESSY, И мени је једна од већих енигми, зашто себи ускраћујемо право, које другима дајемо... Suncokret54 and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2015 On 4. 11. 2015. at 23:41, Сања Т. рече Ради Њега, праштам себи. :good2: Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2015 On 4. 11. 2015. at 23:53, Снежана рече зашто себи ускраћујемо право, које другима дајемо... pa. hajde da se potrudimo da to ispravimo....bice nam mnogo lakse..... Sanja Т. and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 5, 2015 Kako oprostiti sebi ? Svi mi imamo neke probleme u životu ali ja imam jedan koji mislim da se svima nekada desio. Kako oprostiti samo sebi kada ne uspemo u nečem u životu nevažno dal je to naša greška ili ne? Nekako uvijek mogu da slušam druge da pomognem da dam savijet ali me jako muči kad sam ja u pitanju kako da oprostim sebi. I zašto jednostavno opterećujem sebe sa stvarima koje su prošle jel postoji neki način trik kako objasniti samom sebi da je to možda moralo tako? Na vaše pitanje odgovara psiholog DZ Jedro - Medigroup: Ne postoji nikakav trik kada je u pitanju bavljenje sobom i prevazilaženje sopstvenih nedoumica i pogrešnih razmišljanja! Vaše pitanje se odnosi na to kako oprostiti sebi ako se nešto pogrešnouradi ili u nečemu ne uspe u životu svojom ili tuđom krivicom. Opterećivanje sebe i stalno ponovno( često puta i opsesivno ) razmišljanje o prošlim neuspesima ili „ greškama“ predstavlja svojevrsnokažnjavanje sebe usled stalnog prisutnog osećanja krivice zašto nešto nismo uradili onako kakosmatramo ( ili drugi, najčešče roditelji ) smatraju da je terebalo. Introjekti koje smo vaspitanjemugradili u svoju ličnost najvažniji su uzročnik našeg kasnijeg nezadovoljstva sobom jer na neki načinočekujemo od sebe neke stvari koje nisu uvek u skladu sa našom pravom prirodom. Zato je najboljeda što bolje upoznamo sebe i šta je to što mi, a ne drugi, očekujemo od sebe i svog živote. Življenjeje skopčano sa pokušajima i pogreškama, ponekad i uspesima. Kada sebe stalno optužujemo zanešto to je odraz našeg narcisoidnog ega koje smatra da u svemu moramo biti bezgrešni i raditisamo ispravno. Ali ko je to ko određuje šta je to bezgrešno, a šta je ispravno?! Mi možemo težiti dauradimo najbolje što možemo, ali nas to ne oslobađa mogućnosti da nešto i ne ispadne kako smoočekivali, jer život se ne da ukalupiti! Šta god da se desi Vi ste sebi najbolji prijatelj! Prihvatanje svogživota, a samim tim i nekih nepoželjnih stvari koje su nam se desile, je baza za psihičku stabilnost.Stalnim razmišljanjem i preispitivanjem sebe kao i osećajem da smo mogli drugačije mi negiramorealnost i faktički sebe onemogućavamo da živimo u sadašnjosti i u ovom trenutku. Ono što Vam sedesilo je Vaša prošlost koju ne možete naknadno popravljati. Ne živite u prošlosti! Integrišite je usebe i krenite dalje napred, sa pogrešnim potezima ili bez njih! Несташна and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Mnogo me potresla knjiga Koliba i jedna rečenica: "Jedino ti u cijelom svemiru misliš da si ti kriv za to". Neki ljudi imaju zdravu ljubav prema sebi kao i prema drugima, to su sretne prirode, obdarene tom sposobnošću da balansiraju između svojih i tuđih potreba, da budu donosioci radosti, da se daju ali iz pravih pobuda a ne iz nekih nesvjesnih manje vrijednih pobuda. Oni mogu biti hrišćani ili ne. Oni ne kinje ni sebe ni druge. Neki ljudi kinje druge a od sebe ne zahtijevaju puno; a neki su trpeljivi prema drugima a sami su pod terorom uvijek-budnog-zastrašujućeg super-ega. To može da poprimi razne forme mazohizma dok je Božija zapovijest da voliš bližnjeg kao samog sebe - znači i samog sebe, da voliš i nesretnog sebe onako kako te i Bog voli, i da oprostiš i sebi ono što ti Bog oprašta i za šta si se pokajao, izmirio s Bogom i ljudima. To samokinjenje može biti tako bolno i mučno da se može utvrditi i njegovo razarajuće duhovno porijeklo... JESSY and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja Pavlovic Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Ja sam napravila jednu veliku gresku, ne znam da li ce Bog da mi opristi ali ja sebi ne mogu... Tj.znam koliko je tezak greh... Psihicki me ubija to jer sam svesno uradila to. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Жао ми је... Онај црни нас двапут побиједи: кад нас наговори упркос брижним значајним гласовима са стране или гласу савјести - да учинимо нешто лоше, па онда кад себе после због тог прекомјерно кињимо... Наравно савјест гризе и то је добро, јер како бисмо се очистили, на шта би личило наше срце кад бисмо мирно чинили зло, и патња коју осјећамо треба да нас ослободи кривице на крају... Рапсоди, Sanja Т. and Maja Pavlovic је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja Pavlovic Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Taj crni me ubija u pojam, toliko da sam u trenutku zaboravila sve sto mi je sveto i prestala da verujem u bilo sta... Vazno je da se vera vraca, hvala Bogu. Рапсоди and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Али то је логично, предуслов за гријех - гријех - бјежање од Бога, "Адаме, гдје си?" Него једном се мора стати и окренути у правом правцу, према Сунцу. Оно што је учињено, учињено је; можемо гледати само како да се искупимо за то. То олакшава бол и грижу. Maja Pavlovic and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Линија између кајања и очаја је невидљива, стога се пази, Мајо! Дијана., Рапсоди, Maja Pavlovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука