Jump to content

Култур-расизам Србин: Србијанац

Оцени ову тему

Дуња

Препоручена порука

Потврђујем, "Србијанац" је погрдна ријеч већ дуже вријеме. Ми, Срби из Босне, имамо чак узречицу:"Ј*** Србијанце, ми смо прави Срби. Они су п***е.". Па се сјећам, када сам био мали увијек када бисмо ишли у Србију, мој отац би макар једном опсовао "мајку србијанску" јер би неки билмез возио к'о лудак. Добро, прича је чак мало дубља што се овога тиче ( макар са наше стране ). Национализам код Пречана је другачији од национализма у Србији. Ми смо, такорећи, на "граници Српства" и бојимо се и боримо се за одржање у БиХ. Стога наш национализам има изузетно практичну вриједност и своди се на одржање идентитета и Републике Српске. У Србији већ, национализам је више идеалистички. Мени некад изгледа да се србијански националисти ( Срби из Србије ) само играју "мачева и витезова" када се упореде са нама.

Па да, па боскетари...

Подели на овим сајтовима

.

У градићима и насељима у подножју Псуња и Папука реч Србијанац је коришћена као синоним за ниже биће.

:krstix:

Iskompleksirani su do ludila...

P.s. Ranije je crni hleb  bio odraz nemastine,a danas beli hleb jede samo onaj ko mora... (ne znam zasto mi je to palo na pamet)

Doci ce verme,a mozda je vec i doslo,kada ce samo sirotinja da zivi u gradu.

:351780:

Подели на овим сајтовима

"Србијанац" има помало негативан контекст међу Србима из Босне, Херцеговине, Црне Горе, РСК. Ружно је да кажем, али тамо се често "србијански" користи у контексту полу-ромског, да се означе себични, ускогруди, национално несвесни, прљави и лоши људи и још притом мало "гаравијег" изгледа. Као и за Војвођане, да су меки и никакви и да им "само жене ваљају" и то наравно само за једну ствар. Једино сам међу Црногорцима и Херцеговцима (тј. Србима оданде) наилазио на "војвођанско" у искључиво позитивном контексту, као добри и културни људи. Ово је врло ружно што сам написао и то се не односи на све, али је то једна ружна појава која постоји у одређеном броју људи и верујем да су је и остали приметили бар једном. Такав став према "Србијанцима" и речи "Србијанац" међу Војвођанима је малтене непостојећи.

Ово није тачно (да се не изразим грубље) и не знам од куд овако неозбиљна констатација. У Херцеговини термин "Србијанац нема негативан контекст већ се односи на Србина са "Р" у кругу (да ли најбољег не знам, али сигурно оригиналног :-)  )

Слично је и у Босни.

Подели на овим сајтовима

Ово није тачно (да се не изразим грубље) и не знам од куд овако неозбиљна констатација.

Нисам написао "међу СВИМ Србима из Босне, Херцеговине итд." него "међу Србима", то јест да има доста таквих и да се на такав став релативно често може наићи, никако да су сви или већина.

Ако си се осетио прозваним у оном што сам написао, ја ти се извињавам!

Подели на овим сајтовима

Na jednom drugom forumu sam skoro video kad je lik kome ispod nika piše "Vojvodina nezavisna država" otvorio temu o saboru u Guči: "Počela srbijanska šumska fiesta".

Inače, jedan drug redovno letuje u Crnoj Gori. Reče mi da je tamo potpuno odomaćen izraz "Cigani" za turiste iz Srbije. Recimo, kad idu lokalnim busom punim turista odavde, vozač javlja telefonom nekom poznaniku: "Evo, samo da odvezem ove Cigane, pa dolazim".

Кад сам живео у Београду тамо 90-их газдарица гледајући на ТВ избеглице из Босне прокоментарише да су ти Срби као Цигани, не само као нега баш и јесу.

Реко знаш како ти Срби из Босне зову људе из Србије?

Пита она како

Реко: Цигани!

Дакле Срби Србе називају Циганима.

Она није могла да верује, па почела да објашњава како Срби из Србије никако не могу бити Цигани.

Реко веруј ми већина Срба из Босне мисли да у Србији не само да у већини живе Цигани него и да су локални Срби такође Цигани.А исто тако и Срби из Војводине гледају на Србе из Уже Србије.

Подели на овим сајтовима

Попу би боље било да је питао за разлог, него што је у старту узео да се саблажњава и исправља. Докле други људи иду, оно је за не поверовати, неки су чак измислили тезу да је термин "Србијанац" измислила Аустроугарска како би од Срба у својим границама направила други народ.

А ствар је врло проста. Централна Србија је такође српска регија као и све друге и као таква има свој географски положај, људе и менталитет, само што нема име. У прадавној прошлости то беше "Рашка", али савремени житељи је вековима зову "Србија", а себе само "Срби", једноставно недостаје име регије и надимак за њене житеље. Усталио се термин регије Србије и надимак Србијанци за њене житеље и то траје већ 200 година. У међувремену се појавила држава Србија, па проширила своје границе, али у народном језику је остао и назив за регију "Србија". Као у Црној Гори што постоји регија "Црна Гора" и држава Црна Гора, а која се састоји од регија Црне Горе, Брда, Боке, Херцеговине, Санџака, Приморја, некада и Метохије итд. И у Хрватској постоји регија "Хрватска", јер се некада говорило о Хрватској, Славонији и Далмацији. Одатле је и оно војвођанско "Идем у Србију", јер се ту у мислима има регија, а не држава.

Иначе је био обичај када није било Србије да Срби из Аустрије Србе из Турске просто називају Турци.

А опет Срби из Турске су Србе из Аустрије називали Швабама. Једино у то време су се Срби из Црне Горе називали Србима, јер је старо српско поимање да само слободни Срби могу да носе име Срби. Свима осталима су качили имена њихових држава или господара.

Подели на овим сајтовима

Није ово дакле само Српска особина.

Није, ал' чисто сумњам да је било где толико изражена. Код нас, на овако малој територији, сваки крај има неке своје Србе (који су бољи Срби од осталих Срба).

Подели на овим сајтовима

Због чега за исто бубиње Србијанци веле бубашвабе а Војвођани бубаруси? Јел зна неко одгонетку?

Подели на овим сајтовима

@, ето, кол'ко је довољно чо'еку да сазна који смо и какви смо.

С друге стране, иако не могу да се похвалим да сам нешто много обилазио сербске земље, овако непоуздано могу да кажем да сам најмању свест о тој подељености (у позитивном смислу говорим) видео на истоку/југоистоку. Сретао сам старије који чак и нису знали шта значи нпр. „Србијанац“ или „Косовар“.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...