Avocado Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, Ћириличар рече Сада, противаргумент би могао бити да послодавци показују колико су спремни да плате раднике тако што их пријављују на минималац, а сваки износ изнад тога радницима исплате "испод касе" како не би били опорезивани, што је и тачно. Само што је та сума "испод касе" одвише смијешна, а послодавац може и да је не да јер нема законску обавезу на то. Ја мислим да је одговор укидање пореског оптерећења плата до износа, отприлике, 30.000. Мада, ово сад говорим из главе, тек на јесен имам Пореско право, па можда сам негдје и погријешио. Mislim da je libertarijanski protivargument to da kad postoji minimalac onda zapravo lošije i nekvalifikovane radnike lišavaš posla u celosti. Lošiji i nekvalifikovan radnik može da konkuriše boljem radniku samo nižom platom. Ako imaš propisan minimalac na 20.000, a nečiji rad ne vredi ni toliko, onda taj neko neće imati posao nikad i nigde. Takođe, za neke poslove za koje bi se poslodavcu možda isplatilo da nekog plaća 10.000, poslodavac prosto neće otvoriti to radno mesto, uvaliće nekom od zaposlenih i taj deo obaveza, pa minimalem smanjuješ broj radnih mesta. To su otprilike (ako se ne varam) njihovi argumenti i oni naravno stoje, s tim da zanemaruju socijalni aspekt priče i nejednakost snaga na tržištu rada. Ћириличар, RYLAH, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, Господин Дареалис рече Ma to su samo žvake. Ako ti platim 300 dinara da mi pokosiš dvorište, ja sam te eksploatisao, kako da ne... Ta je neka logika. Знаш како се зове највећи раднички устанак у САД-у? БИТКА код Блер планине. БИТКА. https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Blair_Mountain Права жвака за рају, баш. Paradoksologija and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 minute ago, Avocado рече Mislim da je libertarijanski protivargument to da kad postoji minimalac onda zapravo lošije i nekvalifikovane radnike lišavaš posla u celosti. Lošiji i nekvalifikovan radnik može da konkuriše boljem radniku samo nižom platom. Ako imaš propisan minimalac na 20.000, a nečiji rad ne vredi ni toliko, onda taj neko neće imati posao nikad i nigde. Takođe, za neke poslove za koje bi se poslodavcu možda isplatilo da nekog plaća 10.000, poslodavac prosto neće otvoriti to radno mesto, uvaliće nekom od zaposlenih i taj deo obaveza, pa minimalem smanjuješ broj radnih mesta. To su otprilike (ako se ne varam) njihovi argumenti i oni naravno stoje, s tim da zanemaruju socijalni aspekt priče i nejednakost snaga na tržištu rada. Tačno tako. Plus ne bi mogao da zakonski zaposliš nekoga ko ne može produktivnošću da opravda minimalac. To je loše za početnike, tinejdžere, srednjoškolce itd., koji bi sticali sposobnost i iskustvo na poslu i eventualno ga opravdali.... Da se neko nije pojavio i odlučio da "štiti radnike". florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, Avocado рече Mislim da je libertarijanski protivargument to da kad postoji minimalac onda zapravo lošije i nekvalifikovane radnike lišavaš posla u celosti. Lošiji i nekvalifikovan radnik može da konkuriše boljem radniku samo nižom platom. Ako imaš propisan minimalac na 20.000, a nečiji rad ne vredi ni toliko, onda taj neko neće imati posao nikad i nigde. Takođe, za neke poslove za koje bi se poslodavcu možda isplatilo da nekog plaća 10.000, poslodavac prosto neće otvoriti to radno mesto, uvaliće nekom od zaposlenih i taj deo obaveza, pa minimalem smanjuješ broj radnih mesta. To su otprilike (ako se ne varam) njihovi argumenti i oni naravno stoje, s tim da zanemaruju socijalni aspekt priče i nejednakost snaga na tržištu rada. Да, али битно је напоменути ( што екстремни либертаријанци радо "заборављају" или једноставно нису уоили ту ситницу ) јесте да минималац почиње да прави штету ако је изнад равнотежне плате на тржишту. Дакле није минималац сам по себи лош, само је лош када је превисок. Е сад, када у микс додаш људе који су хард-кор либертаријанци којима је сваки државни диктат бласфемија, сваки минималац је лош и сваки минималац је превисок, а притом заборављају ( или не виде ) да тај минималац осигурава неку стабилност на тржишту која се вишеструко више исплати на дуже стазе, али само ако је минималац подешен на правом нивоу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 Управо сада, Господин Дареалис рече Plus ne bi mogao da zakonski zaposliš nekoga ko ne može produktivnošću da opravda minimalac. To je loše za početnike, tinejdžere, srednjoškolce itd., koji bi sticali sposobnost i iskustvo na poslu i eventualno ga opravdali.... С тим што је минималац обично толики да га апсолутно свако може оправдати. Код нас је неких 20.000, чини ми се. То је цифра која се нормалним радом заради за две недеље, ако рачунамо просечну плату на неких 40.000 динара. Тешко да постоји неко ко је баш толико непродуктиван да не може да покрије ни тај минималац. Paradoksologija and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, Господин Дареалис рече Tačno tako. Plus ne bi mogao da zakonski zaposliš nekoga ko ne može produktivnošću da opravda minimalac. To je loše za početnike, tinejdžere, srednjoškolce itd., koji bi sticali sposobnost i iskustvo na poslu i eventualno ga opravdali.... Da se neko nije pojavio i odlučio da "štiti radnike". Само што су данас многи послови, оји су у двадесетом вијеку били послови за тинејџере, "парт-тајм" послови, данас су постали редовни послови одраслих људи, јер је генерално социјално стање нешто горе него прије ( или не горе, него другачије ). Камерон је за изборе у УК бранио некакве уговоре који су у суштини били уговори за такве сезонске послове и тек када га је Џереми Паксман притиснуо, признао је да не би нико могао преживјети са платама које ти послови нуде, иако су веома либерално регулисани. Значи, није све црно-бијело. Има много финеса у читавој причи. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 7 minutes ago, Ћириличар рече Знаш како се зове највећи раднички устанак у САД-у? БИТКА код Блер планине. БИТКА. https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Blair_Mountain Права жвака за рају, баш. Pa kad se 10 000 ovih diglo na oružije... šta da im rade? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, RYLAH рече С тим што је минималац обично толики да га апсолутно свако може оправдати. Код нас је неких 20.000, чини ми се. То је цифра која се нормалним радом заради за две недеље, ако рачунамо просечну плату на неких 40.000 динара. Тешко да постоји неко ко је баш толико непродуктиван да не може да покрије ни тај минималац. Али зато имаш послодавце који плаћају раднике буквално 20.000 и још ако им шта додају испод касе. Питање је зашто то раде? Да ли заиста Делхаизе или Макси ( који су познат по томе ) не могу да приуште нешто веће плате због пореза, или је у питању нешто друго? И то не само они, него било које предузеће које тако плаћа раднике. 1 hour ago, Господин Дареалис рече Pa kad se 10 000 ovih diglo na oružije... šta da im rade? Па што ли су се дигли на оружје, питам се RYLAH and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 4 minutes ago, Ћириличар рече Да, али битно је напоменути ( што екстремни либертаријанци радо "заборављају" или једноставно нису уоили ту ситницу ) јесте да минималац почиње да прави штету ако је изнад равнотежне плате на тржишту. Дакле није минималац сам по себи лош, само је лош када је превисок. Е сад, када у микс додаш људе који су хард-кор либертаријанци којима је сваки државни диктат бласфемија, сваки минималац је лош и сваки минималац је превисок, а притом заборављају ( или не виде ) да тај минималац осигурава неку стабилност на тржишту која се вишеструко више исплати на дуже стазе, али само ако је минималац подешен на правом нивоу. Ne postoji ravnotežna plata, niti tržište dolazi u ravnotežu jer je dinamično. Ne osigurava nikakvu stabilnost minimalac, jer niko ne može da utvrdi kad je previsok, a kad nije. Ekonomski je neisplativ, E sad druga je stvar koliko je neophodan socijalno. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 7 minutes ago, RYLAH рече С тим што је минималац обично толики да га апсолутно свако може оправдати. Код нас је неких 20.000, чини ми се. То је цифра која се нормалним радом заради за две недеље, ако рачунамо просечну плату на неких 40.000 динара. Тешко да постоји неко ко је баш толико непродуктиван да не може да покрије ни тај минималац. Ja ne znam da li bih mogao kad bih uzeo neki honorarni posao sad preko leta. Nešto što nisam nikad radio i ne znam ništa o tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 Ćirilicar U lošijim zemljama minimalac može makar umiriti ljude, ali ih i lijepo udaljiti od ozbiljnih problema koje su političari nagomilali. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 minute ago, Господин Дареалис рече Ja ne znam da li bih mogao kad bih uzeo neki honorarni posao sad preko leta. Nešto što nisam nikad radio i ne znam ništa o tome. Не брини се, радићеш месец дана џабе, док не уђеш у посао Paradoksologija, Аурор, Ronald and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 Управо сада, RYLAH рече Не брини се, радићеш месец дана џабе, док не уђеш у посао Da se uvede zakon da moraju da mi daju pare! :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 1 hour ago, Ronald рече Ne postoji ravnotežna plata, niti tržište dolazi u ravnotežu jer je dinamično. Ne osigurava nikakvu stabilnost minimalac, jer niko ne može da utvrdi kad je previsok, a kad nije. Ekonomski je neisplativ, E sad druga je stvar koliko je neophodan socijalno. Постоји, само што је равнотежну величину готово немогуће прецизно одредити. Минималац осигурава стабилност за раднике и генерално за тржиште, ако није превисок. Можемо ми сад имати минималац од 10.000 динара и онда не би био проблем за либертаријанце, јер је далеко испод равнотежне плате на тржишту. Потребно је схватити да је главни циљ минималца сигурност радника, а не економска ефикасност, наравно до одређене границе. Проблем са минималцем је тај што га државна управа лоше одређује, јер к'о што је рекао чика Рон - држава не зна ништа да уради како треба. А због популизма и осигуравања гласова, често се ниво минималца подиже на веће изное него што је потребно. Но, у разним случајевима није проблем само у минималцу ( а некада није уопште у минималцу ) него је на неком другом мејсту. Ево, у Србији је минималац 20.000, а опорезује се плата већ од 11.500 динара. Значи и то минималца што ти је гарантовано, нећеш ( теоретски ) све ни добити. Па се сад замисли да ли је код нас конкретно проблем у минималцу ( који је ионако релативно низак ) или у порезима? А зашто су порези толики? Радуле је објаснио - партократија, велика и неефикасна државна администрација итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 18, 2016 Пријави Подели Написано Јул 18, 2016 Mislim da u SAD minimalac samo pravi vecu štetu. Prošli mjesec 288000 novih radnih mjesta, nezaposlenost 4.9%. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука