Jump to content

Test vere za pravoslavne

52 члановâ је гласало

1. 1. Šta biste uradili u pomenutoj situaciji?

• Izašo bih jer tako sam u mogućnosti
    • Ostao bih jer tako sam u mogućnosti
    • Molio bih Boga da bude njegova volja
    • Sakrio bih se u oltar
    • Ne znam
    • Seo bih na onu visoku stolicu i glumio vladiku
    • Ostao bih - jednom se živi!
    • Zgrabio bih pričešće da se pričestim a posle nek bude kako oće
      0

Препоручена порука

Mislim da niste shvatili pitanje, ili ga ja nisam shvatio zato vas molim da mi pojasnite. Pitanje glasi: Ko je od vas spreman da umre za Hrista neka ostane u crkvi,ostali mogu da idu. Za mene zaista ne bi bilo vece casti nego umreti za Hrista i veru njegovu, bez toga da bih postao neki novi mucenik ili nesto drugo, vec zato sto sam tako vaspitavan. Da ima nesto sto je vrednije od zivota i od svega materijalnog na ovom svetu. Za mene nisu obicne fraze natpisi na srpskim zastavama: S' verom u Boga za Kralja i Otadzbinu i Za Krst Casni i slobodu zlatnu. Te dve reci su toliko slozene da u isto vreme daju coveku objasnjenje za sta zivi a i za sta treba da umre. Mozda sam ja pogresno vaspitavan.

Tako  i ja isto mislim. Jer šta je smrt ništa, samo ne proverne glasina, a umreti za Hrista je čast.. Mada postradati za veru po meni nije samo primiti metak ili biti ubijen na neki bolestan način. Stradati znači ići putem koji nije nimalo lak, boriti se sa svim kako bi savladali ne savladivo brdo jer na vrhu čeka nagrada, a nagrada je mir. Stradanje je dug proces i po meni noseći taj krst, ponosno i dostojanstveno boreći se sa strastimama i svom našom grešnom prirodom mi stradamo za Hrista i sa njim ustajemo u novi život.

Подели на овим сајтовима

Tako i ja isto mislim. Jer šta je smrt ništa, samo ne proverne glasina, a umreti za Hrista je čast.. Mada postradati za veru po meni nije samo primiti metak ili biti ubijen na neki bolestan način. Stradati znači ići putem koji nije nimalo lak, boriti se sa svim kako bi savladali ne savladivo brdo jer na vrhu čeka nagrada, a nagrada je mir. Stradanje je dug proces i po meni noseći taj krst, ponosno i dostojanstveno boreći se sa strastimama i svom našom grešnom prirodom mi stradamo za Hrista i sa njim ustajemo u novi život.

facenew22222222

По мени је ово најбољи одговор, и изражава суштину.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ja bih ostao unutra i bio bi spreman da primim metak. Ali to ne znaci uopste da sam veci vjernik od onoga koji izadje, sve zavisi od toga sta je motiv. Lakse je primiti metak i dati zivot za Hrista i izvuci se, a teze je izaci van i ziviti ostatak zivota(moje misljenje) sve zavisi od percepcije... Ostati unutra i primiti metak moze biti cak i sebicno, idealno bi bilo da onaj ko odluci da ostane unutra to uradi iz ljubavi prema Hristu a ne iz sebicnosti.. Zar nije teze i hrabije izabrati da izadjes i zivis i mucis se i boris se do kraja zivota?

@mozart, hvala ti za ovu temu.

Подели на овим сајтовима

Ja bih ostao unutra i bio bi spreman da primim metak. Ali to ne znaci uopste da sam veci vjernik od onoga koji izadje, sve zavisi od toga sta je motiv. Lakse je primiti metak i dati zivot za Hrista i izvuci se, a teze je izaci van i ziviti ostatak zivota(moje misljenje) sve zavisi od percepcije... Ostati unutra i primiti metak moze biti cak i sebicno, idealno bi bilo da onaj ko odluci da ostane unutra to uradi iz ljubavi prema Hristu a ne iz sebicnosti.. Zar nije teze i hrabije izabrati da izadjes i zivis i mucis se i boris se do kraja zivota?

slažem se, ova hipotetička situacija nije u stilu odricanja od Hrista već samo izbor da li si spreman umreti za hrista, to sad zavisi od pojedinca do pojedinca,od njegove psihičke jakosti, nismo svi isti ljudi.... ja bi ostao,jer sam takav tip,normalno da bi me uhvatio strah i da bi želio da ne poginem,ali to me ne bi slomilo, na kraju krajeva sam spreman život dati,siguran sam u to, moja glavaa baš nije toliko skupa...

Подели на овим сајтовима

slažem se, ova hipotetička situacija nije u stilu odricanja od Hrista već samo izbor da li si spreman umreti za hrista, to sad zavisi od pojedinca do pojedinca,od njegove psihičke jakosti, nismo svi isti ljudi.... ja bi ostao,jer sam takav tip,normalno da bi me uhvatio strah i da bi želio da ne poginem,ali to me ne bi slomilo, na kraju krajeva sam spreman život dati,siguran sam u to, moja glavaa baš nije toliko skupa...

Ti bi ustvari zamjenio ovaj zemaljski zivot sa onim vjecnim jer dusa je besmrtna. I ja bih isto tako uradio ali mislim da je to ipak laksa odluka i neki laksi izlaz iz svega, ne samo sto napustas zemaljski zivot nego je nacin na koji odlazis stradanjem za Hrista a od toga nema vece casti i vjerujem da se to cjeni u carstvu nebeskom, tako da je tu ponudu od terorista da se ostane i strada mozda tesko i odbiti. Zato kazem da sve zavisi od toga sta je covjeku motiv, neko ce ostati iz ljubavi prema Hristu a neko nece.

Подели на овим сајтовима

Ti bi ustvari zamjenio ovaj zemaljski zivot sa onim vjecnim jer dusa je besmrtna. I ja bih isto tako uradio ali mislim da je to ipak laksa odluka i neki laksi izlaz iz svega, ne samo sto napustas zemaljski zivot nego je nacin na koji odlazis stradanjem za Hrista a od toga nema vece casti i vjerujem da se to cjeni u carstvu nebeskom, tako da je tu ponudu od terorista da se ostane i strada mozda tesko i odbiti. Zato kazem da sve zavisi od toga sta je covjeku motiv, neko ce ostati iz ljubavi prema Hristu a neko nece.

za manji ideal od hrista bi dao glavu kamo li ne za njega o tome se kod mene radi, bila bi čast  i primjer ljudima

Подели на овим сајтовима

za manji ideal od hrista bi dao glavu kamo li ne za njega o tome se kod mene radi, bila bi čast  i primjer ljudima

Да л` ја то приметим мало гордости овде :)

Подели на овим сајтовима

Zar nikome nije čudno što je i sveštenik ostao? LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Да л` ја то приметим мало гордости овде :)

sad ću ti reći šta je kod mene u pitanju a ti to nazovi kako hoćeš, meni hristos nije samo ljubav gola,meni je hristos vrhovna ideologija, hristos zna da bi ja za njega dao zivot i na ovom i na onom svjet u ako treba jer sam takav duh, mislim smjesno je to jer ko sam ja da bi nesto hristosu pomogao na taj nacin al ja bi to ucinio, ovo što istočnik priča da je ta situacija možda idealna prilika da se rješiš težine ovog svvjeta i da se dočepaš carstva nebeskog, kod mene nema takvih motiva ni malo jer ja bi mnogo više želio uz težinu ovog svjeta da dočekam starost i da ostavim iza sebe potomke dobre ljude, više bi volio to nego sad odma garantovano carstvo nebesko to je sto posto,nek pričeka to carstvo ako ga zaslužujem... ne bi ja samo za hrista dao glavu,ja bi dao glavu i za mnogo manje ideale od toga, dao bi glavu za srpksi narod ako ustreba , e sad ja ne znam kakva je to gordost ? po meni je gordost zloupotreba svoje prednosti nad nekim drugim, agdje ja to radim ovdje ?

Подели на овим сајтовима

sad ću ti reći šta je kod mene u pitanju a ti to nazovi kako hoćeš, meni hristos nije samo ljubav gola,meni je hristos vrhovna ideologija, hristos zna da bi ja za njega dao zivot i na ovom i na onom svjet u ako treba jer sam takav duh, mislim smjesno je to jer ko sam ja da bi nesto hristosu pomogao na taj nacin al ja bi to ucinio, ovo što istočnik priča da je ta situacija možda idealna prilika da se rješiš težine ovog svvjeta i da se dočepaš carstva nebeskog, kod mene nema takvih motiva ni malo jer ja bi mnogo više želio uz težinu ovog svjeta da dočekam starost i da ostavim iza sebe potomke dobre ljude, više bi volio to nego sad odma garantovano carstvo nebesko to je sto posto,nek pričeka to carstvo ako ga zaslužujem... ne bi ja samo za hrista dao glavu,ja bi dao glavu i za mnogo manje ideale od toga, dao bi glavu za srpksi narod ako ustreba , e sad ja ne znam kakva je to gordost ? po meni je gordost zloupotreba svoje prednosti nad nekim drugim, agdje ja to radim ovdje ?

Како год... Могао си приметити тзв. смајли на крају коментара...

Подели на овим сајтовима

Како год... Могао си приметити тзв. смајли на крају коментара...

ma  znam brate , nego sam se nejasno izrazio , sam kad čitam vidim da nisam bio jasan,da to nije ono što sam želio reći...

a vjeruj mi ja ni danas nisam 100 % rasčistio šta znači gordost....

Подели на овим сајтовима

Тешко питање. Надам се да нећу бити у таквој прилици доказивања вјере у Христа, одавде, из удобне столице и топле куће све је лако.

Господе Боже, опрости ми грешној!

• Волим 1

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim, da te Bog na taj način ne bi nikada iskušavao. Jer gledajući tako na stvari, ako neko ima porodicu, dom..ženu, supruga i to spada kao u nešto najlepše, po meni najsvetije, zar bi taj Bog ikada hteo da ti biraš između njega i toga? Čija je ljubav veća, bolja? Zar bi ikada hteo da biraš, biraš? Ja mislim, da ne bi. Jer sama moja vera, se ne testira na taj način. Što neko reče tu, najlakše je izaći, i ajD baci taj metak, a možda je moja veća na primer s čim se mučim svaki dan, teglim i ne uspevam a opet svaki dan iznova pokušavam, postojanija, od onoga tamo, ko će u ime nečega slepog, da popije otrov, metak, cijanid. To je po meni, fanatizam. Ja dubinski verujem, da nas Bog iskušava i proverava na druge načine a da se ne ogleda u tome, da recimo lišiš one koje najviše voliš nečega. To je po meni da ne zvučim pregrubo, možda malkice, fanatizam.  Ja najstvarnije duboko verujem, da bi se On više ljutio na ove, koji kao ostaju, iz ne znam ti ja kojih kao razloga nego na ove, koji bi izašli, a svojim svakodnevnim odolevanjima iskušenjima druge vrste pokazuju da žive, po njegovim načelima.

Ali, dali ste mi dobru ideju,  da pitam svog duhovnika šta misli, na ovu temu. :)

Подели на овим сајтовима

Молила бих Бога да буде Његова воља. :.mislise.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...