Tumaralo. Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Sokantno:Nakon kusanja ploda sa drveta secanja, zenu spopale hipermnezije http://www.blic.rs/Riznica/Misterije/551668/CUDO-Posle-teske-nesrece-na-skijanju-ova-zena-dobila-je-neobicne-mentalne-sposobnosti Meni su ovakvi slucajevi dokaz da dusa ne postoji Sve su to hemikalije u mozgu...ako se smucka na drugi nacin eto ti nove duse! Zao covek moze postati dobar i obrnuto (secnes odgovarajuce mesto na ceonom reznju). Duhovno je samo projekcija materijalnog :/ ,,, ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Pedja!!! Pa jel ti zaista veruješ da je mozak jednako duša? Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Pedja!!! Pa jel ti zaista veruješ da je mozak jednako duša? Pa sta bi onda dusa bila ako ne zavisi od licnosti i karaktera? Nesto.... bezlicno? ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Pa sta bi onda dusa bila ako ne zavisi od licnosti i karaktera? Nesto.... bezlicno? pa sigurna sam da duša ne zavisi od ličnosti i karaktera, pre obrnuto! da zavisi ne bi imala u sebi potencijal za večnost. E sad mi se opet obrni kreni ovde vraćamo na polje teologije i šta je duša jednako ličnost u kontekstu značenja ličnosti koji joj daje pravoslavna bogoslovska misao. Ovo je više nego sjajna tema posebno koja dolazi na cenu zbog astronomski koraka u mapiranju neuroloških funkcija mozga od strane nauke i kada se čini da je mozak na kraju izjednačen sa umom, ali veruj mi nije, još uvek je to muktrpna debata, uvek se na kraju svede na polje filosofije da ne kažem teologije. Davanje definicije duše je pre odgovaranje šta ona nije nego šta jeste. Ako pogledaš tvojom logikom, šta ćemo onda sa decom koja umiru pre nego sve te hemikalije krenu da razvijaju svoje putanje i u odnosu sa spoljašnjim svetom mapiraju puteve i mehanizme kojima se mozak kognicijom služi da dosegne neke već unapred zadate ciljeve svog razvoja? Jel ona nemaju dušu? Tumaralo. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Sve su to hemikalije u mozgu It's complicated. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 pa sigurna sam da duša ne zavisi od ličnosti i karaktera, pre obrnuto! da zavisi ne bi imala u sebi potencijal za večnost. E sad mi se opet obrni kreni ovde vraćamo na polje teologije i šta je duša jednako ličnost u kontekstu značenja ličnosti koji joj daje pravoslavna bogoslovska misao. Ovo je više nego sjajna tema posebno koja dolazi na cenu zbog astronomski koraka u mapiranju neuroloških funkcija mozga od strane nauke i kada se čini da je mozak na kraju izjednačen sa umom, ali veruj mi nije, još uvek je to muktrpna debata, uvek se na kraju svede na polje filosofije da ne kažem teologije. Davanje definicije duše je pre odgovaranje šta ona nije nego šta jeste. Ako pogledaš tvojom logikom, šta ćemo onda sa decom koja umiru pre nego sve te hemikalije krenu da razvijaju svoje putanje i u odnosu sa spoljašnjim svetom mapiraju puteve i mehanizme kojima se mozak kognicijom služi da dosegne neke već unapred zadate ciljeve svog razvoja? Jel ona nemaju dušu? Prema "mojoj" logici - ta deca imaju dusu isto koliko imaju i mozak. Dakle ne sasvim uoblicenu...nesto kao neizvajana glina. Ovde samo zastupam odredjeno shvatanje ne znaci da je to moje licno... rekao bih da sam zbunjen Ovaj neurolog me je oduvao nacisto: ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 7, 2015 Пријави Подели Написано Јун 7, 2015 Meni su ovakvi slucajevi dokaz da dusa ne postoji Sve su to hemikalije u mozgu...ako se smucka na drugi nacin eto ti nove duse! Zao covek moze postati dobar i obrnuto (secnes odgovarajuce mesto na ceonom reznju). Duhovno je samo projekcija materijalnog :/ ,,, Pusti dokaze, uzivaj u neistrazenom. ivona је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 On 6/7/2015 at 23:12, pedja257 рече ma nista ja tebi ne zameram Pedja mi jednostavno zajedno naglas razmisljamo! Posve ok da si zbunjen, u moru informacija koje pretenduju da budu znanje, a nisu, teško je ne biti zbunjen. Ali ako hoćeš da mi veruješ na reč, čovek mora da izabere ( evo slobode opet na tapetu). Nauka dokazuje ono što je pojavno, merljivo i tu se iscrpljuje njena svrha jer se koristi naučnim metodom. Sa druge strane, ako se bavimo pitanjem Boga, duše, večnosti pa zar posle toliko stotina godina ne shvatamo da te kategorije transcediraju čulnu stvarnost. To je jedna stvar, a druga je da moraš jako dobro da se utvrdiš u veri, u trudu da zadobijaš blagodat sv. Duha koji zaista otvara ili spaja taj dijalektički ponor koji ljudski um ne može sam da premosti, da čovek zaista predokusi upravo te kategorije koje te visoko funkcionalne sposbnosti kore mozga jednostavno ne mogu same da pojme bilo kakavom apstraktno delatnošću. E zato je neophodno držati se svetog predanja, sv. otačkog bogoslovlja to su ličnosti koje su upravo ceo svoj život to pokušavale da zadobiju, i bez obzora na obrazovanje, sredinske uticaje(obrazovanje, stalež...) prstupale su visinama kojim i današnji najobrazovaniji umovi ne mogu da pristupe. Dakle duša, ličnost kao odnos je rekla da prema Bogu, a kao što je sv. Maksim i rekao, mozak i čula bukvalno prinose duši kao na oltaru sve ono što pokupe iz tvarnog sveta. Tumaralo. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Јун 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 Music and Neuroscience Is there a link between music and happiness? http://science.howstuffworks.com/life/music-and-happiness1.htm Hvala Svetlana, bitne teme, sve više se radi na tome da se upravo muzika u najozbiljnijem smislu ''iskoristi'' kao validno terapeutsko sredstvo, ne samo kod poreblema raspoloženja ili tonusa svesti, već i kod dece koja pate od stanja gde nam jedino muzika ostane kao siguran link komunikacije sa njima! Zanimljivo je da još kao mali pre razvoja govora, dominira desna strana, hemisfera mozga, kao ''kreativna'' strana mozga, a tokom vremena kako se usložnjavaju putevi medju hemisferama, leva preuzima dominaciju. KOd ovakve dece ne dodje do tog spontanog pregrupisavanja tih funkcija i funckionisu desnim mozgom, a to se vidi da pored izostanka verbalne komunikacije, biraju uvek muzičke sadržaje i aktivnosti koje ih bukvlno uključe u aktuelne životne tokove. Da, mozak je još uvek tajna, a muzika je možda jedan od ključeva da ga najbolje razumemo. александар живаљев and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 ma nista ja tebi ne zameram Pedja mi jednostavno zajedno naglas razmisljamo! Posve ok da si zbunjen, u moru informacija koje pretenduju da budu znanje, a nisu, teško je ne biti zbunjen. Ali ako hoćeš da mi veruješ na reč, čovek mora da izabere ( evo slobode opet na tapetu). Nauka dokazuje ono što je pojavno, merljivo i tu se iscrpljuje njena svrha jer se koristi naučnim metodom. Sa druge strane, ako se bavimo pitanjem Boga, duše, večnosti pa zar posle toliko stotina godina ne shvatamo da te kategorije transcediraju čulnu stvarnost. To je jedna stvar, a druga je da moraš jako dobro da se utvrdiš u veri, u trudu da zadobijaš blagodat sv. Duha koji zaista otvara ili spaja taj dijalektički ponor koji ljudski um ne može sam da premosti, da čovek zaista predokusi upravo te kategorije koje te visoko funkcionalne sposbnosti kore mozga jednostavno ne mogu same da pojme bilo kakavom apstraktno delatnošću. E zato je neophodno držati se svetog predanja, sv. otačkog bogoslovlja to su ličnosti koje su upravo ceo svoj život to pokušavale da zadobiju, i bez obzora na obrazovanje, sredinske uticaje(obrazovanje, stalež...) prstupale su visinama kojim i današnji najobrazovaniji umovi ne mogu da pristupe. Dakle duša, ličnost kao odnos je rekla da prema Bogu, a kao što je sv. Maksim i rekao, mozak i čula bukvalno prinose duši kao na oltaru sve ono što pokupe iz tvarnog sveta. Razumem ja da se naukom ne moze doci do Boga ili resiti pitanje duse. Nauka ne zalazi u transcedentno. Uostalom saznanje ne iscrpljuje iskustvo a naucno saznanje je tek deo saznanja. Ima i te kako mesta za intuiciju i veru. Nego ono sto sam ja pokusao da pitam - da li nam neko saznanje koje sticemo u ovom svetu moze ista reci o transcedentnom a da se tice duse? Na primer odnos izmedju arhetipa koji je metafizicki entitet i tipa odnosno licnosti koju empirijski saznajemo. Pa je tako Jung govorio da je u izmenjenom stanju svesti imao kontakt sa arhetipom lekara. Imao je kontakt sa Lekarom. Sa idejom (Platon) lekara. Dakle on je lekar u pojavnom svetu i to je svakako u odredjenom odnosu sa metafizickim lekarom koji je metafizicki entitet. Izmedju ta dva postoji sustinska razlika ali opet su u nekom odnosu. Kao senka drveta i drvo. E danas nam neurologija kaze da ako te neko cukne u glavu na odgovarajuci nacin od lekara mozes postati pijanista virtuoz! Od biznismena mozes postati monah! Od pesnika mozes postati komandos! Sve su to hemikalije a nista u pojavnom svetu nam ne govori o apsolutnom, o metafizickom. Pa sa kim je onda Jung razgovarao?! Da je pre toga cuknut u glavu i postao pijanista virtuoz i imao tada izmenjeno stanje svesti da li bi razgovarao sa arhetipom Pijaniste? :/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 :/ Nije valjda da si pomislio da su vec sve price ispricane i sve misterije raskrinkane, sve razjasnjeno, sortirano&upeglano? Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 8, 2015 Пријави Подели Написано Јун 8, 2015 On 6/8/2015 at 22:13, Svetlana Pecin-Saraguda рече Why do we like Music? Because we like Music and there's also some tricolor graphics and text. Scientists gain first glimpse of new concepts developing in the brain http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609141738.htm Secrets of the Brain New technologies are shedding light on biology’s greatest unsolved mystery: how the brain really works. http://ngm.nationalgeographic.com/2014/02/brain/zimmer-text ivona and sqny је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 18, 2015 Пријави Подели Написано Јун 18, 2015 Secrets of the Brain New technologies are shedding light on biology’s greatest unsolved mystery: how the brain really works. http://ngm.nationalgeographic.com/2014/02/brain/zimmer-text AmazingTransparent brain images revealing their secrets : Scientific Breakthrough!! ivona and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јул 1, 2015 Пријави Подели Написано Јул 1, 2015 http://bigthink.com/ideafeed/consciousness-may-not-be-as-powerful-as-you-think nešto o svesti, ne znam spada li ovde... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2015 Kakva temaaa Hvalaaa! Ja sam se neuronaukama upoznala preko moje ljubavi zvane psihoterapija i onih malih cuvenih miror neurona koje najbolje obozavam. Kad sam prvi put cula za to - monkey see, monkey do, priznajem da sam bila malo zbunjena ali i zainteresovana koliko to veliki neistrazen teren i koliko malo mi zapravo toga znamo. Onda sam citajuci jednu knjigu o komunikaciji, dosla do cuvene amigdale, razlicitih delova mozga odnosno reakcije koju proizvode kod ljudi, emotivne naravno i to me je jako zainteresovalo. Da ne bude samo da nam to omogucava empatiju, ali to je bio prvenstveno nacin na koji sam ja dosla do ovog polja, jer sam sa biologijom davno raskrstila, a faks mi nije imao veze s tim. Ovde sam pronasla dosta toga, ali toliko toga imaaa, da necu stici da procitam sve to pa bih bila zahvalna za svaku precicu tj nesto sto vi mislite da je vazno procitati. Neuronauke i psihologija, emocije, ponasanje sa naglaskom na terapeutsko svojstvo toga tj kako se to moze primeniti u praksi i ako je moguce da nije neka komplikovana biologija Svetlana Pecin-Saraguda and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука