Јаков. Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 @ Lepi Sico cula sam da monasi koji napuste manastir ,ozene se i dobiju decu imaju epitimiju da se ne pricascuju i da su odbaceni od zajednice ,zar to nije velika kazna ? ne znam da li je to tacno (mislim da jeste ) da li to znaci da ne mogu da se vencaju u crkvi ? da li mogu da krste decu ako su odbaceni ? Ne. razmisli. Nemoj odmah da prihvataš sve što čuješ zdravo za gotovo... 1. Da li monah koji napusti manastir i ode da živi recimo sa nekom ženskinjom prestaje da bude i hrišćanin? NE 2. Ako ne prestaje da bude hrišćanin, da li onda ima neki poseban kodeks,zato što je bio monah? NE Jedinu zabranu (epitimiju) može da mu izreče kao i svakom drugom verniku, njegov duhovnik (paroh, starac, ko god). A da li će ili ne, to zavisi samo od tog duhovnika. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Сићо, ко ти је дао ауторитет да ти одлучујеш шта је истина у одговорима на ова питања Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Сићо, ко ти је дао ауторитет да ти одлучујеш шта је истина у одговорима на ова питања А ако пажљиво ишчиташ Свето Јеванђеље и, за почетак с љубављу прихватиш Светитеље које си цитирао а не са страхом, па у наставку додаш време и околности у којима су живели, ко Теби даје ауторитет, да данас пишеш то што пишеш? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 ja ne znam da li je Lepi Sica u pravu jel moze neko da mi odgovori na pitanje puno vam hvala није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 ja ne znam da li je Lepi Sica u pravu jel moze neko da mi odgovori na pitanje puno vam hvala Преузећу одговорност... У потпуности. Да ли ћемо икад схватити да не постоји грех који се својим интезитетом може равнати са Божјом милошћу? Да ли ћемо икад почети да живимо Истином, Да Бог све Зна, и да се самим тим све догађа или по Божијем промислу, или допуштењу? Да ли ћемо икад почети да заиста живимо Јеванђељским поукама, речима Господа Исуса Христа? Ако је на ова 3 питања бар један одговор да, "Лепи Сића " је у праву "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 А ако пажљиво ишчиташ Свето Јеванђеље и, за почетак с љубављу прихватиш Светитеље које си цитирао а не са страхом, па у наставку додаш време и околности у којима су живели, ко Теби даје ауторитет, да данас пишеш то што пишеш? Каква је разлика у времену и околностима? Шта се то променило, па да је монашки завет постао другачији? Постоји период искушеништва, у којем треба да одустану они који нису спремни да дају завет, зар не? И мени звучи брутално одлучење од Цркве, јер не знам какво неко има покајање, али опет са заветом се није играти... Дијана. and Evdokija је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 @ Lepi Sico cula sam da monasi koji napuste manastir ,ozene se i dobiju decu imaju epitimiju da se ne pricascuju i da su odbaceni od zajednice ,zar to nije velika kazna ? ne znam da li je to tacno (mislim da jeste ) da li to znaci da ne mogu da se vencaju u crkvi ? da li mogu da krste decu ako su odbaceni ? hvala ivice puno ovo su ta pitanja koje sam postavila ja znam da nas Bog voli ,zato mi ovakvi stavovi i nisu bas jasni ,pa me je intresovalo da li je ovo istina није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 hvala ivice puno ovo su ta pitanja koje sam postavila ja znam da nas Bog voli ,zato mi ovakvi stavovi i nisu bas jasni ,pa me je intresovalo da li je ovo istina Иако нисам пажљиво прочитао питања која си поставила, одговр је Неко Други, кроз моје претходно писање Дао. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Čitala sam dosta i mnogo čula o monasima koji napuste manastir bilo žene neke radi,bilo iz nekih drugih razloga.Najupečatljivija priča koju sam i čula i pročitala je da monasi koji se odreknu monaškog zaveta i napuste manastir,ako se ne pokaju i ne vrate umanstir odlaze u večni led,čini mi se da se to zove Tatar.Naime,Presveta Bogorodica je od Boga izmolila da takvi ne pokajani monasi prebivaju u večnom ledu naspram vreline pakla gde odlaze "obični" neokajani grešnici.Meni je ta priča zvučala skoro fantastično.Pitam se da li je moguće da Bog,koji želi i teži da se svi ljudi spasu i Koji je Ljubav i Koji poznaje naše slabosti,sposoban da takvog čoveka tako surovo kazni,ne pričešćivanjem do kraja života i ne mogućnosti da se venčava u crkvi,ako tako želi.Epitimije za napuštanje manastira su me razumljive ali ne do kraja života ako se ne pokaje.Da li bi Bog dopustio kažnjavane čoveka koji je pogrešio otišavši u manastir na tako surov način otklanjajući ga iz Evharistije i zajednice?Meni,lično,ponavljam,lično je to ne prihvatljivo.Ne znam zvaničan stav crkve po tom pitanju i da li uopšte postoji zvaničan stav ili se takvi "slučajevi" u crkvi rešavaju pojedinačno,to jest nije za svakog isto.U svakom slučaju mislim da je Bog mnogo milostiviji prema tim ljudima,bivšim monasima nego što smo mil ljudi i da On ima mnogo veću širinu nego što smo mi nekad u stanju da pojmimo.Najčešće nismo. Александрида and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Čitala sam dosta i mnogo čula o monasima koji napuste manastir bilo žene neke radi,bilo iz nekih drugih razloga.Najupečatljivija priča koju sam i čula i pročitala je da monasi koji se odreknu monaškog zaveta i napuste manastir,ako se ne pokaju i ne vrate umanstir odlaze u večni led,čini mi se da se to zove Tatar.Naime,Presveta Bogorodica je od Boga izmolila da takvi ne pokajani monasi prebivaju u večnom ledu naspram vreline pakla gde odlaze "obični" neokajani grešnici.Meni je ta priča zvučala skoro fantastično.Pitam se da li je moguće da Bog,koji želi i teži da se svi ljudi spasu i Koji je Ljubav i Koji poznaje naše slabosti,sposoban da takvog čoveka tako surovo kazni,ne pričešćivanjem do kraja života i ne mogućnosti da se venčava u crkvi,ako tako želi.Epitimije za napuštanje manastira su me razumljive ali ne do kraja života ako se ne pokaje.Da li bi Bog dopustio kažnjavane čoveka koji je pogrešio otišavši u manastir na tako surov način otklanjajući ga iz Evharistije i zajednice?Meni,lično,ponavljam,lično je to ne prihvatljivo.Ne znam zvaničan stav crkve po tom pitanju i da li uopšte postoji zvaničan stav ili se takvi "slučajevi" u crkvi rešavaju pojedinačno,to jest nije za svakog isto.U svakom slučaju mislim da je Bog mnogo milostiviji prema tim ljudima,bivšim monasima nego što smo mil ljudi i da On ima mnogo veću širinu nego što smo mi nekad u stanju da pojmimo.Najčešće nismo. Лично познајем два брате у Христу, који су монашки двиг својевољно изабрали, али и напустили, јавили се парохијском свештенику, сачекали одговор протонамесника, или чак и архијереја, испоштовали савет, и сад су редовно на Светим литургијама, са својом женом и дечицом. Па сви смо, пре свега само људи. Ако Христу срце не отворимо, остаћемо на нивоу костију меса и мало течности. Ако Христу срце отворимо, и завапимо Да нам Помогне, постоји ли иједно правило које је изнад Њега? Више од седамдесет пута годишње, више од две деценије, изговарам молитву пред Свето Причешће, у којој се тачно сазнаје "позиција" покајаног разбојника на Крсту Часноме. Да ништа више не наводим, да ли је довољно? sleki, Анастасија, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Лично познајем два брате у Христу, који су монашки двиг својевољно изабрали, али и напустили, јавили се парохијском свештенику, сачекали одговор протонамесника, или чак и архијереја, испоштовали савет, и сад су редовно на Светим литургијама, са својом женом и дечицом. Па сви смо, пре свега само људи. Ако Христу срце не отворимо, остаћемо на нивоу костију меса и мало течности. Ако Христу срце отворимо, и завапимо Да нам Помогне, постоји ли иједно правило које је изнад Њега? Више од седамдесет пута годишње, више од две деценије, изговарам молитву пред Свето Причешће, у којој се тачно сазнаје "позиција" покајаног разбојника на Крсту Часноме. Да ништа више не наводим, да ли је довољно? likefaceeeeeeee “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 @ Ivica jeste hvala puno није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 @ Ivica jeste hvala puno Богу хвала за све, драга моја Тањице. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немањааа Написано Октобар 13, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2011 Људи јел схвата те Ви да сми ми не потребне слуге Божије. Нисмо ми потребни богу, већ Бог нама. Бог јесте човекољубац, и Бог јесте љубав, али праведна љубав. Ми не познајемо ту љубав јер страст и пала природа је завлада. Немојте мислити да ће Христос тек тако опраштаи грехе. Тј и сам је рекао да ни један грех неће бити опроштен, без покајања. Evdokija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 13, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2011 Људи јел схвата те Ви да сми ми не потребне слуге Божије. Нисмо ми потребни богу, већ Бог нама. Бог јесте човекољубац, и Бог јесте љубав, али праведна љубав. Ми не познајемо ту љубав јер страст и пала природа је завлада. Немојте мислити да ће Христос тек тако опраштаи грехе. Тј и сам је рекао да ни један грех неће бити опроштен, без покајања. 0409_feel :wink: није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука