Бартендаз Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Ma cisto da znas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Gde sam ja to rekao? У поруци коју сам цитирао. Па кад већ прозиваш човека по питању његове вере, мислио сам да не би било лоше да се претходно сам обавестиш о томе у шта се код нас у Православљу верује, а у шта се не верује... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Ми смо Црква и треба да се чује како људи размишљају о Цркви. Мени је одавно јасно да наши домаћи атеисти не познају учење Цркве, нити имају искуство Цркве. Опет, то није чудо. Сви аргументи које је изнео Протагорас су одавно пежвакани. Његово читање Старог Завета је на нивоу дечачића од 7-8 година и зато такви закључци. Шта ћемо... ја сам поставио преко 150 предавања у аудио верзији проф. др Родољуба Кубата са ПБФ-а, али нема ко то да слуша, лакше је овако... Зато имамо и секте и секташење чак и у самој Цркви. У Библију се учитава нешто што писац није ни помислио да каже. Не разумем како неко ко жви у 21. веку не може на секунду да стави прст на чело и да схвати да су неки текстови писани пре чак 3000 година, неки пре 2500 а неки пре 19 или 20 векова. Али зато треба да се познају методе и начини како се приступа тексту- ако већ хоће неко нешто да критикује или да тумачи. Али не, лакше је отићи у секту, лакше је себе заваравати да нема ништа... Опет, све је ствар слободне вље сваког појединачно... с тим што ћемо да кусамо оно што смо сами закували. У потпуности се слажем са Вама. Makyca је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 У поруци коју сам цитирао. Па кад већ прозиваш човека по питању његове вере, мислио сам да не би било лоше да се претходно сам обавестиш о томе у шта се код нас у Православљу верује, а у шта се не верује... Nisi ti to bas najbolje procitao i razumeo.Pogledaj ponovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 Uh,dobro je!!! Mislila sam da se zaista radi o nekoj jakoj sekti, ali, Bogu hvala, ovo je komicna patetika (uz cinjenicu da je pozadina "nacionalizma" zaista tuzna). Za sebe (nazalost) mogu reci da se nalazim na dnu duhovne lestvice, te da nisam podobna da komentarisem ozbiljnije teme,ali ovo…Ovo je jako plitko,a i po komentarima primecujem da ljudi ovu pricu dosta ismevaju, tako da-nema brige! Sve i da sam "poverovala" u prvu polovinu teksta, posramila bih se nakon procitanog dela o prorostvu "popa" (i to sa malim "p") Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 ima dokaza, samo treba otvoriti oci i naculjiti usi, ustvari ne treba naculjiti usi, nego ici na ispiranje usiju Олимп је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 Не очекујеш ваљда да ћу у расправи са Аписом који отворено заговара креационизам да користим исте аргументе које бих користио у расправи са Александром или неким другим искусним дискутантом и познаваоцем филозофије. Ово што сам ја написао је варијација онога што је рекао Марк Твен. Ви немате доказе да се ми заваравамо, ми немамо доказе којима се оповргава ваша тврдња, јер је логички немогуће доказати непостојање, тако да је овде превише претенциозно користити реч заваравање. Je li kako ono bese samosvesne masine su zakljucile da su stvorene ili bese ono evolucija od kalkulatora? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 Oprostite sto upadam u Vasu raspravu sa ocem Ivanom, ali, ovde sam da bih nesto naucila. Kao prvo, "filoZofija" u bukvalnom prevodu znaci "ljubav prema mraku,tmini", a "filoSofija" znaci "ljubav prema mudrosti". Iz toga proizilazi i moje misljenje da je ateizam upravo posledica neshvatanja, posmatranja samog smisla zivota "u mraku". Ako um nije voljan da bude otvoren za nesto "vise" od vidljivog,materijalnog- videcete ono sto se moze videti u mraku-nista. Isto tako nijedan dokaz ne moze biti valjan ako niste voljni da se makar potrudite da ga prihvatite kao realnst. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Ako je mudrost bezrezervno verovati u nedokazive hipoteze koje su nastale u dalekoj prošlosti kao nusprodukt evolucije i neznanja, biće mi čast da ostanem uskraćen za tu mudrost. Sve se na kraju svodi na materiju i energiju. A sta je to "na kraju"? U cemu je poenta zivota? Koji je smisao zivota i stvaranja? Sta ce vredeti (recimo) Teslin trud u 843. veku kada covecanstvo bude zaboravilo da je postojalo vreme kada nije bilo struje? Da ne pominjem onda ulogu "malog" coveka (npr.domara)… I sta vredi Tesli to sto mi znamo ko je on? (ako je zaista mrtav,nema ga? Sta onda vredi bilo ciji trud i zalaganje? Cemu sve to? Veoma me zanima Vas stav o tome… Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Протагорас као атеиста не сагледава личност, једно конкретно људско биће, из онтолошке перспективе. Бар сам такав утисак стекао. Зато, није битно што умире конкретна личност, један човек (па било ко да је- Тесла, Тоше, Луис...), битно је оно што иза њега остаје... ...Али у томе је највећа замка и највећа трагедија. Шта ја имам од тога ако сутра неко прозбори коју лепу о мени, ако мене нема? Шта има Тоше од тога што га данс људи хвале како су му добре песме ако њега нема? Одговор на ово питање даје православна теологија коју Протагорас све време жели да сведе на причу Оца Јоила (мислим да протагорас њега сања ноћу), а заправо и сам о. Јоил не размишља из перспективе Протагораса. Појава секти настаје зато што људи данас желе све "на изволте" и експресно брзо, а уз то и делотворно. Зато се окрећу појединци сектама (који нуде такав концепт), врачарама, надрилекарима... а иза свега тога стоји ништа друго но још једна дубља и мрачнија смрт. Смрт у смрти. Apis and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Протагорас као атеиста не сагледава личност, једно конкретно људско биће, из онтолошке перспективе. Бар сам такав утисак стекао. Зато, није битно што умире конкретна личност, један човек (па било ко да је- Тесла, Тоше, Луис...), битно је оно што иза њега остаје... ...Али у томе је највећа замка и највећа трагедија. Шта ја имам од тога ако сутра неко прозбори коју лепу о мени, ако мене нема? Шта има Тоше од тога што га данс људи хвале како су му добре песме ако њега нема? Одговор на ово питање даје православна теологија коју Протагорас све време жели да сведе на причу Оца Јоила (мислим да протагорас њега сања ноћу), а заправо и сам о. Јоил не размишља из перспективе Протагораса. Појава секти настаје зато што људи данас желе све "на изволте" и експресно брзо, а уз то и делотворно. Зато се окрећу појединци сектама (који нуде такав концепт), врачарама, надрилекарима... а иза свега тога стоји ништа друго но још једна дубља и мрачнија смрт. Смрт у смрти. Slazem se sa Vama, zato sam njega to i pitala. Zanimaju me i razmisljanja ateista, tuzno je koliko su oni ustvari nesrecni…Tuzno je da ljudi svoje postojanje dovode u istu "ravan" cak i sa mikroorganizmima: radjanje,razvitak,razmnozavanje,smrt... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Zanimaju me i razmisljanja ateista, tuzno je koliko su oni ustvari nesrecni…Tuzno je da ljudi svoje postojanje dovode u istu "ravan" cak i sa mikroorganizmima. Ко атеисти...или конкретни људи као протагорас? Ко је несрећан? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Ко атеисти...или конкретни људи као протагорас? Ко је несрећан? Mislim da su ateisti nesrecni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Mislim da su ateisti nesrecni. Ја мислим да имаш погрешне информације о атеистима. Атеисти се не везују на рађање, развитак, размножавање и смрт...међу њима има људи који воле, помажу, осјећају, воле музику, умјетност, науку, природу, имају хобије и све остале ствари које чине човјека, јер су и они људи. Да, они невјерују, али то их не мора чинити несрећнима. Има вјерујућих људи, изразито погубљених и несрећних, јер криво тумаче вјеру, криво се обраћају Богу и острашћени су. Ако је бити атеиста негативно, онда од њих има 10 мјеста горих, то су кривовјерујући. О људима треба судити какви су као људи, а не каквим се изјашњавају. За Бога је онај виши и једини прави суд, шта ће дати хришћанину, шта атеисти, шта сваком другом зависно како се изјаснио, и како ја као такав одживио живот. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Makyca Написано Мај 13, 2012 Пријави Подели Написано Мај 13, 2012 Ја мислим да имаш погрешне информације о атеистима. Атеисти се не везују на рађање, развитак, размножавање и смрт...међу њима има људи који воле, помажу, осјећају, воле музику, умјетност, науку, природу, имају хобије и све остале ствари које чине човјека, јер су и они људи. Да, они невјерују, али то их не мора чинити несрећнима. Има вјерујућих људи, изразито погубљених и несрећних, јер криво тумаче вјеру, криво се обраћају Богу и острашћени су. Ако је бити атеиста негативно, онда од њих има 10 мјеста горих, то су кривовјерујући. О људима треба судити какви су као људи, а не каквим се изјашњавају. За Бога је онај виши и једини прави суд, шта ће дати хришћанину, шта атеисти, шта сваком другом зависно како се изјаснио, и како ја као такав одживио живот. Nova sam ovde, a posto ovo moje "pametovanje" nije vezano za temu trudila sam se da sto krace izlozim neke stavove (iako,opet,u ovoj temi nisam trebala to da cinim), pa zato razumem zasto je pogresno svhaceno. Kao prvo, trudim se da se ophodim isto prema svim ljudima,tako da nema "e,to je negativna osoba" (osudjuj greh,a ne gresnika). Kao drugo,razume se da se ateisti vole,pomazu,itd. (normalno), cak se neki mogu okarakterisati kao vrlo pozitivni,vedri (to kazem iz svog iskustva jer se se druzim sa dosta ateisa), ali sam mislila na ono dublje,u srcu,u najdubljoj svesti-pitaju se: "cemu sve to?Lepo mi je,ali cu svakako da umrem i tad nista nije vazno", + koliku ulogu neverovanje ima u savesti coveka…Ipak je to tema o kojoj se moze danima diskutovati, ali,generalno, mislim da postoji razlika u sreci onog ko veruje i onog koji ne veruje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука