Jump to content

Веза између православаца и муслимана.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zeljko, ako si vec detektovao probleme, malogradjanstinu i primitivizam medju balkancima - kako bi ti to resio - ili mislis da su to pozitivne stvari?

Sto ne pocnes od sebe  ?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Одговори 128
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Љубав за коју национална, верска, или било каква друга припадност може бити препрека, није љубав.

• Волим 1

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Да, најлакше је о нечему причати а сам то не доживети. Оно што сада мени није јасно: хоће ли та девојка прихватити Православље или не, пошто видим да је у питању студент теологије? Ако неће, то свакако јесте препрека за свештенички чин. Ако прихвати Православље волећи тог момка и сазнајући шта је Православље, мислим да није никакав проблем.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да, најлакше је о нечему причати а сам то не доживети. Оно што сада мени није јасно: хоће ли та девојка прихватити Православље или не, пошто видим да је у питању студент теологије? Ако неће, то свакако јесте препрека за свештенички чин. Ако прихвати Православље волећи тог момка и сазнајући шта је Православље, мислим да није никакав проблем.

Подели на овим сајтовима

Једино сам приметио да су складни бракови између црногораца и маџарки , зашто је то тако немам појма али су изгледа компатибилни

hahahahahaha, koja militantna kombinacija, sve strašni ratnici i ovi i oni, zato i jesu tako kompatibilni      1000000001010

Подели на овим сајтовима

• Гости

Љубав за коју национална, верска, или било каква друга припадност може бити препрека, није љубав.

Свакако, ту нема спора ни једног тренутка, али ако је студент теологије у питању, а она неће да се крсти јесте његова препрека за свештенички чин. Е, то је сада ствар и њене љубави према њему и његовом позиву. Није све тако једноставно.
Подели на овим сајтовима

Противљење мешовитом браку јесте тоталитаризам. Све друго су обланде у које се покушава увити то зло. Историјске околности, нације и не знам шта му изнад конкретних људи и после није тоталитаран.  0102_laugh

Пази вако старозаветни пророци су били забранили мешовите бракове Јудеја са околним народима, ти то називаш тоталитаризмом а ја то називам домостројем , али и да прихватим да је то тоталитаризам опет не могу да прихватим да је то зло како ти велиш а велиш.Просто неверујем да су светитељи Божији наредили да се испуњава некакво зло.

(Да се не позивам на цара Душана који није светитељ.)

Zeljko, ako si vec detektovao probleme, malogradjanstinu i primitivizam medju balkancima - kako bi ti to resio - ili mislis da su to pozitivne stvari?

Sto ne pocnes od sebe  ?

Шта да почнем од себе ?

Ако ја јесам против мешовитих бракова , а нисам овде изнео разлоге за то нити ћу , ипак сам на крају рекао да је љубав изнад свега. Ви то очигледно никако да видите , питам се зашто, вероватно зато што сте се упецали ко сомови на реченицу да сам против мешовитих бракова и само о томе мислите занемарујући све остало што рекох, а то је тако једнострано и плитко да немам речи.Управо примитивно и малограђански, али и уско, веома уско.

Што се тиче примитивизма и малограђанштине код балканских народа, па зар треба да је доказујем ?

Можда би требао да доказујем твоју злобу јер са великом гордошћу ми постављаш глупа и цинична питања, али ајде кад си ти тако паметан реци ми шта ви атеисти радите по питању малограђанштине и примитивизма у Србији ?Осим што истима доприносите својом вулгарношћу и примитивизмом .

Подели на овим сајтовима

Ok pitanje je bilo uvredljivo, izvinjavam se - pa da probam opet da kazem sta je moj problem.

Kazes ljubav je iznad svega, i da ako se stvarno vole ni pritisci i uvrede rodbine nece biti problem. Njihova ljubav ce da ojaca i drugi ce im zavideti.

Iz tvojih usta to je tako licemerno reci, pogotovu sto si u recenici pre toga rekao da bi mesovite brakove zabranio. Zasto bi ti ljudi trebali da prolaze kroz takve muke? Ako je to nesto pozitivno sto jaca vezu ajde da se uvek tako ponasamo i prema nemesovitim brakovima.

To je dakle ono sto mi bode oci - ljudi iz mesovitih brakova treba da racunaju na to da ce morati da se sele, da trpe uvrede i otudjenja koje drugi parovi ne moraju a zasto? - pa zbog ljudi kao sto si ti - ljudi koji bi to zabranili. Ili ljudi koji bi se odrekli sina ili rodbine zbog takvog braka... Ove zakljucke ne imputiram ja tebi vec oni slede direktno iz tvog prvog posta!

Nadam se da sam bio jasniji, i otuda ono moje pitanje - Zasto ne pocnes od sebe?

A voleo bi da cujem i tvoje razloge protiv mesovitog braka - stvarne razloge a ne pritiske spolja. Jer moje iskustvo ( a ocigledno zivimo u razlicitim sredinama) sa takvim brakovima u mojoj porodici i medju prijateljima je da to nije preterano bitan faktor za uspesnu vezu...

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Не схватам православца који хоће да се ожени муслиманком.

Због лепоте њеног тела и душе, због њеног карактера, због нарави и склоности, због њених талената и интересовања, због...чега???

Православац жели да се са муслиманком, која се клања Алаху, венча у православном храму светом тајном венчања?Да венчању поред његових родитеља присуствују и њени који су муслимани? Да му муслиманка роди децу? Да му спрема и заједно са њим слави славу, Васкрс, Божић и дочекује госте? Да му васпитава децу као православце?Да...ма, бесмислено је наводити ствари које су јасне откад постоји православље. 7896634

Не разумем шта неко види у томе да његов партнер из љубавне везе одбаци веру коју исповеда, конкретно ислам, само због тога јер хоће да живи са њим-православцем у браку.

То је, као, нешто велико, значајно, шта ли...?

:krstix:

Па, о чему ми причамо, браћо...?

Отац Иван савесно подсећа неупућене да је то препрека за свештенички чин, а овде неки часте саговорнике ''комплиментом'' о глупости, а други постављају дијагнозу тоталитаризма...због неодобравања мешовитог брака православца са муслиманком... bangin

Е, великог ли проблема... 0442_feel

А, шта мислите, браћо, да одете мало до оних Срба православаца доле на барикадама у Рудару, Брњаку, Зупчу...па да мисионарите мало и да им објасните како треба да одобравају мешовити брак између православца-студента теологије који треба једног дана да им крсти будућу децу и муслиманке...

Ја вас не разумем.

Можда ће они доле на барикадама боље разумети.

Подели на овим сајтовима

Teska tema....Teska za odkuckati dva tri posta.Sa islamske tacke gledista stvari stoje ovako : Musliman se moze ozeniti sa pripadnicom druge vere,ali da je Hriscanka ili Jevrejka.Deca se vaspitavaju u islamskom duhu.Zena nije duzna da menja veru,s tim da ako zeli da ispoveda svoju,suprug je u obavezi da joj taj uslov ispuni.Siguran put u Crkvu,i slicno.Sa druge strane,muslimanka se ne moze udati za inoverca iz razloga tog sto ne postoji jasno definisan stav drugih vera po pitanju njene verske slobode.Tj,prepusteno je na odluku supruznika.....da ne bude zabune,ja nista nemam protiv mesovitih brakova.Meni samom je majka Srpkinja.Ja licn ,jesam svedok dolazaka muslimanki u dzamiju,koje su u braku sa pravoslavnima,i svoje verske potrebe ispunjavaju bez problema....a ima i drugacijih slucajeva.Na kraju krajeva,ljudi sami odlucuju,i neka im...njihovo je pravo odluke.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Овде је специфичан случај, случај студента теологије који на коцку ставља будући свештенички чин јер ако она није православна како може да буде попадија? Ако је свештеник духовни отац онда је попадија духовна мајка парохије. Зато је овде веома незгодна ситуација. Кажем, ако она њега воли, заволеће и његов будући позив и његову веру и ако се крсти у православној Цркви неће бити препреке за свештенички чин са те стране. Имамо много примера где девојке будућих свештеника нису биле крштене док се нису одлучиле на удају за будућег свештеника и данас су најбоље попадије, прави светионици вере на парохији.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...