Пајко Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 Чини ми се да у животном окружењу већине нас који живимо овде у Србији има мало више српкиња него Срба,тако да...паметном доста. 0212_rolleyes 138999 138999 138999 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zupa Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 То уопште није тачно. Постоје људи, и ја их знам који су вјенчани у Цркви, и врло брзо су се развели. Постоје људи који су само грађански вјенчани и имају врло стабилан брак. Da slažem se, nažalost većina današnjih brakova koji su Crkveni, Crkveni su samo u deklarativno-formalnom smislu. A da li su zaista u punom smislu te riječi supružnici koji su se vjenčali u Crkvi istinski podražavaoci Hrišćanskog braka, koji ne podrazumjeva samo da se ode u Crkvu, vjenča, uzme vjenčani list, i za sva vremena zatvori iza sebe vrata Crkve, nego da u toku čitavog tog i takvog braka budu živi organizam Crkve Hristove, pričasnici Tijela i Krvi Gospoda Isusa Hrista, u neprestanoj zajednici sa Hristom kao glavom Crkve i braka koji proizilazi iz sane suštine Svete tajne braka. To je suština i takav brak je čvrst i osvećen Gospodom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 Što se tiče ljudi koji deklarativno drže do vjere , oni baš i nemare za onim što vjera kaže po tom pitanju. Puno je takvih koji su ušli u brak sa pripadnikom druge vjeroispovjesti. Da li je moguće da takav brak uspije.Moguće je sigurno ali su daleko veće šanse da takav brak padne nego brak kada se dvoje uzmu koje pripadaju istoj vjeri. Muslimanka koja ne drži do vjere svejedno je njoj u početku bitno je da ga voli. Ali vremenom kada počnu godine dolaziti djete se nađe ime djeteta, džamija ili crkva, bajram ili božić, njegovi žele da ona postane krščanka, zatim hrana koju sprema.Sve su to pitanja koja takve supružnike očekuju.I nemali broj je slučajeva da ovakvi brakovi padnu na ovome ispitu. A stav islama kao vjere jeste da je takav brak zabranjen muslimanki. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 А дозвољено је муслиману да ожени хришћанку... Па зар неће доћи до истих проблема у том браку? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Јесу ли грех везе и бракови између православаца и муслимана? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Mislim da smo imali teme na sajtu posvećene ovom problemu, ne vidim zašto bi bio greh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Тема спојена.... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 А дозвољено је муслиману да ожени хришћанку... Па зар неће доћи до истих проблема у том браку? Ne, to se odnosi na ono shvatanje Kurana i islama da je žena manje vrijedna i da će se ona automatski utopiti u muškarčevu vjeru. Muslimanu je čak plus da preotme jednu dušu iz druge vjere, jer će ona "radjati vjernike". Dok kod Jevreja ima duboko poštovanje žene, i pravovjerni je i Jevrejin samo ako je (i) majka Jevrejka. Samo je malčice drukčije u praksi koliko sam primijetila u Bosni - Srbi su ti koji se utapaju, bez obzira na pol, lakše se odriču svoje vjere bilo muškarac, bilo žena. Ako je muškarac katolik ili musliman, onda ide po muškom prvenstvu. Ako je Srbin - u većini slučajeva nema govora da će njegovo imati prvenstvo, nego ženina vjera i običaji dobiju prvenstvo. (To je zbog toga što od tri vjere u Bosni, najmanje su pravoslavci zagriženi za svoju, iako sad nakon rata ima više nacionalizma, nego što bi to bilo poštovanje svoje vjere, kod nas Srba Bosanaca). Iz bračne veze sa muslimankom, čak i ako se nadjenu hrišćanska ili neutralna imena, djeca nisu krštena, i slave se ili vjerski praznici obe vjere -formalno- ili nikakvi. A katolici Hrvati u Bosni su vrlo isključivi, oni neće ni to "muško" pravo, vrlo teško stupaju u vezu sa ženom pravoslavkom(mnogo je jače protivljenje okoline) i mislim da mnogo više paze na čistotu vjere i poštovvanje vjerske tradicije te su mnogo izbirljiviji od Srba i da vrlo rijetko stupaju u brak sa muslimankom (i prije rata, a kamoli sad). lab_man је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SlobodanB Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 Прочитао сам многе одговоре и нисам изненађен у опште како су се неки скоро побили овде и на крају и удаљили од теме. Шта је мисао нас грешника на ову тему а то је да дотични студент не може постати свештено лице ако ступи у брак са дотичном муслиманком исто као што не би могао постати свештено лице ако би оженио неку другу која такође не би била православне вере. Вера не спречава брак, спречава њега да постане свештено лице. Е сада да ли црква има права у томе или не, то је ствар дискусије, црквени закон као и правила је донео човек својом мисли коју су други прихватили, што не мора да значи да је тај закон ваљан. На крају, Бог наш, Отац, створио нас је као људе а не као нацију, зато требамо да се поштујемо сви на свету и волимо. Господ наш Христ нам је донео реч, показао љубав, страдао за нас све колико нас има, учио нас да смо деца Бога, да нас све истом јачином воли, и да не дужим даље да би ми грешници шта? поделили се међу собом, изгубивши своју личност, да би од једнакости пред Богом ми правили разлике у нацијама, да би ми поделили веру Светих на делове па после на ко зна колико још делова? Ја јесам грешан, јесам националиста али онај који поштује свакога а своје не да. А да ли би ја грешан ушао у брак са женом друге религије? Да ушао би, али само ако би поштовала моју веру, ако би ме подржавала у мојој вери, и наравно ако би нам Господ Бог подарио децу да старамо, да их не одвраћа од православља што је за мене једина вера на свету. Ислам је религија, Римо-каталичанство је религија као што и много других религија данас имамо. И јос само да напоменем РЕЧ ГОСПОДА ЈЕ ИСТИНА, а не мишљење неког грешника (човека уопштено) и мене првим међу њима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука