Nina 777 Написано Октобар 5, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2014 Може ли неко да (ми) објасни шта је тачно пијетизам. Никако да скапирам. Хвала унапред. pijetizam bi bio jedna pretezno emotivna poboznost, sa nedostatkom umnog sagledavanja, kriticnosti i rasudjivanja, prenaglasavanje religioznih osecaja, sto moze da dovede do pogresnih uvida i uvodjenja u duhovnu zabludu/prelest. Patetika je takodje jedan pretarano naglasen emotivni aspekt zivota sa nedovoljnom usaglasenoscu sa razumnim pristupom stvarnosti ispunjen sladunjavom nestvarnom sentimentalnoscu. Ja sam ipak misljenja da nasem vremenu jako fali srca, nasih stvarnih emocija, jako mnogo ljudi je emotivno tupo, a srcem covek ipak najbolje vidi..i posebno oni kojima to nedostaje ne bi bilo lose da polako pustaju svoje srce, makar upadali u sentimentlnost, pa se posle vadili iz te krajnosti...srce ima naslage, ali kada se skine jedna po jedna dodje se do sustine, a Bog se srcu otkriva. Zato je emotivno skolovanje veoma vazno, od detinjstva, a ko te lekcije nije naucio detinjstvu mora kasnije da se edukuje. I mislim da se upravo zbog ovog savremenog problema ljudi brane od onih koji otvoreno pokazuju osecanja u izrazavanju unutrasnje stvarnosti i odnosa prema ljudima oko sebe, ponekad mozda i nesvesno nepravedno nazivajuci takve izraze romanticnim, pateticnim. Veoma je vazna dobra ravnoteza izmedju emocija i razuma u percepciji stvranosti i srca duhovnog i uma u percepciji duhovne stvarnosti da se ne bi upalo u pijetizam i patetiku. Sanja Т., arizan, Дијана. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
arizan Написано Октобар 5, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2014 @Наташа Хвала теби на твом виђењу Цркве и на твојој искрености . Слажем се са тобом, осим по питању начина на који треба мењати ствари у Цркви. То што сам рекао да ми је Црква као други дом не значи да за неке лоше ствари у њој не знам или нисам чуо. Нисам мислио да треба да набијамо главу у песак и затварамо очи пред недостацима. Напротив! Ради се о томе шта и како радити да би стање било боље. И ту бих се сложио са Дијаном. Хоће ли стање у Цркви да се побољша тиме што ће се о недостацима причати по форумима или у јавности? Неће. Такве расправе, углавном, не мењају ништа, јалове су, немају резултата и ствари остају исте. О ономе што није добро треба причати у својој парохији, како је већ тамо договорено. Треба поправљати своје локалне заједнице. А да би наша реч имала тежину, потребно је да будемо неки ауторитети. А то се постиже тако што човек најпре себе усавршава и изграђује и својим примером и делима сведочи оно што вербално проповеда. Ако неко жели да Црква буде боља за 5 цм, онда он нека буде бољи за 5 цм (да парафразирам један потпис). Дакле, потребно је да свако од нас уради све што је до њега/ње у домену личне одговорности. Ово је оно што је потребно. Да ли је то довољно... то не знам. Мислим да јесте. А ако није, нека ме неко исправи. @ Сања Т. Хвала и теби на отворености , дакле Наташа и ја нисмо усамљени. Тако да.... раздвојеност не мења ствари Данче*, Nina 777, Дијана. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Октобар 5, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2014 the best answer, close the topic. (ovaj iznad) 8086.gif Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 5, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2014 @Наташа Хвала теби на твом виђењу Цркве и на твојој искрености . Слажем се са тобом, осим по питању начина на који треба мењати ствари у Цркви. То што сам рекао да ми је Црква као други дом не значи да за неке лоше ствари у њој не знам или нисам чуо. Нисам мислио да треба да набијамо главу у песак и затварамо очи пред недостацима. Напротив! Ради се о томе шта и како радити да би стање било боље. И ту бих се сложио са Дијаном. Хоће ли стање у Цркви да се побољша тиме што ће се о недостацима причати по форумима или у јавности? Неће. Такве расправе, углавном, не мењају ништа, јалове су, немају резултата и ствари остају исте. О ономе што није добро треба причати у својој парохији, како је већ тамо договорено. Треба поправљати своје локалне заједнице. А да би наша реч имала тежину, потребно је да будемо неки ауторитети. А то се постиже тако што човек најпре себе усавршава и изграђује и својим примером и делима сведочи оно што вербално проповеда. Ако неко жели да Црква буде боља за 5 цм, онда он нека буде бољи за 5 цм (да парафразирам један потпис). Дакле, потребно је да свако од нас уради све што је до њега/ње у домену личне одговорности. Ово је оно што је потребно. Да ли је то довољно... то не знам. Мислим да јесте. А ако није, нека ме неко исправи. @ Сања Т. Хвала и теби на отворености , дакле Наташа и ја нисмо усамљени. Тако да.... раздвојеност не мења ствари @ Arizan, razumem tvoje polaziste, a i sa Dijanom sam pricala na ovu temu, cak i u PP, mogu da kazem hvala jer ste iskreno izneli vas stav. Naravno da ga uzimam u obzir i da cu razmisliti, ono sto mogu da kazem jeste da se ja ne slazem sa tim da o problemima ne treba javno govoriti, mislim da treba, ali da to ne treba raditi na jedan ogradjujuci, diskreditujuci i ponizavajuci nacin za svoju Crkvu. Konkretno na forumu ima dosta ljudi sirom SPC,ponekad u parohiji ne mozes da nadjes istomisljenike, i takodje dobijas priliku kroz diskusiju sa drugima da proveris svoj stav, da ga oblikujes na pravi nacin, da bi kasnije to mogao da primenjujes i siris dalje, ako verujes u istinistost toga za sta se boris. Sto se tice kritika spolja(cak i zlonamernih), i tu treba dati neki odgovor, ako smo odgovorni. I naravno da sve ovo podrazumeva rad na sebi i rad u konkretnoj svojoj parohiji, to se nikako ne iskljucuje. Ljudi su prosto razliciti, neko resava problem na ovakav nacin neko na drugaciji, i neka svako deluje prema svojoj prirodi, meni je moj nacin blizak, i moje iskustvo mi je pokazalo da su se stvari menjale na ovakav nacin, i to vrlo konkretno. Sto se tice autoriteta, za mene ga ima onaj kroz koga se u datom momentu projavi Istina, i uvek kada je Istina stajala iza mene, imala sam puno snage da istrajem, i to ne zato sto sam ja jaka, vec zato sto je Istina jaka, svaki drugi autoritet koji neko ima je relativan spram ovog. Imala sam potrebu da objasnim svoj stav, ali ponavljam drago mi je da cujem i drugacije misljenje. nana, arizan and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Октобар 9, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2014 ... Bas sam pre neki dan slusala predavanje vladike Porfirija...on kaze, hriscanima je zajednicka ljubav, eto kao sto je nekima zajednicko da vole tenis, ili imaju isti stav o uredjenju drustva, ili isti muzicki senzibilitet, tako su hriscani isti po ljubavi, iste su im duse koje su senzbilisane na ljubav I to im je najvaznija vrednost,...tako otprilike kaze vladika, evo to je ovo predavanje, ako neko nije slusao, jako je lepo... https://soundcloud.com/beseda/predavanje-2014-03-27-vladika CRKVA je kada ja vise nisam samo ja, vec kada ja postajem i ti, I kada ja postajem mi! :) Никако да захвалим, предавање је предивно. Више пута ћу ја ово преслушати у будућности. Има ширину, која нам је веома потребна. Препорука за слушање. 8086.gif Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 9, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2014 "Ако је Бог љубав - Црква су они који воле". Отац Дарко Ђого ме је цитирао на својој фејсбук страници и тиме ме обавезао да макар мало објасним ово, а да пробам да не будем преопширан (као обично) и досадан.Црква су они који воле и који разумеју - зато што љубављу знају. Против мржње и греха боре се пре свега љубављу. Ако се нечему супротстављају, прво чине све што могу да разумеју то што их изазива на борбу. Све док макар у извесној мери не почну да разумевају своје непријатеље - боље је да се и не упуштају у борбу. На путу ка томе да воле и своје непријатеље, морају да науче да у Христу воле себе (значи не све од себе јер и није све баш од нас) да воле ближње, своју црквену породицу, своју природну породицу, своје суседе, људе са којима заједно раде, своје село, свој град, свој народ и наравно - цело човечанство. Па и непријатеље. Трудећи се да волимо Христа, научимо се како да било кога и било шта заиста волимо. И како да разликујемо оно што остаје у вечној љубави и оно што је болест, оштећење свега доброг што је Бог створио, а против чега се боримо јер се борити морамо. Кад свет поново почне да нас види пре свега као људе који воле - онда ћемо добити путоказе и ширење Цркве. Црква као мистични организам, сачињен од Бога и људи који воле, има своје шансе за нову мисију у овоме свету.Док нас виде као мудријаше или ускогруде самопрокламоване праведнике, као круте моралисте - мале су шансе и за ширење Цркве које нам је Христос оставио у задатак, али и за смислено испуњавање позива који нас је у Цркву довео. Љубав се показује делима али и начином на који се једни другима и свету обраћамо. Хвала оцу Дарку који ме је подсетио на најважније. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205209231218705&set=a.3732020747439.172978.1483648280&type=1&theater Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 9, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2014 Никако да захвалим, предавање је предивно. Више пута ћу ја ово преслушати у будућности. Има ширину, која нам је веома потребна. Препорука за слушање. 8086.gif Bas mi je drago da ti se dopalo Sanja, i ja sam ga dva puta preslusala Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 To je ono što kaže sveti Nikolaj Kavasila - Ti za Drugog ne možeš učiniti ništa više od svog života u Hristu Tumaralo., Панарет, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 To je ono što kaže sveti Nikolaj Kavasila - Ti za Drugog ne možeš učiniti ništa više od svog života u Hristu wauuuuuw..u samo par reci, bukvalno sve receno Sanja Т. and Rassoban је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Crkva je danas postala kao što brat Abu reče jedno veliko preduzeće, s tim što kad dobiješ otkaz u običnom preduzeću nemaš tolikih posledica po svoj egzistencijal, koliko imaš u Crkvenom preduzeću ako si potkopao neke autoritete, ili stao na žulj određenim "teolozima" i "duhovnicima"....Kako vrijeme prolazi vidim da Crkveni aparat gubi svoj smisao i da je Crkva još u ranijim vremenima postala jedan vješto smišljeni mehanizam za manipulaciju koji se zakrilio plaštom kanona ....ali eto opet Bog gleda sve sa neba.... Јефимија Крунић, arizan, Viktor Ljvovic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Crkva je danas postala kao što brat Abu reče jedno veliko preduzeće, s tim što kad dobiješ otkaz u običnom preduzeću nemaš tolikih posledica po svoj egzistencijal, koliko imaš u Crkvenom preduzeću ako si potkopao neke autoritete, ili stao na žulj određenim "teolozima" i "duhovnicima"....Kako vrijeme prolazi vidim da Crkveni aparat gubi svoj smisao i da je Crkva još u ranijim vremenima postala jedan vješto smišljeni mehanizam za manipulaciju koji se zakrilio plaštom kanona ....ali eto opet Bog gleda sve sa neba.... Ipak Crkva je mnogo mnogo mnogo vise od toga...to su samo flekice, i oziljci koji ce da isceznu... 6. Ja javih ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta; tvoji bijahu pa si ih meni dao, i tvoju riječ održaše. Psal. 22, 22. Isa. 8, 18. 7. Sad razumješe da je sve što si mi dao od tebe. 8. Jer riječi koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od tebe iziđoh, i vjerovaše da si me ti poslao. 9. Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svijet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji.1.Jov. 5, 19. 10. I moje sve je tvoje, i tvoje moje; i ja se proslavih u njima. Eto nas nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Vidim da me ne razumiješ, ali i ne krivim te...polako ima vremena...djeluješ još kao neofit sto se tiče svega ovoga... Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Vidim da me ne razumiješ, ali i ne krivim te...polako ima vremena...djeluješ još kao neofit sto se tiče svega ovoga... davno sam ja bila neofit, pa prosla to sto ti pricas i sad sam ponovo podetinjila ne, stavrno razumem, pisali smo i u temi, na zalost sve je to tako, ali ima dalje.. ima i bolje za VIP članove : ) stado malo, ali odabrano Sanja Т., Данче* and nana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 ali ima dalje.. ima i bolje za VIP članove : ) stado malo, ali odabrano pa ne znam koliko njih iz stada ima VIP kartice Лазар Нешић, nana and Nina 777 је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Црква је бања за дух. Ненад Р., Kaludjerovic Sreten, Nina 777 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука