Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

ako ja napravim dete (dakle, za potrebe primera, uslovno receno uvedem ga u postojanje) i u nekom dobu kada moze da razume kazem mu: vidis ovaj luster, uticnicu,....prozor, ja ih jesam napravio ali ti nemoj da se igras na njema (npr na prozoru) jer ces poginuti, a dete to ipak uradi i pogine, odakle onda zakljucak da sam ja tvorac zla time sto sam napravio kucu i dete?

dakle Bog nije stvorio dva puta nego jedan koji je ispravan

a mi mozemo poci i drugim...to je fakat

Мало банализујеш ствари, али да, ти си направио ствари које могу да га убију. Исто тако си га упозорио да се склања од тих ствари. Ако те послуша, знаћеш да је добро васпитано дете. Ипак, зло се не може баш упоредити са прозором и утичницом.

Значи ипак постоји други пут којим можемо поћи? Ко га је створио ако не Бог? Зар постоји други Творац осим Бога?

Није ми јасно како тако лако прелазите преко јасних стихова из Библије које сам навео који сведоче да је Бог створио и добро и зло. То је као неко селективно слепило.

potrebna je bujna masta a pre svega tendeciozno natezanje (da je svoj stav ispravan) pa da se iz primera gde covek zeli i pravi samo dobro (kuca dete vaspitanje...) izvuce zakljucak da je taj isti covek ustvari tvorac zla. po toj i takvoj logici (ako ona uopste postoji) mozes dovesti u vezu sve sto ti padne na pamet....

steta sto je banovan zabavan je u svojim pokusajima...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Kako je pinhas lako banovan...

Istina da je pisao nepravoslavno, ali ima određenih ljudi koji vređaju pa ima se ni ne zapreti.

Šta kad ateisti zbunjuju hriŠćane, onda niŠta...

Hm. Ovo viŠe izgleda kao da se Aleksandar uvredio pa je odmah posegnio za banovanjem.

Ako je takva stroga kazna za upućivanje na maksimalno nepravoslavne stavove, onda bi se takva kazna trebala primenjivati na sve članove jednako.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Albert%20Ajnstajn.jpg

Једног дана професор на факултету је одлучио да са студентима започне расправу. Питао је:

- Да ли је Бог створио све што постоји? Студенти су у глас рекли да јесте.

- Баш све? - питао је професор.

- Да, све - био је одговор студената.

- У том случају, створио је и зло, зар не?

Јер, зло постоји - рекао је професор. Студенти су заћутали, нису имали одговор на то питање. Професор је био одушевљен јер је показао да је вера само мит.

Одједном, један студент је подигао руку и питао:

- Могу ли ја нешто Вас да питам, професоре?

- Наравно - одговорио је професор.

- Да ли постоји хладноћа?

- Наравно, колега. Зар никад нисте осјетили хладноћу?

- Заправо, професоре, хладноћа не постоји! Према ономе што смо учили из физике, хладноћа је одсуство топлоте. Може се само посматрати да ли објекат има и да ли предаје енергију и своју топлоту на друге објекте. Без топлоте, предмети су инертни, не реагују. Значи хладноћа не постоји.

Ми смо створили термин ХЛАДНО да бисмо објаснили одсуство топлоте.

- А тама? наставио је студент.

- Она исто постоји - рекао је професор.

- Опет грешите, господине. Тама је потпуно одсуство светлости. Можемо проучавати светлост и осветљење, али не и таму. Николсова призма показује мноштво различитих боја на које се светлост разлаже у зависности од таласне дужине. ТАМА је термин који смо ми створили да објаснимо потпуно одсуство светлости.

И коначно, студент је питао:

- А зло, професоре, да ли постоји зло? Професор је ћутао.

Студент је наставио:

- Бог није створио зло! Зло је одсуство Бога у човековом срцу, оно је одсуство љубави, човечности и вере. Љубав и вера су као топлота и светлост. Они постоје. Њихово одсуство доводи до зла.

Сада је професор умукнуо. Студент се звао Алберт Ајнштајн.

Преузето из: ''Светосавског звонца''

манастир Клисина

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Na stranu poenta price, valjda je svima jasno da je ovo urbana legenda.

Nigde u ajnstajnovim biografijama ne postoji nista slicno, a izneti stavovi 'deteta' nemaju veze sa Ajnstajnovom religioznom misli, koji je odbacivao personalnog Boga.

"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."

On je ni kriv ni duzan, tu ubacen verovatno zato sto je neko koga ljudi automatski povezuju sa znjanjem i mudroscu, pa da prica dobije na impaktu.

A inace sam primetio da muslimani mnogo vole da neke poruke obaviju u oblande ovakvih pricica... gde bistri ucenik podkopava nadmenog ateistu (nekad i hriscana) - Eniz ih je izbacivao puno :) .

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Зло не постоји (у онтолошком смислу), али је глупост коначно ипостазирана:

karleusa2.jpg

Подели на овим сајтовима

Au sqny al mi pobrka lončiće, Ajnštajn, muslimani, hrišćani, ateisti :D Dobro, hvala na informaciji, ali kako god okreneš, ovo jeste interesantno, meni bar :)

Pa ne svidja mi se oblanda, ali poenta jeste interesantna :)

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

Лепа је прича, али јесте легенда. Алберт је био нека чудна врста агностика где је појам "Бог" користио више као неку метафору ту и тамо.

Има једна лепа књига коју сам читао као школарац - "Мој поглед на свет" где може да се види доста о томе како је размишљао.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Лепа је прича, али јесте легенда. Алберт је био нека чудна врста агностика где је појам "Бог" користио више као неку метафору ту и тамо.

Има једна лепа књига коју сам читао као школарац - "Мој поглед на свет" где може да се види доста о томе како је размишљао.

Ajnstajna po potrebi prihvataju, a po potrebi odbacuju i vernici i nevernici (kad su na dnevnom redu glupa prepucavanja)... bio lik svoj covek :)

Подели на овим сајтовима

E sad si me zaintrigirao, gde da nađem knjigu, ima negde na netu?

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Зло не постоји (у онтолошком смислу), али је глупост коначно ипостазирана:

karleusa2.jpg

Glupa i ruzna... stvarno nema srece :)

Подели на овим сајтовима

Е, па не знам стварно... Вероватно има негде да се купи, ја сам је читао пре интернета. Биле су две књижице "Мој поглед на свет" и "Моја теорија" ако се добро сећам.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...