Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Blazenopocivsi Patrijarh Pavle je promenio nesto u vezi ovoga, ne znam gde da nadjem ali cu reci po secanju...pre ove njegove inicijative da je tako nazovem....deca koja su se krstavala a roditelji im nisu bili vencani u crkvi su se upisivala u knjige krstenih kao vanbracna...+Pavle je to izmenio i sada se upisuje da su to deca iz svetovnog braka.

Svestenici ovde neka me isprave ako ovo nije tacno.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Узгред,да додам. Овакви поједини либерални ставови преосвећеног +Порфирија у свет дају своју слику ; 11. монаха из манастира Ковиљ је напустило своје завете и оженило се.

Slava BOGU !!!  ;)https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0442_feel.gif 0110_hahaha 0110_hahaha kolo2 joooj:) 0442_feel 0442_feel 0442_feel Najvise volim kad cujem da se monah ozenio !!!!! Radjajte se i mnozite i napunite zemlju ! To ne znaci da je Vladika Porfirije liberalan nego da ih je naucio da spoznaju Ljubav na malo siri nacin !

Izuzetno postujem monahe i monahinje koji ostanu u manastaru i svaka im cast na tome ali zaista volim da cujem i ovakve primere

Подели на овим сајтовима

Узгред,да додам. Овакви поједини либерални ставови преосвећеног +Порфирија у свет дају своју слику ; 11. монаха из манастира Ковиљ је напустило своје завете и оженило се.

Slava BOGU !!!  0442_feel crvenilo klapklap 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0442_feel Najvise volim kad cujem da se monah ozenio !!!!! Radjajte se i mnozite i napunite zemlju ! To ne znaci da je Vladika Porfirije liberalan nego da ih je naucio da spoznaju Ljubav na malo siri nacin !

Izuzetno postujem monahe i monahinje koji ostanu u manastaru i svaka im cast na tome ali zaista volim da cujem i ovakve primere

Ја највише волим да чујем када су се двоје младих оженили/удали - ступили у брак.

Сасвим је ненормално рећи да је добро за монаха КОЈИ ЈЕ ДАО 3. ЗАВЕТА Богу,да се ожени !?!

Имати мишљење да је то нешто лепо и нормално граничи се са озбиљном прелешћу.

У реду је када искушеник напусти манастир и ожени се. Али рећи за једног монаха да је његов такав поступак исправан (и "на славу Богу" !!??),који је положио завете пред Богом,је крајње неправославно и очајно.

А нешто  врло битно је то да се не смемо износити Заповести Божије на болестан и неправославан начин и стављати их у контекст исправности,тамо где се Свети Завети који су дати истом том Богу нарушују. Иначе, те заповести се НЕ односе на оне људе који су се одрекли света и заклели пред Богом на ДЕВСТВЕНОСТ,НЕСТИЦАЊЕ И ПОСЛУШНОСТ.

Заповест : "Рађајте се и множите и напуните земљу" ,значи да двоје људи треба да имају најмање 3. деце. Ко има двоје деце није испунио целу заповест,већ само пола - "Рађајте се" .

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости

Brate covek daje zavet BOGU ali mu BOG HRISTOS i tada ne oduzima SLOBODU ! Mi neznamo zasto je neko otisao u Manastir i nemamo prava da osudjemo jer to uvek licna odluka coveka i samo taj covek i BOG znaju zasto neko postupi ovako ili onako !

Manastir nije kazamat iz koga nema izlaza nego mesto duhovnog podvizavanja i uzrastanja a to isto moze i brak da bude !

HRISTOS nije rekao da se ljudi mnoze matematicki kroz prirodni prirastaj nego da stvaraju nesto novo da budu kreatori a da li ce neko da ima 1 ili 5 dece to zavisi od vise okolnosti !

Apostol Petar koji je rekao da ce uvek da sledi HRISTOSA ,3 puta ga se odrekao a posle toga je jos srcanije i hrabrije propovedao veru Njegovu i sirio Radosnu vest ovim svetom !

Подели на овим сајтовима

Brate covek daje zavet BOGU ali mu BOG HRISTOS i tada ne oduzima SLOBODU ! Mi neznamo zasto je neko otisao u Manastir i nemamo prava da osudjemo jer to uvek licna odluka coveka i samo taj covek i BOG znaju zasto neko postupi ovako ili onako !

Manastir nije kazamat iz koga nema izlaza nego mesto duhovnog podvizavanja i uzrastanja a to isto moze i brak da bude !

HRISTOS nije rekao da se ljudi mnoze matematicki kroz prirodni prirastaj nego da stvaraju nesto novo da budu kreatori a da li ce neko da ima 1 ili 5 dece to zavisi od vise okolnosti !

Нико овде није рекао да Бог било ког тренутка одузима слободу човеку.

Ми не знамо зашто је било ко отишао у мананстир и немамо права да осуђујемо било кога. Овде нико никога не осуђује. Дозвољено је расудити и расуђивати о неким стварима.

Непотребно је сад причати неке друге приче,када је мало пре у Твојој поруци написан један апсурд који је "поткрепљен" са Божијом Заповешћу ("Рађајте...").Тачније речено Божија заповест и Божији благослов је злупотребљен против другог Божијег благослова.

Рећи "слава Богу" што су се МОНАСИ оженили,јер ништа друго до величање људског ПАДА и нарушавања Светих Завета. Верујем и сматрам да ниси свестан шта си у прошлој поруци написао и да ћеш преиспитати своје мишљење. Мени не смета много,али надам се да друге неће саблазнити.

Сваки човек као слободно биће прихвата подвиг монаштва или брака. Нико никог не тера ни на један пут. Оба пута су по спасењу једнака,јер је Јеванђеље једно. Зато у монаштву постоји период искушеништва. Али када дође време Пострига и када се Постриг учини,онда се пад,то јест,враћање у свет,не сматра лепим гестом (и на "славу Богу" како си горе написао ?!? ),већ ЖАЛОШЋУ и срамотом.

Зато погледај како изгледају и како се дају монашки завети,па сам просуди,каква је туга када их човек наруши : Манастир Сопоћани - монашење (1/3)

Подели на овим сајтовима

Apostol Petar koji je rekao da ce uvek da sledi HRISTOSA ,3 puta ga se odrekao a posle toga je jos srcanije i hrabrije propovedao veru Njegovu i sirio Radosnu vest ovim svetom !

Свети Апостол Петар није прекршио никакве завете.

А и да јесте,тај догађај у Цркви се наводи као нешто тужно и жалосно ( а истовремено као и утеха и оснажење ради нас грешних и ради нашег покајања),а не као нешто лепо и радосно.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Али када дође време Пострига и када се Постриг учини,онда се пад,то јест,враћање у свет,не сматра лепим гестом (и на "славу Богу" како си горе написао ?!? ),већ ЖАЛОШЋУ и срамотом.

Brate ko smo mi da prosudjemo da li je to zalost i sramota sto neko nije izdrazao u manastiru ! Dok god covek dise ovde na zemlji ima vremena da se popravi i da napreduje u odnosu prema BOGU ! Mozda ce taj covek kada se vrati u svet da jos lepse svedoci HRISTA svojim komsijama i prijateljima a mozda i propadne ali to nije na nama da  prosudjujemo vec na BOGU !

Подели на овим сајтовима

Али када дође време Пострига и када се Постриг учини,онда се пад,то јест,враћање у свет,не сматра лепим гестом (и на "славу Богу" како си горе написао ?!? ),већ ЖАЛОШЋУ и срамотом.

Brate ko smo mi da prosudjemo da li je to zalost i sramota sto neko nije izdrazao u manastiru ! Dok god covek dise ovde na zemlji ima vremena da se popravi i da napreduje u odnosu prema BOGU ! Mozda ce taj covek kada se vrati u svet da jos lepse svedoci HRISTA svojim komsijama i prijateljima a mozda i propadne ali to nije na nama da  prosudjujemo vec na BOGU !

Брате мој,мешаш појмове. Нигде нисам написао да ми треба да просуђујемо,већ -  РАСУЂУЈЕМО. Расудити и просудити,осудити - су две тотално различите ствари. Никога не осуђујемо,већ причамо у глобалном смислу шта значи када монах напусти завете. Не да ли ће тај човек бити бољи у свету него што је био у манастиру. И мислим да смо скренули скроз са ове теме и треба да се на њу вратимо

Подели на овим сајтовима

Љубав, није само именица која се користи током говора или писања, јер би се као и неке друге именице излизала, истрошила, па би самим тим настале некакве друге речи који би имале исто значење. Како знамо да љубав нема своју "замену", то нам на још један начин потврђује да са својих само пет слова представља неограниченост, неописивост, непотрошивост, савршеност, разумевање, прихватање, истрајавање... и могли би наводити још много тога, што нас тера на подсећање, где ли смо већ чули све те описе саздане у једној речи, а као одговор ћемо добити -БОГ! Из своје неограничене Љубави, неописивом креативношћу, непотрошивом вољом, кроз савршени план, уз неограничено и непотрошиво разумевање деце своје, Прихвата нас и Истрајава у Својој жељи да не дозволи никоме и ничему да нас одвоји од Њега, савршене Љубави!

Различитост најистинитије, па самим тим најлепше Православне веросиповести од свега осталог јесте у сталном живљењу, чиме сведочи да је организам живи, кога побуђује и шири Љубав. Православље није именица, реч, појам која се може описати, јер онда не би било Оно које се живи, већ би ило Оно по коме се живи. Неко може због написаног да супротстави тезу,која упозорава да се Црква не прилагођава времену, али то није супротстављено већ потврдно. Црква је вечна зато што се сва времена сливају у њу, у тај Живи Организам, Који све што се временом да описати једноставно Упије у своју вечност,Прихвати га својом неограниченом Љубављу као део себе, али истовремено му и одузме било какаву могућност да надаље утиче самостално, јер је и сам постао део Организма...

А сад на тему...

Сама констатација о постојању, с једне стране правила,  а с друге стране чињеница, не доводи ни до каквог решења. Чињеница је да су правила успостављена, али је и чињеница да је само у двадесетом веку, непомјаник својим комунистичким и осталим алатима снажно напао Цркву, Организам. Чињеница је да су делови тог организма само људи, којима је својствен и страх. Чињеница је да су као делови Организма, у свом срцу стално имали и Главу Цркве-Христа Самог, јер су Његовом Љубављу стварали и неговали своје породице. Чињеница је да је Христос победио непомјаника, што се са сигурношћу и очекивало,  и да се сви Његови удови лагано присаједињују Цркви, како би Онога Који им Је Дао снагу у оно време, сада с Радошћу Прослављали и с Њим се сједињавали....Богу хвала!

Али да не заборавимо оних прво наведених чињеница, чињеница правила.

Када знамо да се "младо дрво лако савија, а маторо пуца", питање је како са људима које поменух у претходном пасусу.

Људи који су са Богом у срцу, вођени Богом, победили непомјаника, који су сада са Богом и у Цркви и ван Ње, који живе Литургијским животом вазда и свуда, да ли их одлучити од те неописиве Сласти и Радости,сталним погледом који говори:"Ниси Ти лош, али си блудник !(Боже мили како тешка расуђивачка реч, за те људе)". "Покај се, венчај се пред Богом, да би Ти брак био благословен!" Па да ли би уопште истрајали у својој међусобној љубави, да их Љубав Његова није водила, кроз све погроме претходних деценија? Да ли је онда "непознат" Богу њихов брак, када их Је Он Сам Водио, да би се морао посведочити склапањем Свете Тајне брака у Цркви, у којој су они иначе сваке Недеље, и то да би се сјединили са Њим?

Дакле, лепота склапања брака у Цркви јесте нешто прелепо, јесте нешто што испуњава новом снагом све православне хришћане који се одлучују на брак, јесте нешто што прихватамо као неопходно да би имали додатне Снаге од Њега, да превазиђемо сваки проблем, од несугласице до великих искушења. Људи о којима ја пишем нису они који се одлучују на брачну заједницу, већ они који већ и унуке имају...

Епископи, најмудрији делови Организма, коме сви припадамо, а коме је Христос Глава, препознали су и ову могућност где би непомјаник поново покушао да раздори Цркву, сукобивши делове Тела међусобно, зато су и реаговали.....

Ја, који себе сматрам изузетно грешним, у нади да ће разумети моју искрену жељу, епископима поводом реченог могу само пожелети

НА МНОГАЈА ЉЕТА!

:)

0442_feel

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Brate ko smo mi da prosudjemo da li je to zalost i sramota sto neko nije izdrazao u manastiru ! Dok god covek dise ovde na zemlji ima vremena da se popravi i da napreduje u odnosu prema BOGU ! Mozda ce taj covek kada se vrati u svet da jos lepse svedoci HRISTA svojim komsijama i prijateljima a mozda i propadne ali to nije na nama da  prosudjujemo vec na BOGU !

Jedino je nezgodno sto se monahu sudi kao monahu, sta god on uradio - ostao u manastiru ili se "razmnozio i napunio zemlju", sto kod tebe izaziva toliku egzaltiranost. Razmonasenje ne postoji. Oni ce na Strasnom sudu pred Boga stati kao monasi. Pa ko moze da podnese tu perspektivu - od volje mu.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Jedino je nezgodno sto se monahu sudi kao monahu, sta god on uradio - ostao u manastiru ili se "razmnozio i napunio zemlju", sto kod tebe izaziva toliku egzaltiranost. Razmonasenje ne postoji. Oni ce na Strasnom sudu pred Boga stati kao monasi. Pa ko moze da podnese tu perspektivu - od volje mu.

Kako ce ko da stoji na Strasnom Sudu to mi neznamo i nije nase da se time bavimo ! To sto se neki monah ozenio to ne poljuljava moju veru nego naprotiv svedoci o Ogromnoj LJUBAVI BOGA prema nama kao licnostima kojima je darovana sloboda ! Zar i jedno ljudsko bice dolazi na ovaj svet bez Promisla Svedrzitelja ?

Zasto mi od drugih ljudi ocekujemo svetost a ne od sebe samih ???

Подели на овим сајтовима

Љубав, није само именица која се користи током говора или писања, јер би се као и неке друге именице излизала, истрошила, па би самим тим настале некакве друге речи који би имале исто значење. Како знамо да љубав нема своју "замену", то нам на још један начин потврђује да са својих само пет слова представља неограниченост, неописивост, непотрошивост, савршеност, разумевање, прихватање, истрајавање... и могли би наводити још много тога, што нас тера на подсећање, где ли смо већ чули све те описе саздане у једној речи, а као одговор ћемо добити -БОГ! Из своје неограничене Љубави, неописивом креативношћу, непотрошивом вољом, кроз савршени план, уз неограничено и непотрошиво разумевање деце своје, Прихвата нас и Истрајава у Својој жељи да не дозволи никоме и ничему да нас одвоји од Њега, савршене Љубави!

Различитост најистинитије, па самим тим најлепше Православне веросиповести од свега осталог јесте у сталном живљењу, чиме сведочи да је организам живи, кога побуђује и шири Љубав. Православље није именица, реч, појам која се може описати, јер онда не би било Оно које се живи, већ би ило Оно по коме се живи. Неко може због написаног да супротстави тезу,која упозорава да се Црква не прилагођава времену, али то није супротстављено већ потврдно. Црква је вечна зато што се сва времена сливају у њу, у тај Живи Организам, Који све што се временом да описати једноставно Упије у своју вечност,Прихвати га својом неограниченом Љубављу као део себе, али истовремено му и одузме било какаву могућност да надаље утиче самостално, јер је и сам постао део Организма...

А сад на тему...

Сама констатација о постојању, с једне стране правила,  а с друге стране чињеница, не доводи ни до каквог решења. Чињеница је да су правила успостављена, али је и чињеница да је само у двадесетом веку, непомјаник својим комунистичким и осталим алатима снажно напао Цркву, Организам. Чињеница је да су делови тог организма само људи, којима је својствен и страх. Чињеница је да су као делови Организма, у свом срцу стално имали и Главу Цркве-Христа Самог, јер су Његовом Љубављу стварали и неговали своје породице. Чињеница је да је Христос победио непомјаника, што се са сигурношћу и очекивало,  и да се сви Његови удови лагано присаједињују Цркви, како би Онога Који им Је Дао снагу у оно време, сада с Радошћу Прослављали и с Њим се сједињавали....Богу хвала!

Али да не заборавимо оних прво наведених чињеница, чињеница правила.

Када знамо да се "младо дрво лако савија, а маторо пуца", питање је како са људима које поменух у претходном пасусу.

Људи који су са Богом у срцу, вођени Богом, победили непомјаника, који су сада са Богом и у Цркви и ван Ње, који живе Литургијским животом вазда и свуда, да ли их одлучити од те неописиве Сласти и Радости,сталним погледом који говори:"Ниси Ти лош, али си блудник !(Боже мили како тешка расуђивачка реч, за те људе)". "Покај се, венчај се пред Богом, да би Ти брак био благословен!" Па да ли би уопште истрајали у својој међусобној љубави, да их Љубав Његова није водила, кроз све погроме претходних деценија? Да ли је онда "непознат" Богу њихов брак, када их Је Он Сам Водио, да би се морао посведочити склапањем Свете Тајне брака у Цркви, у којој су они иначе сваке Недеље, и то да би се сјединили са Њим?

Дакле, лепота склапања брака у Цркви јесте нешто прелепо, јесте нешто што испуњава новом снагом све православне хришћане који се одлучују на брак, јесте нешто што прихватамо као неопходно да би имали додатне Снаге од Њега, да превазиђемо сваки проблем, од несугласице до великих искушења. Људи о којима ја пишем нису они који се одлучују на брачну заједницу, већ они који већ и унуке имају...

Епископи, најмудрији делови Организма, коме сви припадамо, а коме је Христос Глава, препознали су и ову могућност где би непомјаник поново покушао да раздори Цркву, сукобивши делове Тела међусобно, зато су и реаговали.....

Ја, који себе сматрам изузетно грешним, у нади да ће разумети моју искрену жељу, епископима поводом реченог могу само пожелети

НА МНОГАЈА ЉЕТА!

:drugarstvo:

1405_love

0409_feel

Брате И.Стојковић ,стварно си лепо и са пуно труда ово написао.

Али ја имам једно питање за Тебе.

Ако "брак" двоје људи невечаних Светом Тајном Брака није блуд по учењу Цркве. Волео бих да ми дефинишеш,шта је блуд онда ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...