Jump to content

Da li će nauka poništiti Boga?

Оцени ову тему

grigorije22

Препоручена порука

• Одговори 334
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

izvini ali nije mi razumljiv odgovor iz razloga sto ne znam značenje optimalnog selektivnog pritiska,ne sjećam se tog procesa,ali u daljnjem tekstu vidim da pominješ dijelove populacije,to već mogu i sam da razvijam film u tom pravcu... Međutim mene konkretno zanima ovo,sad ću slikovito da ilustrujem,imamo neki soj sa milion bakterija koje žive u nekoj čaši vode,jednu pogodi mutacija ,nasljedna da bude crvene boje ,a ne zelena kao ostale,recimo da joj ta crvena boja daje neku sitnu prednost u nečemu,nije važno u čemu,sada bi te pitao kojim mehanizmom će sve bakterije u čaši postati crvene ?

Da zaista nije vazno u cemu ali za sustinu ovog tvog pitanja je bas taj elemet u cemu ce imati prednost znacajan. Recimo primera radi da bakterije pogodjene mutacijom "crvene" mogu da se krecu u vodama sa vecim stepenom zagadjenosti. Onda ce bas stepen, brzina, povecanja stepena zagadjenosti biti znacajan i presudan za to hoce li ostati samo crveni a zeleni izumreti. Ako neko ili nesto sune u sve te vode ogromne kolicine zagadjujucih elemenata pobice sve. I crven i zelene bez obzira na blagu pocetnu prednost. To je primer neoptimalnog selektivnog pritiska, ekstreman. A optimalan bi bio da se koncentracija zagadjenja u vodama gde se krecu "crveni" ne povecava brze nego sto se akumulisu pozitivne mutacije na genu koji sintetise element za razgradnju toksina.

Подели на овим сајтовима

ovo je tvoja špekulacija u vezi prihvatanja eventualne "teorije slucajnosti".       ja nisam primetila da postoji zavera protiv  tumačenja "kreacije od strane nadprirodnog bića".

Најчешће дискусија се овде заврши као низ монолога.. :)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Ух јесте се расписали...

Нисам у сукобу са ТЕ али имам пар недоумица, можда нисам добро скапирао нешто.

Ћелија.

Врло сложене грађе, није била позната у Дарвиново време а данашња технологија даје много информација па и то да је она најкомпликованији систем са којим се човек сусрео. Да садржи енергетске станице чију произведену енергију сама користи,производи ензиме и хормоне,да има сложен транспортни систем сировина унутар исте,претвара спољне сировине у употребљиве делове,садржи брдо информација о свим производима које треба направити у самој ћелији, специјализоване протеине ћелијске мембране за контролу уласка и изласка материје у ћелију и из ње и тд...

Е сада, онај део који мене фасцинира. Градивни блокови ћелије. Хиљаде сложених молекула протеина који изграђују ћелију. Ако се зна да се протеини састоје од амино-киселина размештене у специфичном низу у одређеним количинама и структурама. Негде сам прочитао да је најједноставнији молекул протеина састављен од 50 па до неколико хиљада амино-киселина. У структури молекула протеина, замена или одсуство само једне амино-киселине узрокује да он постаје бескористан. Мислим да овде нема места случајности а ни дугим временским интервалима. !?

Друго, ово ме мало буни. Порекло првобитног живота насталог у води. Везе амино киселина које се формирају, тзв пептидне везе, ослобађају један молекул воде. А према Ле Шатељеовом принципу у хемији "није могуће" да се реакција у којој се ослобађа вода одигра у воденој средини !?  :.mislise.  Јер има најмању вероватноћу да се деси од свих хемијских реакција...па вода није погодна средина за формирање протеина.

И оно најинтересантније за мене, молекул ДНК. Садржи га свака ћелија и он садржи комплетан систем информација људског тела. И опет , грешке у редоследу нуклеотида који сачињавају гене, доводи до неупотребљивих гена.

Нисам креациониста само ме фасцинирају ове чињенице.

Подели на овим сајтовима

Zašto onda pričate o njoj?

Pa zato što je TE isto što i kuvanje ručka jedna vrsta korisne razbibrige ali nevolja je u tome što neki (mi) možemo bez nje dalje a neki je prigrlili kao da im činimo greh i oduzimamo im čedo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

To sam mu i ja napisao pre par strana i mislis da ce se zamisliti da mozda ima potpuno pogresnu koncepciju toga staje teorija. Daj Boze, ali tesko.

Kako god, evo mu objasnjenje (na srpskom) pa on neka radi sta god hoce...

Evolucija je...

...teorija i činjenica. često se može čuti tvrdnja da “evolucija nije dokazana, jer da jeste, onda bi bila zakon evolucije, a ne teorija evolucije”. U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč “teorija” da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama. Reč “zakon” označava kratku formulu ili definiciju neke naučne činjenice.

Otud imamo Teoriju Gravitacije, Mikrobiološku Teoriju Bolesti, i Teoriju Evolucije. Teorija evolucije je jedna od najbolje dokazanih ideja u modernoj nauci, i predstavlja kamen temeljac moderne biologije, biohemije i medicine.

http://www.teorijaevolucije.com/sta_je_evolucija.html

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Da zaista nije vazno u cemu ali za sustinu ovog tvog pitanja je bas taj elemet u cemu ce imati prednost znacajan. Recimo primera radi da bakterije pogodjene mutacijom "crvene" mogu da se krecu u vodama sa vecim stepenom zagadjenosti. Onda ce bas stepen, brzina, povecanja stepena zagadjenosti biti znacajan i presudan za to hoce li ostati samo crveni a zeleni izumreti. Ako neko ili nesto sune u sve te vode ogromne kolicine zagadjujucih elemenata pobice sve. I crven i zelene bez obzira na blagu pocetnu prednost. To je primer neoptimalnog selektivnog pritiska, ekstreman. A optimalan bi bio da se koncentracija zagadjenja u vodama gde se krecu "crveni" ne povecava brze nego sto se akumulisu pozitivne mutacije na genu koji sintetise element za razgradnju toksinna.

Pretpostavio sam da ćeš otići na egzistencionalne prednosti i sa tim se slažem samo meni egzistencionalizam nekako ne može objasniti nastanak recimo ptica,tačnije sa egzistencionalnog stanovišta takve jedinke u odnosu na normalne guštere su skroz inferiorne jer imaju veliku smetnju na tijelu u vidu krila ,nisu valjda iz prve proletili,to su one stvari koje meni smetaju kod TE

Подели на овим сајтовима

Teorija evolucije je jedna od najbolje dokazanih ideja u modernoj nauci, i predstavlja kamen temeljac moderne biologije, biohemije i medicine.

Zbog TE postoji opasnost da se moderna biologija, biohemija i medicina može svrstati u puževe sa takvim kamenom temeljcem. 

Подели на овим сајтовима

Odnosno da budem jasan se Svetim Pričešćem ne uzima dovoljno leka za palog čoveka? Može li kratko, da li je medcina potrebna čoveku pored svakodnevnog živog odnosa ljudi sa živim Bogom?

A da li je vodoinstalater potreban coveku pored svakodnevnog zivog odnosa sa Bogom? Ili je izraz neverja, buduci da smatras da u pricescu nije sadrzano dovoljno blagodati koja ce nam otpusiti cevi i popraviti bojler? 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

A da li je vodoinstalater potreban coveku pored svakodnevnog zivog odnosa sa Bogom? Ili je izraz neverja, buduci da smatras da u pricescu nije sadrzano dovoljno blagodati koja ce nam otpusiti cevi i bojler? 

Ne mogu sad na razbibrigi sam.

da u pricescu nije sadrzano dovoljno blagodati       < ko tako smatra?

Подели на овим сајтовима

Врло сложене грађе, није била позната у Дарвиново време а данашња технологија даје много информација па и то да је она најкомпликованији систем са којим се човек сусрео. Да садржи енергетске станице чију произведену енергију сама користи,производи ензиме и хормоне,да има сложен транспортни систем сировина унутар исте,претвара спољне сировине у употребљиве делове,садржи брдо информација о свим производима које треба направити у самој ћелији, специјализоване протеине ћелијске мембране за контролу уласка и изласка материје у ћелију и из ње и тд...

Е сада, онај део који мене фасцинира. Градивни блокови ћелије. Хиљаде сложених молекула протеина који изграђују ћелију. Ако се зна да се протеини састоје од амино-киселина размештене у специфичном низу у одређеним количинама и структурама. Негде сам прочитао да је најједноставнији молекул протеина састављен од 50 па до неколико хиљада амино-киселина. У структури молекула протеина, замена или одсуство само једне амино-киселине узрокује да он постаје бескористан. Мислим да овде нема места случајности а ни дугим временским интервалима. !?

Твоје питање је кул, али је питање абиогинезе а не теорије еволуције. То јест како су ти први молекули саставили прву пра ћелију. Ту наука брате нема одговор, има само гомилу хипотеза.. проблем је што је јако тешко тестирати их. Оно што је очигледно јесте да није морао господ да силази са небеса да ставља ћелију у живи свет, врло је могуће да су је формирала природна правила и закони - само је питање која.  

У принципу када би наука рекла - то су мале шансе бог је то урадио.. никада ништа не би сазнали. Бог аргумент у науци је лејзи брејн. Природне законе не објашњавамо богом - нисм пагани па да муње објашњавамо зевсом. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Niko. Ali taj zakljucak sledi iz tvog pitanja upucenog Solomonu. 

Ne sledi. Pokušao sam samo da se zapitamo koliko vera sama po sebi može da učini imajući u vidu i telesna isceljenja molitvama i čudima Božjim.

Ali nikako da ubodem pravac zbog nauke.

Подели на овим сајтовима

Mislim da to nije objašnjenje,prvo ne postoji mutacija velikog značaja,pa još i da bude nasljedna,velikog značaja bi mogao biti čitav skup mutacija,ali to  bi već bila fantazija većih razmjera.Reci mi šta bi za tebe bila kod čovijeka nasljedna mutacija velikog značaja ?  I ako su ti jasni mehanizmi u genetici,šta bi spasilo takvu mutaciju da preživi u genima recimo 4 generacije od izvora

OK.   obratiću ti se preko privatne poruke ... pošto ne bih da postavljam preduge tekstove na forumu.

Добро питање, и мене занима, тако да бих био срећан кад би ми неко од вас проследио ту поруку. Најлепше захваљујем. :)

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...