Jump to content

Da li će nauka poništiti Boga?

Оцени ову тему

grigorije22

Препоручена порука

Ovo boldovano je i kljuc naseg nerazumevanja. Ja nemam TE po meni ni po, rodjacima i komsiji ni po tebi vec onako kako je definisana sa svojim predvidjanjem, sto nije ono sto ti opisujes kao TE. Gde god da sam nailazio na ozbiljna empirijska istrazivanja svi su podrazaval pretpostavke TE,  ali bas svi. A opet ponavljam ne bih ja da ulazim u tvoju definiciju TE niti da te teram da bilo sta prihvatis ali onako kako je TE isprva definisana sa danasnjim podatcima vidimo da i tek kako dobro opisuje razvoj svih zivih organizama. A za licne interperetacije same teorije nisam nadlezen niti ima zelju da imputiram bilo sta.

prvo ja nisam povodljiva ličnost da se oslannjam na tuđa tumačenja pogotovo ne od ludih ljudi koji su 1000 puta pali u istoriji pa se dizali iz pepla,normalno da ću da stvari gledam svojim razumom a ne na osnovu tuđih zaključaka...

I šta ti meni stalno govoriš da ja osporavam ovo u TE kada lijepo kažem da vjerujem u te mehanizme,jedino ne vjerujem u toliku njihovu moć kao ti npr. pokušao sam i da objasnim zašto konkretno ti si objasni zašto ti vjeruješ,zato što si pročitao tuđe zaključke i u redu,to je tvoje pravo,ali nemaš pravo da meni naturaš ono što ja nisam rekao,to što ti vjeruješ u ovaj drugi aspekt TE u smislu da ti mehanizmi tvore sav ovaj raznoliki svijet oko nas to je tvoja vjera ne moja i nemaš nikakvog razloga da meni išta po tom pitanju spočitavaš,vjeruj brate slobodno u šta god hoćeš,a mene pusti da ja vjerujem u  šta ja hoću,ja tebe ne napadam

Подели на овим сајтовима

• Одговори 334
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

To sam mu i ja napisao pre par strana i mislis da ce se zamisliti da mozda ima potpuno pogresnu koncepciju toga staje teorija. Daj Boze, ali tesko.

Pogresno sam se izrazio. Ajmo sada reci TF - Teorija Fantazije.

Izvini aquilius, al ako si ti nastao od majmuna ja nisam. :))

(salim se naravno)

Подели на овим сајтовима

"Да ли ће наука поништити Бога"? је постављена тема.Хипотеза да је свет дело разумног бића пре  је у складу са научним чињеницама,него рецимо претпоставка да је свет производ случајности.

Но,да би  дискусија о једној теми била била могућа потребно је дефинисати појмове,шта се подразумева под еволуцијом и ТЕ,да ли сама та теорија или и њена бројна тумачења.Да би успешно радили нпр.сложене математичке операције ипак је пре тога потребно знати бројати.Тако је и са другим наукама:билогијом,физиком...Дијалог између теологије и природних наука,поготово данас у време огромног напретка науке,је неопходан.Многе ствари  нпр. из молекуларне биологије до којих се стигло данас,у време Дарвина нису биле познате,тако да се и из те перспективе може преиспитивати и сагледавати ТЕ.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Naravno da je prilagodjivanje okolini dio teorije evolucije

Тврдио си био супротно. Али добро.

@Ignjatije Jel za tebe i potop simbolican? Ili vjerujes samo u delimicni potop?

Верујем да се Потоп стварно десио. Али допуштам могућност да је можда било и другачије. Најбитнија је символика и порука тог старозаветног догађаја нама Хришћанима.

Чудни су путеви Господњи :)  

Подели на овим сајтовима

Тврдио си био супротно. Али добро.

Верујем да се Потоп стварно десио. Али допуштам могућност да је можда било и другачије. Најбитнија је символика и порука тог старозаветног догађаја нама Хришћанима.

Чудни су путеви Господњи :)  

Nisam tvrdio suprotno, nego si me ti krivo razumeo. Rekao sam da se evolucija nije ispunila dok se nije desio prelazak iz jedne vrste u drugu.

Jel to dopustas mogucnost da je bilo drugacije zato sto ti nauka na to ukazuje ili? Slazem se da jeste najbitnija simbolika tog dogadjaja, ali ne mozes to gledati samo kao simboliku jer onda mozes i drugi Hristov dolazak gledati isto tako kao simboliku. Ja vjerujem da ce on doci bukvalno kao licnost i to je to.

Подели на овим сајтовима

Jel to dopustas mogucnost da je bilo drugacije zato sto ti nauka na to ukazuje ili?

Не због науке. Ради се о поимању свих старозаветних догађаја и прича, који су сенка. Који тек у Новом Савезу добијају прави изглед и смисао.

ali ne mozes to gledati samo kao simboliku jer onda mozes i drugi Hristov dolazak gledati isto tako kao simboliku.

Други долазак Исуса Христа, Суд, Васкрсење, Нова Земаља... нису символичног карактера, него Стварност, реалност коју најављују сви символи, пророчанства, Иконе... 

Подели на овим сајтовима

Brate Mene je TE zaista držala daleko od Crkve  dok sam bio mlađi,srce je željelo k Bogu a logika me tjerala od njega,u tom smislu TE jeste štetna, druga stvar je što nije uvijek presudna,da bi bilo bolje da je nema,sigurno bi bilo bolje...

ако те добро схватам:  вера ти није довољно јака, па мораш инатљиво да одбацујеш Т.Е. ?        Или нисам добро схватила?

има апотекар за то: овде

Подели на овим сајтовима

prvo ja nisam povodljiva ličnost da se oslannjam na tuđa tumačenja pogotovo ne od ludih ljudi koji su 1000 puta pali u istoriji pa se dizali iz pepla,normalno da ću da stvari gledam svojim razumom a ne na osnovu tuđih zaključaka...

I šta ti meni stalno govoriš da ja osporavam ovo u TE kada lijepo kažem da vjerujem u te mehanizme,jedino ne vjerujem u toliku njihovu moć kao ti npr. pokušao sam i da objasnim zašto konkretno ti si objasni zašto ti vjeruješ,zato što si pročitao tuđe zaključke i u redu,to je tvoje pravo,ali nemaš pravo da meni naturaš ono što ja nisam rekao,to što ti vjeruješ u ovaj drugi aspekt TE u smislu da ti mehanizmi tvore sav ovaj raznoliki svijet oko nas to je tvoja vjera ne moja i nemaš nikakvog razloga da meni išta po tom pitanju spočitavaš,vjeruj brate slobodno u šta god hoćeš,a mene pusti da ja vjerujem u  šta ja hoću,ja tebe ne napadam

Ako pregledamo sve postove u prepisci izmedju mene i tebe vrlo lako cemo videti da sam u svakoj, u kojoj je za to bilo potrebe, naglasio da ja tebi nista ne namece. Bas kao sto ti kazes ti verujes po svom razumu a ja po svom. Ali ja tvrdi da ono sto ti tvrdis da je  kao postavka u TE, koja je aktuelan u bilogiji, nije tako. Ne stoji. A licna uverenja tvoja moja to ne da nisam dovodio u pitanje i naturao nego naprotiv sam u svakom postu odgradio od bilo kakvog ubedjivanja. Samo iznosim sto je definisano nezavisno od nasa sta nije.

Подели на овим сајтовима

Odnosno da budem jasan se Svetim Pričešćem ne uzima dovoljno leka za palog čoveka? Može li kratko, da li je medcina potrebna čoveku pored svakodnevnog živog odnosa ljudi sa živim Bogom?   Nadam se da se nećete čuditi plitkosti ovoga pitanja!

Ја ипак не могу а да се не чудим плиткости овога питања!? Успут, и монаси на Светој Гори имају амбуланту и монаха лекара... А Христос је рекао: "Не кушај Господа Бога својега..." Ако ме разумеш... 

Подели на овим сајтовима

Ako pregledamo sve postove u prepisci izmedju mene i tebe vrlo lako cemo videti da sam u svakoj, u kojoj je za to bilo potrebe, naglasio da ja tebi nista ne namece. Bas kao sto ti kazes ti verujes po svom razumu a ja po svom. Ali ja tvrdi da ono sto ti tvrdis da je  kao postavka u TE, koja je aktuelan u bilogiji, nije tako. Ne stoji. A licna uverenja tvoja moja to ne da nisam dovodio u pitanje i naturao nego naprotiv sam u svakom postu odgradio od bilo kakvog ubedjivanja. Samo iznosim sto je definisano nezavisno od nasa sta nije.

Brate ja ovdije se ne bavim promocijom TE nego njenom kritikom,naravno da pričam u svoje ime i naravno da se to ne poklapa sa samom teorijom,jer onda ona i ne bi bila teorija. još ću jednom da naglasim,mehanizmi TE su odlična stvar,nesumnjivi su i podržani u realnosti kroz brojne eksperimente i testirani na hiljade načina,ali JA mislim da ti mehanizmi nemaju onoliku moć koliku im pripisuju neki ja bi ih nazvao filozofima,dakle ti mehanizmi su u  okvirima same teorije zloupotrebljeni u tom smislu,to ja mislim. Konkretno,ako se na kraju krajeva desi pozitivna mutacija,koja je još uz to i nasljedna ,koji proces objašnjava da će ta mutacija da postane dominantna u određenoj populaciji,meni nije nikakav problem da prihvatim mehanizme dominantne populacije koja će da iskorijeni kroz vreme genetski inferiornu populaciju,ali na koji način jedna jedinka nametne svoju pozotovnu mutaciju na cijelu populaciju u nekom eko sistemu,ako možeš da mi to pojasniš  iz tvog ličnog ugla bio bi ti zahvalan

Подели на овим сајтовима

"Да ли ће наука поништити Бога"? је постављена тема.Хипотеза да је свет дело разумног бића пре  је у складу са научним чињеницама,него рецимо претпоставка да је свет производ случајности.

Но,да би  дискусија о једној теми била била могућа потребно је дефинисати појмове,шта се подразумева под еволуцијом и ТЕ,да ли сама та теорија или и њена бројна тумачења.Да би успешно радили нпр.сложене математичке операције ипак је пре тога потребно знати бројати.Тако је и са другим наукама:билогијом,физиком...Дијалог између теологије и природних наука,поготово данас у време огромног напретка науке,је неопходан.Многе ствари  нпр. из молекуларне биологије до којих се стигло данас,у време Дарвина нису биле познате,тако да се и из те перспективе може преиспитивати и сагледавати ТЕ.

pod T.E.  danas treba podrazumevati "najnoviju verziju" iste.      dakle, ona Darvinova je verzija 1.0, ....   a moderna molekularna biologija, genetika, najnovija otkrica u distribuciji fosila, itd ... su doveli do verzije 4.5                     Dakle, nauka je dopunila ali i potvrdila prvobitna Darvinova tumacenja.

I da te korigujem:  naucno objasnjenje NIJE da je zivi svet proizvod slucajnosti.   Naprotiv.   Glavna poluga T.E. je ne-slucajan proces prirodnog odabiranja.

Подели на овим сајтовима

pod T.E.  danas treba podrazumevati "najnoviju verziju" iste.      dakle, ona Darvinova je verzija 1.0, ....   a moderna molekularna biologija, genetika, najnovija otkrica u distribuciji fosila, itd ... su doveli do verzije 4.5                     Dakle, nauka je dopunila ali i potvrdila prvobitna Darvinova tumacenja.

I da te korigujem:  naucno objasnjenje NIJE da je zivi svet proizvod slucajnosti.   Naprotiv.   Glavna poluga T.E. je ne-slucajan proces prirodnog odabiranja.

Jel moguce da za par hiljada godina od jedne vrste nastane druga? Ako nije ajde mi objasni zasto?

Подели на овим сајтовима

Brate ja ovdije se ne bavim promocijom TE nego njenom kritikom,naravno da pričam u svoje ime i naravno da se to ne poklapa sa samom teorijom,jer onda ona i ne bi bila teorija.

Nije problem sto ti ne promovises i sto kritikujes nego sto tu kritiku ne radis adekvatno da ne kazem posteno. Ti krivis definiciju TE koju zelis da ispitas pa naravno da ispadne da takve iskrivljena definicija TE nije bas bas skroz podrzana onako kako kazu. To je problem. Ako zelimo da ispitamo neciju tvrdju, bilo koju, ne smemo da krivimo ono sto je on rekao. To se u logici smatram za kardinalnom greskoma poznato je kao pravljenje coveka od slame. 

ali na koji način jedna jedinka nametne svoju pozotovnu mutaciju na cijelu populaciju u nekom eko sistemu,ako možeš da mi to pojasniš  iz tvog ličnog ugla bio bi ti zahvalan

Optimalnim selektivnim pritiskom. Ako selektivni pritisak raste brze nego sto nastaju nove varijacije unutar onog dela populacije koja vec ima prednost onda ce biti unisteni svih skupa. Ako raste postepeno onda ce vremenom nestati oni delovi populacije nasledili gen/e koji daju prednost.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...