Jump to content

Rumuni sad besni zbog krsta - odnosi srpske i rumunske crkve

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

koji su ti ?

Па ови наши о којима је тема, у Тимочкој Епархији, Неготинска Крајна

......знаш оно  "Главу дајем Крајну не дајем"   тј. хајдук Вељко ...... :)

• Волим 1

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Hajduk Veljko nije vlaH .. a ovo za Rumunski parlament jeste tako ... Majstori su izglasali to ... e sad to je enigma iz ko razloga su to uradili ..Walter ima jednu ideju ... a ne bi bilo zgoreg da vidimo i druge ideje, zašto su to uradili ...kad već ima suprotnih stavova 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Питање за све који тврде да смо ми Крајишници Власи.

Како то да су Срби на територији Хабзбуршке монархије, где су били сами у опасности од асимилације, где нити они, нити њихова црква није називана правим именом, успели тако успешно да изврше процес асимилације једног народа "Влаха" у таквом поднебљу и окружењу?

Како то да у Србији није извршена асимилација тзв малих народа: Влаха, Цинцара, Буњеваца, Шокаца, Шопа, Горанаца...? Где су можда и постојали услови да се то учини.

Подели на овим сајтовима

Ja sam već rekao kakav problem postoji sa vlasima u pisanim dokumentima,vlah ne znači uvijek etničku pripadnost već često društveni status...

te dve stvari treba razlikovati i istoričari ih razlikuju...Pripadnici najnižeg staleža u srba su se nazivali pogrdnim imenom vlasi kao danas kad bi neko imao svoje sluge pa ih nazivao ciganima...Današnji Hrvati za sve Srbe imaju običaj da kažu Cigani i sada kad bi neki istoričar naletio u budućnosti na takav dokument,a ne bi imao ostale podatke on bi pogrešno zaključio da su Srbi sekundaran naziv za Cigana a to nema veze sa životom.

Подели на овим сајтовима

Pitam se kako im je dopusteno da registruju versku organizaciju,

Kukala nam majka sad ili ne isto nam se hvata.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

E zadnje je vreme doslo  kad su i rumuni poceli da dizu usi na nas

Како каже пословица , на сиротињу и зец пушку диза .  :)))

Подели на овим сајтовима

Искрено да вам кажем овде се ни незна ко је влах а ко није. Ја сам из Источне Србије и могу вам рећи да у мом крају постоји нека Влашка Демократска Странка која здушно помаже само оне које се изјасне као Власи. Врбују их на више начина, један је тако што им децу шаљу на море у Румунију и обезбеђују им студирање у Румунији без икаквих проблема чак ни пријемни се не полаже. Сада је само питање времена када ће ти исти Власи подпомогнути  Румунским лобијем почети да се изјашњавају као Румуни и преобразити у румунску православну цркву. Лоби им је веома јак и не бирају начин и средства да дођу до циља.

• Волим 1

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ne upadajmo u provokacije i da nas posvađaju. Srbija i Rumunija su prirodni saveznici, razume se da nekome to smeta.

Не бих се сложио са тобом. Како би било да ја уђем у твоје двориште и кажем "Ја сам газда " мораш да ме слушаш?

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

a sta je sa Moldavijom? probali su i tamo da prosire jurisdikciju, ako se ne varam, al im je Moskva isekla kande.

У Молдавији је један епископ Московске Патријаршије Петар напустио матичну цркву и пришао Румунској ПЦ и онда је Румунска ПЦ креирала епархију за територију Републике Молдавије а која је постојала између два рата (1918-1940) и за време Другог Светског Рата (1941-44). Синод Румунске ПЦ је 1992 године донео одлуку да "обнови" Бесарабијску митрополију. Тај Епископ је од стране Московске Патријаршије стављен под забрану свештенодејства до његовог покајања.

Сајт те митрополије

Проблема т.н. Бессарабской митрополии. Краткая справка

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...