Jump to content

Rumuni sad besni zbog krsta - odnosi srpske i rumunske crkve

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Dragi, шта сад покушаваш рећи? Испашће да су Срби сад криви и за румунски етнофилетизам (који је изгледа у експанзији, само не знам који им је враг сад одједном и не праве проблеме само нама)?

Подели на овим сајтовима

Румунска ПЦ је за време комунизма имала повлашћен положај. Није било прогона какав су осетиле Московска Патријаршија (ни једна друга помесна црква није овако страшно пропатила) и Српска Патријаршија под комунистима. Јесте црква у Румунији пропатила од стране комуниста али се то никако не може мерити са оним што се дешавало православним црквама у осталим комунистичким државама.

Румунска ПЦ је од стране комунистичке власти у Румунији била стављена у службу националних интереса. Румунија је једина од комунистичких земаља где је комунизам имао облик национал-комунизма. Док се код других комунистичких држава радило на стварању радничке класе као јединог националног бића, у Румунији су комунисти гајили национализам као важан елемент комунистичке идеологије(!). Донекле из сличних разлога као што су комунисти код нас креирали МПЦ...

Зато није ни чудно што у Румунској ПЦ и данас дувају ветрови етнофилетизма...

Нелечена болест не може довести до оздрављења... напротив... 

Подели на овим сајтовима

У Молдавији су све то радили па су ипак румунски епископи одлучили да је својатају као територију где живи румунско становништво (иако само мали број људи у Молдавији за себе каже да су румуни, себе сматра румунима - већина за себе тврди да су они Молдавци), па им то као даје право да и поред постојања канонске цркве у којој се служи на румунском (молдавском) језику и где постоје богословске школе на њиховом језику ипак стварају расколничку организацију (овако је канонска црква у Молдавији назива и види)!

Све је то више мање потпуно исто као и код нас.. Али има једна квака.. Не могу бити (ни изблиза) сигуран да није постојало хтење код Влаха и потреба да имају Литургију и службе на свом језику ..  Сигуран сам да је таква иницијатива ''ГЛАСНО ОДЋУТАНА'' а постојала је и постоји међу Влашким интелектуалцима.. који, гле чуда, постоје(!) :) Међутим они су са наше стране третирани као ''недовољно црквени фактор'' којем би се удовољило.. а и стално је постојало правдање да ''Влашки није језик'' да нема граматику, нема своје писмо .. А Власи као ''миран'' и лојалан народ у Србији су свега овога били свесни те нису ни дизали свој глас али су гласно ћутали ко што рекох ...

Дакле нисмо ми требали чекати да они затраже Служење на свом језику, него смо МОРАЛИ мисионарити међу њима јер знамо да се жалимо и прозивамо их како има много паганског међу њима, како има врачања и магије, како има села где многи и незнају Српски језик .. 

А што има Села .. ВЛАШКИХ СЕЛА, многољудних села, у којима нога свештеника СПЦ није крочила деценијама! Шта ћемо са тим и како ћемо то оправдати .. ако не другачије оно пред Богом..?

Тачно је да РуПЦ делује и ствара неканонске  парохије по Србији.. али је исто тако тачно да ми са Власима нисмо радили ни приближно како смо МОРАЛИ... ни као Црква нити пак као држава.. Да јесмо , бар би смо свој део посла одрадили, и имали би смо ''алиби'' и чисту савест да наступимо гласније, сада када је проблем евидентно присутан и тешко решив .. 

• Волим 1

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Све је то више мање потпуно исто као и код нас.. Али има једна квака.. Не могу бити (ни изблиза) сигуран да није постојало хтење код Влаха и потреба да имају Литургију и службе на свом језику ..  Сигуран сам да је таква иницијатива ''ГЛАСНО ОДЋУТАНА'' а постојала је и постоји међу Влашким интелектуалцима.. који, гле чуда, постоје(!) :) Међутим они су са наше стране третирани као ''недовољно црквени фактор'' којем би се удовољило.. а и стално је постојало правдање да ''Влашки није језик'' да нема граматику, нема своје писмо .. А Власи као ''миран'' и лојалан народ у Србији су свега овога били свесни те нису ни дизали свој глас али су гласно ћутали ко што рекох ...

Дакле нисмо ми требали чекати да они затраже Служење на свом језику, него смо МОРАЛИ мисионарити међу њима јер знамо да се жалимо и прозивамо их како има много паганског међу њима, како има врачања и магије, како има села где многи и незнају Српски језик .. 

А што има Села .. на ДЕСЕТИНЕ ВЛАШКИХ СЕЛА, многољудних села, у којима нога свештеника СПЦ није крочила деценијама! Чта ћемо са тим и како ћемо то оправдати .. ако не другачије оно пред Богом..?

Тачно је да РуПЦ ради и ствара неканонске ствари парохије по Србији.. али је исто тако тачно да ми са Власима нисмо радили ни приближно како смо МОРАЛИ... ни као Црква нити пак као држава.. Да јесмо , бар би смо свој део посла одрадили, и имали би смо ''алиби'' и чисту савест да наступимо гласније, сада када је проблем евидентно присутан и тешко решив .. 

Знаш како се каже:

Док дете не заплаче мајка га се не сети!

Никога не браним... Али ми је тешко да поверујем да су се Епископи Јустин (тимочки) и Игњатије (браничевски) оглушили о тражења неких интелектуалаца(!). Правили се глуви народски речено.

И наравно није исто распредати о употреби влашког (или румунског) у кафани или на конференцији за штампу неке (високоинтелектуалне) НВО и разговарати (или макар послати писмо) са оним ко може да реши тај проблем (надлежном Епископу).

Подели на овим сајтовима

Нисам износио никакав изговор!

Добро де, само си изнео пример :) ...и наравно да се РПЦ  у новије време преко сваке мере  и крајње некоректно понаша.

Ја гледам шта је било до наше Цркве  и шта је потпуно пропуштено а тиче се наших аутохтоних  Влаха за које је деценијама уназад надлежна СПЦ и који се и дан дањи изјашњавају као Срби.

Логично би било да су верници тражили да имају службу на своме језику од надлежних епископа

Ако не и више исто је толико логично  да свештеници СПЦ који се одређују за службу и мисионарење у овим епархијама морају да знају говорни,матерњи језик народа који им је поверен.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Не кажем да се било ко о кога оглушавао ... Кажем само ово што сам написао. Ако имамо мисију у Јужној Африци мећу Црнцима морамо је имати и у Влашким селима.. Ништа више .. А факат је да смо по тим селима, тамо где и има парохијског неког живота ..имали свештенике који су најчешће по казни тамо били распоређивани или силом прилика.. Уместо да се потрудимо да то буду мисионарске парохије... а шта то значи то је јако добро познато и делимично је већ помнуто кроз претходна писања ..

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ако не и више исто је толико логично  да свештеници СПЦ који се одређују за службу и мисионарење у овим епархијама морају да знају говорни,матерњи језик народа који им је поверен.

Свештеници у та места нису ни постављани да би мисионарили. Ту већ живи православни живаљ па је само постављан свештеник да опслужује тај исти живаљ. А проблем незнања језика требало је решавати тиме што верни народ тражи од свог Епископа да на њихову парохију пошаље свештеника који зна и влашки језик. И наравно и сами свештеници су требали да се потруде да науче језик средине у којој обављају богослужења.

Не кажем да се било ко о кога оглушавао ... Кажем само ово што сам написао. Ако имамо мисију у Јужној Африци мећу Црнцима морамо је имати и у Влашким селима.. Ништа више .. А факат је да смо по тим селима, тамо где и има парохијског неког живота ..имали свештенике који су најчешће по казни тамо били распоређивани или силом прилика.. Уместо да се потрудимо да то буду мисионарске парохије... а шта то значи то је јако добро познато и делимично је већ помнуто кроз претходна писања ..

Ипак је разлика када идеш да мисионариш у црначке земље где становништво није православно и када постављаш свештеника у селима где већ вековима живи само православно становништво.

То да су тамо ишли по казни јесте због тога што је у тим селима била мала црквеност становника (али то опет није никакво оправдање). Тамо још увек има доста паганских обичаја који се никако не могу сматрати хришћанским (чак напротив). Постоји снимак са једне сахране на којој је Епископ тимочки Јустин служио опело (гледао сам) и на крају је одржао проповед окупљенима управо о тим најблаже речено не хришћанским обичајима, али су после његовог одласка они наставили сахрану по свом.

У Јужној Африци српска мисионарска парохија налази се под јурисдикцијом надлежног Митрополита Александријске Патријаршије.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

:) Јасно је је све то као дан ..

И управо због те ''мале црквености'' становништва је све то требало третирати као мисионарско подручје..

Јер ако ми имамо дан данас села где људи незнају српски .. О чему причамо .. Ако су ти људи у време Турака имали Службе на Румунском тј Влашком... а касније су били у саставу Буграске државе , где су такође имали ту ''привилегију'' ..а тада су се изјашњавали као Бугари.. колико смо ми морали за ових 80-ак година да им се приближимо кад су они потпуно лојални и данас  се изјашњавају као Срби.. Имам благи утисак да им је Србија остала дужна...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Свештеници у та места нису ни постављани да би мисионарили.

Епааа... штета што се то тако гледало.

Кажеш да си видео и чуо нашег Владику и уочио на ком је узрасту црквеност повереног му народа (важно је додати свеукупног народа, не само влаха).

У целини гледано до његовог доласка  била је то баш тужна и запуштена  кућа.

Много је постигао и променио на боље заиста неуморно радећи.Богу хвала те му је дао снагу,љубав, истрајност и стрпљење.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

:) Јасно је је све то као дан ..

И управо због те ''мале црквености'' становништва је све то требало третирати као мисионарско подручје..

Јер ако ми имамо дан данас села где људи незнају српски .. О чему причамо .. Ако су ти људи у време Турака имали Службе на Румунском тј Влашком... а касније су били у саставу Буграске државе , где су такође имали ту ''привилегију'' ..а тада су се изјашњавали као Бугари.. колико смо ми морали за ових 80-ак година да им се приближимо кад су они потпуно лојални и данас  се изјашњавају као Срби.. Имам благи утисак да им је Србија остала дужна...

Када су били у саставу Бугарске? Мислиш на период окупације Србије од 1916-18.

Први пут чујем да тамо има села где људи не знају српски! А проблем те мале црквености није само присутан у влашким селима, него у опште и међу србима... Последица комунистичке индоктринације народа. 

Подели на овим сајтовима

@@Ромејац

Не мислим на период окупације, побогу окупацију не бих ни помињао ..Окупација не значи да је нешто у саставу неке друге земље.. него просто под окупацијом. Ради се о периоду док поједине територије нису прикључене Југославији, а то су територије припале после првог светског рата у периоду од 1918 до 1920. године. раније је граница била на Тимоку а после 1920. граница иде у до тада Бугарску територију са оне стране Тимока.

Још је митрополит Михајло помињао да у Влашким селима на Истоку Србије, тада мањинско, влашко становништво асимилује Српско, у контексту да Србија ништа не ради по питању образовања, отварања школа и уопште унапређења тих села. Он је тада говорио ако то Србија не среди тада..то ће се Србији вратити као проблем кроз 100 година.. и ево , био је у праву. Исте забелешке имаш и код Гопчевића (Спиридона).

Подели на овим сајтовима

@@Ромејац

Не мислим на период окупације, побогу окупацију не бих ни помињао ..Окупација не значи да је нешто у саставу неке друге земље.. него просто под окупацијом. Ради се о периоду док поједине територије нису прикључене Југославији, а то су територије припале после првог светског рата у периоду од 1918 до 1920. године. раније је граница била на Тимоку а после 1920. граница иде у до тада Бугарску територију са оне стране Тимока.

После Првог Светског Рата Краљевству срба, хравата и словенаца припала је мала територија (од неколико села) на десној обали Тимока (никаква територијална добит - и није ми јасно зашто је ту у опште и исправљана граница осим ако у тим селима није живело српско становништво, данас тамо живе срби, нема бугара ни влаха).

Подели на овим сајтовима

Овде неки као да раде за румуне :)

Испаде сада да је СПЦ крива за све.

Овде се мешају неке ствари. Хоће Влахе да окрену, уцењиваће и са ЕУ, тј главна уцењивања тек предстоје.

Ничија није до зоре горела, па неће ни њихова.

Незнам како си дошао до тог закључка .. нико није овде прозивао или оптуживао СПЦ по питању очигледног Румунског упада на канонску територију СПЦ. Румунија за то сноси потпуну одговорност и мораће да се суочи и са санкцијама ако тако настави. 

Овде се говорило само о томе да смо могли све то да спречимо, или да бар ублажимо а ако ни то, оно бар да себе заштитимо од њихових оптужби којима су им пуна уста да ми заправо угњетавамо народ.. тј. Влахе које они сматрају Румунима. 

Јесте, можда сам мало оштрије говорио о свему.. али има потребе за тим. Јер овај проблем је, а многи тога нису свсни, на дневном реду америчког Конгреса још од пре 12 година! И Србија је у огромном заостатку у односу на Румунију и будућност решења овог проблема.

А могли смо бар то да спречимо..па кад би они упали као што су упадали и по Молдавији, и широм Европе па и Америке, правећи проблеме што Руској, што Констатинопољској што пак Јерусалимској Патријаршији, ми за петама не би смо имали бар Амерички Конгрес као што га имамо сада а нисмо ни свесни тога..

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

После Првог Светског Рата Краљевству срба, хравата и словенаца припала је мала територија (од неколико села) на десној обали Тимока (никаква територијална добит - и није ми јасно зашто је ту у опште и исправљана граница осим ако у тим селима није живело српско становништво, данас тамо живе срби, нема бугара ни влаха).

Eво и евидентног добитка од квалитетног дијалога  .. :) Апсолутно сам истог мишљења да није било преке потребе за тиме .. Та територија је дошла на конто ратне отштете што је СМЕШНО.. јер у односу на штету која је проузрокована у рату ово је потпуно неадекватни и делује киселогорко .. 

Тамо и дан данас живе 99,9% Власи.. то су потпуно влашка села.. али с еони изјашњавају као Срби...што и сами кажу .. Потпуно исто као што су се некада док су били у саставу Бугарске, изјашњавали као Бугари и били потпуно лојални. Чак су давали хероје у првом светском рату и на Бугарској и на Српској страни .. е ту се и виде обриси те трагдије на коју игра данашња Румунија ...

А оно што је можда и најгоре у целој тој тужној причи, јесте и податак да ми са том територијом апсолутно ништа нисмо посебно урадили .. Нисмо поштено ни путеве направили.. Ма ни у школама не учимо о том крају НИШТА. Многи и незнају где се налазе ти крајеви.. А са друге стране Бугари те крајеве и дан данас називају ''ЗАПАДНЕ ПОКРАЈИНЕ''! Тако и  уче у школама своју децу ево скоро већ 100 година.. Док ми незнамо ни на карти да пронађемо та села... 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

А са друге стране Бугари те крајеве и дан данас називају ''ЗАПАДНЕ ПОКРАЈИНЕ''! Тако и  уче у школама своју децу ево скоро већ 100 година.. Док ми незнамо ни на карти да пронађемо та села... 

Бугари Западним покрајина називају Јужну и Источну Србију и делове Косова и Метохије (као и Македонију). Уче своју децу да је тамо живео бугарски народ па да су срби њих насилно асимиловали, чиме само одгајају генерације људи који ће сутра уместо хришћанске љубави према једноверној браћи, кренути да чине исте оне злочине што су и њихови преци радили у Првом и Другом Светском Рату (када су окупирали те крајеве), мислећи да тиме Богу службу чине и да исправљају "историјске неправде".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...