Odahviing Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Najveća vrednost sveta i jeste ta različitost, nacionalna, religijska i sl., nikad svet nije video neku svetsku državu, a mislim i da neće skoro videti nešto sl. Upravo razumevanje te različitosti daje odgovor na sve, koliko je potrebno da neko ko je ateist udje u crkvu, ako je normalan čovek nema predrasude ući će makar zbog umetnosti koje se u njoj nalaze, koliko je pravoslavcu teško ući u katoličku crkvu, meni nije, da jeste vera bi mi bila labava a nije toliko baš , nacionalistima je vera slaba pa zato guslaju stalno jedno te isto, neprestano, a to nije ljubav ni prema svojoj veri ni prema svojoj zemlji. Kad se svi isprepletemo u svojoj različitosti, ateisti, vernici, ovi i oni, ona dolazi do mira, stvara se mir. U ovoj sveopštoj borbi gde je svako ukopan i nišani onoga drugog, gde nema ni minimum medjusobnog razumevanja dolazi do neprestanog sukoba. E meni je drug rekao da ne ulazim u crkvu, jel ako ućem počeću da gorim, to je bilo pre 3-4 godine i još nisam ušao.Ustvari jesam u periodu između bio sam u Grčkoj na meteorima. Inače bez toga nigde. Inače moj ujak (istoričar), ateista (tek skoro saznah, kada se provukla tema kako sam ja ateista) je bio u više manastira iako ateista nego ogroman broj vernika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 ja sam ušao prvi put u džamiju i to me nije pokolebalo, nisam izdajnik i ne znam šta, sve me interesuje i želeo sam da vidim kako to kod njih funkcioniše, kod nas ako su ljudi liberalni, onda su fanatično liberalni samo da bi naprkosili drugoj strani a ne izneli svoje liberalne poglede na svet, isto tako sa desničarima, to što desnica ima neke skroz potpuno ok poglede na svet kao zaštita porodice i sl, nije bitno samo neka je protiv liberala pa šta košta da košta, malo ljudi je otvoreno da može da se stavi istodobno na obe strane pre svega koristeći ono najbolje od njih , od situacije do situacije,a ne najgore NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 ja sam ušao prvi put u džamiju i to me nije pokolebalo, nisam izdajnik i ne znam šta, sve me interesuje i želeo sam da vidim kako to kod njih funkcioniše, kod nas ako su ljudi liberalni, onda su fanatično liberalni samo da bi naprkosili drugoj strani a ne izneli svoje liberalne poglede na svet, isto tako sa desničarima, to što desnica ima neke skroz potpuno ok poglede na svet kao zaštita porodice i sl, nije bitno samo neka je protiv liberala pa šta košta da košta, malo ljudi je otvoreno da može da se stavi istodobno na obe strane pre svega koristeći ono najbolje od njih , od situacije do situacije,a ne najgore Ne znam šta da ti kažem, ja se plašim da ne izgorim, jednom sam stajao pored neke ikone i zapalila mi se majca morao sam da se valjam po podu da bih ugasio vatru. Bilo je strašno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne znam šta da ti kažem, ja se plašim da ne izgorim, jednom sam stajao pored neke ikone i zapalila mi se majca morao sam da se valjam po podu da bih ugasio vatru. Bilo je strašno. Pa sjajno baš lepo, to je dokaz da si agnostik a ne ateista Pitao si Boga nešto na neki tvoj način, i on ti je dao odgovor. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Sve što si nabrojao i jeste nauka, filozofija i religija posebno, spadaju pod humanističku nauku bave se istraživanjem, saznanjima.... Ljudskim bićima po prirodi nije strano da ispituju istinu, šta je istina i sl., samim svojim postankom mi smo deo istine koja nas okružuje samim tim logično je da želimo da znamo više o sebi i svetu koji nas okružuje. U čovekovoj znatiželji nema ograničenosti..može o svemu da se razmišlja i raspravlja i tako treba da bude, ne treba filozofirati previše . Važno je izneti svoje mišljenje, o stvoritelju, postanku sveta , veri, čoveku i danas kao i vekovima ranije razmišlja svako ljudsko biće, i dobro je da je tako, razne organizacije trpaju nas u jedan kalup želeci da svi mislimo isto, različitost je jedva dozvoljena, ali ljudi se ipak razlikuju, ne radimo i ne mislimo svi isto, i tako je najbolje. Pa da ono jest i kosarka je nauka i golf i skokovi u vodu i pranje ulice i rad na kasi i izbacivaci u kluboviam su naucnici i tako sve redom. Tako si upravo obesmislio upotrebu reci ka saopstavanju neke svoje teze koja ima smisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Možda je problem stajanje..mnogi ljudi odriču se ulaska u naše crkve zbog stajanja Bez šale prasnem u smeh ali često čujem " ne mogu da stojim tri sata " iako retko kad nesto u crkvi traje tri sata ali ajd, ja ih obično savetujem, probaj sa katolicima i protestantima kod njih se svako malo može sesti onda dobijem onaj prezriv pogled samo i niš.... NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Pa sjajno baš lepo, to je dokaz da si agnostik a ne ateista Pitao si Boga nešto na neki tvoj način, i on ti je dao odgovor. šalu na stranu. E pazi bit i agnosti ne isključuje mogućnost da budeš ateista niti obrnuto. Ateizam je negativan odgovor na pitanje:"Da li veruješ da postoji Bog?" Dok je agnosticizam (dobro sam napisao?) negativan odgovor na pitanje: "Da li znaš da postoji/nepostoji (radi u oba slučaja) Bog?" Tako da sam ja ateista, agnostik. A što se tiče tebe i ti si agnostik u suštini su svi agnostici što se ovog pitanja tiče, jer zapravo niko ne zna da li zaista ima Boga ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Значи, оћеш да кажеш да је Христ ипак хтео теократску државу, али некако није успео да је оформи? Него је то оставио царницима да ураде 200 година после? Оћеш да кажеш да то што нешто Христос није стопирао - значи да то хоће? Логички имплцира да све ове ратове, све ствари које су чинили у његово име - он хоће. По твојој логици. Он је нама оставио шта хоће и како јесте. Оставио нам је цркву и литургију. Оставио нам је заједницу. Све остало је наша измишљотина, а његово име злоупотревљавамо. Moja pitanja su bila u kontekstu tvoje generalizacije da Hristos zeli crkvu bez ikakve politicke moci. Kada uvedemo primjere koje sam pomenuo, tvoja generalizacija pada u vodu. Liturgiju u danasnjem obliku nam nije ostavio. Prema tvojoj logici, trebalo bi je ukinuti jer je to "nasa izmisljotina". Ja licno nisam za teokratiju ali jesam za postojanje drzavne religije. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne, nego npr... nervira me bivsi decko i rado bih ga uklonila sa lica zemlje, ali me zakon sprecava u tome, jer mi zatvor i ne zvuci bas ... privlacno. A da zaista imas armiju i zmajOve nikakav zakon ne bi pomogao tom bivsem vidim ja. Срђан Шијакињић and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Agnostik veruje recimo u nešto ali ne naziva to Bogom , ateista ne veruje u ništa...o Bože..pored prirode koja se stvara iz časa u čas, živa je, kako onda ne verovati u ništa ???? Kad kažem Bog, šta prvo osetiš, šta pomisliš u momentu ? Bog, stvoritelj svega vidljivog i nevidljivog, svakom je jasno da je sve oko nas stvoreno od strane nekog(nečeg) ko i danas stvara iz sekunde u sekundu, za nas vernike to je Bog. Sad ćemo se uplesti u zamku terminologije, samog pojma i kako je nastao...tome obično nema kraja.. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Moja pitanja su bila u kontekstu tvoje generalizacije da Hristos zeli crkvu bez ikakve politicke moci. Kada uvedemo primjere koje sam pomenuo, tvoja generalizacija pada u vodu. Liturgiju u danasnjem obliku nam nije ostavio. Prema tvojoj logici, trebalo bi je ukinuti jer je to "nasa izmisljotina". Ja licno nisam za teokratiju ali jesam za postojanje drzavne religije. Meni su poznate samo dve hrišćanske države koje imaju tzv. "državnu religiju " to su Vatikan i Grčka. Isus jeste govorio o zajednici ali ne vidljivoj zajednici već o nevidljivoj, o duhovnosti. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Lakse je reci "Boze pomozi", nego zagrejati stolicu i proliti par kapi znoja. Класична атеистичка заблуда о вери и верницима. Ова изјава је у фазону познатог атеистичког постера на коме су прецртане склопљене руке у молитви а испод пише "Ради нешто". Атеисти требају знати колико труда захтевају одређени подвизи верника. Много труда. Управо је почетак поста. Верници не очекују Божију помоћ са Неба без сопственог труда. Свако је од нас пре полагања испита на факултету чврсто учио, поред тога што се молио Богу. Вера захтева труд и личну одговорност. Прави верник доста ради и улаже напоре сваког дана више од просечног човека. Тако да ова твоја изјава није у скалду са реалношћу. Наравно да има и таквих који се само уздају у помоћ "одозго", али то нису верници него сујеверне особе. Срђан Шијакињић, Istochnik, Саша од Москве and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ne znam kako je, u gradu nisam uopšte primetio da me neko gleda kada ulazim u crkvu, mislim da ni tebe niko ne gleda vec si si to umislio, svi si umislimo nesto , previše se ljudi boje crkve, zapravo Boga, da bi ti se smejali zapamti to. Гледају. Село је то са доста комуњара. Све се види, сви се познају. Град је друга прича. Мада сам једном и у једном граду доживео коментаре клинаца када сам излазио из дворишта цркве. Причају између себе "Иде у цркву... јер си ти некад ишао тамо... ма дај не пада ми на памет..." у том фазону. Навикне се човек временом на околину и она на њега. Младима то може бити проблем. Свештеник је причао како је људе из наше парохије затицао у градској цркви како пале свеће. А у сеоској не улазе осим за Бадњи дан. Срамота их је од околине... или ко зна шта је у питању. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Гледају. Село је то са доста комуњара. Све се види, сви се познају. Град је друга прича. Мада сам једном и у једном граду доживео коментаре клинаца када сам излазио из дворишта цркве. Причају између себе "Иде у цркву... јер си ти некад ишао тамо... ма дај не пада ми на памет..." у том фазону. Навикне се човек временом на околину и она на њега. Младима то може бити проблем. Свештеник је причао како је људе из наше парохије затицао у градској цркви како пале свеће. А у сеоској не улазе осим за Бадњи дан. Срамота их је од околине... или ко зна шта је у питању. Stvarno to nikad nisam doživeo, čim izadješ iz crkve skupi se gomila dece ali ne da bi ti se rugali već da ti traže pare, onda je običaj da ih onako pun Duha Svetoga šamaraš ispred same kapije crkve NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Male napasti prose i to ne za sebe već rade za.. NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука