Jump to content

Сплит тема - Савремени Срби католици

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa verovatno sto ste tako ljubazni i usluzni gubite vernike na svim kontinetima, cak i u J. Americi. U Francuskoj jedan RKC svestenik opsluzuje 12 parohija...

A npr. na poluostrvu Jukatan citava sela rimokatolika prelaze u pravoslavlje.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Akcenat je na tome sta mi radimo, a ne sta drugi rade. Prvo time treba da se bavimo, a ako ostane vremena onda ostalo.

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Pa verovatno sto ste tako ljubazni i usluzni gubite vernike na svim kontinetima, cak i u J. Americi. U Francuskoj jedan RKC svestenik opsluzuje 12 parohija...

A npr. na poluostrvu Jukatan citava sela rimokatolika prelaze u pravoslavlje.

Da, jukatan, vidiš...Brate Marko, kad ti podučiš svoje bar da znaju se prekrste, i kada i kako i zašto to da čine, onda pričaj o Jukatanu. U Beogradu i Srbiji su pune  crkve ljudi što dolaze jer je to štos u poslednje vreme, pa onda religioznih, i na kraju na prste jedne ruke vernih, a još manje verski podučenih. Znaš, imao sam veliki broj sahrana od kako sam sveštenik, i većinom dolaze prijatelji pa i rodbina koji su pravoslavci iako sahranjujemo katolika. NIKO ne zna kad i zašto da se prekrsti, a to je sitan problem. Ma...

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Jeste li razmisljali mozda zasto je Midrash bas tu gde jeste?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Da, jukatan, vidiš...Brate Marko, kad ti podučiš svoje bar da znaju se prekrste, i kada i kako i zašto to da čine, onda pričaj o Jukatanu. U Beogradu i Srbiji su pune  crkve ljudi što dolaze jer je to štos u poslednje vreme, pa onda religioznih, i na kraju na prste jedne ruke vernih, a još manje verski podučenih. Znaš, imao sam veliki broj sahrana od kako sam sveštenik, i većinom dolaze prijatelji pa i rodbina koji su pravoslavci iako sahranjujemo katolika. NIKO ne zna kad i zašto da se prekrsti, a to je sitan problem. Ma...

Србин иако не зна да се прекрсти, зна шта је, одакле је и куда иде.

Србин и ако не зна катихизис, зна да је Христов и неће продати веру за вечеру или због тога што није могао да нађе попа да га саслуша. Па да ускочи на прво оно место где ће му посветити пажњу.

Зато што Србин, иако није верски образован или подучен, срцем осећа шта је важно и битно и који је део који му се неће одузети.

Подели на овим сајтовима

И све ово што сам написао је оно што ви не контате и што никада неће схватити. А то је и извор вашег неуспеха међу Србима.

Степинац је исто ово што ти сад пишеш, писао пре 2. светског рата и говорио да му је само 3 године све би Србе покатоличио, јер ни да се прекрсте не знају, а не знају ни када треба то да чине.

Али од Светог Саве до несветог Степинца ви чините увек и исте грешке, јер не схватате оно што је суштински важно.

"Нема лепше вере од православне, Срб је Христов радује се смрти."

Подели на овим сајтовима

Србин иако не зна да се прекрсти, зна шта је, одакле је и куда иде.

Србин и ако не зна катихизис, зна да је Христов и неће продати веру за вечеру или због тога што није могао да нађе попа да га саслуша. Па да ускочи на прво оно место где ће му посветити пажњу.

Зато што Србин, иако није верски образован или подучен, срцем осећа шта је важно и битно и који је део који му се неће одузети.

Au, Marko, pa gde ti živiš? U Epskoj narodnoj poeziji? Okreni se oko sebe. Kojeg Hrista poznaje? Ovde se JEDINO u Evropi, ako ne i u svetu psuje Bog i Majka Božija i to mu dođe kao interpunkcijski znak. Bahatost, korupcija, na sve strane...daj molim te. Ali, nije to problem, problem je što oni koji misle kao ti, a ima ih nažalost mnogo, misle da je sve u redu. Da ne treba ništa posebno raditi sa narodom, jer, Bože, pa u Srbe je ugrađeno po difoltu poznavanje Hrista i Crkve. Čovek krene na lečenje kad shvati napokon da je bolestan. Mi izgleda još nismo na tom nivou. Čitaj Knjigu Sudija, pa ćeš shvatiti o čemu se radi.

Подели на овим сајтовима

Видиш како је фасцинантно да ти у 21. веку имаш исти осећај за РЕАЛНОСТ као и Степинац у првој половини 20. века.

Па нит Степинац покатоличи Србе, чак ни кад је имао усташку машинерију иза себе, нити ћеш ти свестан "реалности" и "стања на терену".

П.С. Слабо знаш ТВОЈЕ јер имаш међу Хрватима (посебно у Херцеговини) мнооого гадније псовке везане за Господа Исуса Христа, које нити међу једним народом не можеш чути. Да се најежиш!

Подели на овим сајтовима

И све ово што сам написао је оно што ви не контате и што никада неће схватити. А то је и извор вашег неуспеха међу Србима.

Степинац је исто ово што ти сад пишеш, писао пре 2. светског рата и говорио да му је само 3 године све би Србе покатоличио, јер ни да се прекрсте не знају, а не знају ни када треба то да чине.

Али од Светог Саве до несветог Степинца ви чините увек и исте грешке, јер не схватате оно што је суштински важно.

"Нема лепше вере од православне, Срб је Христов радује се смрти."

Još ne shvataš :) O kom uspehu pričaš? Ja sejem ono što mi Bog nalaže, po Pismu i Crkvi. Ne pravim ja nikakav ni uspeh ni neuspeh, jer Bog daje da raste...a na kraju svi smo:"Sluge beskorisne."(Lk 17,10)

Подели на овим сајтовима

Молим вас као људе манте се тешких речи.

Мени је ова тема битна.

Савремени Срби католици у поткомунистичком периоду, постмодернистичком, садашњем, са свим историјским искуством које је претходило овоме времену то је тема.

Није тема ко јесте а ко није Христов.

Свако је Христов ко Његов жели бити, то се ни једном човеку на планети не може забранити.

Очекујем и од једне и од друге стране да се покуша ако је то икако могуће на српском нету нека нормална и конструктивна прича.

Подели на овим сајтовима

Прича је јасна Срби римокатолици су статистичка грешка и њихова црква се према њима у складу са тим и понаша.

То се види из свега што сам већ набројао.

Подели на овим сајтовима

Није баш тако. Јасеновац је био етничко - политички и расистички мотивисано истребљивање јер су поред Срба убијани и Јевреји и Роми.  То је била доминантна идеја. Убијани су и антифашисти  и противници усташа без обзира на нацију. 

Јасеновац је био три у један.

Усташе су тамо таманиле Јевреје јер је то било по вољи Рајха, Цигане такође. Убијали су и Хрвате који нису подржавали усташки режим. Србе су пак убијали јер су православци. Просто је то, јер је трећина водећих усташа имала посредно или непосредно српско порекло, дакле сигурно Србе нису убијали због различите генетике.

(п.с. мене би вероватно три 4 пута убили пошто ме Цигани својатају, Јевреји ме својатају, Хрвати ме понекад својатају, а ваљда сам и неки Србин...)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...