kordun Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Истина је вера није оно што је слало људе у смрт у Јасеновцу и још на какав начин, то је сатанизам. На жалост није мали број документованих сведочанстава који директно или индиректно повезује римокатолички клир са простора НДХ са тим злочинима, подстреком на чињење злочина па и само учествовање у злочинима. Но о овоме смо већ милион пута писали. Ovo je lijepo rečeno! Naravno da je bilo i čestitih hrvata,imamo solidan broj primjera kako su rizikovali svoju glavu da spase srpsku,to se jako pamti u narodu i ja sam čuo za dosta slučajeva,ali sa druge strane imamo NDH kao katoličku državu ,to im je bila glavna ideologija uz fašizam,kako su to objedinili ja ne znam,ali tako je bilo u svakom slučaju radilo se o zločinačkoj ili drugim riječiima satanističkoj mašineriji.Nakon rata,kad je trebalo da uz zarastanje rana da se istinski dođe do pomirenja između katolika i pravoslavaca koji su preživjeli genocid katolička crkva je to jednostavno onemogućavala tako što je među svojim vjernicima aktivno potencirala mržnju prema pravoslavnima,e to je velika razlika između pravoslavne crkve mučenice i katoličke crkve u socijalističkoj hrvatskoj,svako zna da je ovo istina,a ja sam lično odrastao u takvom okruženju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ima li koja druga vera otaca? Има, вера отаца је православље. Вера твојих предака. Свети Сава није то исто јер Свети Сава није био римокатолик. Свети Сава није ни идол зато што није римокатолик. Није у питању "стил и додаци српског духа" већ друга конфесија. Светосављу није циљ да помаже да се било шта очува, Светосављу је циљ Христос. Ако је вас балканских Срба обичај да веру срозавате на ниво навијачког клуба, веруј ми да нас Срба са севера тај обичај није. Између источног и западног Хришћанства је много разлика, није само у политици, већ је пре свега разлика у духу. Željko, pročitali ti šta sam napisao? Nisam ni ja rimokatolik - takvo što ne postoji. Neukost je i razlog stalnog klanja. Hristos nam je isti, isto Sveto pismo, ista Apostolska predaja - gde ti tu vidiš drugu konfesiju? Sveti Sava nije isto?!? Nije bio "rimokatolik" - tačno, jer ni ja nisam niti ima i jednog rimokatolika na svetu - mi smo katolici, hrišćani. Ali je taj isti sveti Sva išao u Rim po krunu i blagoslov - jel ga to čini jeretikom? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Sasvim je normalno da će Srbi da gledaju na katolike kroz Hrvate, oni su im bili komšije i sa njima su živeli. Arhiva koja je uništavana ali nije uništena sasvim , Vladimira Dedijera sadrži činjenice koje teško optužuju trećinu hrvatskih sveštenika za zločine nad Srbima i to kao neposredne izvršioce ili podstrekače. Interesantna je sudbina i analiza koji su rađeni u Sloveniji, zaboravio sam ime patologa, Slovenac koji je veštačio dečije lobanje. Speolozi su se spustali u jame i to speolozi iz mnogih zemalja koji su se nagledali užasa. Sve se to negde sakrilo, pogubilo, nestalo....?!! Ja sam rođeni karlovčanin,a korijen tamo mi je daleko u prošlost i sa mamine i tatine strane,nisam imao ni jednog dedu,moj tata nema rodbine skoro ništa,mama također,završilo po jamama oko karlovca u mom slučaju jame u skakavcu da budem precizan,jedno 10 km od karlovca na jugoistok,vrabci na grani znaju koliko katolička crkva ima prste u tome,jedan dio moje rodbine je i pokatoličen,pa se vratio 1944 -45 na pravoslavlje ,to su strašne stvari gornjokarlovačka eparhija 1941 je imala 700 000 vjernika,toliko 1991 nije bilo svih srba u hrvatskoj,danas ja mislim nema ni one naše glavne crkve u karlovcu jel tako,jeste bar neko cvijeće tamo posadili Pisao sam o križarima, očigledno me nisi razumeo. Križare ne treba poistovećivati sa ustaškim pokretom i ideologijom. Jesu to bile bivše ustaše ali shodno vremeskim prilikama totalno su promenili ideologiju, čak je bio i pozdrav ustaški zabranjen, u suštini teško je o križarima govoriti jer oni nisu bili jedinstvena organizacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 пре помирења мора доћи покајање...али покајање крвника... ...ми, Срби какви смо блесави, опростићемо и заборавити... И како ти сад да кажеш православцу да је он исти ко католик, кад католичанство има такав бренд, грађен вековима, да га неће опрати море суза... Ево ја опраштам за своју побијену фамилију и народ...ево стварно сам опростио...шта даље? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Мидраше, искрено, зар ти своје коментаре сматраш кротким и благим? Зашто сте ви римокатолици, јер католици нисте, чим сте подчињени Риму тако ускогледи и нервозни кад вам се спомене неке чињенице које то једноставно јесу? Занима ме чији став браниш и шта уопште желиш да постигнеш гурањем неких лабилних ставова? О твом коментару за о. Небојшу стварно не би, као свештеник, ако то јеси, примећивање мржње у за стравичне злочине благим тоном описаним чињеницама граничи на безобразлук и више говори о теби, него о оцу Небојши. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 пре помирења мора доћи покајање...али покајање крвника... ...ми, Срби какви смо блесави, опростићемо и заборавити... И како ти сад да кажеш православцу да је он исти ко католик, кад католичанство има такав бренд, грађен вековима, да га неће опрати море суза... Ево ја опраштам за своју побијену фамилију и народ...ево стварно сам опростио...шта даље? Ništa...Nastaviš dalje za Isusom do ulaska u Kraljevstvo, stalno praštajući i kajući se za svoje grehe. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Željko, pročitali ti šta sam napisao? Nisam ni ja rimokatolik - takvo što ne postoji. Neukost je i razlog stalnog klanja. Hristos nam je isti, isto Sveto pismo, ista Apostolska predaja - gde ti tu vidiš drugu konfesiju? Sveti Sava nije isto?!? Nije bio "rimokatolik" - tačno, jer ni ja nisam niti ima i jednog rimokatolika na svetu - mi smo katolici, hrišćani. Ali je taj isti sveti Sva išao u Rim po krunu i blagoslov - jel ga to čini jeretikom? Ја у клин ти у плочу. http://hr.wikipedia.org/wiki/Rimokatoli%C4%8Dka_Crkva Хрвацка википедија Први пут чујем да је Св. Сава уопште ишао на запад, ишао је на север, ишао на југ, ишао је најчешће на исток, али на запад није ишао никад. Питаћу историчаре јер ме доводиш у напаст. Али знам да је 1219. крунисао Стефана Немањића за краља, чиме је показао да папско крунисање две године раније он, иако користи као некакв облик међународне легализације краљевине Србије, у суштини не схвата озбиљно. Односно да је по њему једино валидно да српски архиепископ крунише Краља и да је то онда права хиротонија. Наведи ми извор за тај историјски податак који тврдиш. Нема евхаристијског јединства то је оно што по теолозима представља основно извориште различитости. Али треба ту укључити и социологе, културологе, историчаре и друге...јер 1000 година није 10 година. А и за 10 година може да се деси рецимо да Црногорци постану нација. Шта ли се тек деси за 1000 година ихај... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Мидраше, искрено, зар ти своје коментаре сматраш кротким и благим? Зашто сте ви римокатолици, јер католици нисте, чим сте подчињени Риму тако ускогледи и нервозни кад вам се спомене неке чињенице које то једноставно јесу? Занима ме чији став браниш и шта уопште желиш да постигнеш гурањем неких лабилних ставова? О твом коментару за о. Небојшу стварно не би, као свештеник, ако то јеси, примећивање мржње у за стравичне злочине благим тоном описаним чињеницама граничи на безобразлук и више говори о теби, него о оцу Небојши. Pa čuj, Bogu hvala, pa mi nećeš ti suditi, a govorim ono što me ovo Pismo koje me veže nagoni. Njemu odgovaram, a ne tvom nerazumevanju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Pa čuj, Bogu hvala, pa mi nećeš ti suditi, a govorim ono što me ovo Pismo koje me veže nagoni. Njemu odgovaram, a ne tvom nerazumevanju. Јеси ти озбиљан? То је твој одговор? О каквом суђењу ти? Кога то молим те Писмо на било шта ''нагони''? Е Мидраше, Мидраше... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ја у клин ти у плочу. http://hr.wikipedia.org/wiki/Rimokatoli%C4%8Dka_Crkva Хрвацка википедија Први пут чујем да је Св. Сава уопште ишао на запад, ишао је на север, ишао на југ, ишао је најчешће на исток, али на запад није ишао никад. Питаћу историчаре јер ме доводиш у напаст. Али знам да је 1219. крунисао Стефана Немањића за краља, чиме је показао да папско крунисање две године раније он, иако користи као некакв облик међународне легализације краљевине Србије, у суштини не схвата озбиљно. Односно да је по њему једино валидно да српски архиепископ крунише Краља и да је то онда права хиротонија. Znači wikipedija je progovorila excatedra? U tekstovima Crkve NIGDE ne postoji REČ rimokatolički, rimokatolička. To što neki katolici sebe tako nazivaju, mogu do sutra, ali Crkva se tako nikada nije nazivala. To je podmetačina protestanata u 16 i 17 veku. A što se sv. Save tiče, pa eto, prouči. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Znaš kako, i navijači imaju krstove od pola metra oko vrata i ponašaju se kao pagani, mlate koga stignu i mrze a sve u ime "pravoslavlja". Da li ćemo za to da optužimo SPC? Ja mislim da ne, ali da ako se to tiče nekoga ko dolazi iz Hrvatske ili iz katoličkog okruženja. Stalno zamena teza - niko ne opravdava zločine! Gde ti to vidiš? Zašto nam stalno prebacujete tu odvratnu laž? A sa druge strane, za poziv na praštanje, ne meni jer mi ne treba jer nisam ništa zlo učinio, onda sažaljevaš Hrista jer te je na to POZVAO! On je za TEBE i mene umro na krstu i oprostio je i tebi i meni a i onome koji ga je razapeo! A ti ne možeš? Da li ideš za njim? Ne moraš da praštaš, što se mene tiče - eto ti reference - "oprosti nam duge naše KAO ŠTO MI OPRAŠTAMO dužnicima našim! I... "Riječ koju sam zborio - ona će mu suditi u posljednji dan." (Joh 12,48) Za žaljenje, jel' da? Čitaš li Pismo, brate? Почели смо с ниским ударцима, димне бомбе. Дакле, с једне стране имамо постављене навијаче, на које Црква има утицај сличан ономе из филма :.mislise. кад она двојица сврате у цркву да запале свеће и после причају са свештеником, али не слушају његове савете. Не пратим спорт, али нисам чуо за неки покољ који су направили српски навијачи. Увек треба разликовати онога ко је пошао да прави неред и не иде да би гледао утакмицу, од онога ко је повео децу на стадион. С друге стране имамо усташе, који чине геноцид, али који нису изопштени због тога из цркве у Хрвата. Међу њима има свештеника, чак постоји и војни бискуп, као сада у хрватској војсци. И између те две групе о.Александар повлачи знак једнакости, па испада група пијаних лудака опаснија од целе ђаволске идеологије. Немам ја право да опраштам у туђе име, као што су комунисти чинили, па је мојим бабама поред породичног споменика стављена плоча ЖФТ, иако се зна ко је злочинац. Ја опраштам онима који су мени зло нанели, па чак и оном врљавом снајперисти који ми је оставио ожиљак на глави. Оволику главу да промаши А Свети Сава никад није ишао у Рим, него је папа видео да је Србија лидер на Балкану, а и шире, па је послао круну да испадне фаца, да не буде сутра та нова сила против њега. Кад се вратио Свете Горе Свети Сава је крунисао брата по православном обреду, да буде све како је драгом Богу мило. Да је требало да се таржи признање од папе то би чинили и остали српски владари,али за то није било потребе. Volim_Sina_Bozjeg, feeble, Лазар Нешић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Znači wikipedija je progovorila excatedra? U tekstovima Crkve NIGDE ne postoji REČ rimokatolički, rimokatolička. To što neki katolici sebe tako nazivaju, mogu do sutra, ali Crkva se tako nikada nije nazivala. To je podmetačina protestanata u 16 i 17 veku. A što se sv. Save tiče, pa eto, prouči. А могао би и извор да наведеш... Ја ћу свакако то испитати. Приде сам ти написао и за друго крунисање које је свакако и теби познато. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 А могао би и извор да наведеш... Ја ћу свакако то испитати. Приде сам ти написао и за друго крунисање које је свакако и теби познато. Ne mogu, nažalost, sad da kopam ko njigama jer su u kutijama i selim se...Drugog krunisanja nikad nije ni bilo, tako barem kaže većina istoričara. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ne mogu, nažalost, sad da kopam ko njigama jer su u kutijama i selim se...Drugog krunisanja nikad nije ni bilo, tako barem kaže većina istoričara. Било је. Сава је крунисао Стефана, навео сам ти и годину. Лоше стојиш са том већином историчара. Прво је било са папском круном друго са са домаће радиности круном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Оче Мидраше и мени се рађају силна питања.Рецимо, проблем је код Вас чини ми се, еклисиолошки. Ви сте прешли у другу јурисдикцију у Бг-у. Има ли пуноће црквености под омофором Патријарха који покрива Београд? Ако има,зашто сте онда прешли код надбискупа београдског? Да ли, помало због интереса? Рецимо,отвара Вам се широко поље код западњака за научно истраживање,путовање,интернационалност,већа сигурност,организација,модерност, боља комуникација са светским токовима... Ако је исти Христос и тамо и овде, зашто нисте изабрали православце западног обреда, додуше нема их у Србији.али рецимо? Чини ми се да нисте отишли код западњака због мањка христологије,већ због неке разочараности . Такав утисак стичем читајући данима ову дискусију.Имам још низ низ питања... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука