Jump to content

Против догми и незнања!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 12. 10. 2013. at 14:16, -Владимир- рече

Зато што се не заснивају на општеприхваћеним методама научног истраживања и  стога не доводе до нових продора на пољу научног сазнања и самим тим нису ни од какве користи мени, форуму ни човечанству у целини, а заузимају ресурсе који би могли да се паметније искористе . На пример за промоцију науке, или за научно истраживање.

Ако сам те добро схватио.

Tako nesto :)

Malo cinicno. Nema veza sa resursima, ima ih dovloljno i za nauku i filozofiju i za hriscanstvo i teologiju, i o svemu se moze i lepo je razgovarati.

I ne smeta mi da se povezuje evolucija i hriscanstvo na neki konstruktivan nacin, ali mislim da je bitno razgraniciti zasto nauka prihvata evoluciju, to jest zasto ona ima vrednost i kako smo do nje dosli, i ne samo zbog evolucije, vec zbog generalne borbe protiv zamućivanja stvari.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Одговори 249
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 12. 10. 2013. at 14:26, зеленизуб рече

TE у премиси подразумева логичку грешку, тако да су и сви изведени закључци најблаже речено "konfuzni".

Nije tema.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 4:32, zuti car рече

Interesantno mi je kako ateisti olako sebi daju pravo da odredjuju sta ko treba da radi i gde su granice necega .Pitam se postoje li kakve granice i ogranicenja za njih?

"daju prvo da određuju" ?    svašta!        pa valjda ovde na forumu samo iznosimo svoje mišljenje ,taman posla da nekome nešto određujemo.

Kad bih i imala moć da određujem i namećem , to ne bih uradila.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 11:22, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dino,Misliš da ateiste koriste kao borbu protiv duhovnog obnavljanja i vraćanja srpskog naroda? Ja sam mislio da oni to iz zadovoljstva.Zanimljivo mi to nije nemoguće.

Evo je ... zavera   !    :)           

Подели на овим сајтовима

Nije Volim Sina Bozijeg mislio na "obicne" ateiste, to je ako posmatramo usko, ako posmatramo ukupni plan onda je vec druga prica u pitanju, o tome moze da se sazna u Svetom Pismu.

Pojednostavljeno, treba samo pratiti tokove novca i stosta biva jasno.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 14:16, -Владимир- рече

Зато што ...

Sve u svemu ... mislim da sam razumela Vladimira a i on mene (i sqny-ja).  Lično: spuštam ton i nadam se daljem razumevanju.

Dinablaster i ZeleniZub:   teško da ću vas ikad shvatiti.   Zzub pokušava da poveže moje rešenice sa "dogmama i neznanjem".  O tempora, o mores!

Подели на овим сајтовима

Nas ili ono sto pricamo? Pitam jer ateisti obicno insistiraju na preciznosti pojmova i racionalnoscu.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 12:26, Ђуро Станивук рече

Hehe. :D

Avatar je cisto zbog ljubavi prema bosku i postovanja prema Kleju kao boskeru. (: 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 18:08, CecaV рече
Dinablaster i ZeleniZub: teško da ću vas ikad shvatiti. Zzub pokušava da poveže moje rešenice sa "dogmama i neznanjem". O tempora, o mores!

Пре бих рекао, а и поновићу да не буде заблуде, како је проблем "rešenicа" више у домену елементарног образовања. Или опште културе. "Цицероне!"

On 12. 10. 2013. at 0:19, зеленизуб рече

On 11. 10. 2013. at 18:58, CecaV рече
Ili: veštačka selekcija ... nastanak mnooogo vrsta pasa !

Сад кад читам ово што пишете просто немам срца да вам скренем пажњу како је пас заправо подврста ( заједно са вуковима, којотима, шакалима, лисицама... ), као и то да је "veštačkom selekcijom" једино и искључиво могло да настане "mnooogo" раса паса. (!)

То није нека нарочита стручност, чак је и ( било ) у домену елементарног образовања, "општа култура"... додуше, не знам како се данас у Србији "одређују према науци и едукацији становништва".

Сигурно је да има разлике између образованих и едукованих.

Подели на овим сајтовима

On 11. 10. 2013. at 7:31, CecaV рече

Ton je (bio) primeren, hvala.   Mišljenja sam da je tvoja rečenica

" Господ нема потребе и неће да крши законе природе (разлог је чување слободе оних који неће са њим, не желе Бога), он их само користи "у пуном капацитету", тј и онај нама још непознати део природних закона. А кад то све спознамо-тад долази Нова Твар... "

mistifikacija jer špekuliše sa potrebom i voljom Boga da utiče na prirodne zakone. Plus, ovo sa "Nova Tvar".       Verovatno se bespotrebno raspravljamo jer ti veruješ da je tako, a ja ne verujem.    Dodaću i ovo: mistifikacija prirodnih i društvenih pojava od strane organizovanih religija ... je jedini preostali teren na kome te religije grade svoj autoritet.

------

Da se još osvrnem na tvoje pitanje u vezi antigravitacije.  Antigravitaciju ću prvo da definišem kao stanje u kome se ne oseća gravitaciona sila.  Dakle, isključujem scanario u kome se grav.sila jednostavno neutrališe nekom drugom silom.   Ovako definisana antigravitacija je naučna fantastika, mada sam ja lično uvek otvorena da čujem i vidim dokaze koji bi me razuverili.

-------

pozdrav.  vrlo si korektan sagovornik !   Tvoj primer sa Mendeljevom je bio dobar.  U tom smislu se slažem da treba da budemo otvoreni za "anti'gravitaciju".  Evo još i ovo :  u Hantsvilu, u Alabami, ... sam jednom bila u društvu profesorke (zaboravih joj ime) koja je jednom, početkom devedesetih, izvela eksperiment u kome je, navodno, izmerila smanjenje zemljine gravitacione sile (pazi: bez neutralisanja magnetnom silom).   U eksperimentu je koristila super-provodnike; detalje ne znam.     Problem:   nije uspela da ponovi eksperiment.  Ni ona, ni drugi naučnici.

Мало касним са одговорима, обавезе :)

Дакле, мистификација... Не могу се сложити, јер ако се слажемо да у науци није све откривено и да има простора за нова сазнања, онда има пуно ствари које само претпостављамо (тако да и ви понекад мистификујете науку-следствено твом начину размишљања). Нпр твоја дефиниција антигравитације је из мог угла гледања (а у складу са оним што сам раније навео о силама) потпуно нетачна, јер је само опис интеракције две силе које се потиру, а не једне од њих. Дакле, потпуна ТВОЈА спекулација, којом си закључила да је оно што сам ЈА рекао СФ (надам се да ме разумеш).

Иначе у праву си да се беспотребно расправљамо, јер је то питање полазишта, тј вере сваког од нас (твоја вера у науку која (наука) -како сама признајеш- има још пуно непознатих, и моја у Бога која је теолошки потпуно уобличена. Али ви би волели да је и научно уобличимо и докажемо да бисте је могли прихватити што је нонсенс пар екселанс јер се нематеријалне ствари не доказују И НЕ МОГУ ДОКАЗАТИ материјалним доказима. Просто, Творац је тако поставио почетне параметре, па ко хоће уђе у коло а ко неће остаје слободно ван њега).

Ово болдовано је тачно, АЛИ САМО ЗА ПРОТЕСТАНТЕ који попут муслимана хоће да своју Свету Књигу прогласе за врх науке (то што неки протестантског духа себе сматрају православним није проблем Православља већ њих самих. Католици-а не православци-су стигли и до спаљивања Ђ.Б. који је био њихов свештеник-због беспотребног прегањања око тврдње да је земља равна што нема НИКАКАВ УТИЦАЈ НА СПАСЕЊЕ ЧОВЕКА, јер за спасење је битно какав си, а не да ли си на лопти или тањиру ;) ). У православљу је супротно, оно оставља да се наука бави материјалним доказима и не допушта више грешке да тренутна научна сазнања морају бити аминована од стране Цркве (тако је св. Василије Велики веровао већини научника свог времена да је земља равна па се после испоставило да није). Извор науке су научна сазнања и она теже описивању опипљивог, а извор теолошке мисли је Откровење које говори о оном недодирљивом... Заиста ми не пада на памет да браним друге религије, и рећи ћу овде теби као и касније Дрвцету да смо овде на овом форуму и овој теми да упутимо оправдану критику Православљу, а не да мешамо све религије и њихове грехове товаримо нама на врат. Дакле, прихватам критику Православља, али оставите змајеве, једнороге, Буде и Лутере на страну да се не расплињујемо и правимо папазјанију. Ми сасвим добро знамо њихове погрешке, али за њих просто НЕ МОЖЕМО И НЕЋЕМО  да одговарамо ни пред Богом, а ни пред вама.

Зато ћете од православних епископа чути једно велико ништа по питању научних теорија и закона, осим ако нису у потпуној супротности са Писмом (дакле, чим се наша Црква не оглашава по питању еволуције то значи да није у супротности са Писмом, али и не можемо са сигурношћу тврдити да је потпуно исправна. Аргументи су јој што се научног дела тиче реално јаки, али и сама је у процесу испитивања тиме што своја полазишта непрестано научно преиспитује и наново потврђује. Ако ипак једног дана запне, сигурно ће се наћи боља торија, до тада је убедљиво прва. Наравно, говорим о еволуцији уз наше схватање да је иницијатор почетка, тј стварања првог организма Творац, а који је (можда) имао утицаја и на брз прелаз из врсте у врсту што-бар тако научници кажу-никад неће моћи бити доказано јер се никад неће моћи издвојити БАШ ОНАЈ МОМЕНАТ КАДА ЈЕ БАШ ОНАЈ ГЕН МУТИРАО И ОД ЈЕДНЕ ВРСТЕ ПОСТАЛА ДРУГА. Просто, на спасење човека (што је главни предмет интересовања Цркве, за разлику од науке) нема никаквог утицаја-да ли је постао Творчевом иницијативом од земље преко амебе......гмизавца....мајмуна до човека, или од земље право са тањираче где га је Бог уобличио као Злакушки ћуп (знаш ону грнчарију из Злакусе за купус, пасуљ, сач :) ). Нама је битно какви смо у односу са Творцем, а не са механизмом (поређење: нама гладнима је само битно да једемо пасуљ, а ви водите расправу је ли важно да ли се исти спремао на електричном шпорету, смедеревцу, експрес лонцу или уз ћумур ;) ).

А за експеримент-видео сам прошле године на јутјубу више пута успешно поновљен експеримент са торусом и диском премазаним суперпроводником и потопљеним у течни азот-истина, са магнетом што је суштинска разлика, али ми је и даље нејасно "закључавање " у било којој позицији у односу на магнет, и изнад и испод. Тако испада да је у целој причи дејство гравитације нула, или се потире! А то опет значи да би могли индиректно преко коришћења магнетног поља планете и технологије хлађених суперпроводника савладати гравитацију...Вери интрстинг... Мислим да ће (историјски гледано) брзо заживети у транспорту...

Свако добро од Бога, и опрости на преопширности.

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 11:13, DYNABLASTER рече

Svako od (poluprofi i profi) ateista bi trebao da pogleda ovo (iako na profi verovatno nece imati uticaja jer su placeni za svoju misiju)

http://www.youtube.com/watch?v=RaDTWZIXfLU

Ne da sam gledao, nego sam i preporucio svojim prijateljima ateistima... sjajan tip... mada vise volim ovaj njegov klip, a valjalo bi da ga ti i zelenizub pazljivo pogledate i da ne djuskate vise sa jednorozima:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 1:57, drvce рече

Sta me briga sto je neko pre kusur hiljada godina izgubio slobodu videvsi bogove. Za omnipotentne vanvremne i vanprostorne entitete je apsolutno nikakav napor da i danas (i dok je sveta i veka) budu prisutni kao i u ona opevana vremena. Moja vizija uredjenja sveta je nezavrsen posao. U njoj ima mnogo rupa, nepoznatih i nedefinisanih oblasti, veliki deo je pokriven sa fog of war i pojma nemam da li se u tim predelima nalazi ista. Smatram sasvim mogucim da u tim mojim voidima obitavaju svakakva cudesa, od paralelnih multiverzuma, preko osmookih trojednih bogova okruzenih jednorozima i zmajevima, do koznacega. Ne znam kako da postojanje bilo cega od pometnutog pouzdano potvrdim. Ono sto je proverljivo je uticaj te menazerije na ovostrano - nikakav je, nema ga. Mastanje je vazan deo moje vizije sveta. Nekada nije bilo sistematskog proveravanja mastanja. Danas to cinimo, iako ne znamo kako neka mastanja da istestiramo. Ta neproverljiva mastanja ne moraju da nam automatski budu i nevazna.

Ako mi jednog dana proradi majcinski instinkt i kao buduci roditelj pocnem da se ophodim prema svojoj deci onako kako se bogovi ophode prema svetu, trebalo bi mi oduzeti tu decu i uhapsiti me zbog zanemarivanja dece, a ne slaviti me kao nekog ko se iz brige za slobodu svoje dece krije od njih.

Danas ne uzimamo postanje sveta iz Biblije kao bukvalno zbog odnosa vere prema nauci. Nekada su nasi askurdjeli mogli da uzmu sve sto tamo pise sasvim bukvalno od reci do reci, danas to rade samo jadni, izopaceni sektasi.

Mendeljejeva se secamo zbog toga sto je na osnovu uocene merljive pravilnosti u osobinama materje predvideo neka svojstva jos nepoznatih elemenata, te tako postavio okvire za siru sliku i sto se ispostavilo da je bio u pravu.

Ne slazem se sa tvojom gotovo njuejdzovskom pricom o misaonoj energiji koja telekinezom vrsi rad i okrece djerdapske turbine za badava.

Izvinjavam se sto sam izneverio ocekivanja, ali ni ti nisi smeo da ocekujes previse buduci da znas da sam veoma sujetan i nadut. :D

Ма ниси изневерио очекивања, за некога чији је поглед на уређење света препун рупа по сопственом сведочењу нормално је оволико мешање баба и жаба, и расплињавање на теми где монотеистима пришиваш причу о боговима (sic!), па на основу особина других (за нас лажних) богова упућујеш критику схватања наше вере да Бог (за нас једини) воли све као своју децу. ДЕБЕЛИ ОФСАЈД :)

Ово са аскурђелима нећу ни да коментаришем (нису они криви што нису имали знања, а знање се не примењује ретроактивно у историји. Као што (не) знаш, за њих је Христос рекао да нису криви пред Богом, јер, "док нисте знали, греха нисте имали, а сад кад знате грех остаје на вама" ;) ). Дрвце моје, Православље није окамењено дрво, него жив организам...

Да си научио нешто од Мендељејева, досад би и ти уочио да говоримо о Православљу, па поставио неке параметре и уоквирио ту твоју причу, а не скакао из магије у митове, па долазио у легенде не окрзнувши Православље већ се дубоко закопавајући у рацио као најсигурније место. 

На крају-шта рећи? Ја о психосоматским болестима, а ти ликујеш над нечим што никад моја уста (читај тастатура) не изговорише: да мислима покрећемо ХЕ Ђердап!!! Од тебе ипак не очекујем овакав испад- цитираш погрешно потпуно скрећући са теме да би дискредитовао моју личност само зато што сам верујући. Ако се не слажеш да постоје психосоматске болести слободно реци и образложи, а ако се слажеш, "што ме бијеш"? Јер из тога да мисли утичу на тело не следи да енергија утиче на материју? Можемо о томе, али не овако, братац. Можемо о томе шта наука мисли (јер не може поуздано знати) колико се енергије може фокусирати и емитовати помоћу мисаоног процеса, и на које све енергије и материје може деловати у и око тела. Да ли акупунктура делује на чворишта нерава (па тако изазива ефекат олакшања) или чворишта енергија у  телу (како тврде творци те методе), и следствено томе да ли и мисаоно можемо утицати на те токове и та чворишта... То би био конструктиван разговор, а ово твоје је клиначко надгорњавање у ком не желим да учествујем. Дакле, или се уозбиљи па да причамо као људи, или на овој теми сматрај да је ово мој задњи пост теби. Знам да си сујетан :) А против надутости узми ранисан, еспумисан или нешто слично, не ваља кад имаш много гасова. ;)

Свако добро и од људи и од Бога ти желим.

Подели на овим сајтовима

On 12. 10. 2013. at 12:07, drvce рече

Jesi li primetio jos jednu interesantnu stvar? Polaziste da je pouzdana cinjenica da zivimo u bas onakvom svetu kakvim ga hriscanstvo opisuje je neproverljivo kao i polaziste da bogovi ne postoje. U trenutku bi svi ateisti i sektasi i pripadnici svih ostalih vera ispali smesni kad bi se dokazalo Jankovo polaziste.

Плашиш се да испаднеш смешан?

Немој се плашити, никад се неће ДОКАЗАТИ наше гледиште, јер не може у домену оног што ви сматрате доказима-а то су материјални докази. Овде није реч о материјалном свету, а улазница у тај други свет није свемирски брод нити машина него душа која ти је дата,али ти не верујеш ни да је имаш јер је не можеш измерити и доказати.То сам пуно пута написао али ти не можеш, нећеш или не желиш да разумеш. Зато се остави доказивања-нити ти можеш доказати да Бог не постоји (јер ако не постоји онда се не може доказати непостојеће, а ако постоји онда се јавио људима-Аваму, Исаку, Јакову, Мојсију, Апостолима... и ово што ти пишем је истина-да је он потпуно другачије биће које се не може тако доказати и чији се утицај не може измерити људским мерилима и методама), нити ћемо ми теби доказивати да постоји.

Увек ће се код вас наћи, макар и апстрактни, разлози зашто се нешто десило (нпр на следећем снимку http://www.youtube.com/watch?v=QF9nbFiY92w  има на почетку шлб ствари, али пример од 25:08-28:30 минута са младићем кога су лекари отпустили да умре а он оздравио је нама сасвим јасан, а ти-иако не можеш имати рационално објашњење, увек можеш наћи хипотетичку премису којом ћеш оправдати да НЕ ВЕРУЈЕШ да је то утицај Бога на ову страну. Просто, ниједан материјални доказ (које иначе тражиш) теби није и не може бити доказ (и следствено ономе што сам говорио о Божијем чувању слободе човека неће никад ни бити), и то само зато што ти ВЕРУЈЕШ да то није тако како ми кажемо него некако другачије (не знаш како, али за тебе је једино сигурно да није овако како ми верујемо ;) Истовремено, све природне законитости не знаш, а за њих (те непознате) се заклањаш. "По вери вашој нека вам буде".)

Толико о доказивању. Ми никад вама ништа нећемо доказивати, јер вера се не доказује него показује. (они који себе сматрају православним и доказују Бога, попут Грише, само могу испасти смешни, али и то је слобода...). Просто ћемо уживати у познању Творца и познању света кроз Творца, а ви уживајте у вашем познању света, науке, природних процеса...То је вама даривана слобода.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...