CecaV Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Јанко, имам осећај да би смо се МНОГО ВИШЕ разумели у живом разговору него преко тастатуре. Елем, хвала/браво за предходно обраћање мени (аминујем ти доста тога што си написао). Сада ћу да издвојим неколико твојих реченица са којима се не слажем, или по којима слутим да ме ниси разумео. ....твоја вера у науку која (наука) -како сама признајеш- има још пуно непознатих, и моја у Бога која је теолошки потпуно уобличена. Али ви би волели да је и научно уобличимо и докажемо да бисте је могли прихватити што је нонсенс пар екселанс јер се нематеријалне ствари не доказују И НЕ МОГУ ДОКАЗАТИ материјалним доказима. ... то што неки протестантског духа себе сматрају православним није проблем Православља већ њих самих. Немам утисак да моји истомишљеници које познајем ... прижељкују научно уобличавање (доказивање) вере/Бога. Мој је утисак да све више православаца .... (а) из неког разлога наседа протестантским покушајима да библију користе као уџбеник науке (б) се противе науци услед тобожњих (имагинарних) неслагања науке са основама хришћанства. Видим да ти мислиш да ово није проблем Православља. Контрирам ти, препоручујем онај јутјуб линк који је Авокадо поставио: свештеник Лазар Пухало ... линк овде. .... У православљу је супротно, оно оставља да се наука бави материјалним доказима и не допушта више грешке да тренутна научна сазнања морају бити аминована од стране Цркве. ...... Дакле, прихватам критику Православља, али оставите змајеве, једнороге, Буде и Лутере на страну да се не расплињујемо и правимо папазјанију. ......Зато ћете од православних епископа чути једно велико ништа по питању научних теорија и закона, осим ако нису у потпуној супротности са Писмом Док год православни епископи и "нижи" свештеници буду амбивалентни према сујеверју и едукованости пучанства, ... баш та папазијанија коју помињеш ће штетити и народу и Цркви. .... Нама је битно какви смо у односу са Творцем, а не са механизмом.... Врло добро! Приоритети нам се разликују. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Духовито инфериорно. ali kreacioniste najvise volem... Парћански хитац... линк овде амбивалентни према сујеверју и едукованости пучанства "Пучина је стока једна грдна - добре душе, кад јој ребра пучу"... линк овде DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Јанко, имам осећај да би смо се МНОГО ВИШЕ разумели у живом разговору него преко тастатуре. Елем, хвала/браво за предходно обраћање мени (аминујем ти доста тога што си написао). Сада ћу да издвојим неколико твојих реченица са којима се не слажем, или по којима слутим да ме ниси разумео. 1. Немам утисак да моји истомишљеници које познајем ... прижељкују научно уобличавање (доказивање) вере/Бога. Мој је утисак да све више православаца .... (а) из неког разлога наседа протестантским покушајима да библију користе као уџбеник науке (б) се противе науци услед тобожњих (имагинарних) неслагања науке са основама хришћанства. Видим да ти мислиш да ово није проблем Православља. Контрирам ти, препоручујем онај јутјуб линк који је Авокадо поставио: свештеник Лазар Пухало ... линк овде. 2. Док год православни епископи и "нижи" свештеници буду амбивалентни према сујеверју и едукованости пучанства, ... баш та папазијанија коју помињеш ће штетити и народу и Цркви. Врло добро! Приоритети нам се разликују. Радост је обострана. Увек је лепо имати пријатног саговорника, без обзира на степен слагања. Ето, чак се и са дрвцетом (који зна да буде у складу са својим именом) лепо дописујем. Елем: 1. Паааа... истина је увек негде на средини. Погледај Авокадове и Дрвцетове постове и видећеш да нпр док -Владимир- говори са теолошке тачке, они му говоре како то не може бити научно гледиште, где су докази и сл... А ово за овдашње православце си у праву. Проблем је што је маса њих била избомбардована неких пар година на Светигори и у часопису "Православни пут" протестантским глупостима Мирољуба Петровића. То су крајем `90-их и почетком овог миленијума за српско православље били јаки и поуздани извори сазнања за широке масе (сигурно да и ту постоји нечија одговорност)... А сад ће требати много муке да се тај протестантски креационизам (који се дубоко укоренио) искорени. (На то су се додала још и нека дела Срафима Роуза кога сам и сам у млађим данима радо читао, али која су такође црпљена из америчког протестантизма, мислећи да су у то време 80-их ти протестанти заиста научници...) Зато сам ове године почео своја предавања у средњој школи управо са наглашеном тезом-да код младих људи хоћу прво да помирим веру и науку у њиховим главама. Кад смо то рашчистили, остало иде само, клинци редовно долазе, постављају питања, размишљамо и проналазимо заједно... Дакле, та неслагања науке нису са основама хришћанства...прецизно речено, нису са основама православља, већ са основама потестантизма. Међутим, многи православни нису ни свесни колико су индоктринирани не-православним идејама.. Линк сам гледао и шта да кажем-има нас и који размишљамо А ти пробај овај http://www.youtube.com/watch?v=aqmSYzZ6G04 за мене је отац Николај прави образац савремене духовности. П.С. Како мењаш имена линкова? Немам времена да трагам а заборавио... 2. Ваљда наслућујеш из преходног колико то и мене и многе друге боли, али ми црквени људи у Цркви (нити било где) не (треба да) дижемо револуције. Не, него да молимо Онога ко је допустио да имамо такве пастире (јер какви смо још горе смо заслужили)-да нам да боље... А то подразумева пре свега-веру и стрпљење... (знам да се ово потпуно коси са твојим светоназором и изгледа као тешка наива и пасива, али-имамо 2000 година разлога да верујемо и из искуства знамо да је то једини исправан пут ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ (дакле, не за партије или државе ), све остало нас води у нежељеном правцу). Напротив, приоритет нам је исти али му прилазимо са различитих страна, а то је ИСТИНА. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Радост је обострана. 1. Паааа... истина је увек негде на средини. Погледај Авокадове и Дрвцетове постове...2. Ваљда...----- Напротив, приоритет нам је исти али му прилазимо са различитих страна, а то је ИСТИНА. Vrlo dobro. Hvala. Radujem se svemu sto sam pročitala u tvom odgovoru. L.Nikolaja ću da gledam kasnije. Sećam se da smo ti ja počeli dijalog mojim protivljenjem tvom mističnom tumačenju odnosa prirodnih zakona i Boga. Ja i dalje ostajem pri tom utisku, ... a radujem se što smo postali dobri sagovornici. Protiv dogmi i neznanja ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Udruženja građana "Ateisti Srbije" nastavlja serijal tribina u Domu omladineTamara Gašić | 14. 10. 2013. - 23:43h | Foto: T.G. | Komentara: 0 Udruženje građana "Ateisti Srbija" nastavili su serijal tribina u Domu omladine, a noćas su uspeli da sagledaju pitanje "Religija i seksualnost" koje već hiljadama godina lebdi nad civilizacijom. Ova nesvakidašnja debata se organizuje po drugi put ove godine u prostorijama Doma omladine. http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/412675/Udruzenja-gradjana-Ateisti-Srbije-nastavlja-serijal-tribina-u-Domu-omladine Жалосно је када овакве незналице тумаче Библију. Жалосно је што међу овим људима има професора факултета. То је још један доказ да глупост нема граница. За све те незналице, Хришћанство је против анималне сексуалности, где се не зна ко кога ..., већ је за божанску сексуалност. Један човек, једна жена, до вечности треба да буду "сексуални", тј у љубавном односу, и заносу, али наравно одговорно, и према Богу, и према осталим људима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 "- Kažu da je Bog stvorio čoveka, ne ljudi su stvorili Boga. A samim tim i religiju, zatim pravila šta je prihvatljivo a šta ne u seksualnom odnosu. Dolazimo do Biblije koja tvrdi da je seks za grešnike, pa to znači da će sve poštene majke goreti u paklu? - kaže dr Gordana Jovanović, profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu." Ово ми је врхунска анализа. Госпођо Гордана Јовановић, седи, један. Јефимија Крунић, Volim_Sina_Bozjeg, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Udruženja građana "Ateisti Srbije" nastavlja serijal tribina u Domu omladine Tamara Gašić | 14. 10. 2013. - 23:43h | Foto: T.G. | Komentara: 0 Udruženje građana "Ateisti Srbija" nastavili su serijal tribina u Domu omladine, a noćas su uspeli da sagledaju pitanje "Religija i seksualnost" koje već hiljadama godina lebdi nad civilizacijom. Ova nesvakidašnja debata se organizuje po drugi put ove godine u prostorijama Doma omladine. http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/412675/Udruzenja-gradjana-Ateisti-Srbije-nastavlja-serijal-tribina-u-Domu-omladine Жалосно је када овакве незналице тумаче Библију. Жалосно је што међу овим људима има професора факултета. То је још један доказ да глупост нема граница. За све те незналице, Хришћанство је против анималне сексуалности, где се не зна ко кога ..., већ је за божанску сексуалност. Један човек, једна жена, до вечности треба да буду "сексуални", тј у љубавном односу, и заносу, али наравно одговорно, и према Богу, и према осталим људима. Udruzenje ateista Srbije ce da raspravja o seksu . Pa prvo valjda treba da imaju seks , da su ga probali makar jednom pa da raspravljaju o istom u bilo kom kontekstu Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Udruzenje ateista Srbije ce da raspravja o seksu . Pa prvo valjda treba da imaju seks , da su ga probali makar jednom pa da raspravljaju o istom u bilo kom kontekstuMisliš nema ništa bez Božje ljubavi? SLAŽEM SE Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Udruzenje ateista Srbije ce da raspravja o seksu . Pa prvo valjda treba da imaju seks , da su ga probali makar jednom pa da raspravljaju o istom u bilo kom kontekstu ово је врло вероватно блиско истини.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Vrlo dobro. Hvala. Radujem se svemu sto sam pročitala u tvom odgovoru. L.Nikolaja ću da gledam kasnije. Sećam se da smo ti ja počeli dijalog mojim protivljenjem tvom mističnom tumačenju odnosa prirodnih zakona i Boga. Ja i dalje ostajem pri tom utisku, ... a radujem se što smo postali dobri sagovornici. Protiv dogmi i neznanja ! "- Kažu da je Bog stvorio čoveka, ne ljudi su stvorili Boga. A samim tim i religiju, zatim pravila šta je prihvatljivo a šta ne u seksualnom odnosu. Dolazimo do Biblije koja tvrdi da je seks za grešnike, pa to znači da će sve poštene majke goreti u paklu? - kaže dr Gordana Jovanović, profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu." "И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи." 1.Мој.28 - прва заповест Бога човеку. Ваистину, против ДОГМИ (ово је очигледно атеистичка догма) И НЕЗНАЊА (а неко има титулу др, предаје на факултету. Да је макар отворила Библију и прочитала прву од хиљаду и нешто страна ово горе би прочитала. Елементарно за предавање је да се припремите, тј прочитате о тематици. Ово што је она рекла НЕМА НИГДЕ У БИБЛИЈИ, чисто произвољна лична конструкција којом дискредитује Библију а (покушава да) уздиже себе. Ја бих се са таквим знањем поред имена др па још на филозофском дебело замислио). Чини ми се да је, ипак, ситуација егал што се тиче и догми и незнања. П.С. Догма у атеистичком схватању и догмат у теологији нису исто. Да пластично представим: оно што су аксиоме у математици (а оне се не доказују јер се не могу доказати већ усвајају као апсолутно тачне) то су догмати у теологији (Богом откривене истине које се не доказују јер се не могу доказати, већ се усвајају као апсолутно тачне). Ја сам учио аксиоме у математици и прихватам их. Многи и многи атеисти немају појма о теолошким аксиомама, али коментаришу веру, Библију, каноне... видимо како... Ваљда је то тако кад нема здравог дијалога (попут овог нашег) него само предрасуде и монолог...Било са једне, или са друге стране... ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 "И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи." 1.Мој.28 - прва заповест Бога човеку. Ваистину, против ДОГМИ (ово је очигледно атеистичка догма) И НЕЗНАЊА (а неко има титулу др, предаје на факултету. Да је макар отворила Библију и прочитала прву од хиљаду и нешто страна ово горе би прочитала. Еле Nemoj da se čudimo sam Hristos je rekao da nam se neće suditi po dogmi no po delima. Mnogo treba da se radi, pa i ispravljanje onih koji to namerno rade, zato te u tom smislu vrlo podržavam. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 @@Јанко, АксимИ се у математици не доказују... директно! Али се индиректно доказују својом непротивречношћу са комплетним моделом који представљају. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Udruženje građana "Ateisti Srbija" nastavili su serijal tribina u Domu omladine, a noćas su uspeli da sagledaju pitanje "Religija i seksualnost" Нису они успели да сагледају ништа. Прво морају да упознају ту религију коју толико нападају и критикују. Без тога им је сав рад јалов и неуспешан. А безброј пута су показали своје непознавање религије. Поготову Хришћанства, а и све остале. Једва чекам снимак трибине да се опет потврди Ајншајнова изрека: "Људска глупост и свемир су бесконачни, али мислим да за ово друго нисам сигуран." http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Пазите овај бисер друга Предрага Miki Utorak, 15. 10. 2013. 00:07hneregistrovan korisnik Naravno, nisu pozvali teologe poput Atanasija Jevtica, Irineja Bulovica... da im objasne neke stvari. Predrag Stojadinović Utorak, 15. 10. 2013. 12:26h @Miki : LOL, "teolog", izučava bajke i misli da radi nešto pametno... I takvi će nekome nešto da objasne? Ааааа, па да. Теологију и не треба познавати. Али зашто се онда бавите Библијом и религијом обмањивачи једни? Ако теолози не умеју да објасне како то можете ви који је и нисте изучавали? Зашто си ти у праву, а теолог који је цео живот посветио религији није? Дебилизам на 99999999999999999,9999999. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 @@Јанко, АксимИ се у математици не доказују... директно! Али се индиректно доказују својом непротивречношћу са комплетним моделом који представљају. Ок, ти изговараш аксиом (мушки род), ја по навици из младости како ме мој наставник учио - аксиома, лема, теорема... Аксиома: од грч. αξιωμα (фонетски -аксиома) - исказ који вреди да се усвоји, неоспоран. Иначе: Догмати су управо такви у односу на комплетни модел који представљају (веровали или не!). Сад што неко не познаје тај модел или аксиоме (иако мисли да зна попут ове госпоџе, али и многих који себе сматрају православним...) "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука