Jump to content

Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства

Препоручена порука

Некако осећам да то јесте мој пут, да је Господ мени баш то наменио, али све некако размишљам да нисам достојна бити монахиња, да моја вера и љубав нису довољно дубоке и велике да бих била Божија невеста.

U manastir se i ne ide zato što je čovjek dostojan, pravedan i sl- već upravo, radi spasenja svoje duše...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 213
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мислим да је брат Пеђа мислио на монашко савршенство у онтолошком смислу, ако се не варам.

Монашто и Брак су два једнака пута, чак је Брак Света Тајна, док монаштво није. Али, увек се код нас (у Цркви) каже да је монаштво најсавршенији пут, не у смислу да је пут атутоматског спасења или да су монаси више светији од брачних људи, већ зато што се кроз монаштво постиже идеал савршенства који је имао Адам пре пада у грех - послушање, девственост, сиромаштво. Монаштво се назива "Англеским образом" управо зато што живот монаха подржава ангелско подобије - живот у одрицању од свега световног - материјалног. Црква каже да ће девственици сијати највећом славом на Страшном Суду, чак већом славом од светих мученика, е зато се каже да је монаштво најсавршенији пут Хришћански, првенствено зато, а и због јасног испуњења Христових заповести о савршенству, тј. напуштању свега и идењу за Њим.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Суштина живота и у браку и у безбрачности јесте у Евхаристији- и у томе је светост и спасење. ''Пазимо! Светиње светима!''- тако се хришћани позивају на Учествовање у Тајни Цркве, Тајни Христа. Дакле, нити брак нити монаштво,само по себи, не чини човјека светим, но мистично заједништво са Христом. Бог нас управо и ''посматра'' кроз призму тог есхатолишког и онтолошког Догађаја- сједињења са Њим. Свети смо- али не по својим дјелима, јер су зла, но по томе што ''опет и много пута Теби припадамо и Теби се молимо''- односно по ЦИЉУ којем тежимо и којем ходимо, Царсству Оца и Сина и Светога Духа.

Тако да су оба пута разноправна, јер им је суштина и циљ исти- урањање у Евхаристију. А што се тиче неких личних ''заслуга''- свакако, човјек може да се труди и да живи што праведније, како у браку, тако и у монаштву. С тим у вези, сматрам да се не треба апсолутно и буквалистички схаватати та теза да ће монаси да сијају у Царству више него мученици и остали хришћани- јер сваки човјек.без разлике,  носи свој крст, и само Бог зна шта је у срцима људским... Оно, дакле, што по мом мишљењу треба да буде примарно, јесте да се хришћанин позива на Евхаристију, прије свега...А у Њој тражи своје испуњење. А остало- брак или монаштво, само ће му се показати.

Поздрав 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Слажем се апсолутно са целом поруком и њеним смислом.

Но, не хтедох рећи да ће монаси сијати највише, већ девственици Христа ради, они који себе од младости предаше Христу и не окусише телесне односе са другим полом. Сви знамо да неће бити сви у истој слави, већ ће свако у Царству бити у одређеном "степену". Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је.

(Откр. 14. 3-5) :

3. И пјеваху пјесму нову пред пријестолом и пред четири жива бића и пред старјешинама; и нико не могаше научити ову пјесму осим оних сто четрдесет и четири хиљаде који су откупљени са земље.

4. Ово су они који се не оскврнише са женама, јер су дјевственици: ово су они који иду за Јагњетом куда год пође; ови су откупљени између људи као првина Богу и Јагњету;

5. И у њиховим устима не нађе се лаж, јер су без мане.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin97.htm

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski48.htm

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! 

0110_hahaha

Хвала сестро Евдокија и ти да си нам жива и здава на много лета!

Добро нам дошла!

СРЕЋАН ПРАЗНИК!

Подели на овим сајтовима

hvala и драго нам је да смо и несвесно од користи и у служби Господњој  bliss jeeee

добро нам дошла  0110_hahaha :cheesy2: bliss jeeee

срећан празник и теби, свако ти добро од  klapklap

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

:) prstgore dada
Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је.

Наиме, уколико се налазиш у манастиру а ...

Седиш по читав дан испред рачунара ... Тешко теби !

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је.

Наиме, уколико се налазиш у манастиру а ...

Седиш по читав дан испред рачунара ... Тешко теби !

Да одговорим у Искушениково име, пошто човек више није ту... Наиме, отишао је, као искушеник, у манастир на Светој Гори, а време до одласка је понекад, помало и повремено проводио и испред рачунара - као и Ви, Сефоро.  0110_hahaha

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Nama je pričao Dimitrijević... Ako se dvoumiš - ni slučajno nemoj.

Ja savetujem istu stvar. Možda budeš bio ateista sutra ili prekosutra...

Iako se to možda ne bi svidelo nekome. Za to je potrebna hrabrost i inteligencija takođe.

Bese jedan "ateista" sto je mnogo voleo pustinjake :cheesy2:

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Цитат
Цитат

Nama je pričao Dimitrijević... Ako se dvoumiš - ni slučajno nemoj.

Ja savetujem istu stvar. Možda budeš bio ateista sutra ili prekosutra...

Iako se to možda ne bi svidelo nekome. Za to je potrebna hrabrost i inteligencija takođe.

Bese jedan "ateista" sto je mnogo voleo pustinjake :cheesy2:

Za ateizam je potrebna hrabrost as well as inteligencija.

Čitaću Ničea! Ej!

Imam kući Zapise iz mrtvog doma, ostavio mi deda intelektualac.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...