Jump to content

Na pomolu (ipak) vojna intervencija u Siriji?

Препоручена порука

Чудна је та психологија... И кад видиш да ниси у праву, и кад сви други виде, опет имаш потребу да понављаш исто...  :.mislise.

Ne bratac,nisi u pravu.i ne impliciraj da to "drugi vide".Činjenice i istorija su na MOJOJ strani,i tako je kao što sam rekaao,a dokaz tome da sam upravu je taj što posledice ovoga o čemu ja pričam svako od nas oseća na svojoj koži svakog dana  :bleh:

Naravno da niste ravnopravni.

Naravno da nismo ravnopravni,međutim to ne znači da taj neko ko je se žrtvovao treba da obavlja posao za koji je nesposoban u svakom pogledu,kao što su kod nas "prvoborci" posle rata stavljani na funkcije a da su bili potpuno nesposobni za taj posao,tj.imali su zasluge i bili su uglavnom podobni a ne sposobni.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

• Одговори 963
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Naravno da nismo ravnopravni,međutim to ne znači da taj neko ko je se žrtvovao treba da obavlja posao za koji je nesposoban u svakom pogledu,kao što su kod nas "prvoborci" posle rata stavljani na funkcije a da su bili potpuno nesposobni za taj posao,tj.imali su zasluge i bili su uglavnom podobni a ne sposobni.

Tacno, treba da bude sposoban da obavlja taj posao. Ali treba i da bude sposobasn da zalegne u rov kada treba. I izmedju dva sposobna treba odabrati sposobnijeg, odnosno onoga koji je pokazao da je sposoban i za rov.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Da,Hristos je mislio na to,na izbor strana!

Ne, nije Hristos mislio na to. Nikako da naucis neke osnove sto se vere tice...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne, nije Hristos mislio na to. Nikako da naucis neke osnove sto se vere tice...

Hrišćanstvo je dualistička religija u biti,postoji dobro i postoji zlo,ako osoba šuruje i sa dobrim i sa zlim,a u prenesenom značenju-ako si ljigavac,ako sediš na dve stolice,ako se svima čepiš,ako si dvoličan,ako ideš tamo gde je trava zelenija,ako si oportunista i nanjavac koji ide linijom manjeg otpora i kukavica onda si mlak,i Bog če te ispljunuti.

A ti si Obi samo konstatovao da Hristos nije mislio to što sam ja rekao iz čega proizilazi da ja ne znam osnove Hrišćanstva,međutim ni jednom rečiju nisi obrazložio svoju tvrdnju,niti si nam rekao na šta je to Hristos zaista mislio i odakle ti ustvari znaš na šta je on mislio, pa stoga ona ne vredi ništa niti ima bilo kakvu težinu.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

ako si oportunista i nanjavac koji ide linijom manjeg otpora i kukavica onda si mlak,i Bog če te ispljunuti.

Ја ово схватам тако да се под линијом мањег отпора сматра избор онога што прија нашим слабостима, нашој палој природи, а не онога што Љубав захтева. У најширем смислу речи. 

Иначе, ове речи не могу да значе да ће они који су лоши и ватрено чине наопако бити спашени, јер нису млаки, него да ће се и млаки, они који можда не чине зло, али не чине ни добро, којима је свеједно, придружити њима, јер ни у једнимо ни у другима нема доброг жара. С тим што је ваљда понекад лакше да човек који искрено и страствено чини лоше постане добар, него онај који је само љигав... Например, апостол Павле. Тако бар ја схватам... Али не слажем се да се у свакој историјској, животној околности може одредити ко су позитивци, на страни Добра, а ко лоши момци (некад ниједни ни други нису ни добри ни лоши , чини ми се), тако да нисам сигуран да је обавезно лоше држати се по страни. Мислим, ако си у том контексту рекао да се мора одлучити за страну увек...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Receno nam ja da ce biti ratova, da ce brat na brata ustati, da ce sin na oca ustati. Receno nam je bilo zato da kad se to desi budemo u Hristu a ne da biramo strane u ratu niti da se bavimo time jer tu Hrista nema.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Бранко Радун: Да ли у Сирији почиње Трећи светски рат?

17 септембар 2013

Branko-Radun-Foto-A-VASILJEVICH.jpg

Цео свет забринуто посматра оно што се дешава у Сирији. Оно што брине многе је не толико грађански и верски рат који је инициран са Запада, па чак ни врло вероватан напад Америке на ову земљу, већ шире и дугорочне последице једног таквог ратног чина. Оно што је јасно је да последице могу бити разорне, не само по Сирију, па и по Блиски Исток, већ и за цео свет, јер се у сукобе могу активније укључити, поред Американаца и Европљана, Руси и Кинези.

Мало ко иоле упућен озбиљно схвата „бацање хемијских отрова на свој народ“ као прави разлог за војну интервенцију против Дамаска. Свакако да је на првом месту геополитички мотив САД за контролом над сиријским простором који их води ка контроли токова нафте и гаса у региону који су им од непроцењиве вредности. Поред тога, падом сиријског режима или распадом ове државе се отвара могућност напада на Иран. Техеран је свестан да је „следећи на реду“ јер је сувише независан, велики и има много нафте. Успостављањем контроле над Дамаском и Техераном (ратом или на други начин) САД би потпуно контролисали Блиски Исток, а преко његових угљоводоника и економије Кине, Русије и ЕУ.

sirija-300x168.jpg

У моменту слабљења моћи америчке економије и финансија на ивици банкрота, очување глобалне доминације је тешко изводљиво без агресивнијег „преузимања“ важних и ризичних простора. Тактички гледано, Вашингтон је на незгодној раскрсници. Ако би попустио и толерисао Асадову победу над оружаном побуном у којој главну реч воде исламисти и припадници Ал Каиде које подржавају западне обавештајне службе, то би ослабило рејтинг САД у региону и свету. Или се барем њима чини да би се то десило, а то је онда мање-више исто са позиције последица такве процене.

С друге стране, унилатерална војна акција, па била она и само ваздушни удар, доноси значајне ризике. Први је – стварање антимаеричке коалиције на терену од регионалних и локалних играча, други је очигледна усамљеност у том подухвату (без Европљана), а трећи је немоћ да се процени у шта се све може изродити напад на Дамаск у будућности. Стога је и дизање медијске хајке на глобалном нивоу типа „напашћемо Сирију, почиње одбројавање“ заправо показатељ да они желе да отвореним претњама пацификују Асада и да он допусти да сунитска ектремистичка побуна преживи његову победоносну офанзиву.

У сличној позицији је била Србија 1998. и 1999. године у односу на побуну Албанаца, када се претњама, а касније и релизацијом „ваздушне кампање“ настојало омогућити преживљавање па и победа „снага на терену“ у виду ОВК. Западни стратези и аналитичари, као опште место, говоре о паралели Србије онда и Сирије данас. Тако, на пример, генерал Весли Кларк говори да га паралела са Косовом подсећа на ово са Сиријом, јер је како он каже императив да се одмах одговори чим је „црвена линија“ од стране Београда пређена.

Тако је 1998, по њему, НАТО дефинисао „црвену линију“ у којој је кључно било наводно етничко чишћење Албанаца, па су затим Срби „направили масакр” над 40 фармера у Рачку у јануару 1999. Но, “НАТО није ударио одмах“. Он жели да каже да Америка може одмах да бомбардује Дамаск јер је Асад имао свој Рачак у виду наводно његовог „хемијског напада на сопствени народ“, али је питање да ли ће то урадити сада, или нешто касније, кад испегла ситуацију са својим савезницима и ривалима.

16Sirija_11111111s33.jpg

Но, поред тога што би се из овог могло закључити да је реч о америчкој претњи бомбама да би се променила ситуација на терену, јасно је и да се отишло предалеко у сатанизовњу Асада и његовог режима да би се могло одустати. Вашингтон је постао роб сопствене агресивне медијске антисиријске реторике која га, поред јасне воље за контролом над енергентима и њиховим транспортним путевима, гура у рат који може имати несагледиве последице. Ако то не би био и сам почетак Трећег светског рата, сигурно је да би био крај каквог-таквог мира и стварање великог хаоса на Блиском истоку. А тај простор има не само геополитичку већ и симболичку тежину првог реда („библијске земље“) која му даје потенцијал деструкције апокалиптичних размера.

Извор: Новосадске Новине

Подели на овим сајтовима

Nema tu nikakvog treceg svjetskog rata. Samo se ceka da se SAD i Rusija dogovore kako ce ugasiti rezim u Damasku i kako ce raspodjeliti kontrolu nad energentima, nakon sto SAD preuzme incijativu u Siriji. Ici ce oni zajedno dok Iran ne bude stavljen pod kontrolu. Tu nekog veceg sukoba na bliskom istoku naravno nece biti, jer bliskoistocni narod je vrlo lako ukrotljiv, treba samo malo da ih se spusti.  

Treci svjetski rat moze izbiti opet samo u Evropi, ako se evropljani pokoskaju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Браво!

Оћеш да ти обезбедим термин код Оље Бећковић на дојму тједна?

A ne bolje nek ide Branko Radun, nek prica malo vidovdanskom etikom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Rusija: Novi dokazi, UN pristrasne

IZVOR: B92, AFP, TANJUG

Damask, Moskva, Njujork -- Rusija "dobila dokaze" od režima u Siriji koji ukazuju na to da su sarin koristili pobunjenici i ocenila da je izveštaj UN o hemijskom naoružanju pristrasan.

2046194150523955ef702c6493633313_orig.jp
o: Beta, AP

Kako prenosi AFP, ruski visoki zvaničnik je ocenio izveštaj UN o korišćenju hemijskog naoružanja u napadima u Damasku "jednostranim i pristrasnim".

"Predali su nam dokaze. To je zaista istina, a sada moramo da ih dobro analiziramo", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u Damasku, ne želeći da daje više detalja.

Ipak, strane agencije tumače njegove reči nakon sastanka sa sirijskim kolegom Validom Mualemom kao naznaku da, kako piše BBC, "Rusija veruje da predati materijalni dokazi upućuju na to da su hemijsko naoružanje koristili pobunjenici". 

Što se izveštaja UN tiče, Rjabkov je rekao da je "Rusija nezadovoljna, da je izveštaj iskrivljen, politički, jednostran i da osnova na kojoj je izgrađen nije bila utemeljena na dovoljno podataka". 

"Potrebno je da znamo mnogo više o događajima iz avgusta", rekao je on.

"SAD će pažljivo nadgledati plan o Siriji"

"Pronalaženje izvodljivo, ali teško"

Šef tima istražitelja UN Ake Selstrom rekao je da će biti teško pronaći i uništiti svo sirijsko hemijsko naoružanje, ali je to, kako je naglasio, moguće.

"To je izvodljiv, ali stresan i težak posao", rekao je on, a preneo BBC, dodajući da šef tima istražitelja UN smatra da mnogo više zavisi od toga da li će Asadov režim i opozicija biti voljni da pregovaraju.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će SAD pažljivo nadgledati svaki korak u ostvarivanju plana o uklanjanju hemijskog oružja u Siriji, pri čemu će i dalje držati sirijski režim pod kredibilnom vojnom pretnjom. 

Keri je sinoć na sastanku iza zatvorenih vrata informisao članove Odbora za spoljne poslove Senata o strategiji za uklanjanje hemijskog oružja u Siriji koju je prošle sedmice dogovorio s Rusijom u Ženevi. 

Vendi Šerman, jedna od Kerijevih pomoćnica, bila je na telefonskoj vezi sa istim Odborom u Predstavničkom domu. 

Prema rečima senatora Dika Durbina, Keri je na sastanku rekao da ključne reči nisu "veruj, ali proveravaj" već "proveravaj i proveravaj". 

"Mislim da to odražava činjenicu da se suočavamo s ratnom zonom, s građanskim ratom koji traje, što izuzetno otežava (proveru), a još
se u čitavoj ovoj stvari suočavamo s problematičnim saveznicima... Ovaj zadatak je obeshrabrujuć, ali će poslužiti dobro ako možemo 
da ga ispunimo i učinimo ovaj svet bezbednijim", rekao je Durbin. 

Predsednik senatskog odbora Bob Menendez rekao je da se senatori nadaju rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja će ovaj plan učiniti sprovodivim tokom sledećih meseci. 

"Svakim trenutkom se testira da li će se Asad povinovati" planu, rekao je Menendez.

Подели на овим сајтовима

Hrišćanstvo je dualistička religija u biti,postoji dobro i postoji zlo,ako osoba šuruje i sa dobrim i sa zlim,a u prenesenom značenju-ako si ljigavac,ako sediš na dve stolice,ako se svima čepiš,ako si dvoličan,ako ideš tamo gde je trava zelenija,ako si oportunista i nanjavac koji ide linijom manjeg otpora i kukavica onda si mlak,i Bog če te ispljunuti.

A ti si Obi samo konstatovao da Hristos nije mislio to što sam ja rekao iz čega proizilazi da ja ne znam osnove Hrišćanstva,međutim ni jednom rečiju nisi obrazložio svoju tvrdnju,niti si nam rekao na šta je to Hristos zaista mislio i odakle ti ustvari znaš na šta je on mislio, pa stoga ona ne vredi ništa niti ima bilo kakvu težinu.

Hriscanstvo nije nikakva religija. Ponajmanje dualisticka. Vec se po ovakvim recima vidi koliko ti fale osnove o veri.

Hriscanstvo (= Crkva) je zivot. Nista vise i nista manje od toga.

Nije skup pravila i obaveza.

Nije juridicko naklapanje o dualizmu i dvopolnosti.

Nije sudijska (= zakonicarska) ideologija.

Dakle, evo prve lekcije za tebe (od mene veroucitelja):

Zlo ne postoji. Postoji zloupotreba dobra, odsustvo dobra.

Kao sto se u fizici ne meri mrak nego kolicina svetla, tako i ovde. Mrak nema bice, mrak je puko odsustvo svetla. Zlo nema bice, zlo je prosto odsustvo dobra.

Ne postoji dobro i zlo. Postoji dobro i odsustvo dobra.

Druga lekcija:

Hristos je recima o bljutavosti rekao da ce covek da bude (samo)odbacen od Boga, a ne da posto-poto mora da bira stranu negde i u necemu. Naprotiv bas, na vise drugih mesta je napomenuo da su hriscani ljudi "ne od ovog sveta", stranci u svetu, i da je jedini moguc izbor za pravog hriscanina (= pravog coveka) samo i jedino da bira dobro. I uvek samo dobro.

Ko ima oci da gleda, neka vidi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

I gledaj da se drzis teme na dalje, ako zelis dalje pricu o veri, otvori novu temu...

Подели на овим сајтовима

Што мораш да одабереш страну? Ако су и једни и други крволоци нема никакве моралне обавезе да бираш страну.

Ако се потуку два мафијаша на улици, зашто ја имам обавезу да одаберем страну? 

Odlicno receno. Samo sto u Siriji ipak nije u pitanju ovakav slucaj...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...