obi-wan Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Теологија није само академска ствар (академска је недоступна раји) него практична Ti mi kazes da nije samo akademska stvar? Isti ti koji bi se zivih ljudi otarasio kao da su stvar? Tragikomicno. Треба се враћати Предању и Оцима. A sta li to znaci? Vracanje Ocima je mukotrpno zadobijanje rasudljivosti koju su oni imali, temeljna askeza uma, da bismo u nasem vremenu na njihov nacin umeli da resimo nase probleme, a ne bukvalistiscko kopiranje obrazaca, koje - uzgred - ni sam nisi dobro ukapirao. прочитај у Шмемановом (ако и њега не сматраш за духовно посрнулог) Дневнику шта каже о српским теолозима... Hvala. Ne treba mi Smeman za to, jer (danasnje) srpske teologe ipak mnogo bolje poznajem od njega. Inace, bas sad odmaram uz njegov izvrsni Dnevnik... strana 223.-a, 5. februar 1977., San Francisko... ... Ne brini, pomolicu se za tebe svakako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Ti mi kazes da nije samo akademska stvar? Isti ti koji bi se zivih ljudi otarasio kao da su stvar? Tragikomicno. A sta li to znaci? Vracanje Ocima je mukotrpno zadobijanje rasudljivosti koju su oni imali, temeljna askeza uma, da bismo u nasem vremenu na njihov nacin umeli da resimo nase probleme, a ne bukvalistiscko kopiranje obrazaca, koje - uzgred - ni sam nisi dobro ukapirao. Hvala. Ne treba mi Smeman za to, jer (danasnje) srpske teologe ipak mnogo bolje poznajem od njega. Inace, bas sad odmaram uz njegov izvrsni Dnevnik... strana 223.-a, 5. februar 1977., San Francisko... ... Ne brini, pomolicu se za tebe svakako... Дете, ја сам такве после исповести слао код чика Пере. Не могу да ти помогнем. Када будеш спреман, послаћу ти број телефона да закажеш. w.a.mozart and Никола Ђоловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Мој пријатељ, ђакон Ненад Илић ме је питао да не би било боље и да удате жене рукополажемо, као што су и жењени мушкарци у клиру. Није била никаква провокација него предлог да се оде корак даље. Jos da nadjete neke s ispunjenim kanonskim uslovom... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Дете, ја сам такве после исповести слао код чика Пере. Не могу да ти помогнем. Када будеш спреман, послаћу ти број телефона да закажеш. Posto imam 40 godina, zamolio bi` te - kao i svakog forumasa - da povedes racuna o obracanju sagovornicima... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Jos da nadjete neke s ispunjenim kanonskim uslovom... Да, нема достојне. Ерго, ниједна жена се не спасава. - Ако допустате да се и жене спасавају, тј. да их има светих, онда су достојне да буду и ђаконисе (нигде се не вели да ђакониса=светитељка, као што ни свештеник не подразумева да је узео тапију у рају). Не разумем шта хоћете да кажете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Posto imam 40 godina, zamolio bi` te - kao i svakog forumasa - da povedes racuna o obracanju sagovornicima... У духовном смислу велим , пошто ти свима допусташ да се могу тако изражавати, а само мени не. Такође је моје обраћање у складу са твојим безобразлуком у коме нон-стоп покушаваш да ми делиш духовне савете. Зато ти и кажем, у складу са оном Његошевом: Ко на брду ак' и мало стоји..., да си зрео за чика Перу. Понављам, ја теби не могу да помогнем. На поруци могу да ти дам број, али да знаш да услуга није бесплатна, јер и плаћање помаже да се човек што пре позове себи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Да, нема достојне. Ерго, ниједна жена се не спасава. - Ако допустате да се и жене спасавају, тј. да их има светих, онда су достојне да буду и ђаконисе (нигде се не вели да ђакониса=светитељка, као што ни свештеник не подразумева да је узео тапију у рају). Не разумем шта хоћете да кажете. Formalno i dalje vazi da kandidat za svestenika mora biti devstvenik, kao i zena mu. Znamo da su danas episkopi daleko fleksibilniji u vezi s tim nego pre, ali zakon i dalje stoji. Nasa praksa jeste ikonomija, ali norma je uvek akrivija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Formalno i dalje vazi da kandidat za svestenika mora biti devstvenik, kao i zena mu. Znamo da su danas episkopi daleko fleksibilniji u vezi s tim nego pre, ali zakon i dalje stoji. Nasa praksa jeste ikonomija, ali norma je uvek akrivija. Пријатељу, прочита ли ти текст? Тамо се говори о удовицама, а не о девицама. Читајте мало... ако сам радио неколико месеци на томе, можћете одвојити сат-два. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Да, нема достојне. Ерго, ниједна жена се не спасава. - Ако допустате да се и жене спасавају, тј. да их има светих, онда су достојне да буду и ђаконисе (нигде се не вели да ђакониса=светитељка, као што ни свештеник не подразумева да је узео тапију у рају). Не разумем шта хоћете да кажете. Да питам опет, зашто жене не могу бити рукоположене у свештенице (а могу бити ђаконисе)? Баба је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Пријатељу, прочита ли ти текст? Тамо се говори о удовицама, а не о девицама. Читајте мало... ако сам радио неколико месеци на томе, можћете одвојити сат-два. Пријатељица. Коментарисала сам предлог ђакона Илића о рукополагању удатих жена. Сад ја не разумем о чему Ви говорите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Да питам опет, зашто жене не могу бити рукоположене у свештенице (а могу бити ђаконисе)? Могућ одговор: мушкарци су писали каноне. Нисам сигуран шта би могао бити други разлог, али га у овом моменту не видим. - Могуће је и сексуално одређење с Божије стране, да се мушко сматра принципом (мада матријархалне културе то подривају). Форма и улога фалуса (као означитеља у лакановском смислу). Немам неки одговор из рукава. Требао бих се бавити тим питањем. feeble and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миомира Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Могућ одговор: мушкарци су писали каноне. Нисам сигуран шта би могао бити други разлог, али га у овом моменту не видим. - Могуће је и сексуално одређење с Божије стране, да се мушко сматра принципом (мада матријархалне културе то подривају). Форма и улога фалуса (као означитеља у лакановском смислу). Немам неки одговор из рукава. Требао бих се бавити тим питањем. Или зато што је свештеник икона Христа Који је био мушкарац? Pontifex Emeritus and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Понављам, ја теби не могу да помогнем. На поруци могу да ти дам број, али да знаш да услуга није бесплатна, јер и плаћање помаже да се човек што пре позове себи. Ovo ti je forum, javni razgovor, ako nisi za to nemoj ni da ucestvujes. A ja tebe ne vredjam (kao ti sad ovo sto cinis), nego pricam sta imam i sta mislim, i ne delim nikakve duhovne (?) savete. Zato te jos jednom molim da se drzis reda koji vazi za sve... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Пријатељица. Коментарисала сам предлог ђакона Илића о рукополагању удатих жена. Сад ја не разумем о чему Ви говорите. Пријатељице, ствар је врло једноставна: канонски се безбрачне рукополажу за ђаконисе. Са данашње тачке гледишта, како је ово само канонска, а не догматска ствар, могуће је и удате рукополагати. - Против тога се углавном износе аргументи типа: може да падне, па да саблазни друге. Но, да падне може свако. Ствар је само на дисциплинарном нивоу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Ovo ti je forum, javni razgovor, ako nisi za to nemoj ni da ucestvujes. A ja tebe ne vredjam (kao ti sad ovo sto cinis), nego pricam sta imam i sta mislim, i ne delim nikakve duhovne (?) savete. Zato te jos jednom molim da se drzis reda koji vazi za sve... Ти си требао да се држиш свог мишљења, тј. да је ово беспотребна тема и да нас поштедиш питонских акција. Ако је пак тема битна, онда се потруди да говориш сувисло или, како се данас вели, конструктивно. w.a.mozart, Eru and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука