Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 I ne samo na forumu .... Да, нажалост, не само на форуму. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тифлос Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Вероватно је постојала тема, али опет желим лично да сазнам јер сам збуњен. Сви се слажемо са тим да је Бог Љубав, да је добар, благ, милостив и слично. Међутим, када погледамо Стари Завет видећемо нешто па реални да будемо супротно. Гледао сам овај снимак и за неке цитате нисам знао. На пример те о канибализму, о томе да је Мојсије заповедио народу да после оног златног телета убију своју браћу, сестре итд. Интересантно је то да Бог воли мирис печеног меса током жртвовања. У питању су ови снимци на једном од форума који су ми оставила јак утисак да сам се запитао. http://forum.cdm.me/showthread.php?64801-Dokaz-da-je-Biblijski-bog-zao Ово овде ништа није слагано, сви цитати из Библије заиста постоје и ја сам се запрепастио. Бог још каже како његова душа зна мрзети људе. Све ми то делује некако ајд Бог је суров према онима који не верују у Њега, али ништа од овога ме не би збунило да нисам на овом сајту http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/IslamSisojev.htm прочитао нешто везано за ислам и Алаха. На сајту пише како је Алах па скоро зао Бог, жељан да пороби људе, не занима га стање човечјег срца, жели рат против неверника, тражи страшне казне за невернике, а ислам је наводно религија која има за циљ стварање јединственог светског поретка (као западни чувени Нови светкси поредак, Њу Ејџ) и да је ислам сатанска религија. Онда се запитам: Да није мало ово лицемерно? Причати о Алаху као злом Богу а да при томе не гледате на Стари Завет у коме наш Бог тражи готово исто од Јевреја. У реду је Исус, по мени он је идеал. Али шта је са оним Богом (па и Исус је то) у Старом Завету који тражи од људи таква убијања, и крађу (постоје цитати овде где је Јевријима допуштено да краду у земљи коју освоје иако Бог каже: Не кради), где се спомиње канибализам чак и то да Бог мрзи невернике? Имам смелост да питам: Да ли се то Бог са нама шали? Или је то све масло оног Сатане. Тотално сам збуњен, мало и бесан јер ми просто није јасно откуд сад ово, неки православни теолози критикују Алаха као суровог бога, а не гледају сопственог. Може неко боље да ми објасни и погледа ове снимке да не вадим сад цитате из Библије, вероватно многи знате. Хвала унапред, надам се да ћу добити објашњење. А да није можда проблем у томе што су људи писали Стари Завет из своје перспективе доживљавајући га? Мени је то нпр јако занимљиво колику је Бог дао слободу човеку у руке. Не мислим никако да је Израиљ ментално заостајао, али пророци који су писали књиге су вероватно морали на најсуровији начин корити и плашити свој народ и спречавати рушење тадашњег завета/савеза са Богом. Лако је нама сада кад имамо Нови Завет у рукама да тумачимо шта је истина, а шта није. Права величина Новог Завета се види кроз Стари. Ја то доживљавам као дете које расте, учи и развија се ка одређеној Тачки. Вероватно нисам у праву ништа, али ја то тако доживљавам... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Po ovome ispada da je Bog prorocima rekao jedno a da su oni zapisali nesto sasvim deseto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Po ovome ispada da je Bog prorocima rekao jedno a da su oni zapisali nesto sasvim deseto. Па није, ево и сад имаш хришћане који схватају Бога различито , иако имају путоказ а можеш мислити како је било раније . Једноставно, различите смо личности и сви гледамо кроз неку различиту диоптрију. Отприлике као слепци и слон. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Па није, ево и сад имаш хришћане који схватају Бога различито , иако имају путоказ а можеш мислити како је било раније . Једноставно, различите смо личности и сви гледамо кроз неку различиту диоптрију. Отприлике као слепци и слон. Jedno je to sto smo razlicite licnosti a nesto sasvim drugo kada u Bibliji pise da Bog daje naredjenje za pokolj. To nije stvar shvatanja, ili je rekao ili nije. Ako nije to onda znaci da su slagali i napisali nesto sto im Bog uopste nije rekao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Relevantni arheoloski dokazi i naučna kritika drže da je Jerihon ležao već više od 100 godina u ruševinama pre nego što je Bog kao Dobri pastir tamo doveo svoje Stado (Narod Božiji), a posle su se oni samo branili od zavojevača, i kada bi klonuli u veri padali bi u ropstvo, jačanjem svoje vere i povratkom ka Bogu oslobadjali su se od ropstva, te da je kasnije, vekovima nakon toga, nastalo tumacenje tj. interpretacija tih dogadjaja, da su Jevreji porušili Jerihon i silom Bozijom izvrsili silovit pokolj nad tamosnjim stanovnistvom. Justin Waters and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ipak je to bilo samo starozavetno vreme tj. senka. Grizzly Adams and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Vidim Ga, ali ne sada, gledam Ga, ali ne izbliza - reči Starog zaveta. A izdaleka gledajući u neku osobu moze se nesto reci, ali nesto preciznije i jasnije tek kada pridje bliže. Kako su nastajala mesijanska proroštva: Dodje mi Reč Gospodnja, i ovako veli Gospod Bog. Po Svetom Pismu, primali su Reč Božiju u sebe i srcem je opipavali (tj. Njega, Božanstvenog Logosa Božijeg) te pretočili u reči o Njemu, o Mesiji (ujedno i time nagoveštavajući Njegovo ovaploćenje) i tako su nastajale starozavetne proročke knjige. Kako neko reče, Stari zavet i nije Knjiga o Bogu, vec o Mesiji (Hristu), a Novi zavet je Knjiga o Bogu, jer nam govori o Bogu - Hristos nam javlja Boga kakav jeste. Justin Waters and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Relevantni arheoloski dokazi i naučna kritika drže da je Jerihon ležao već više od 100 godina u ruševinama pre nego što je Bog kao Dobri pastir tamo doveo svoje Stado (Narod Božiji), a posle su se oni samo branili od zavojevača, i kada bi klonuli u veri padali bi u ropstvo, jačanjem svoje vere i povratkom ka Bogu oslobadjali su se od ropstva, te da je kasnije, vekovima nakon toga, nastalo tumacenje tj. interpretacija tih dogadjaja, da su Jevreji porušili Jerihon i silom Bozijom izvrsili silovit pokolj nad tamosnjim stanovnistvom. E pa onda taj deo treba izbaciti iz Biblije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Треба имати у виду да је било у питању сасвим другачије време - радило се о полу-дивљим народима који су жртвовали своју децу и радили свакакве друге гадости... По мом мишљењу Бог је Мојсију дао само нека основна правила да их колико-толико цивилизује, а онда је Мојсије све то "разрадио" и применио према тадашњим суровим обичајима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 E pa onda taj deo treba izbaciti iz Biblije. Онда и наше епске песме треба забранити? Ствар је у томе што многи не разумеју да није сва Библија фактографска историографија. Постоје ту делови који имају искључиву намеру да славе моћног Бога и његов Савез са изабраним народом. Колико се само наш Краљевић Марко из епских песама разликује од оног реалног, историјског. И шта сад, да ли је писдац песме, (народно предање), имао намеру да нас обмањује? Не, наравно. Марко је персонификација народног јунаштва и отпора окупатору. Циљ песме је да то велича. Библија је, не заборавите, и књижевно дело, садржи књижевне врсте, стилске фигуре... DYNABLASTER, Срђан Шијакињић, -Владимир- and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Borea Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 O Starom Zavetu se ne sme mudrijasiti ukoliko se nije citao u originalu na hebrejskom. Stari Zavet se ne moze prevesti na druge jezike, ono sto mi citamo je samo interpretacija. Ince Sveto Pismo sigurno nije knjizevnost jer takvo nesto tada nije ni postojalo. Neki njegovi delovi su prorocanstva i rec Bozija, dok su drugi delovi nastali nadahnucem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Господе, колико незнања у глупости на једном месту: - глагол "мудријашити" затим, O Starom Zavetu se ne sme mudrijasiti ukoliko se nije citao u originalu na hebrejskom. Потпуна бесмислица. Многи Свети Оци нису знали хебрејски. Чак, много је релевантнији за отачку епоху и хришћанско богословље превод Старог Завета на грчки, чувена Септуагинта. Stari Zavet se ne moze prevesti na druge jezike, ono sto mi citamo je samo interpretacija Но комент. А ово је већ врх врхова: Ince Sveto Pismo sigurno nije knjizevnost jer takvo nesto tada nije ni postojalo. Neki njegovi delovi su prorocanstva i rec Bozija, dok su drugi delovi nastali nadahnucem. Ако ниси трол, потражи помоћ, хитно. Биљана, Благовесник, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Потпуна бесмислица. Многи Свети Оци нису знали хебрејски. Чак, много је релевантнији за отачку епоху и хришћанско богословље превод Старог Завета на грчки, чувена Септуагинта. Апсолутно тачно. Не само многи, већ скоро ни један од отаца није знао хебрејски, а ко је и знао читао је Стари Завет искључиво на грчком, дакле Септуагинту. И не само то: Септуагинта је чак меродавнији текст за Стари Завет, јер је старија него ли масоретски текст хебрејске Библије који имамо данас. Зато је потпуно безбевзе позивати се на хебрејску Библију, као на "оригинални" текст. Треба цитирати и читати Септуагинту, и преводити. Александар Милојков and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ако ниси трол, потражи помоћ, хитно. Ovakim nacinom mozes da postignes samo kontraefekat. -Владимир- and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука